Fortsätt till huvudinnehåll

Musslor!?

De sydafrikanska fynden visar att vi har kunnat tänka abstrakt i minst 165 000 år. Kropp och själ har följts åt hela tiden. Nästa fråga är varför vi blev så smarta. Vad skiljde oss, som blev moderna människor, från andra och mindre framgångsrika arter av förmänniskor? Svaret är musslor. Fynden i Pinnacle Point stöder de forskare som tror att strandliv, skaldjur och eventuellt fisk spelade en viktig roll. Musslor, snäckor och ostron är rikt på protein. De innehåller omega-3-fettsyror som är så viktiga för våra hjärnceller. Dessutom ligger de still och är lätta att plocka. Forskargruppen bakom fynden i Pinnacle Point har en teori om vad som hände: Vid den här tiden genomgick Afrika en period av torka och kyla. En liten grupp förmänniskor isolerades vid stränderna i södra Afrika. De kom på idén att äta skaldjur. De överlevde krisåren och utvecklade också smartare hjärnor.
(Källa.) Ett riktigt gott stöd för vattenapan-människan. Detta är ganska troligt området där människans föddes.

Vi är afrikaner!

Men det är de afrikanska genvarianterna som finns hos alla människor, och det är afrikanerna som har den största genetiska variationen. Bäggedera ger belägg för att det är där vår gren på släktträdet växte ut för omkring 150000 år sedan. Homo sapiens vandrade ut från Afrika och spred sin arvsmassa.
(Källa.)

Inavel?!

Vi är ju grymt homogena vad gäller vår DNA, det är alltså dubbelt så stor variation mellan två chimpansindivider från samma flock än vad det är inom hela mänskligheten! Fascinerande!

Nationell stolthet

Säga vad man vill om Linné, men dum i skallen var han då rakt inte! Inte ens när han tassade in, och på sin tids typiska sätt, försökte sätta vetenskapen i knät på gud:
Linné ansåg först att allt är skapat av Gud. Senare kom han – århundradet före Darwin – fram till att Gud skapade principerna men naturen skapade arterna. Men hans system hade utvecklats i-harmoni och kan inte som Darwins vika av i olika riktningar.
(Samma som ovan.) Fascinerande om igen i alla fall! //Zac

Kommentarer

 1. Dee här fynden går nog inte att koppla till akvatiska ap-teorin. Det handlar om rätt skilda tider/utvecklingsstadier. Att övergången till vår nuvarande art, Homo Sapiens, antagligen skett vid södra Afrikas kust har man redan tidigar trott. Lasse Berg skriver det i Gryning Över Kalahari

  Ett stort arkeologiskt problem är att det nog var istid vid den här tiden och havets nivå 50 meter lägre än nu, så de flesta lämningarna är förstörda eller långt ut från nuvarande kust.
  För våra egnatrakter, befolkade först i Danmark, är det ju välkänt med "kökkenmöddingarna", stora högar med musselskal. Så den goda dieten höll i sig bra länge.

  SvaraRadera
 2. Något som möjligen kan tala emot teorin är att en lättfångad diet bestående av skaldjur, som troligen måste ha funnits i stora mängder om det varit intressant att prova att äta dem, är att det då inte varit någon stor evolutionär fördel att utveckla hjärnan. Hjärnans utveckling och andra evolutionära språng har troligen skett under perioder då en väl utvecklad hjärna är en evolutionär fördel.

  Nu kan man ju tänka sig att det under en period med gott om mat kan vara så att man ägnat sig åt andra sociala aktiviteter, kanske har det varit mer attraktivt med hög intelligens än med stora muskler under goda tider?

  Det finns alltså fler frågor än svar, och fram tills vi uppfinner tidsmaskinen blir det svårt att studera sociala mönster så långt tillbaka i tiden, så vi får fortsätta gissa. :-)

  SvaraRadera
 3. För att fynden visar bilder och musslor i det aktuella fallet betyder det inte att man bara ritade och åt musslor. Men musseldieten kan ha förbättrat samarbetet så att man lättare kunnat jag större djur t ex säl. Sådant är förstås bara antaganden och som alltid i vetenskap gäller att ju mer man lär sig, ju mer inser man hur lite man vet.

  SvaraRadera
 4. Men musslor är för dj-a gott!
  Här får du ett recept på färska mussor:
  I en stor kastrull, fräs två vitlöksklyftor, en shalottenlök, en liten mild röd chili och en kvarts liten morot, alltsammans finhackat. Du gör såklart fräset i mycket smör. Nymalen peppar och lite salt.

  Tillsätt så mycket vitt vin du har samvete till och låt detta koka ihop till en bottensats bara.

  I med lite vatten och på med lock...det skall storkoka och vara mest ånga.
  I med musslor, koka tills de öpnnar sig, sen är det bara att äta. Finhackad persila på om du vill.

  SvaraRadera
 5. Åhhh, herregud så sugen jag blir, trots att jag dragit på mig något skit i magen!

  Musslor är gott, men jag känner mig så där lite "socialstyrelse-extra" spänd när det gäller musslor och typ kyckling...

  Men det blir till att vänta in fiskbilen nästa vecka! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Zac: Du kan äta burk-musslor. Det är ok att dom är kokta, för så åt man dom redan för 165000 år sedan (värmda på heta stenar).

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n