Fortsätt till huvudinnehåll

Barnfetma och motion

Vid närmre granskning så ges förfärande ofta light-produkter till barnen, antagligen som ett "sista" desperat försök att få ner hullet på barnen... Jag stöter på det ofta bland kompisar till mina barn, i skolan. Föräldramötena handlar mest om lättmjölk eller mellanmjölk till maten... "Hur nyttig ska matsäcken till utflykten vara"... o s v. De flesta föräldrar uppvisar en flagrant fettskrämdhet.

Essentiellt

Fett är essentiellt för alla människodjur, men speciellt för barn! Ett flertal fettsyror är centrala för ex utvecklingen av hjärnan, speciellt i barndomen. Jag är övertygad om att alla bokstavssjukdomar som exploderat de sista 20 åren hos barn är resultatet av en felaktig kost - du blir vad du äter.

Bokstavssjukdomar?

Men, spekulationer från min sida räcker nog inte långt - till skillnad från forskare som rycker på axlarna när det kommer till orsakerna... Fast jag har svårt att minnas, trots att jag flyttade mycket och därmed gick i många olika skolor, att det var särskilt spritt med dyslexi, damp, adhd o s v bland de 100-tals skolkamrater jag haft kontakt med under min upväxt. Det tycks vara en ganska modern företeelse, som av slumpen(?) uppstod kring den tidpunkt som lågfettsparadigment uppstod? Vill påpeka att jag inte tror att det handlar om diagnostisering här, liknande den med allergier, d v s att statistiken visar att allergierna ökat lavinartat bara för att man idag diagnostiserar och för in allergier i statistiken, vilket man inte gjorde förr, då konstaterade man bara att man hade hösnuva eller något annat. Det var inte särskilt vanligt förr med barn som inte kunde lära sig läsa, absolut inte som idag. Jag har fått min uppfattning verifierad av flera lågstadielärare med lång erfarenhet också. Men något vetenskapligt underlag är nog svårt att skaka fram, kanske speciellt efter allt liv kring Gillberg m fl. Helt offtopic-resonemang, men en intressant aspekt - eller hur?

Hemma

Jag kör hårt med Bregott, röd mjölk, grädde och mycket smör i maten till mina barn, och de är numera mätta under längre tid, gnället efter godis/mellanmål är helt borta - och de är pinnsmala - alltså pinnsmala på det sätt som vi ursprungligen är byggda att se ut. De tycks faktiskt dessutom som om de både är piggare och gladare än innan. Det är min, erkännes dock - mycket begränsade erfarenhet - då "forskningsunderlaget" (d v s antalet barn) är begränsad till 2st - thanx god! ;o)

Mer läsning

Barnen är ju dessvärre helt beroende av hur vi, de vuxna gör. Oavsett ståndpunkt i denna frågan så för man vidare en massa dåliga vanor/olater. Detta gäller inte minst kosten, det är knappast någon slump att feta barn ofta har minst en fet förälder... Läs mer: Den extrema (nöd?-)lösningen - 'Magoperationer på barn...' Felaktigheterna och övertron på motion - 'Barnfetma'
Läs för övrigt mer om det i Johanna Söderlunds utmärkta blogginlägg om just 'Motionsmyten'. Eller varför inte Gary Taubes excellenta artikel 'The Scientist and the Stairmaster - Why most of us believe that exercise makes us thinner—and why we're wrong':
This is not to say that there aren’t excellent reasons to be physically active, as these reports invariably point out. We might just enjoy exercise. We may increase our overall fitness; we may live longer, perhaps by reducing our risk of heart disease or diabetes; we’ll probably feel better about ourselves. (Of course, this may be purely a cultural phenomenon. It’s hard to imagine that the French, for instance, would improve their self-esteem by spending more time at the gym.) But there’s no reason to think that we will lose any significant amount of weight, and little reason to think we will prevent ourselves from gaining it.
//Zac

Kommentarer

  1. Stämmer väl med mina erfarenheter. Jag minns inga barn med DAMP eller liknande när jag växte upp, de stökigaste var ungefär i nivå med de lugnaste idag. Eller omvänt, tag viket genomsnittsbarn som helst idag och sätt i en skola på 70-talet och det barnet kommer att betraktas som skolans värsting.

    Tillverkare av motionsutrustning m.m. vill nog inte ha någon ändring av kostråden, undrar hur mycket den industrin omsätter årligen? Lägg där till de som säljer bantningspreparat. Troligen vill även hela hälsokostbranchen med mycket få undantag behålla kostråden som de är idag.

    Undrar hur mycket ett företag som Nutrilett omsätter? Viktväktarna? Friskis & Svettis?

    SvaraRadera
  2. Mycket bra Zac, like always! :o)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England