Fortsätt till huvudinnehåll

Glass i stora lass!

Jag antar att det finns några som faktiskt inte äter strikt LC bland mina drygt 100-talet läsare varje dag... Så jag tar ett litet avsteg från min vanligtvis strikta linje -

Bakgrund

Jag har stått still i min viktminskning under nästan två år nu, trots att jag tycker mig ha nästan 20kg kvar till vad jag anser vara en bra normalvikt.
Å ena sidan så tycks jag vara abnormt viktstabil (glaset halvfullt) - å andra sidan så vill jag gå ner (glaset halvtomt). Så jag har testat från och till att släppa taget och periodvis äta annorlunda. Det har gjort att jag har kommit till en del slutsatser...

Slutsatser

 1. Jag mår inte bra av en massa kolhydrater. Iofs så kan det mycket väl bero på att kroppen ställer om sig, d v s bakteriefloran i tarmarna förändras. Men jag har som längst hållit ut i nästan en månad utan att mage och kropp mår bra så jag drar slutsatsen att jag mår betydligt bättre på en mer LC-baserad diet.
 2. Vikten drar iväg uppåt när jag äter annorlunda. Det är bl a mycket vatten när glykogenlagren fylls på i musklerna, kanske några kilon. Men jag tycker mig se ett ökat kaloriintag direkt för att stävja hungern och därmed också att vikten tycks krypa uppåt. Detta gäller för övrigt hela perioden och jag ser ingen skillnad på hur det var efter ett par veckor och hur det var efter en månad...
 3. Det inre lugnet försvinner. Det blir direkt rent av ett j-a spring i köksskåpen för att hitta något ätbart. Detta är inte heller någon skillnad på över tid, se ovan.
 4. Kohydrater är ganska gott, men fettet är godare. En ganska glasklar slutsats, inte sant? En hamburgare är förbannat gott med bröd, en riktig rågbrödssmörgås är jääävligt god - och (öländska!)kroppkakor är himmelriket. Men med stora mängder kolhydrater så kommer fettrestriktioner som ett brev på posten... Och det är godare med fett utan kolhydrater än kolhydrater utan fett!

Agenda

Men precis som fetsmart så tycks jag nu svårt att gå ner i vikt. Så vitt jag kan se så äter jag identiskt med den period då jag rasade i runda tal 30kg i vikt, men nu rör det inte på sig. Den enda skillnad jag kan se är att jag idag är überstressad under arbetet, och därmed under större delen av min vakna tid. Stresshormoner spelar mycket stor roll i viktnedgång och det är kanske just den handbroms som tyvärr tycks ligga i... :o(

Till mitt egentliga ämne

Under testerna har jag tillåtit mig "lördagsgodis" då och då... Min syster har en ganska lång tid tjatat om hur god Ben & Jerry's glassar är. Jag har av naturliga skäl struntat i detta, men under mina testperioder så har jag passat på att testa lite av denna, för mig mytomspunna, glass...

Herre jävlar!

Vilken glass! För er som kan testa - testa! Det är en ren upplevelse, en fantastisk glass. Att ens nämna GB och Ben & Jerry's i samma mening är som att jämföra sketen scanskinka med en fin prusciotto...
Jag citerar:
Ben & Jerry's glass är gjord på färsk mjölk, grädde, socker och ägg. Vi använder bara naturliga aromer och stabiliseringsmedel. Allt det här rör vi ihop med kvalitetsgrejer som nötter, choklad, kola, marshmallows och fruktbitar!

Ben & Jerry's glass tillhör segmentet lyxglass. Det betyder att vår glass består av mycket grädde och lite luft! Det gör att vår glass blir mer kompakt och krämig än andra glassar. Om du väger en pint med Ben & Jerry's glass och jämför med en pint av ett annat glassmärke kommer du att märka att vår produkt väger mycket mer. Det finns alltså "mer" glass i Ben & Jerry's än i andra glassar.
(Ben & Jerry's svenska hemsida.)


//Zac, som inte är sponsrad, som fortfarande anser att socker är djävulens produkt - jämte vapen, Bush och Vikingarnas örongodis...

Kommentarer

 1. Dina två senaste bloginlägg är bland det bästa jag läst på länge!

  Dina fyra punkter under "Slutsatser" samman faller löjligt exakt med mina...

  SvaraRadera
 2. Tack, kanske blir det lite högre kvalité om man skriver mer sällan - titta på Kost och Hälsa t ex.

  Men den kvalitén kommer jag sannolikt aldrig upp till, så jag fortsätter nog som innan. Tyvärr är min jobbsituation sådan att jag inte har ork till att skriva under vardagarna, men vi får se hur det faller ut framledes.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Appropå glass, ett MÅSTE om man är kostintresserad är boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson.

  Jag har sträckläst den och nu skall här lusläsas innehållsförtecknigar på matvaror.

  Länk till bokens hemsida;
  http://www.hemligekocken.se/

  Snurran

  SvaraRadera
 4. Lite pinsamt att jag faktiskt inte skrivit om hans bok innan... :o(

  Det är dags att det sätts fokus på just hur perverterad livsmedelsbranschen har blivit, läs t ex Ahlborgs artikel idag.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Ahlborg är bra, men det talas alldeles för lite om tillsaterna i vår mati allmänhet. Tillverkarna manipulerar ju snart sagt alla livsmedel som finns att tillgå. Det är dags att börja säga ifrån och kräva klarspråk på innehållsdeklarationerna!

  Snurran

  SvaraRadera
 6. Lite läsning om du vågar:
  http://hem.passagen.se/enummer/

  Snurran

  SvaraRadera
 7. Jag har otaliga gånger passerat lådan med Ben&Jerry på stormarknaden. Efter din marknadsföringsinsats, så icke idag... Ben&Jerry åkte ner i vagnen, å fyttifaen va go' den va'... Tack för tipset, men hur ska det gå med vikten... :-)

  SvaraRadera
 8. Jag är ledsen... Men om det gör lite mindre ont så kan jag erkänna att en del 'Ben & Jerry's Fossil Fuel Icecream' hamnat i Zacs mage ikväll... :o)

  Egentligen borde jag känna skam och ånger, men jag sitter faktiskt bara med ett fånigt leende och slickar mig om läpparna i välbehag!


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Man får väl se det såhär: Om man i stort sett avstår bröd och potatis i veckorna så kan man unna sig lite Ben&Jerry till helgen.

  Jag är inte ledsen för det utbytet... :-P

  SvaraRadera
 10. Jag kan nog faktiskt byta ut alla kolhydrater mot lite Ben & Jerry's(*)...


  //Zac
  (*)Höll på att skriva BJ istället, men det betyder ju något heeeeelt annat på amerikanska... ;o)

  SvaraRadera
 11. Jag har också köpt hem Ben&Jerrys berömda glass. Har inte testat själv, men sonen vill nu inte äta någon annan sort! Måste säga tyvärr, eftersom den ger ett stort hål i plånboken ;o)

  SvaraRadera
 12. Det är samma sak här, barnen kallar den inte för Ben & Jerry's - utan "Världens godaste glass"...

  Men den är dessvärre värd varenda krona. Pinsamt GB!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n