Fortsätt till huvudinnehåll

FRA-stormen bedarrar inte...

Tja, SvD har släppt till 13(!) debattartiklar på sitt debattforum, Brännpunkt:Har detta någonsin ens hänt innan? Har en fråga haft denna brännande effekt på senare år? Jag kan faktiskt inte komma på någon annan fråga.

Skakade - och med rätta

Jag tror att denna morgon så är allianspartierna skakade när solen går upp över Gotland. Detta är en oerhörd kris som nu sakta slår över till en svekdebatt. Och denna gång handlar det inte om bensinpriser för bilisterna, eller pensionerna eller inte ens de psykiskt sjuka - denna gång handlar det om hela svenska befolkningen som bestulits på det kanske värdefullaste som finns - ditt privatliv.

S fortsätter oppositionspolitiken

I sitt tal i Almedalen igår så annonserade Salhlin antagligen en poteniell regeringskollega i Wetterstrand där de lovade att riva upp FRA-lagen och tillsätta en parlamentarisk utredning för att sedan ge FRA ett mandat och vidare uppdrag - och ett mandat som inte innebär massavlyssning av oskyldiga svenskar. Bra.
T o m norrmännen är ju numera osäkra på investeringar i IT-struktur i sverige, och även svenska IT-företag - just p g a FRA-lagen. Anna Troberg kommenterar mer - och bättre ! :o)

PP ute på hal is

I alla fall enligt mig, de har gått ut med ett pressmeddelande, tillsammans med V (sic!) baserat på, vad de upplever, ett svek ifrån Miljöpartiets Maria Wetterstrand. Reinfeldt går genast ut och kritiserar (med rätta) att Sahlin vänder kappan efter vinden, Tolgfors är tydligen också kritisk. Andra undrar varför man lämnar denna så viktiga fråga till S.
Jag personligen hyser inget hat mot organisationen FRA, att vi har en signalspaningsenhet som analyserar underrättelseinformation är inget lustigt alls, visst verkar de själva vara ute och cykla, men FRA som organisation har vi nog nytta av. Det som är det olustiga - och det är väl dagens underdrift - är just det Carte blanche de fått för att avlyssna allt och alla - den praxisen hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle överhuvudtaget.

Ryssarna

Att det raporteras att FRA bara skall avlyssna ryssen är givetvis egentliga pisamma skenargument. Detta "avslöjande" har flera bottnar - dels så vill man avfärda opposition till förslaget med ryssvänlighet och kanske t o m kommunism... Något som säkert är tänkt att slå direkt mot de borgliga ungdomspartier, som står enade med de övriga ungdomspartierna och som med öppna, liberala ögon ser hur antidemokratisk lagen är. En annan anledning är givetvis att rikta strålkastarljuset bort från ändamålsglidande och added value... Spindoktorerna i alliansen förnekar sig inte.
Men visst är information från ryssarna ett utmärkt handlingobjekt med USA, men inte då notan hamnar på den svenska befolkningens integritetsnota...

Ledare i DN

Jag måste också med en rysning av välbehag citera några av de kroppsslag som Niklas Ekdal utdelar från ledarplats mot hanterandet och den faktiskt FRA-lagen på DN ledarplats idag:

Det är dags att vända på statsministerns resonemang. Folk har inte missförstått vad FRA-lagen går ut på. Det är ministrarna som missförstått kritiken.
..
Vem har ifrågasatt att det svenska försvaret ska spionera på dem som vill oss illa?
..
I den mån det finns en målkonflikt är det enkelt att se vilket värde som väger tyngst. Det är värre att bli kränkt av sin egen stat än av någon annan.
..
Detta är det pragmatiska argumentet mot att tråla på bredden i civil kommunikation. Det ger inget om man inte vet exakt vad man letar efter. Och om man vet exakt behöver man inte tråla.
..
Socialdemokraterna har inte större trovärdighet i integritetsfrågor än de borgerliga, tvärtom. Men en politisk tävlan i grenen värna-medborgarnas-integritet kan inte beskrivas som annat än en positiv överraskning.


Stick dit och läs omedelbart, det är veckans mest njutbara läsning - och en riktig rysare för de som hoppas på en vinst för Alliansen i nästa val.

Växande fråga

Jag måste säga att även om jag tittar på mediabruset (även om gammelmedia är magsur) med mina partiska ögon så tror jag att dessa upprörda vågor kommer att fortsätta skölja över alliansens stränder även inför valen 2010. Detta är inte alls den skitfråga som Reinfeldt trodde initialt, och det arroganta hanterande av denna kräver en enorm pudel, men jag tycker nog att hans trovärdighet idag är rejält fläckad. Jag var mycket imponerad av hur alliansen satte full fart i att realisera sin politik efter regeringsskiftet. Sedan kom snabbt affärer som hanterades klumpigt, men det var kanske lite nybörjarnervositet tänkte jag, men när ledarskapet satts på prov nu under denna halva mandatperiod så är betyget mycket, mycket lågt på Reinfeldts ledarskap. Jag tror faktiskt inte längre att han är lämplig att föra alliansen vidare i nästa val . Låt oss se framtiden an, jag lär återkomma! :o)

Valdagen 2010

Eric Erfors på Expressen skriver ang regeringens hantering:
Här skulle det krävas en massiv signalspaning eftersom Tolgfors såg till att FRA-lagen plötsligt sminkades om en natt i riksdagen. Så bedrivs inte seriöst lagstiftningsarbete; en parlamentarisk utredning borde vara en självklarhet.
Reinfeldt skulle också behöva Lovöns signalspanare efter att så totalt missbedömt opinionstrycket mot FRA-lagen.
Nu är regeringen uppenbarligen på väg mot nästa katastrofala felbedömning: föreställningen om att FRA-bomben är detonerad och faran över. Det stämmer inte. Mona Sahlin vill inte livstidsförlänga debatten, men hon och vi andra kommer att förlänga den till valdagen 2010.

//Zac
PS. Jag måste bara länka till Rick Flakvinges 'Maud Olofssons tal, översatt till begripliska' - dagens roligaste läsning! :o)
Kommentarer

 1. Ja det är då inte folket som missförstått, utan ministrarna som missförstått kritiken! Jag tycker det är bra att man river upp och börjar om från början om man vinner valet. Det var S förslag från början. Men faktum är att de själva såg så stora brister i det så att det inte lades fram. Är rädd för att vi ändå har lagen här för att stanna i någon form. Men förhoppningsvis i en något sånär godtagbar form där folket haft insyn. Lars Ohly vill inte eller får inte vara med han...? Han vill ha minimal signalspaning. MP säger att man är tveksam till om den överhuvudtagert behövs. Ska bli intressant med alla turer som kommer kring detta.

  SvaraRadera
 2. Ohly ses nog som en belastning av de övriga i det röda blocket. Och varför inte - det är väl ingen annan som har den ryggsäcken som V. Och han är inte "smidig" heller, det kommer grodor hej vilt ur hans mun. Munruvare tydligen! ;o)

  Tiden har väl också runnit ifrån de mest vänsterorienterade, deras idéer och ideal känns oerhört förlegade idag. De får nöja sig med att många ideal har anammats och är riktigt mailstream idag.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Nej Ohly är inte smidig. Det är just det jag gillar med honom. Han känns ärlig. Han viker inte en tum. Sedan så kan jag tycka att deras ideér passerat bäst före datum ibland. De är lite stelbenta och tänker för mycket tillbaka och inte framåt. Kompromissa måste man ibland. Det är de dåliga på. Ibland kan det ju vara ett steg på vägen. Jag tycker det är synd om de är "tjuriga". Nu behövs en ny regering. Nog kan de lyssna på varandra en del och komma överens. Det utan att för den skull ens hamna i närheten av alliansens "vi tycker lika i allt". Men det är viktigt att de inte gör samma misstag som "allianssvansen". Mitt alldeles egna ord som betyder M plus svans (de övriga i alliansen). Mona S har klart deklarerat att det blir hon som blir stadsminister och Tomas Östros hennes följeslagare. Lite lik M och Reinfeldt verkar hon redan. Hoppas att jag slipper se MP som hennes svans....:( Då skulle jag nog kunna tänka mig att rösta på Ohly! Men jag hoppas att jag slipper.

  På tal om grodor....Reinfeldt står för de största tycker jag. "Svenska folket bör kyla ner sig". Det var en stor padda att säga så, inte en groda! Hans försvar av sekreteraren på krogen ytterligare en padda. "Media ser ibland saker som inte existerar" osv osv. Man håller nog masken inom alliansen och visar honom stöd utåt. Men det finns nog många som vill byta ut honom nu. Han blir nog en "ny Persson". Alliansen riskerar för mycket om de behåller honom. Tror att det är en tidsfråga innan hans ledarskap kommer att diskuteras mer än i FRA frågan.

  SvaraRadera
 4. Fast att V tänker tillbaka i FRA frågan tyder på att de lärt sig av historien... Det har inte Alliansen. Vi ska akta oss för ryssen?....Hur tänker de egentligen...?

  SvaraRadera
 5. Forsätter med min egen lilla diskussion...:) Nej inte svassar MP efter. De blir ingen svans till S i första taget. Maria Wetterstrand föreslår något mycket klokt tycker jag. Hon säger att det egna modersmålet ska räknas när man söker in till skolor. Mycket klokt tycker jag och fritt från rasism. Har länge retat mig på samtliga partier, som säger att invandrare är såå välkomna hit....bara de lär sig Svenska... Det är inga partier som vill ha äldre anhöriga här, som kanske har lite svårare med språk. Då lägger man förslag som ska försvåra för dessa grupper. Det bara för att man ska slippa dem. Men invandrare är sååå välkomna. Skitsnack! Man gör allt för att separera familjer som kommer hit. Mormor eller Morfar ska man lämna och glömma tydligen. De skulle kunna göra nytta här, även om de inte lär sig Svenska. Det finns massor av ideéllt arbete att utföra. De skulle kunna lära sina barn modersmålet ordentligt. De kunde hjälpa till med läxläsning i skolorna för barn som inte lärt sig svenska bra ännu. De skulle kunna fungera som tolkar i skolan osv. Barn behöver den äldre generationen. Det gäller väl även invandrarbarn? Kanske skulle vi se mindre brott utförda av invandrare. För de står för en stor del av brotten tyvärr. Mer trygghet i ett nytt land tror jag är viktigt.

  Inom Väntjänsten i min kommun talas det 16 språk! Så fram för rätten att utveckla sitt modersmål! Ska vi ha ett mångkulturellt samhälle så ska vi. Sluta tjafsa om att alla enbart ska lära sig Svenska! Det behövs givetvis också. Hoppas att MP kan få de andra att lyssna lite. Invandrarfrågorna behöver nya vinklingar tycker jag. Det är bara massa tjafs nu, som bottnar i endast en sak och det är främlingsfientlighet. Endast graden varierar. SD är besatta.

  SvaraRadera
 6. Du får ett smakprov ur ett (låångt) inlägg som kommer om rasism, på tal om svenska språket:

  När skall vi sätta språket svenska? Är det typ millennieskiftet, eller är det innan franskan bidrog med mängder av låneord under 1700-talet, eller är det kanske innan dess då vi lånade massa tyska under Hansan? Det pratas vitt och brett om svenska vanor och allt som är svenskt och nu språket - jag ser gärna en liten redovisning fr o m när dessa svenskheter nu egentligen skulle gälla. Undviker förespråkarna för dessa dumheter ord som inte är "genuint svenska", d v s låneord? Det blir ju onekligen ett ganska torftigt språk om man utelämnar icke-autentiska svenska ord. Eller är låneorden numera genuint svenska? Gäller det även de senaste årens låneord? Jag ser samma sak med svenska traditioner och historia - de är så belamrade med utländska lån och influenser att det känns lite oriktigt att prata om "genuina svenska" traditioner. Rent juridiskt sett så har vi faktiskt inget officellt språk alls; däremot har vi fem stycken lagstadgade minoritetsspråk: finska, meänkieli, sáme-giella, jiddisch och romani chib. Ska de som pratar dessa språk anses som icke-svenskar, eller kanske t o m tvärtom, lite förmer än oss andra (o-)svenskar?


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jo jo:)
  Vad är svenskt egentligen? Så lär er svenska blir lite komiskt! Visst ska det finnas krav på en vilja att lära sig det. Fast jag tycker att man kunde ställa andra krav på äldre invandrare, som kommer hit. Det är inte kravlöst att komma. Lär era barn och barnbarn sitt modersmål ordentligt. Då känner de sina rötter...I annat fall far de väldigt illa. Istället skärper man anhöriginvandringen.... Det tror jag är en katastrof för invandrarbarnen... Undrar hur många barn och ungdomar som bor här ofrivilligt och ständigt får höra att de borde åka hem dit de kommer ifrån. Det får de höra även om de talar perfekt svenska. Jag tror att det kostar samhället mer än det smakar, om man skärper anhöriginvandringen. Familjeband är viktigt inte bara för "oss svenskar". Varför tror politikerna att det är mindre viktigt för invandrare? Sedan så kan inte vi ta emot alla. Men jag tror inte att det blir dyrare om vi visar medmänsklighet. Det brukar löna sig i form av människor som mår bra. Människor som mår bra begår inte brott. Jo ibland ekonomiska. Så varför vill man bara ha hit högutbildade som kan lära sig svenska snabbt... Det är ett elittänkande i alliansens politik som jag ogillar. Vare sig det gäller sjuka, arbetslösa, invandrare eller KD:s syn på homosexuella. Detta skrämmer mig. Nu menar inte jag att de är i närheten av SD:s när det gäller invandrarpolitiken. Men de får ju svårt att ta debatten med dem om de själva visar upp liknande tendenser.

  SvaraRadera
 8. Fast att V tänker tillbaka i FRA frågan tyder på att de lärt sig av historien... Det har inte Alliansen. Vi ska akta oss för ryssen?....Hur tänker de egentligen...?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England