Fortsätt till huvudinnehåll

Är man idiot om man är kränkt?

Häromåret anmälde en student vid en av våra bättre högskolor sin lärare. Som yttrat att när man letar efter en bra idé får man kyssa mången groda innan prinsen dyker upp. Anmälan krävde nolltolerans för "könsstereotypa skämt". Professorn svarade då att varken han eller lagen kunde skydda studenten från sådana trauman, eftersom inom litteraturvetenskap, som hon läste, kunde det dyka upp vilka metaforer som helst. Så kanske borde studenten välja ett annat ämne. Med vänlig hälsning Professorn säger till mig att han gjorde sig beredd för en golgatavandring, ty hans beslut kunde överklagas och hans högskola är den modernaste av alla. Men det slutade lyckligt. Ett år senare fick han brev från studenten som bad om ursäkt för sin anmälan och tackade för att inte ha blivit tagen på allvar den gången. Hon har under tiden hunnit fylla nitton. Eller om det kanske var tjugo.
(Källa.) Man kan nog med fog fråga sig var vi är på väg. Jag har ett antal år i högre studier och känner tyvärr igen mig rejält i Maciej Zarembas artikelserie "Först kränkt vinner".
Studenterna i mina artiklar uppträder inte som studenter utan som kunder i ett snabbköp där lärdomen är en vara och läraren en expedit. De kräver att få examen, somliga förväntar sig att få en lösning på sina identitetsproblem. "Kommer det på tentan?" frågar de, när docenten försöker utreda varom Platon och Aristoteles blivit osams. Och får de ett svävande svar känner de sig utsatta för vilseledande reklam. De har tagit dyra studielån. Då vill de veta vad som gäller. Det rätta svaret.
I denna artikel så tar han fram ytterligare några exempel på s k "kränkningar":
Nästa kommer från Göteborg. Där anmälde en student docenten Johan Lönnroth, för att dennes undervisning inte var "objektiv". Studenten menade att nationalekonomin är en exakt vetenskap, som inte lämnar utrymme för värdering. Läraren Lönnroth, däremot, anser att denna lära är färgad av politiska preferenser. Alltså berättar han för studenterna att han varit riksdagsman för vänsterpartiet, så de får granska det han säger extra noga. Och säga emot Detta finner anmälaren upprörande, han vill ha ren vetenskap, inget annat. Han anser inte att värderingar "hör hemma på universitetet". Någon kan bli påverkad av det som sägs. Låt mig hämta det sista exemplet från Malmö. Studenten NN ser ut som en kvinna. Fast vissa dagar känner hon sig som en man. Andra dagar som könlös. (Inget konstigt med det. Det är rätt många själar som kommit till världen i fel kropp.) Det konstiga är att hon/han kräver att högskolan skall hänga med hans/hennes ambivalens. Så när en lärare inte gör det utan säger "henne" om studenten en dag då hon känner sig som en man blir han anmäld till JämO för kränkande behandling.
Jag berörde först hans artikelserie; Jaktscener från Lärarhögskolan, Tyst i klassen och Först kränkt vinner i mitt inlägg 'PK och queer-teorier...' där jag upprördes över att fem vittnen för försvaret inte spelade någon roll för utredaren, Lärarhögskolans dåvarande jämställdhetsexpert, eftersom definitionen av kränkning "är att den som känner sig kränkt definierar om han är kränkt eller inte. Då kan inte ord stå mot ord." Cased closed för rättssamhället överhuvudtaget. Sicken dåre! Känslan över att känna sig kränkt är en sak, juridiskt sett är det något helt annat... Hoppas denna människa jobbar med att lappa bilar eller n'åt. (och nu lär en massa lapplisor känna sig kränkta...) //Zac

Kommentarer

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England