Fortsätt till huvudinnehåll

Musslor!?

De sydafrikanska fynden visar att vi har kunnat tänka abstrakt i minst 165 000 år. Kropp och själ har följts åt hela tiden. Nästa fråga är varför vi blev så smarta. Vad skiljde oss, som blev moderna människor, från andra och mindre framgångsrika arter av förmänniskor? Svaret är musslor. Fynden i Pinnacle Point stöder de forskare som tror att strandliv, skaldjur och eventuellt fisk spelade en viktig roll. Musslor, snäckor och ostron är rikt på protein. De innehåller omega-3-fettsyror som är så viktiga för våra hjärnceller. Dessutom ligger de still och är lätta att plocka. Forskargruppen bakom fynden i Pinnacle Point har en teori om vad som hände: Vid den här tiden genomgick Afrika en period av torka och kyla. En liten grupp förmänniskor isolerades vid stränderna i södra Afrika. De kom på idén att äta skaldjur. De överlevde krisåren och utvecklade också smartare hjärnor.
(Källa.) Ett riktigt gott stöd för vattenapan-människan. Detta är ganska troligt området där människans föddes.

Vi är afrikaner!

Men det är de afrikanska genvarianterna som finns hos alla människor, och det är afrikanerna som har den största genetiska variationen. Bäggedera ger belägg för att det är där vår gren på släktträdet växte ut för omkring 150000 år sedan. Homo sapiens vandrade ut från Afrika och spred sin arvsmassa.
(Källa.)

Inavel?!

Vi är ju grymt homogena vad gäller vår DNA, det är alltså dubbelt så stor variation mellan två chimpansindivider från samma flock än vad det är inom hela mänskligheten! Fascinerande!

Nationell stolthet

Säga vad man vill om Linné, men dum i skallen var han då rakt inte! Inte ens när han tassade in, och på sin tids typiska sätt, försökte sätta vetenskapen i knät på gud:
Linné ansåg först att allt är skapat av Gud. Senare kom han – århundradet före Darwin – fram till att Gud skapade principerna men naturen skapade arterna. Men hans system hade utvecklats i-harmoni och kan inte som Darwins vika av i olika riktningar.
(Samma som ovan.) Fascinerande om igen i alla fall! //Zac

Kommentarer

 1. Dee här fynden går nog inte att koppla till akvatiska ap-teorin. Det handlar om rätt skilda tider/utvecklingsstadier. Att övergången till vår nuvarande art, Homo Sapiens, antagligen skett vid södra Afrikas kust har man redan tidigar trott. Lasse Berg skriver det i Gryning Över Kalahari

  Ett stort arkeologiskt problem är att det nog var istid vid den här tiden och havets nivå 50 meter lägre än nu, så de flesta lämningarna är förstörda eller långt ut från nuvarande kust.
  För våra egnatrakter, befolkade först i Danmark, är det ju välkänt med "kökkenmöddingarna", stora högar med musselskal. Så den goda dieten höll i sig bra länge.

  SvaraRadera
 2. Något som möjligen kan tala emot teorin är att en lättfångad diet bestående av skaldjur, som troligen måste ha funnits i stora mängder om det varit intressant att prova att äta dem, är att det då inte varit någon stor evolutionär fördel att utveckla hjärnan. Hjärnans utveckling och andra evolutionära språng har troligen skett under perioder då en väl utvecklad hjärna är en evolutionär fördel.

  Nu kan man ju tänka sig att det under en period med gott om mat kan vara så att man ägnat sig åt andra sociala aktiviteter, kanske har det varit mer attraktivt med hög intelligens än med stora muskler under goda tider?

  Det finns alltså fler frågor än svar, och fram tills vi uppfinner tidsmaskinen blir det svårt att studera sociala mönster så långt tillbaka i tiden, så vi får fortsätta gissa. :-)

  SvaraRadera
 3. För att fynden visar bilder och musslor i det aktuella fallet betyder det inte att man bara ritade och åt musslor. Men musseldieten kan ha förbättrat samarbetet så att man lättare kunnat jag större djur t ex säl. Sådant är förstås bara antaganden och som alltid i vetenskap gäller att ju mer man lär sig, ju mer inser man hur lite man vet.

  SvaraRadera
 4. Men musslor är för dj-a gott!
  Här får du ett recept på färska mussor:
  I en stor kastrull, fräs två vitlöksklyftor, en shalottenlök, en liten mild röd chili och en kvarts liten morot, alltsammans finhackat. Du gör såklart fräset i mycket smör. Nymalen peppar och lite salt.

  Tillsätt så mycket vitt vin du har samvete till och låt detta koka ihop till en bottensats bara.

  I med lite vatten och på med lock...det skall storkoka och vara mest ånga.
  I med musslor, koka tills de öpnnar sig, sen är det bara att äta. Finhackad persila på om du vill.

  SvaraRadera
 5. Åhhh, herregud så sugen jag blir, trots att jag dragit på mig något skit i magen!

  Musslor är gott, men jag känner mig så där lite "socialstyrelse-extra" spänd när det gäller musslor och typ kyckling...

  Men det blir till att vänta in fiskbilen nästa vecka! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Zac: Du kan äta burk-musslor. Det är ok att dom är kokta, för så åt man dom redan för 165000 år sedan (värmda på heta stenar).

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv