Fortsätt till huvudinnehåll

Vad sjutton händer med M?

Moderaterna driver någon typ av modern socialdemokratisk politik? Läs sakta om hur Anders Borg definierar upp moderaternas syn på klassiska moderata hjärtefrågor i sitt tal under moderaternas partistämma 2007. Även Reinfeldts tal, om än lite mer tolkningsbart, pekade ändå tydligt åt samma håll.

Exemplet Blair

Tony Blair var ju exempellöst snabbt in i mitten och såg därmed till att själv få bestämma motståndarens gränser. Gör moderaterna en Blair i detta hänseende? De är ju i mångt och mycket det nya arbetspartiet. Jag ser inte annat än att de har taktpinnen i nästan alla tongivande frågor idag; skolan, välfärden, arbetsmarknadspolitiken, skatterna, sjukvården etc.

Det röda blocket

Jag tror att de röda kommer få oerhört svårt att ta tillbaka initiativet de närmsta åren. Reinfeldt och Borg har med dessa tal tydligt visat på var någonstans de nya moderaterna har slagit ner sina bopålar och "de gamla moderaterna"-falangen sitter tysta och vågar inte säga ett pip i dagens interna debattklimat inom moderaterna. Mona Sahlin - hur sjutton skall hon kunna peka ut m som näringslivets företrädare och därmed som arbetarklassens (medelklassen snarare numera) svurna fiende? Borg står och försvarar kollektivavtal och arbetsrätten!?

1000 dagar

Det är i skrivande stund drygt 1000 (1057 egentligen) dagar kvar tills nästa val, hinner m att få väljarna att tro på moderaterna som det nya mittenpartiet för alla så tror jag vi kommer få se en lång era av alliansstyre. Ett par, tre val till lär den effekten i så fall hålla i sig.

Länkar

DN: Finansministern i sitt tal: "Värderingsskifte" på väg i Sverige

DN: Vill avskaffa enprocentsmålet

DN: Analys. Borgs retorik får högerfalangen att ligga lågt

DN, ledare: M som i mitten

SvD: Den moderata partiledningen fick stöd för sin linje om såväl arbetsrätt som miljöpolitik

SvD: Borg vill satsa på välfärd

SvD: Statsminister eller partiförnyare?

SvD, ledare: Varför frivilligt spela på bortaplan?

AB: Inför valet la de beslag på ordet arbetarparti – nu tar de miljöfrågorna

AB: Nästa mål: välfärden

AB: Historiskt ja till HBT- äktenskap

AB: Världen i fokus på moderatstämman

Revolution eller evolution?

Vilken utveckling va? Jag hade trott att det var en galenpannas påhitt om någon hade påtalat en sådan utveckling för M för några år sedan...

//Zac

Kommentarer

 1. Jag har länge hävdat att de första parti som satsar på att till 100% agera efter den ideologi de bygger på kommer att vinna en jordskredsseger valet efter. Jag tror de flesta är hjärtligt trötta på politiker som står med fuktat finger i luften. Folk börjar se att det inte är pekfingret de sträcker upp utan långfingret.

  Många längtar efter en politiker som agerar efter övertygelse snarare än makthunger. Troligen längtar tillräckligt många att de bryr sig mindre om vilken ideologi de står för än om de faktiskt tror själva på vad de säger.

  SvaraRadera
 2. Jag tror faktiskt att Reinfeldt agerar utifrån något han tror på. I alla fall har han min respekt efter att ha stått bredbent och hållit kursen trots vikande opinionssiffror.

  Ett problem är att politikerna behandlar väljarna som idioter. Titta bara på valaffischerna... Herregud, vilka vänder de sig emot?


  //Zac, som tycker att MP:s affisch från förrförra valet är den bästa han sett:

  "Höger eller vänster? - Varför inte framåt?"

  SvaraRadera
 3. Revolution är snabb evolution... ;-)
  Vi tänker ofta att revolution är något som händer "över en natt" så är det nog oftast inte även om revolutioner kan mainifesteras i en specifik händelse en viss dag.

  Förändringen av moderaterna kvalar lätt in under etiketten "Revolution", vänta några år och se... eller också kommer det att visa sig att det bara var en dagslända...

  SvaraRadera
 4. 1000 dagar, Fetsmart, 1000 dagar...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte på revolution. Alla revolutioner har lett till nåt helt annat. Dessutom är inte alla del av en revolution. Dom som skriker och slår mest är dom som är med. Alla revolutioner jag kan tänka mig har lett till nåt helt annat. Franska revolutionen till kejsardöme. Revolutionen på 1600-talet i England ledde till en revolution som sedan blev en republik slutade som en monarki återigen. Eller ryska revolutionen som lett till ett land som jag inte tror någon skulle vilja bo i.

  Jag tror faktiskt att Moderaterna verkligen tror på det dom gör, och jag ser många fördelar i deras politik. Många säger att dom som röstade på moderaterna röstade med plånboken. Men jag är mer intresserad av en hållbar utveckling än min plånbok och därför kan jag fortfarande tänka mig att rösta på dom.

  Tycker det bara är sossar och övriga vänstern som gnäller på hur mycket dom har i plånböckerna. Det plus retorik om de svaga i samhället som dom inte gjort mycket för att hjälpa de senaste decennierna.

  Skulle dom skärpa sig och ägna sig åt någon mer realistisk politik så skulle jag kanske rösta på dom. Men deras attityd att skatt gör allt gratis är konstig. Jag vill ge hjälp till dom som behöver det. Vad ska en höginkomstagare med barnbidrag till?

  SvaraRadera
 6. varför talar man om de "SVAGA" i samhället? Jag har aldrig träffat någon - oavsett intelligens, utbildning, psykiskt/fysiskt välmående eller motsatsen som vill kallas SVAG. Genom att kala andra för svaga sätter man sig själv på höga hästar, man är något förmer än de svaga. De svaga ska beskyddas, vet inte sitt eget bästa etc, etc.

  Vill man ha en utveckling av individer så bör man tala om/med andra människor med respekt. Det är inte respekt att beteckna en stor del av en befolkning som svag. Samhället både kan och ska stötta med resurser då det behövs - men inte stigmatisera en stor del del av befolkningen som svag.

  Fråga vem som helst, ingen vill vidkännas av att vara svag, det är en kränkande attityd.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G