Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarian = barnmisshandel

Vegetarian = barnmisshandel

Jag håller nog hårt på min ståndpunkt att om man tvingar barn att äta en vegetarisk kost så gör man sig skyldig till barnmisshandel ("Det kan innebära fysiskt eller psykiskt våld, uppsåtlig skada liksom skadlig försummelse av vårdnadshavaren eller annan person med ansvar för barnet."). Tillåter man sitt barn att äta vegetarisk föda, något som är svårt nog för en vuxen, så är det likgiltighet på gränsen till vanvård! Att man låter sina moraliska principer råda över sitt eget liv är en sak, men att låta de gå över sina barn är bara fruktansvärt! Barn måste äta en naturlig och fullödig kost!

Vad skall man se upp med?

Järn

Järnbrist är inte att leka med, speciellt inte för växande barn. Därför bör alla som växer se till att få det de behöver i kosten - de om några behöver äta varierat, se absolut till att få med animaliska produkter. Det är nämligen skillnad på järn och järn (hemjärn och "vanligt" järn ). Hemjärn finns i animaliska källor och tas enkelt upp av kroppen, vanligt järn finns även i vegetariska källor t ex havre, broccoli, men är betydligt svårare för kroppen att tillgodose sig. Därför kan kosten visst innehålla till synes tillräckligt med järn - men kroppen tar inte upp allt om det enbart är ifrån vegetariska källor. Så "överdosera" är nog ett gott råd om man envisas med att äta vegetariskt. Många ger rådet att äta syror till, men det är inte helt klarlagt att det ändå hjälper kroppen att ta upp det järn som den så väl behöver. Det är för övrigt devis samma problematik med proteinerna. Järnbrist ger en massa oönskade bieffekter, t ex så försvåras upptaget av en del vitaminer etc. Som sagt - inget att leka med. För en vuxen är det viktigt, men det går inte att jämföra med hur viktigt det är för ett växande barn!

Protein

Människan har behov av animaliskt protein, precis som med järnet ovan så har vi svårt att få i oss allt vad vi behöver via vegetariska källor. Man kan delvis, men inte 100%, kompensera det genom att äta mycket baljväxter och fullkorncerealier. Vi behöver ett tjugotal aminosyror, men de flesta av dessa kan vi bygga ihop själva. Åtta av aminosyrorna måste komma utifrån:
samt, för barn

Äter man någon animalisk källa så är saken biff, s a s... ;o)
Annars måste man kombinera vegatirska källor så att man får i sig av alla dessa aminosyror. Att betänka är också att vår kropp har svårare att ta upp vegetariska proteiner, så ett "överintag" på 15-20% mer vegetariska proteiner är nog att föredra. Jag tror att det är de antinutriella egenskaperna som omigen spökar, läs mer om dem nedan.

Omega3

Detta ack så viktiga fett, framför allt för barn som har hjärnor som utvecklas och växer. Som bekant så kan inte våra kroppar tillgodogöra sig vegetariska kortkedjiga varianten, det handlar om någon, eller några procent. Vi behöver helt enkelt den långkedjiga varianten (EPA och DHA), som vi faktiskt bara kan få i/tillgodogöra oss via animaliska källor.

Andra fetter

Vegetarisk mathållning innehåller väldigt få naturliga fettkällor. Med tanke på hur pass essensiellt fett är så är det svårt att hitta bra kvalité.

Andra spårämnen och vitaminer

Selen och D-vitamin är generellt svårt att få i sig, selen går att få i sig om grödorna är odlade i selenrika jordar, vilket inte är fallet om det är i sverige - då får man betänka miljöbelastningen... D-vitamin behövs bl a för upptaget av kalcium, som ju behövs för starka skelett.
Zink är en annat spårämne som går att få i sig via bl a spannmål.

Antinutriella

Alla cellulosabaserade fiber, speciellt de från spannmål där vetekli står i särklass bl a vad gäller antinutriella egenskaper, bl a lektiner och fytinsyra - något som misstänks kunna göra att man t o m hamnar på minus! Fytinerna hämmar framför allt järn, zink, kalcium och magnesium. Till skillnad från frukt så vill faktiskt inte spannmål bli uppätet och därför så skyddar den sig med bl a dessa fytiner. Lektiner är annars rikigt otrevliga, hindrar upptag av kalcium och kopplas samman med autoimmuna sjukdomar... Inget trevligt alls!

B12

Denna vitamin b12 är så grymt viktig att man inte nog kan trycka på den! Skador som uppkommer p g a brist på denna så essensiella vitamin är irreparabla, det blir nervskador som aldrig kan repareras. Jag vill inte ens tänka tanken helt ut när det gäller barn som växer... Brrrrrrr...

Vilka är symtomen vid brist på vitamin B12?

Symptomen kommer ofta smygande, de första är ofta trötthet, svaghet och yrsel. Vid blodbrist uppträder andnöd och hjärtklappning vid kroppsansträngning. Vid mera uttalad blodbrist uppträder kärlkramp, och smärtor i benen (claudicatio intermittens) lättare hos patienter med dessa tillstånd.

Vitamin B12 är också viktigt för nervsystemet. Brist på vitamin B12 kan därför även ge påverkan på nervsystemet, hos en del personer kan symptom från nervsystemet uppträda innan blodbrist har utvecklats, till exempel:

 • Försämrad känsel, nedsatt vibrationssinne, stickningar, pirrningar framför allt i händer och fötter.

 • Svårigheter med gång och balans.

 • Psykiska symptom, som försämrat minne, depression och demens.

Dessutom finns en del symptom från mag-tarmkanalen, vilka är typiska för vitamin B12-brist och som man bör vara uppmärksam på:

 • Röd, irriterad tunga.
 • Illamående, matleda, diarré.
(Källa.)

Läs mer

Läs mer hos Kost och hälsa: Müslitragedin / Olösliga fiber löser ingenting

Mina inlägg:

'Vegetarianer och köttätare'
'Fiberhysteri'


//Zac

Kommentarer

 1. "Barn måste äta en naturlig och fullödig kost"

  Tänk om det visar sig i framtiden att just en vegetarisk kost är det:) dvs. om man kan mycket om vegetarisk mat.

  Jag har alltid serverat kött och fisk till mina barn. Däremot så har jag aldrig tvingat dem att äta kött eller fisk. Det skulle vara barnmisshandel... Jag minns i skolan när jag alltid satt sist kvar och tuggade på segt kött som jag upplevde var som tuggummi.

  Vid ett tillfälle blev jag tvingad att äta upp strömming. Det var vidrigt! Jag kräktes och först då fick jag lämna bordet.

  Jag har haft ett barn som åt vegetarisk kost som dagbarn när barnen var små. Då tyckte jag det var konstigt. Men hade mina barn hellre velat äta samma mat som henne, så hade jag förmodligen låtit dem göra det. Nu så var de nöjda med sin mat...

  Om föräldrar serverar vegetarisk kost till sina barn, så får man hoppas att de vet vad de gör. Att de är kunniga. Hur många barn växer inte upp med dålig kost även om de äter kött? Det finns kanske alltid läsk hemma eller godis. Grönsaker vet de kanske inte ens vad det är.

  SvaraRadera
 2. Skillnaden är att det inte kräven något alls att ge ungarna snask, men att vegetarisk mat kräver en del, vilket jag onekligen hoppas alla är väl insatta i...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Om man låter barn växa upp enligt Atkins. Är det barnmisshandel också? Får de i sig tillräckligt med grönsaker...

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article532014.ab

  Intressant läsning..."I proteinpornografins 2000-tal uppmanas vi att äta mer kött"

  "En person som äter en köttdiet konsumerar indirekt 15 gånger mer vatten än en vegetarian. Detta ska sättas i relation till den globala vattenbristen, kanske världens största hälsoproblem."

  Nej det kräver inget alls att ge ungarna snask eller godis. Om man vet att det går åt 7-9 liter vatten för att tillverka en liter läsk så serverar man förhoppningsvis inte läsk till köttbiten...Vilket enormt slöseri på vatten.

  Är alla köttätare insatta i detta?

  SvaraRadera
 4. Jag menar fortfarande vad jag skrev - Barn måste äta en naturlig och fullödig kost! - och det inbegriper också att de inte äter LC. De skall äta varierat.

  Däremot lär det inte rädda ett endaste liv om man duschar istället för badar här hemma i sverige. Det där är ett av de dummaste argumenten man kan ha turen att stöta på i en argumentation... :o)

  Om jag handlar hälften så mycket av en vara så sparar jag givetvis inte någons liv överhuvudtaget. Vi har inget problem med vatten här, oavsett hur vi sparar här så blir det inte mer vatten där... Usch så rakt igenom genomkorkat.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. En ytterligare sak är att vi idag äter någonstans runt

  10-11kg nötkött
  15-17kg griskött
  15-16kg fjäderfä
  (av 45-50kg kött totalt per år)

  Lustigt att alla exempel från vegetarikermaffian enkom handlar om nötkött, som faktiskt är i minoritet vad gäller köttkonsumtionen? Enögt och vinklat - javisst, hade jag gjort likadant i deras kläder - javisst... :o)

  25% av vår köttkonsumtion handlar det om. Gris och framför allt kyckling har en betydligt mindre miljöpåverkan! D v s 75%...


  //Zac, som nog lägger till det i originalpostningen! :o)

  SvaraRadera
 6. Siffran för vattenförbrukning per kilo kött måste referera till kor uppfödda på spannmål, för gräsätande kor och andra gräsätare är det inte ett problem. Gräsätarna på Afrikas savanner t.ex. behöver man inte köra ut något vatten till, blir det torka vandrar de och letar reda på vatten. Några dukar under på vägen vilket är en förutsättning för överlevnad för områdets rovdjur och asätare.

  I framtidenlider förhoppningsvis inte barn av metabolt syndrom vilket innebär att de inte behöver äta en strikt lågkolhydrat/högfett-kost för att reparera redan uppkomna skador, många av dagens skolbarn i Sverige har redan desa skador, bl.a. fettbristsjukdomen ADHD, för dessa barn gäller en betydligt striktare kost för att de skall bli friska.

  Hur stökiga oroliga och sjuka barn reagerar på tillskott av omega-3 kan man se från studien i England, förbättringen redan på den lilla ändringen är stor, hur stor hade den inte då blivit om de dessutom hade fått helfet mjölk, riktigt smör och naturligt producerat kött?

  SvaraRadera
 7. Skinka äter ingen i min familj. Ingen av oss tycker att det är gott. Fläskfile´ äter de vid enskaka tillfällen.

  När man är reumatiker bör man undvika griskött. Har man problem med leder, så kan det vara värt ett försök. Eftersom jag har mycket värk och även min mamma och mormor som var reumatiker hade det, så är jag glad att inte mina barn heller äter griskött. Ärftliga sjukdomar vilar i kroppen och väntar bara på att bryta ut. Vid livskriser eller efter händer det....

  Jag tycker inte alls det är dumt att vi försöker spara vatten på individnivå. EU försöker få fram vattensparande teknik och ekonomiska åtgärder inom industri, jordbruk och hushållssektorn.

  Vatten behövs för allt liv på jorden. På grund av klimathotet minskar sötvatten tillgången i världen. Vattnet blir allt dyrbarare. Turister skräms av bilder de ser. En stor del av ansvaret ligger på industrin. Men vi kan var och en göra vårt lilla. Att inte vattna gräsmattor i onödan. Det är inte så viktigt om de blir lite torra och bruna. Att dricka mindre läsk, duscha i stället för att bada m.m. m.m.

  "Vegetarikermaffian"....:) ha. Man skulle kunna vända på det och säga köttmaffian. Men det tänker jag inte göra. Vi människor är olika och behöver olika kost. ADHD är väl ett bevis på det. Nu vet ju inte jag om jag köper att det bara skulle vara en sjukdom, som uppstår av fettbrist. Det är nog många faktorer som spelar in vid sjukdomar. Kropp och själ hör ihop och ärftliga faktorer. Det gäller också vid t.ex. reumatism. Men man kan bli bättre om man utesluter griskött ev. också nötkött och äter mycket fisk istället.

  Vi skulle nog kunna dra upp en mängd sjukdomar, där det är bättre att undvika kött eller motsatsen. Många av kostråden handlar ju mest om vikten om vi ska vara ärliga inte om vad som egentligen är bäst för vår kropp. Jag tror att mindre mat och motion är bästa receptet. Mindre portioner helt enkelt.

  Själv har jag minskat med brödet. Gick ner åtta kilo på kort tid med att enbart göra det. Min syster kämpade med viktväktarna under samma period. Jag förlorade lika mycket i vikt som henne. Hon blev minst sagt lite irriterad...:)

  De tjänar pengar på människors önskan att bli smala och vackra. Visst mår vi bättre om vi inte är överviktiga. Men ta en kvinna t.ex. hon löper störrre risk att som smal, drabbas av benskörhet. Det är alltså bättre med några extrakilon vid vissa sjukdomar....

  SvaraRadera
 8. Alltså kort...

  Är inte dessa olika kostråd och bantningsmetoder egentligen ett västerländskt lyxproblem. De i fattiga länder har knappast det problemet. För de är bristen på vatten det största hotet....

  Att människor med extrem stor övervikt går ner i vikt med dessa metoder säger jag inget om. Det är ju otroligt bra. MEN när lite runda människor prövar alla metoder utom motion och mindre mat på tallriken då reagerar jag väldigt negativt. "LYXPUTTAR" blä!
  Varför gynna denna "maffiaindustri" då? För allt handlar egentligen om pengar. Människor som tjänar pengar på andras drömmar. Sedan så går man ändå upp några extrakilon till, när man går tillbaka till sin vanliga kost igen. Jag tror att man måste titta till hela sin livssituation. "Varför äter jag så mycket och en massa skit".

  SvaraRadera
 9. På prärien i USA var det ingen vattenbrist så länge där var fullt med buffel, men nu när man försöker odla spannmål där, då krävs bevattning, sjunker grundvattnet fort.

  När du ser bilder på svältande i Afrika ser du aldrig några ur jägarbefolkningarna, bara utmärglade apatiska jordbrukare med jättemagar. Jägarbefolkningarna svälter nämligen väldigt sällan eftersom de kan följa efter bytedjuren när dessa söker sig till vatten. Ett majsfält har svårt att vandra iväg när vattnet tar slut, då måste man borra ständigt djupare brunnar för att komma åt ett ständigt sjunkande grundvatten.

  SvaraRadera
 10. Jag äter inte särskilt mkt kött, kanske max 100 g nötkött i veckan och fisk 2 gånger i veckan. Jag vill veta vad jag borde ta för "tillskott" i min mat eftersom jag tror jag har vitamin B12-brist. Jag har upptäckt att min balans är mkt dålig och att jag blir ofta yr och kan då trilla ihop.

  Ni som har tips om det, skriv här eller adda rosapuffar@hotmail.com :)
  //Becca

  SvaraRadera
 11. Yrsel och trötthet är typiska symptom på blodbrist, något som jag pekar på i blogginläget. Är du en ung kvinna som äter mer eller mindre vegetariskt så vågar jag nästan lova att du har järnbrist. Det finns tillskott att köpa, men inget så bra som inälvsmat/rött kött, vilket givetvis är det mest naturliga också! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Hmm min dotter hade yrsel, svimmningskänsla, dålig balans. Hon äter kött...Vi köpte Blutsaft och hon kände sig piggare ganska snart.

  MEN hon hade svår bihåleinflammation visade det sig. Ordinationen blev inte mer kött eller Blutsaft...;)utan nässpray i två månader! (förvånande i sig eftersom nässpray ska tas i max 10 dagar annars).

  Blutsaft skulle jag som äter mest vegetariskt annars rekommendera. Den innehåller järn och vitaminer. En ren naturprodukt, utan massa konstiga tillsatser.

  Nu är du ju inte vegetarian. Men låter inte som någon köttälskare heller...Kanske är lite kött och blutsaft en bra kombination då? plus ett ev. läkarbesök som utesluter sjukdom...?

  Vad säger köttmaffian...:);)

  SvaraRadera
 13. Vi verkar vara tämligen överens om att barn måste äta en naturlig och fullvärdig kost...Du Zac säger att de INTE ska äta LC-kost.

  Men tycker doktor Annika Dahlqvist det? Jag blir osäker på vad hon tycker.. I godmorgonsoffan idag diskuteras bl.a. barnens kost. På frågan om vad de ska äta till frukost svarar hon ÄGG OCH BACON....Låter lite som om hon vill förespråka LC-kost även för barn. Jag tyckte ärligt talat att det var lite ruggigt!

  Frågan för mig inställer sig, är inte detta barnmisshandel? Forskarna är ju inte alls överens med henne. Att hon ens vågar uttala sig så tvärsäkert om små barns kost då.... För hon låter tvärsäker...

  Hon ska tydligen vara med i Agenda nu i veckan. Det ska jag titta på. Tydligen har den här debatten på allvar tagit fart nu...Ni får som ni vill ni anhängare av denna kost. Nu kanske argumenten visar sig hålla...Spännande! Bra att få höra olika argument. Men jag tycker som alltid att man ska vara försiktig med barnen. Vi kan experimentera med vår egen kost som vuxna. Med religioner och allt annat också för den delen. MEN SNÄLLA LÄMNA BARNEN UTANFÖR och lyssna på vad de flesta forskare säger, när det gäller deras kost. De borde serveras så varierad kost som möjligt. Framförallt så borde man servera dem, det som de vill äta. För om de vägrar att äta något överhuvudtaget, så kan de ju ändå inte tillgodogöra sig några vitaminer eller näringsämnen. En unge som stirrar på avsmak på sitt bacon t.ex. (som jag definitivt skulle ha gjort som barn), mår väl ändå inte bra av ett så urbota dumt kostråd. Eller tvärtom en unge som vill ha kött och som får ett salladsblad och en morot. "Här har du lilla vän, håll till godo och håll käften":) Min dotter som åt upp familjens fettslamsor runt köttet som barn hade inte nöjt sig med det. Hon älskade fett. Det visade förmodligen att just hennes kropp behövde mycket fett. Åtminstonde just då...Nu äter hon varierat...Nej vi får inte misshandla våra barn så!

  SvaraRadera
 14. Jag förespråkar inte LC-kost för någon frisk person alls. Mina barn äter numera fullfet kost hemma, och så mycket oförädlade ingredienser som möjligt. Det är samma kost som de flesta borde äta. Jag försökte att skicka med ungarna grönsaker istället för frukt, men det blev så pass stigmatiskt att vi fick gå tillbaka till äpplen igen...

  Nu tar jag Annikas åsikter i min mun, men jag har aldrig hört henne förorda ren LC för barn, möjligen för feta barn - och där håller jag med henne. Polariseringen i debatten gör alla till extremister...

  Barn som äter vad de vill brukar sätta i sig en ganska fullgod kost. Jag ryser av alla kompisar till mina barn som förvägras normala fetter - eller fetter överhuvudtaget... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Jag ryser av det jag hörde i morgonsoffan!

  SvaraRadera
 16. Snälla dra inte in sjuka i ER kost. Det kan få allvarliga konsekvenser. Vänta åtminstonde tills "ni får lite mer kött på benen". Gör det först när forskningen mer stöder det ni påstår. För inte kan ni med fullt allvar påstå att forskningen gör det idag. Annika Dahlqvist är bara en människa, definitivt inte Gud med alla svar. Låt inte hennes eller någon annans böcker bli en Bibel. Det är det som jag för egen del reagerar så negativt på. Har vi inte nog med självutnämnda gurus i världen som splittrar oss.

  Varför inte vänta på hur debatten utvecklar sig. Alla vill väl ha mindre tillsatser och kemikalier i den mat de äter. Inte är "köttgurus" ensamna om att tycka så. Varför inte kämpa gemensamt i dessa frågor med veganer och vegetarianer som också vill äta så giftfri mat som möjligt...Jag upplever inte att jag som vegetarian vill starta något matkrig:) Det är banne mig rena religionskriget i kost som startat. Roande i sig. Men leder det till något positivt?

  SvaraRadera
 17. Hm, att buffeln nästan helt jagades ut från amerikanska prärier är förstås fakta som "glöms" bort av skribenten. Att äta spannmålen direkt, i stället för att gå omvägen genom djuren, är alltid mer resurssnålt. Upp till tio gånger som mer. Köttkost räcker inte till alla.

  Självklart är det inte misshandel att ge barn vegetarisk kost. Det finns inget som tyder på att dessa barn skulle må sämre. Livsmedelsverket har inget emot det heller. Allting tyder på att vegetarisk kost ger friskare människor som lever längre. Kött med sina kolesteroler och mättade fetter är extremt onyttigt för människan och ger i mycket större utsträckning cancer, särskilt i tarm och mage.

  Jag känner otalet vegetariska ungar och de växer och frodas som alla andra. Jag är duktigt trött på ogrundade påståenden om att vegobarn skulle må sämre. Läs gärna nutritionsten Åsa Strindlunds bok om vegomat för barn. Fakta, mina vänner, vore fint att se. Inte ogrundad köttpropaganda.

  SvaraRadera
 18. Jag måste också lägga till att allt vuxna gör mot sina barn, är subjektiva handlingar. Vissa gör sina barn kristna, andra gör sina barn till ateister. Vissa är sossar, andra moderater. Vissa lär sina barn jaga, andra lär barnen att djur är kännande varelser. Vissa ger barnen mättade fetter och onyttig mjölk (hjärntvättad av mjölklobbyn), andra ger sina barn vitaminrik, grön kost med fleromättade fetter. Vem är misshandlare och vem är det inte?

  SvaraRadera
 19. Buffeln jagades ut från den amerikanska stäppen, d v s att de vita svalt ut indianerna genom att döda 60 miljoner bufflar... Att för en enda sekund tro att det handlade om köttförtäring är okunnigt på gränsen till korkat...
  Läs om, läs rätt!

  Det är inte så att det händer någonting alls med spannmålen på vägen genom kossan till oss? Annars fungerar det alldeles utmärkt att äta lite jord, vatten, gödsel och solsken och hoppa över även spannmålssteget...
  Läs om, läs rätt!

  Vad gäller den propaganda om mättade fetter och kolesterol så måste man nog ha rejäla ideologiska skygglappar för att lyckas missa den enorma självkritik som stora delar av det vetenskapliga samhället gör idag ifråga om fettets inverkan på hjärt-/kärlsjukdomar.
  Läs om, läs rätt!

  Vad gäller till synes friska barn så rekommenderar jag att du läser igenom mitt inlägg igen...
  Läs definitivt om, läs rätt!


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Afrikagrupperna som är en partipolitisk och obunden organisation säger så här...

  http://www.afrikagrupperna.se/cgi-bin/afrika.cgi?d=s&w=1539

  "Miljön klarar inte din biff"

  "Bland forskare växer enigheten om att framtida generationer inte kommer att kunna mättas med den diet som är typisk för Västeuropa och USA om miljön ska räddas. Man kan inte använda lika mycket vatten för matproduktion"

  De hänvisar till forskning. Finns att läsa en hel del intressant om dem. För att kunna bilda sig en uppfattning, om det de säger är relevant....Det finns ju alltid motsatta åsikter om allt. Som tur är. För sanningen ligger oftast någonstans mitt emellan tror jag iallafall. Jag tror att doktor Dahlqvist inte har helt fel.

  Men stämmer det så spelar det ju ingen roll om personer som doktor Annika Dahlqvist säger, att det är nyttigare att äta kött. Det verkar bli det minsta problemet i framtiden, om människor ska äta kött eller inte. Snarare handlar det väl om att vi ska ha NÅGOT att äta överhuvudtaget. Vatten är ju förutsättningen för allt liv på jorden. Vi diskuterade det förut. Vi kommer förmodligen att få lära oss överlevnad under mycket svåra förhållanden i framtiden. Det var vi överens om...? Får Annika Dahlqvist som hon vill att alla ska frossa i kött t.om till frukost.. så blir det knappast bättre. Men det är vad jag tror. Jag tycker att hon verkar leva på stenåldern och inte riktigt hänger med i evolutionen. Vi har alltid ätit så säger hon. Ja men om det inte går då. Om världen går under för att människor vägrar att hänga med i de förändringar som krävs... Andra har givetvis rätt att tro annorlunda. Men skriver man en så provocerande sak som "Vegetarian=misshandel" så får man förstå att andra kan reagera. Speciellt sådana som jag som blev tvingad att äta kött och fisk som barn, fast jag vägrade och kräktes. För mig blir denna doktors prat om bacon och ägg till frukost för barn otroligt provocerande. Ja det blir nästan hysteriskt löjligt också. Snacka om barnmisshandel!

  SvaraRadera
 21. Vad har hänt på kommentarssidan Zac?
  Dina inlägg att som vanligt lika initierade och läsvärda, men..
  Att läsa kommentarer som är antingen monologer eller dialoger mellan endast två personer är inte roligt/ointressant. Inte upplysande och utvecklande heller.
  Är Du månne ockuperad?

  SvaraRadera
 22. Jag ber om ursäkt om jag ockuperat sidan. Inget illa menat. Zac har verkligen en superbra blogg. Jag ska ta och ockupera någon annan stackare istället;) Lev väl!

  Hoppas du inte är sur Zac!

  SvaraRadera
 23. Jag föreslår att vi tar kommentarer om bloggkommentarerna på mitt inlägg 'Om bloggar'? (Där tänkte jag ursprungligen ha lite resonemang kring bloggsfären...)


  //Zac

  SvaraRadera
 24. Jag har varit vegan sedan jag var 11..Jag känner mig ju verkligen misshandlad!?

  Jag har alltid mått mycket bättre än alla andra. T.ex i skolan var jag aldrig förskyld eller något liknande, men mina klass kompisar var ju fan sjuk var och varannan vecka!

  SvaraRadera
 25. Tja, jag har exakt motsatt erfarenhet. Vi har två stycken på kontoret och de är alltid förkylda och ser glåmiga ut...

  Men läs igenom mitt inlägg igen så kanske du förstår varför jag anser det vara misshandel. Ett ord - irrepabelt.


  //Zac

  SvaraRadera
 26. kan säga direkt att det är helt olika hur man mår..
  Å va fan, hur tror du djuren mår..

  SvaraRadera
 27. Tja, tar vi en utpräglat köttdjur som vargen så tror jag att det hade blivit en sorglig vuxen om den fötts upp på grönsaker - om den ens hade överlevt...

  Vi är dessutom ganska utsatta för näringsbrister eftersom vi växer under så lång tid. Brister som avhandlas i inlägget ovan skulle jag tro ger riktigt obehagliga effekter i olyckliga fall.

  Barnmisshandel.

  F ö vet vare sig du eller jag hur djuren mår.


  //Zac

  SvaraRadera
 28. TROR också att vargen blivit en sorglig vuxen om den fötts upp på grönsaker. Nu så är det ju så att vargen sällan når vuxen ålder på grund av människan som anser sig ha makt över "lägre" livsformer. Människan ser på djuren som mat eller ohyra som ska utrotas.

  Vi är inga djur! vi har en möjlighet att välja föda. Om vi i övrigt säger att vi är jämställda med djuren och inte ska sätta oss över dem, så blir det ju aningen märkligt... Vi "en del av oss" äter gärna t.ex. en rumpstek bakdelen av ett djur. Men vi gnager inte gärna på grannens rumpa? Djur som djur? Men i sanningens namn vi värderar heller inte våra medmänniskor lika...

  Kan det vara så enkelt som att olika människor behöver olika föda?

  SvaraRadera
 29. Min katt är mycket, mycket selektiv med vad den äter och vilka djur...

  "Kan det vara så enkelt som att olika människor behöver olika föda?"

  Nej, det tror jag inte - om man får generalisera. Undantag går för det mesta att hitta, men generellt sett så tror jag att ursprunglig föda fungerar för alla människodjur på jorden.

  Rovdjur äter sällan andra rovdjur - och därmed inte heller av sin egen ras... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 30. "Människodjur" :) Vad är det? Antingen så är man väl människa eller djur. Att vi människor beter oss som djur är en annan sak...

  Mina hundar älskar kokta grönsaker ja båda två numera. Katten behöver kött mer än hunden.
  Ursprunglig föda för alla djur på jorden är dessutom inte kött.

  Kan det vara så att våra system förfinas vartefter vi utvecklas, så att vi mycket väl kan må bra av att vara vegetarianer lika väl som köttätare? Det stämmer inte att alla mår bra av att äta kött, lika lite som att alla mår bra av att vara vegetarianer.

  Jo rovdjur äter sällan rovdjur. Vi människor har valmöjligheter inte alla naturligtvis. Men vi har ofta mer möjligheter än djuren till att välja vår föda. Vi behöver alltså inte bete oss som rovdjur...Vi KAN välja föda som inte nått lika långt i sin medvetenhetsutveckling som t.ex. grönsaker.

  SvaraRadera
 31. Att "våra system förfinas" är väl egentligen bara en omskrivning av evolutioneras/evolveras?

  Och det finns ingen evolutionär egenskap bakom att övergå till en onaturlig föda, vilket ex en strikt vegansk kosthållning innebär.

  Så tyvärr, nej, jag tror inte vi kan förvandlas till storbukade gorillor de närmsta 200 000 åren... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 32. Tror inte det jag heller:) Du kan inte gå tillbaka till djurstadiet. Kallar du det Evolution? Gorillorna kan därimot så småningom byta form till "storbukade" köttätande eller grönsaksätande människor. All materia formas, slits, upplöses, omformas. Mindre mat då? kan det vara något då, för både gorillor och människor? :)
  ugg, ugg!

  SvaraRadera
 33. Det var visst längesedan detta inlägget skrev men jag vill kommentera det ändå för jag tycker att det känns angeläget...

  Kött innehåller många bra näringsämnen, men om man är vegetarian är det relativt lätt att få i sig dom från andra livsmedel. Du nämner vitamin B12-brist. Äter man ägg förstår jag inte varför man skulle riskera att få det.

  Järnbrist? Tja, jag har det inte i alla fall. Är blodgivare och då kollas sådant. Ägg igen, där är en bra källa till järn. Det kan man sedan komplettera med frön, groddar och gröna bladgrönsaker.

  Proteinbrist? Det är faktiskt relativt lätt att fylla proteinbehovet med råge om man byter ut köttet mot rätt saker. Man kan inte byta ut kött och fisk mot bara mer pasta såklart... De enda gångerna som jag tror det kan bli svårt att få i sig tillräckligt med protein är om man ligger på ett rejält kaloriunderskott (vilket ju är onyttigt i sig) eller tränar på extremt hög nivå.

  Jag är uppvuxen på vegetarisk kost. Idag äter jag mestadels veganskt. Någon gång i veckan äter jag fet fisk eller räkor just för att få i mig EPA och DHA (vilket förövrigt inte ens klassas som essentiella, eftersom kroppen kan tillverka dessa själva utav ALA, men jag tror ändå det är bra att få i sig lite av dem också), och jag brukar se till att äta ett ägg om dagen. Ibland blir det lite mjölk (fetmjölk, jepp... för att det är godast :P). Annars är det mycket grönsaker, baljväxter, frukt och eget bakat bröd. Jag är 21 år och har inte varit sjuk sedan jag var 7 och hade vattkoppor.
  Jag känner mig absolut inte misshandlad av mina föräldrar som bara serverade vegetarisk kost. Jag är stark, har bra kondition, inga bristsjukdomar, bra blodvärden, ett himla bra immunförsvar, inga allergier, det är absolut inget fel på mitt intellekt så min hjärna verkar inte tagit skada och framför allt... jag är nöjd och glad och tycker om mitt liv. Det sistnämnda beror såklart inte bara beror på kosten, men kan nog försämras om man nu äter en dålig kost.

  När jag själv får barn tänker jag ge dom vegetarisk kost. Naturligtvis får de själva välja hur de vill äta hos kompisar och på dagis och i skolan. Men hemma är det jag som lagar maten, och jag ser ingen anledning till att börja laga till kött. Eftersom jag är säker på att jag kan se till att de får i sig vad de behöver ändå.

  SvaraRadera
 34. Jätteintressant inlägg. Kul att du mår bra och har hittat en fullödig kost. Men lite ödmjukhet inför faktumet att du har betydligt mycket större födokunskaper än gemene man - vilket krävs om man skall äta en vegetarisk kost - precis som jag påpekat, och som också var meningen med inlägget.

  B12-brist visar sig ofta inte förrän efter flera års vanvård - och det är inget att leka med: * Försämrad känsel, nedsatt vibrationssinne, stickningar, pirrningar framför allt i händer och fötter.
  * Svårigheter med gång och balans.
  * Psykiska symptom, som försämrat minne, depression och demens.

  Dessutom finns en del symptom från mag-tarmkanalen, vilka är typiska för vitamin B12-brist och som man bör vara uppmärksam på:
  * Röd, irriterad tunga.
  * Illamående, matleda, diarré.

  Vid kraftig brist så är det irreparabelt dessutom. Räknar du bara ägg som källa så handlar det om 3-4st per dag - ännu hellre kanske 15-20 för att få i sig optimala mängder. Inget att rekommendera om man inte gillar ägg i alla former - och ofta således! ;o)

  Jag är säker på att du som mamma i framtiden kommer ge dina barn det de behöver - dina kunskaper borgar för det. Lycka till!


  //Zac

  SvaraRadera
 35. Två ägg och man har uppnått sitt RDI, eller kanske om man som jag är en liten tjej, till och med gått över det. De beror väl på vad man går efter. Har hört allt mellan 1-3 µg, och ett ägg innehåller ca 1 µg.

  Dricker man dessutom mjölk ibland och äter fisk då och då borde det inte vara någon fara. Har för mig att jag hört att vitamin B12 dessutom lagras i kroppen, så att det är inte jätteviktigt att varje dag få i sig hela dagsbehovet, om man andra dagar ligger över vad man behöver.

  Men visst, enligt strikt vegan-kost (inte vegetarian, stor skillnad, och det var ju faktiskt vegetarisk kost ditt inlägg handlade om), så är vitamin B12 ett problem. Kosttillskott extraherat från alger blir det väl då.

  Annars har du en intressant blogg, även fast jag inte alls håller med dig på särskilt många punkter, som den vänstervridna, feministiska, nästan-vegan jag är ;)

  SvaraRadera
 36. Jopps, fel av mig - jag kunde svära på att gränsen låg på minst 4/5µg. :o)

  "Annars har du en intressant blogg, även fast jag inte alls håller med dig på särskilt många punkter, som den vänstervridna, feministiska, nästan-vegan jag är."

  Hahaa - fattas bara att du är djurplågare och får en massa kulturbidrag också! ;o)

  Faktum är att jag alltid sett mig själv som vänster, men det stämmer inte längre alls. Antingen har jag ändrat mig eller vänstern - och såvitt jag kan förstå har inte vänstern uppdaterat sin politik på i alla fall 25 år, så det är nog jag som ändrat åsikt... ;o)

  Vad gäller feminismen så är du säkert ute efter rättvisa - och där är vi två i så fall, även om jag breddar underlaget till att också innefatta män, invandrare och andra som från och till förtrycks och kränks - till skillnad från feminismen som jag anser är könsbesatt och som gärna skapar orättvisor för att skapa rättvisa. Det omöjliggör att jag någonsin kallar mig för feminist - även om våra mål ibland sammanfaller. Sedan tror jag att få feminister ställer sig bakom tokfeministerna som idag håller i den politiska taktpinnen.

  Vad gäller den gröna kosthållningen så har jag inget emot de som väljer utifrån etiska grunder. De som påstår att det är nyttigare är jag dock allergisk emot! ;o)


  Långt och orerade från mig som vanligt, ber om ursäkt för det. Offtopic - också typiskt.


  //Zac

  SvaraRadera
 37. ha ha ha..Men du! definiera vegetarisk kost...ok, jag hjälper dig " vegetabilier, vegetabiliska livsmedel, samlingsbenämning på livsmedel som kommer från växtriket, t.ex. spannmål, rotfrukter, ärtväxter och grönsaker. Vegetabiliska livsmedel är ofta viktiga källor för vitaminer, mineralämnen och kostfibrer men också för protein och energi" -Nationalencyklopedin

  Hur kan man ge barn en varierad kost UTAN att servera dem vegetarisk kost? Jag är vegetarian och mina barn får en varierad, allsidig kost. Ibland med kött, ibland utan kött. Men alltid fullgod. Vad i hela världen har du för verklighetsuppfattning? Vilken liten bubbla lever du i? Det finns hela världsdelar som till största delen är vegetarianer och mår utmärkt. Ät gärna kött. Jag kan inte bry mig mindre. Men kom inte med så dumma påståenden som att det vore barnmisshandel att ge barn vegetarisk kost...Jag hävdar mostatsen. Dvs att det vore barnmisshandel att inte inkludera vegetabiliska näringsämnen i deras kost.

  Ett tips...läs lite humanbiologi.

  Mvh
  Ida

  SvaraRadera
 38. Ursäkta Ida, missade helt att ditt inlägg inte hade blivit modererat - kräver manuell moderering på alla inlägg som är äldre än en månad, ett bra sätt att slippa spam faktiskt.

  För att jag är emot en renodlad vegetarisk kost för barn så innebär det inte att jag förvägrar dem vegetariskt innehåll. Det är enbart vegetarikerna som plockar bort viktiga delar ut kosten - jag gör det då rakt inte.

  Varför skulle jag läsa humanbiologi? Jag har nog väl så bra koll på anatomi och fysiologi som gemene man, eller i alla fall gemene vegetarian! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 39. Under 6 års tid åt jag enbart vegetariskt och en del fisk.
  Efter 6 år fick jag så grova brister att jag började tappa naglar och hår. Jag var konstant förkyld och alltid trött.
  Det var otrevligt att börja äta kött igen men min kropp behövde det och efter någon månad började jag fungera igen.

  Det krävs en stor kunskap om mat och näring för att kunna vara vegetarian och må bra. Jag hade inte den kunskapen på den tiden och inte heller orken att laga fullgod vegetarisk kost.

  (Månaderna på LCHF-kost var ingen höjdare heller.)

  Det är ju mycket olika hur våra kroppar fungerar. Vissa klarar att äta en relativt ensidig kost och andra kräver mer av allt.

  Jag tror även att kroppen vänjer sig vid en vegetarisk kost om man äter veg.. från födseln.
  Något extra blodprov är nog att föredra så man ser att barnen verkligen har allt de behöver.

  //kk

  SvaraRadera
 40. Anonym sa: "Det är ju mycket olika hur våra kroppar fungerar..."

  Kloka ord! Kostfrågan är ett individuellt och kollektivt problem. Och näringsfysiologerna har redan konstaterat att kött, fisk och ägg inte är nödvändiga så vida matsmältningsorganen inte blivit skadade genom arv eller olämplig föda under uppväxtåren.

  Att hux flux över en natt bli vegetarian innebär stora omställningar som de flesta inte klarar av och då är risken stor att både hår och naglar etc. ramlar av. En organism som vant sig vid kött, fisk och ägg etc. behöver flera år av avvänjning för att kunna fungera på ett bra sätt. Men man ska också veta att alla är inte konstruerade för att äta enbart vegetarisk kost.

  Många av oss tror oss kunna bedömma tillexempel vilken kost som passar bäst, vilket är ett stort misstag. Det bästa sättet för att skaffa sig ny kunskap är att börja lära uppifrån högre nivå som innebär att vi gör oss av med den lägre kunskapens illusioner som inte stämmer med verkligheten för att på så sätt kunna lära oss leva ett förnuftigt liv i det fysiska.

  Kostfrågan är inte enbart ett fysiskt problem den innefattar även det överfysiska!

  SvaraRadera
 41. Lite flummig kommentar? Njutningen av mat må vara överfysisk, men resten är onekligen biologiska och fysiska processer...


  //Zac

  SvaraRadera
 42. "Lite flummig kommentar". Nej det tycker jag personligen inte.

  Vill gärna ta del av mer....

  SvaraRadera
 43. "Flummig kommentar" För mig visar uttalandet på en typisk kommentar när man förmodligen (jag skriver förmodligen) inte vet vad som menas med överfysisk.

  SvaraRadera
 44. Skillnaden är att det inte kräven något alls att ge ungarna snask, men att vegetarisk mat kräver en del, vilket jag onekligen hoppas alla är väl insatta i...


  //Zac

  SvaraRadera
 45. 13 år senare råkade jag ramla in här från en helt orelaterad sökning. Väldigt kul att se hur konstigt vi tänkte förr. Idag säger våra myndigheter att det är farligt att äta kött och har satt en maxgräns på 500g/vecka, men rekommenderar befolkningen att äta mindre eller inget alls (inklusive barn). Våra myndigheter säger nu baserat på forskning att kött = barnmisshandel (lite kryddat uttryck, men så är även blogginlägget). Spännande!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n