23 okt. 2007

2001 - ett rymdäventyr

Detta är ett mästerverk som ligger på plats 79 på IMDB's lista över bästa filmer... Det är uppseendeväckande att det av de 78 filmer som ligger före så finns det ett antal som faktiskt är betydligt sämre!

Svår?

Smaken är som baken och många kanske tillhör de som måste aktiveras hela tiden? Tempot är inte högt i 2001. Om man vill vara elak så kanske de som har svårt med tempot i denna film bara läser böcker med bilder etc? ;o) Jag tror i alla fall att de flesta med gediget filmintresse sakta utvecklar sin filmsmak till att omfatta även långsamma filmer. Man blir helt enkelt så förbannat trött på att se standardiserade filmer med korkad intrig, uselt skådespel och med obefintlig filmkunskap bakom. Många nya förmågor har kanske en teknisk kunskap - de klipper var 5:e sekund för att triggerkrävande ungdomar inte klarar av att hålla uppmärksamheten längre - men de saknar en massa andra saker, som säkert kommer först med längre erfarenhet.

Mycket bra film

Personligen har jag sett myriader med film, har säkert slängt bort åratal av mitt liv på att sitta och titta på film. Jag har sett det mesta, och blir väldigt snabbt trött på en film som bara uppfyller mina förväntningar på den, och det gör de flesta - de följer bara mallen för hur man gör en film. Därför blir jag, och många recensenter upplyfta av en film, med så kraftfullt bildspråk som ex 2001, en film som inte följer standardmanuset.

Standardmanus = ZzZz

Ta ett exempel med en bilrecensent - när han/hon kört ett par tusen bilmodeller blir de inte särledes upphetsade av ytterligare en "folk-Volvo", eller en ny Golf - det krävs något som går utanför gränserna, som sticker ut. Så jag tror inte att någon ska förfäras av detta, se mycket film, återvänd till "tyngre filmer" när man tröttnat på att inse att man sett filmen som man dukat upp i annan form säkert 1000 gånger...

Åldern

2001: A Space Odyssey är en unik film, dess like har man absolut inte sett innan överhuvudtaget! Sedan att vissa inte kan se kvalité när de stöter på den, är sorgligt, men smaken är som baken. Det enda som är synd i 2001 är att formgivningen är så väldigt färgad av 60-talet. Jag ser det iofs delvis som ett tidsdokument, men det är lite synd på en i övrigt så oerhört tidlös och fascinerande film. //Zac PS. På wikipedia har de en rejäl artikel om just denna film. Jag har skrivit en ganska matig artikel om just 'Stanley Kubrick' och nämner denna utmärkta film även i 'Bra film!'.

6 kommentarer:

 1. Min drömfilm är tyvärr inte gjort ännu, det är en film baserad på Terry Pratchetts och Neil Gaimans bok Good Omens, redigerad av Terry Gilliam. Den filmen vill jag se, helst då producerad helt utan begränsningar i ekonomi eller tid. :-)

  SvaraRadera
 2. Har inte sett den! Törs man säga det?? Har ingenting emot lååångsamma filmer och jag är allätare, så den här får bli en "need to see" framöver.

  Har bara en fråga, är den här musiken verkligen med?? Är även allätare vad gäller musik, men nä inte det här! Skulle ha uppskattat ett vackert klassiskt stycke ist :o)

  SvaraRadera
 3. Det är en enormt blandad kompott vad gäller musiken. Men det är mycket klassiskt. Jag tycker det är vackert, poetiskt ihop med bilderna.
  Fantastiska effekter (den är ifrån 1968) som fortfarande gör sig, även på min 100" duk hemma.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Wow, har du en hundra inchare hemma, fantastiskt! Nu blir jag mycket avis, men o andra sidan så skulle den nog inte platsa, varken i min plånbok eller i mitt storrum på ca 24 kvadrat ;o)

  Klassisk musik är vackert, så jag ska definitivt se filmen, lövar :o)

  SvaraRadera
 5. Projektor, men det ger en mäktig känsla. Småjobbigt med mörkläggningen, men å andra sidan så adderar det till biokänslan också! En nackdel är att mina fåtöljer står vääälidigt långt bak, så när jag kollar på vanlig tv så måste jag dra fram dem... *aldrig nöjd* ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Allt för biokänslan - Got ya´, kanske du kan fixa små elektriska hjul och sedan en fjärrkontroll så du kan köra dom fram och tebaks, hi, hi ;o) Det skulle va´ nåt, eller hur?!

  SvaraRadera

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...