Fortsätt till huvudinnehåll

Stinas avskedsdebatt

Den alltid intellektuellt klarsynte Maria Abrahamssom i SvD har ett mycket bra förslag till ämne för Stinas sista och avslutande debattprogram:
Så sätt igång och bjud in statsministern, någon annan tung socialdemokrat ifall Mona Sahlin tackar nej, näringslivsfolk, vana debattörer och en och annan prövad tv-tittare, jämte journalister och rutinerade programledare. Låt sedan Stina leda en seriös diskussion om vad som skiljer ett bra debattprogram från ett uselt, och på vilka premisser önskegäster är beredda att avsätta tid för att ställa upp.
(Källa.) Vasst, genomtänkt och bra! Nu lär det knappast bli något sådant, det kommer bli en höljudd roliga timmen med en tafatt lärarinna som vanligt och en massa tittare som känner sig blåsta på konfekten... //Zac

Kommentarer

 1. Ett annat intresant debattprogram skulle vara att bjuda in fem erkänt kompetenta forskare inom relevanta ämnen till en debatt om ifall människan är köttätare, vegan, fröätare eller allätare, och ge dem vardera ett år med fullt betald arbetstid att på heltid förbereda sig på debatten.

  Men var väldigt noga med att avlägsna alla föremål från lokalen som kan användas som vapen. Eller förresten gör inte det. :-)

  Jag misstänker att den debatten kunde bli intressant att följa. :-)

  SvaraRadera
 2. "Den alltid intellektuellt klarsynte Maria Abrahamssson i SvD" som i huvudsak är en borgerlig tidning och som älskar att klaga på SVT...

  Hmm hon klagade oavbrutet på att alla pratar i munnen på varandra i "debatt" med Stina. Något som hon själv alltid gör dvs. avbryter andra i morgonsoffan. Hon var som vanligt fruktansvärt dryg... Jag kan tyvärr inte tycka att den kvinnan är klarsynt eller intellektuell. Men smaken är som baken delad:)

  Jag tycker programmet var bra ikväll. Roligt, underhållande och intressant dvs. innan Maria A började med sitt gnällande och dryga uppträdande.

  SvaraRadera
 3. Jag säger inte att jag håller med Maria Abrahamsson, inte alls. Men att hon är intellektuellt klarsynt - även om det klingar positivt - så innebär det inte att hon alltid har rätt. Hon är dock alltid stringent och har intellektuellt underbyggda åsikter; det har jag den största respekt för.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jag tror också att det skulle vara intressant med ett debattprogram med fem kompetenta forskare. Att höra dem försöka överbevisa varandra....Men har vi inte hört detta redan och vad gör vi? Försöker inte vi överbevisa varandra?

  ÄNNU intressantare, kommer det att bli nu när våra partier tvingas ta debatten ang vårt köttätande och klimatet. Många intressanta debattprogram kommer i framtiden förmodligen handla om vad vi äter.

  Det är tydligen VÄLDIGT känsligt, för inom samtliga partier så äts det såklart mycket kött...

  Jag är besviken på Miljöpartiet och vänstern i denna fråga. De tar inte heller upp detta. Man diskuterar miljöbilar och andra åtgärder precis som de andra. Men INTE att vi behöver ändra våra matvanor för att klara miljöhotet.

  Gårdagens "Uppdrag granskning" bäddar nu vägen .... Diskussioner kring detta blir nu oundvikliga. DEN debatten ska bli mycket intressant att följa. Vegetarianer och veganer finns det inom samtliga partier. Så där finns det ett gemensamt intresse att debatten får fart....Kanske något som kan både förena och splittra alla partier. Detta blir som sagt mycket intressant. För egen del så är jag så trött på allt miljöbilsprat. Det är viktigt med bättre bilar. Men som jag sagt tidigare de ska vara trafiksäkra också. Annars så skapar vi nya problem.

  Så att maten och vår livsstil nu kommer att diskuteras förmodligen mer framöver välkomnar jag. Kanske äntligen alternativ sjukvård som ett komplement till vanlig, ryms i den debatten också. Jag utbildar mig till Qigonginstruktör, så jag välkomnar alla diskussioner kring mat,hälsa och friskvård.

  Detta säger en sjukling som jag...:) Jag säger det just på grund av mina erfarenheter av att vara sjuk i detta samhälle....det är inte helt lätt! Vi måste satsa på förebyggande hälsovård mer. Den österländska medicinen TCM är bättre än den västerländska medicinen när det gäller rehabilitering och förebyggande hälsovård. Vi ligger långt efter andra länder som Danmark, Tyskland och England när det gäller detta.

  zzTCM:);)

  SvaraRadera
 5. Jag stör mig snarare på att veganerna är för dominerande i miljöpartiet och att de så totalt får bestämma agendan. Det skrämmer bort många väljare vilket radikalt minskar partiets möjligheter att ta itu med de viktiga frågorna som att driva fram en total förändring av samhället från dagens ohållbara ränteekonimi som inte kan betraktas som något annat än ett pyramidspel och som är helt beroende av billigt fossilt bränsle.

  Ocm man tänker efter lite kan man lätt skapa sig en uppfattning om vad som händer när oljan tar slut, vilket ur alla praktiska aspekter kommer att inträffa inom en mycket snar framtid.
  Oljeproduktionen har redan börjat minska medan efterfrågan ökar, priset kommer alltså snart att börja skena. Att det inte redan börjat kan bara förklaras av att USA och några länder desperat dumpar sina reservlager på marknaden för att hålla priserna nere.

  SvaraRadera
 6. finns det veganer/vegetarianer som inte äter ris? respekt i såna fall!

  SvaraRadera
 7. Så köttätandet är inte viktigt ur miljöaspekt....???

  Äntligen en som håller med mig ang. räntan:) Hurra!!! MP är delat i två läger, en del pratar om räntans negativa effekter, jag är en av dem. Andra resonerar inte alls lika mycket kring räntan som ett problem. Peter Eriksson tog upp den lite halvhjärtat. Men ryckte sedan på axlarna, som om det bara är en vision som inte kan bli verklig. Ändå så finns det flera banker som vill avveckla räntan. Eller åtminstonde vara ett alternativ.

  Själv så anser jag att det ekonomiska systemet som råder världen över är otroligt orättvist. Att låna ut pengar till fattiga och ta ränta det är fruktansvärt. Sedan så ironiserar kristna över muslimer ang. räntan. Bibeln förbjuder tydligt att ta ut ränta. Snacka om att se det som man vill se bara.

  Själv så har jag tagit ett räntefritt lån i en "räntefri" bank. Har varit medlem i den i c.a. 17 år. Räntefria banker har som andra administrativa kostnader. Men jag anser att de iallafall försöker.

  Inget behöver utesluta det andra anser jag. Ett faktum är att köttätandet bör minska för miljöns skull. Det kommer nog att bli bl.a, höjda priser på kött som får ner konsumtionen. Vi får nog se många åtgärder för miljöns skull i framtiden. Varför är det en så hemsk tanke att minska på köttet?Man behöver ju inte sluta äta kött helt. Jag måste erkänna att jag inte förstår det riktigt. Kan man inte rösta på MP för att man vill äta kött, så förstår jag ingenting. De har ju inte ens drivit den frågan hittills. Men visst, fler är nog vegetarianer och veganer inom MP än t.ex. inom moderaterna. Så MP anpassar sig nog lättare till nya rön ang. köttätandet. De kommer förhoppningsvis driva frågan om minskad köttkonsumtion nu.

  SvaraRadera
 8. Köttätande är inte ett miljöproblem, storskalig naturvidrig industriell köttproduktion är det däremot.

  Den enda lösningen är att återgå till småskalig lokal köttproduktion med rent naturbete samt att lämna tillbaks jorden i uländer till ursprungsbefolkningarna, de jordar som i dag ägs av stora multinationella företag som bl.a. odlar genmodifierad soja eller majs i gigantiska monokulturer med massor av bekämpningsmedel och fossilbaserad konstgödning.

  Utan konstgödning kan man på många av dessa marker inte odla annat än gräs, och då behövs gödseln från gräsbetande djur samt att man låter de gräsätande djuren omvandla gräset till föda åt oss.

  Det är en väldigt liten del av jordens landyta som lämpar sig för spannmålsodling, däremot lämpar sig en stor del för extensiv naturenlig köttproduktion.

  SvaraRadera
 9. Jag tror också att lösningen mycket ligger i att återgå till småskalig lokal köttproduktion. Som du säger idag ägs nästan allt av multinationella företag. Sedan så kan man kanske även minska på sitt köttätande lite. För det är nog lättare än att avskaffa alla världens utsugare.... Vi måste titta på oss själva var och en tror jag. Vi kan ju inte rädda världen själva. Det är ett lagarbete. Men vi kan göra förändringar utefter vilka nya rön som kommer fram. Sedan så bidrar vi ju alla med olika saker som är bra eller dåliga för miljön. En del saker köper vi inte. Det kanske är tur, för då skulle alla göra lika och balansen rubbas. Jag menar att det kanske är tur att t.ex. du och jag resonerar olika i kostfrågor.

  Problemet är ju profit att människor vill sko sig på andras bekostnad. Egentligen så handlar väl allt om detta. Men hur kommer man åt det... Det är profitörer som skapar obalansen i miljön och ekonomin. Vårt trätande om vilken kost som är bäst är egentligen onödig. Lite rolig men onödig.

  Ekonomisk tillväxt... allt bara snurrar på. Jag är förvånad att inte debatten kring den tar fart mer. Vi kanske måste börja prioritera andra saker mer. Är det så farligt att stanna upp lite.

  I "Uppdrag granskning" diskuterades häromkvällen även köphysteri. "Blondbellan" heller vad hon nu kallar sig försvarade sitt köpberoende. Hon tjänar miljoner på sin blogg. En centerpartist satt och hejade på henne. Det är bra för tillväxten sa han. Men inte är det bra för planeten och miljön. Det är ju inte vi som avgör hur mycket planeten tål. Arbeta mycket och lägg pengarna på klimatåtgärder!Det är en annan sak än att lägga pengar på ökad konsumtion! En del tycker att MP svänger ang. arbetstidsfrågor. Många MP:are är ju egna företagare. En kille som jag vet jobbar 70 timmar i veckan. Han sa "om jag är ledig så ställer jag bara till en massa skit för miljön". Tyvärr så är det det som många med pengar gör. Tillväxt måste ju diskuteras mer. Tillväxt är det bara 500 spänn mer i lönekuvertet för de som kan jobba som alliansen säger.

  Eller är tillväxt allt som görs... ideélla insatser, vanligt avlönat arbete m.m. Alltså allt som görs för alla utan profit heller enbart eget vinstsyfte.

  SvaraRadera
 10. En liten pasuss bara - Blondinbella kör väl olagligt? Är det inte hon som gör reklam för saker utan att det framgår på henne blogg? Länk.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. "Blondinbella" kör inte olagligt vad jag vet. Jo hon gör reklam. Hon överöstes med beröm från Centerkillen. Jag var i Riksdagshuset på kvällen. Vi som är med på medlemsmötena i MP gick på ett studiebesök. Hade aldrig hört talas om "Blondinbellan" förut. Men Mikaela Walterson riksdagsledamot för MP sa att Maria Wetterstrand skulle vara med och debattera mot henne. Så jag skyndade mig hem för att hinna se. Om du inte såg programmet så kan jag rekommendera reprisen. Sista programmet med Stina alltså. Jag skrev fel, inte i "Uppdrag granskning" förlåt.

  Jag tycker inte illa om henne. Hon är bara sjutton år. Riktigt läskigt är det tycker jag. Jag kan inte se något positivt med att hon påverkar andra till att bli köpalkoholic. För tjejen är helt klart beroende av att handla hela tiden...

  Själv så gjorde jag av med ett arv på 30 000 på cirka ett år när jag var sjutton år. Det gav mig en stunds lycka att handla...

  SvaraRadera
 12. Jag tror inte det är tillåtet att göra reklam om det inte tydligt framgår att det är reklam. Därför så verkar Bloninbella var i en sjaskig gråzon, tycker jag.

  Jag antar att det är bloggarnas motsvarighet till kvällstidningar, fast utan det lilla samhällsansvar som de har... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Men du länkar ju en hel del till kvällstidningar;)

  De har ett litet samhällsansvar kvällstidningarna som du säger. Jag vet inte om du är ironisk eller om du menar att de tar ett litet ansvar trots allt?

  Själv så gillar jag Helle Klein politisk chefredaktör för Aftonbladet. Jag uppskattade också Aftonbladets reportage om klimathotet. Det uppskattades även mycket utomlands. Ett annat reportage handlade om Krav märkt. Det är inte alltid så bra tydligen. Inte för djuren. De får inte de mediciner som de behöver när de är sjuka t.ex. Den läsningen tyckte jag var ruggig. Det fick mig att fundera mycket över Krav märkta produkter. "Allt är inte guld som glimmar". Det finns positiva och negativa sidor med allt.

  Jag vill plocka guldkornen ur kvällstidningarna för de finns även där! Emellertid så köper jag endast Aftonbladet då det verkar finnas något intressant på löpsedlarna. Det är inte så ofta:)

  SvaraRadera
 14. Jo, ekologiska varor har ofta större (negativ) miljöpåverkan än vanliga... Så helt enkelt är det inte alls...


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Ja visst är det så och det kommer köttätare att använda som argument för att de inte vill minska på köttet...

  Det är inte bara vegetarianer och veganer som trycker till köttätare. Som vegetarian blir man ständigt ifrågasatt! Så kommer det väl att bli nu också ännu mera. Köttätare blänger på vegetarianer och de tillbaka. Härliga tider strålande tider:) Undrar om folk kan äta på restaurang utan att bråk uppstår i framtiden.

  Jag tror på en balans för miljöns skull. Jag vet inte hur det står till med den. Men det verkar vara en övervägande mängd människor som väljer att äta kött världen över. Så jag skippar med gott samvete köttet, även i fortsättningen. Sedan så kommer nog kött att bli dyrare. Det är rättvist frukt och grönsaker är dyrt. Någon djäkla rättvisa får det vara!

  SvaraRadera
 16. Jag tror inte det finns några lagar om reklam i bloggar, sådana finns bara för papperstidningar. Däremot är det ju väldigt bra ifall alla seriösa bloggare håller sig till minst samma etiska regler som tidnigarna även om man inte är juridiskt tvingad. Som vanligt är det ju så att lagstiftningen är hopplöst efter den tekniska utvecklingen vilket i bland är något väldigt positivt men lika ofta negativt.

  Möjligen kan man falla under vissa extra lagar om man registrerar en ansvarig utgivare för sin blogg för att få de fördelar det medför.

  Men gör man inte det faller bloggar troligen i de flesta fall under samma regler som en person som stencilerar ett flygblad hemma och själv delar ut detta på stan, regler som då är enormt mycket friare än de som gäller tidningar med ansvarig utgivare.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n