Fortsätt till huvudinnehåll

Matfusk - äckligt!

Hår, skalbaggar och fiskrester kan finnas i din vardagsmat. Utan att att du har en aning om det. – Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1073781,00.html Man ryser inombords. Men jag förstår att E-systemet som skall bringa ordning och reda bland tillsatserna fungerar också som ett perfekt kamoflage om man vill dölja vad tillsatsen egentligen är... Men det finns mer och nästan äckligare exempel:
...och i vanligt bacon är det slaktavfall Det är ingen hejd på stolligheterna som drabbar vår mat. Bland det mest makabra är kyckling som innehåller gris. Eller bacon där det rena köttet ersätts med slaktavfall.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,827536,00.html RYYS - undrar vad muslimer och judar säger om det? Snacka "cross-cooking"... Man får onekligen vad man betalar för. Skitpengar = skitmat; och man blir vad man äter? Kött innehåller normalt - nöt då alltså - i runda slängar 75% vatten och genom att fuska lite med pH, osmotiskt tryck etc så kan man bibehålla mycket av denna ganska stora del av vatten. Eller spruta in salt, som bekant binder vatten. I charketurivaror så är kommersen med olika typer av fibrer mycket stor. I dag så är en specialbehandlad potatisfiber, som kan bära 16ggr sin egen vikt i vatten mycket populär på marknaden... Skit är det! //Zac

Kommentarer

 1. Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet

  Då kanske vi kunde få köpa gårdsslaktat kött och opastöriserad mjölk direkt från gården?

  Salt kan man använda för at dra ur vatten ur köttet, eller binda mer vatten, det beror på om saltet finns i köttet eller utanpå.

  Hoppas jag snart får byggt klart röken hos mina föräldrar, skall då köpa en hel baconsida från en utegris och göra mitt eget bacon, då vet man vad man äter!

  Det går åt mycket salt när man gör bacon, men det skall vara för att avlägsna vatten, inte för att binda det.

  Och tro mig, jag kommer inte att använda nitritsalt.

  SvaraRadera
 2. Men vad är "slaktavfall" egentligen? Hela djuret är ju ätbart utom lite tarminnehåll och och päls och sånt. Det är inget fel på att äta diverse inälvor, senor mm. Bara det att vi är inte vana vid det och tycker det är oaptitligt. I Kina anses öronen var den bästa biten på grisen. Det är väl bara bra om större delen av djuret tillvaras?

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dig Hans. Det jag personligen vänder mig mot är att bacon för mig är ett rent köttstycke, berett och uppkryddat. Att dryga ut det med annat är en styggelse, må bulkmedlet vara vad det vill.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. För mig är slaktavfall kött av så dålig kvalitet att det inte kan säljas till konsument utan diverse otrevliga kemiska tillsatser.

  Jag kan rekommendera Tv-serien River Cottage där kocken Hugh Fearnley-Whittingstall tröttnar på stadslivet och flyttar till ett litet torp på landet där han försörjer sig som småbrukare, vilket går ganska bra eftersom han använder sin begåvning som kock för att förädla sina råvaror så långt som möjligt själv för att maximera förtjänsten.

  När han slaktar en gris använder han "everything execpt the oink", där finns inget som kallas slaktavfall, möjligen med undantag för gallblåsan, jag tror inte jag såg honom använda den till något.

  Serien finns på DVD, och därmed troligen även tillgänglig för "gratis förhandstitt innan man köper" på annat håll. ;-P

  SvaraRadera
 5. River Cottage, och back to River Cottage tillhör några av de mycket få serierna som jag noggrant följt. Spelade in alla avsnitt på min mottagare, men missade att låsa dem så när utrymmet började ta slut när jag spelade in andra filmer så försvann de... :o(

  Vill ha en Dreambox, men vad jag förstår så kämpar leverantörerna med näbbar och klor mot en sådan utveckling - tänk om kunden får fritt fram att göra vad han vill med det han betalar (redan överpris) för... *cynisk*


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Sedan min TV gick sönder för över ett år sedan har jag märkt att det är väldigt få sevärda program som jag inte kan hitta på nätet, på ett eller annat sätt. :-)

  Det enda jag inte hittar är reklamavbrotten i filmer, men dem klarar jag mig ganska bra utan när jag har möjlighet att pausa om jag skulle behöva gå på muggen eller nåt, och då kan jag själv välja när jag skall göra det. :-)

  Kan även tipsa om Ray Mears, har hittat en del intresanta tips i hans program.

  Hugh gjorde även 10 avsnitt under rubriken "A cook on the wildside" innan han hittade River Cottage, där åker han landet runt i en husbil första året och en husbåt det andra och lever enbart på sådant han kan hitta gratis.

  En annan som gjort det är en serie vid namn The Roadkill Chef, men den har jag inte hunnit kolla på ännu. Låter intresant dock.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv