Fortsätt till huvudinnehåll

Heja Ahlborg!

I AB går hon hårt åt de onaturliga fetterna.

Och som av en händelse glömmer Unilever att nämna de andra sakerna som ingår i margarintillverkning, exempelvis natronlut, fosforsyra, blekmedel, aceton, hexan, natriumetylat och nickelspån. Inget konstigt med det?

Sedan bluddrar man lite grand om det goda omättade fettet fast forskare världen över börjar bli rörande överens om att det mättade fettet, som finns i mjölk, smör och ost, inte har det minsta med hjärtsjukdomar att göra.

Hurra! Har mailat och tackat! :o) //Zac

Kommentarer

 1. Ja hurra;):) Ska nog också tacka henne!

  "Och råden som sköljer över oss är inte alltid de bästa" säger Karin Ahlborg....kanske inte hennes heller då....eventuellt?:)

  Som jag sagt tidigare... Då tror jag det är smartast att äta lite av varje! "Lite skit rensar magen" sa alltid min kloka mamma":) Dessutom så får man i sig lite av varje. Forskarna ändrar sig hela tiden om vad som är nyttigt eller inte. Så dem kan man väl inte lita på. Karin Ahlborg har bekräftat min tes ytterligare. Tack Karin Ahlborg för att du är så smart...man ska inte lita bara på dig eller någon annan! Helt riktigt!

  SvaraRadera
 2. Skämt åsido... Hon låter sund kvinnan! Det är inte lite som ingår...aceton, blekmedel fy! Får se över fettet ytterligare det hör jag det!

  SvaraRadera
 3. Jag känner allt mer att det handlar om råvaror, inte om vad, utom i vad... Dessa tillsatser är knappast nyttiga någonstans. Vi är proppfullaav bakterier som skall sköta nedbrytningen av det vi stoppar i oss, som i sin tur är proppfull med tillsatser för att förhindra nedbrytning?! Och man kan onekligen fortsätta med funderingarna, men alla slutar på samma sätt - alla dessa tillsatser är inte vettiga! Smakförstärkare, förtjockningsmedel, konserveringsmedel och färgämnen måste bort, bort, bort.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Ja jag håller med dig. Jag har inte funderat så mycket över just matfett förut, utan försökt varva lite som sagt. Nu har jag fått "matfett på hjärnan". Jag pratade lite med "mina tanter och gubbar" på Väntjänsten idag. De har också gått över till Milda och annat, efter att i ungdomens dar bara använt smör. Men de varvar som mig. Det är lätt hänt att man ser all "utveckling" som bra. När det egentligen är så att "det var bättre förr" ibland. Jag tror ju att vi behöver backa lite även i andra frågor....

  Jag tycker ju som dig att smakförstärkare, förtjockningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel ska bort i allt annat jag äter....frågan blir ju då varför inte i matfettet?! Det enda sättet är att bojkotta. Så nu blir det smör på mackan också för min del. Jag äter så lite bröd. Det förhöjer dessutom smakupplevelsen. Fast om det gör det på mackan återstår att se...vet i sjutton! Men man vänjer sig nog. Tack!

  SvaraRadera
 5. Att äta lite av varje är en bra strategi - Så länge man inte vet vad som är bra och vad som är dåligt - eftersom man då minimerar risken att få i sig stora delar av något giftigt.

  Det blir genast en sämre strategi när man börjar lära sig vad som är bra och vad som är dåligt.

  Att det är bättre att äta smör än margarin vet vi säkert, då är det dumt att äta lite av varje.

  Att fågelmat bara är bra för vissa fågelarter vet vi, då är det dumt att ha med sådant i kosten.

  Att animaliska fetter är bra för oss och vegetabiliska är dåliga vet vi, då är det en dålig strategi att fortsätta använda vegetabiliska fetter.

  SvaraRadera
 6. Fast nu har jag läst att för en perfekt balans så kan man blanda 1 tsk smör och en matsked rapsolja när man steker. Rapsoljan är den enda olja som jag inte vill ta bort. Använder den ganska sparsamt men i några favoriträtter. En ekologisk rapsolja ihop med smör tycker jag låter bra.

  Vilka forskare kan med bestämdhet hävda att Rapsolja inte är bra? Nu menar jag enbart ekologisk rapsolja, inte den som är tillsatt i Milda.

  SvaraRadera
 7. Alla forskare och andra som har en grundläggande kunskap i hur våra kroppar reagerar på olika sorters fett kan med bestämdhet hävda det, och på mycket goda grunder.

  Däremot kan man säga att av alla vegetabiliska fetter är kallpressad oliv- eller rapsolja de minst skadligt, men fortfarande skadliga.

  Jag föreslår att du läser igenom Jenny Reimers bok.

  Jag har nyligen fått i uppdrag att konvertera senaste upplagan av den till html för webben, men tills dess får ni hålla tillgodo med den något äldre pdf-versionen eller pappersboken.

  SvaraRadera
 8. Jenny Reimers överläkare förespråkar LC-kost.
  Hon är inte alla forskare....

  SvaraRadera
 9. Det låter väldigt sunt och riktigt.
  "Evolutionen har anpassat oss till en viss föda" säger hon.

  Men samtidigt så blir det ju helt fel då. Evolution betyder just livsformernas förändring genom tiden...

  Fett förbrukas i stora mängder när vi vistas ute i kyla. Men idag är nästan samtliga forskare överens om att vi får ett allt varmare klimat. Människan är väl ändå anpassad till att klara sig i Evolutionen, där den befinner sig just nu. Så om våra livsvillkor ändras, så måste vi väl också förändra våra matvanor något för att må bra? Inte med tillsatser som aceton och blekmedel givetvis de ska bort! Men inte behöver vi lika mycket fett som förr i tiden?

  Så jag menar, kan det inte vara bra att själv blanda till t.ex. stekfett utav bra Kravmärkt olja och smör? Jag är ingen grovarbetare ute i kyla...Då går jag en medelväg tycker jag. För jag tror på mycket av det ni säger...Det är alldeles för mycket tillsatser i allt, som vi konsumenter måste protestera emot.

  SvaraRadera
 10. Det verkar som om du bara läste bokens titel, den förklarar på ett utmärkt och mycket ingående sätt exakt varför vi bör undvika vegetabiliskt fett och varför det även är mycket dåligt för vår hälsa med dagens dominerande metoder för köttproduktion. Det handlar om att hålla en bra balans mellan omega-3 och omega-6.

  Den springande punkten är att vi precis som alla andra djurarter som primärt är jägare har en mycket liten produktion av enzymet elongas som krävs för att göra om kortkedjigt vegetabiliskt omega-3 till animaliskt långkedjigt omega-3 som är det enda vi kan använda.

  Vegetabiliska oljor ger oss därför ett kraftigt överskott av inflammationsdrivande omega-6 vilket är en av de absolut viktiaste orsaken till ett stort antal av de sjukdomar som ökat kraftigt de senaste 50 åren och ökar allt snabbare. Ett bra exempel är alla autoimmuna sjukdomar.

  SvaraRadera
 11. Hur vet vi att den boken ligger inne med alla svar? Verkar mysko!

  SvaraRadera
 12. Det kan vi inte veta, detenda vi vet är att den på ett bra och korekt sätt beskriver var forskningen står i dag. Det mesta den beskriver är inte på något sätt kontroversiellt i forskarvärlden utan har tvärtom till stor del varit välkänt under lång tid.

  Dessutom stämmer den väl med vad evolutionen antyder vilket är ett måste för att vara trovärdig.

  SvaraRadera
 13. Vad sägs om uttrycket "den följer evolutionär logik"? Det är något som blivit viktigare och viktigare för mig. Jag anser inte att det skall upphöjas till vetenskaplig sanning, men jag använder det själv för att skilja agnarna från vetet. Går de vetenskapliga slutsatserna helt på tvärs mot den evolutionära logiken så är det antagligen fel slutsats eller felaktigt upplagt undersökning. Det är nog det mest pseudo-vetenskapliga draget jag har... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Zac,
  Det låter som en mycket bra grundprincip tycker jag.

  SvaraRadera
 15. ja det är ju just det jag försöker göra också skilja agnarna från vetet...

  Jag säger inte att boken har fel. Kanske visar det sig att ni har helt rätt. Men mig veterligen så är inte forskare överens ännu om varför autoimmuna sjukdomar som t.ex. Ulcerös kolit uppkommer. Man vet inte.

  Jag har haft sjukdomen i 24 år snart och har under den tiden gjort en hel del egna iakttagelser. De stämmer med vad läkarna säger. Värktabletter får man vara väldigt försiktig med. Kan bara ta Alvedon och Panodil. Penicillin utlöser ofta ett skov redan en kort tid efter jag ätit det. Tyvärr så krävs det ibland. Att jag slutade röka då jag blev gravid startade sjukdomen tror jag. Det tror också läkarna kan vara fallet. Den startade strax efter förlossningen.

  MEN jag har aldrig hört dem tala om att det kommit fram rön om att vegetabiliska oljor skulle kunna ligga bakom sjukdomen.

  Det är möjligt att det kan vara så. Men innan man vet med bestämdhet att det är på det viset, så får man nog vara lite försiktig...

  Jag tar till mig den kunskap som känns rätt för mig och delvis så känns det ni säger helt riktigt. En del människor slukar allt andra säger med hull och hår. Då kan det bli farligt!

  Så boken beskriver inte var forskningen står idag när det gäller kunskapen om t.ex. UK. Då hade läkarna tagit upp vegetabilisk matolja med mig. De hade inga negativa synpunkter alls på min vegetariska kost, sist då jag var inlagd på sjukhus. Vegetarisk kost innehåller oftast oljor. Jag blev dessutom serverad vegetarisk kost på sjukhuset. Det enda som också sunda förnuftet säger är, att man ska undvika för mycket fibrer vid skov. I övrigt så kan man äta det som man tycker passar bäst för en själv.

  SvaraRadera
 16. Som sagt Evolutionstänkandet genomsyrar allt jag tänker. Vill jag tro att en bok har alla svar så kan jag läsa...BIBELN! eller varför inte Koranen. Eller MP:s partiprogram, som ibland får mig att tro att allt de tycker är rätt och sant:);) Jag kan faktiskt tycka det. Men innerst inne så tror jag inte att all sanning rymms i en bok eller ett partiprogram. Jo när jag lever i illusionen om att det är så. Det är tyvärr ganska ofta:) Men oftast är Miljöpartiet bäst ingen protest!De visar ju nu igen att de kan samarbeta över blockgränserna i sakfrågor. Så fick jag det sagt;):) De är min BIBEL. Jag får passa mig ha.ha

  SvaraRadera
 17. lisbeth,
  Har du en autoimmun sjukdom tyder allt jag sett på att den har ett viktigt samband med inflammation orsakad av inflammationsdrivande föda. Det mest logiska är då att undvika sådan, alltså all föda som orsakar obalans mellan omega-3 och omega-6 alltid till den senares fördel. För mycket omega-6 orsakar alltså inflammation vilket aktiverar immunförsvaret utan att det har något tydligt mål att slå mot. Det mest logiska är då att äta en antiinflammatorisk kost, d.v.s. strikt LCHF med stort fokus på ekologiska livsmedel. För att vara säker bör man hålla på såpass länge att man är säker på att minst två skov borde ha inträffat.

  Undvik alltså alla skadade livsmedel samt kolhydrater, vegetabiliska fetter och då naturligtvis spannmål, men var även mycket restriktiv med frukt och söta eller stärkelserika gränsaker.

  Jag skulle bli enormt förvånad ifall du inte upplevde en mycket stor förbättring om du föjer de råden strikt i några månader!

  SvaraRadera
 18. Jag får alltså skylla mig själv som inte begriper? Det är en konsekvens?

  Jag brukar själv säga så. Men som sagt. Det är inte konstaterat att det är som du säger. Du tror att det är så. Men det är en milsvid skillnad....Men jag känner igen fenomenet. En gång i tiden tyckte jag att alla skulle träna QiGong för att jag mår bättre av det. Idag tror jag inte det. Det behövs andra komplement. Kanske jag säger kanske, så är det likadant med din kost. Kanske finner du längre fram att du kan och bör kompletera även med annat. Eller så gör du det inte...

  Om all världens forskare är överens och KS.s specialister på Ulcerös kolit missat detta, så borde det stå någonstans. Står det skrivet någonstans? De har inga som helst synpunkter på min kost!!!

  Så här är det. Jag hade inte ett enda skov på fem år. Inte sedan jag övergått till vegetarisk kost. Aldrig någonsin tidigare har det gått så långt emellan mina skov. Men kropp och själ hör ihop. Jag miste tre nära familjemedlemmar på kort tid och vid det senaste skovet så hade inflammationen spritt sig. Jag vägrar att tro och hur troligt låter det, att det skulle bero på min kost? Hade livet fått knalla på i sin lugna takt, så kanske jag sluppit det.

  Dessutom så vet jag själv att nästan samtliga skov har kommit efter att jag varit tvungen att äta typ penicillin. Fel sorts huvudvärkstablett verkar räcka för att utlösa ett skov. Det tycker jag är viktigare att konstatera. Sedan så när forskarna är överens om viken kost som är bäst så ska jag följa deras rekommendationer. Innan dess så går jag på min intuition. Vi känner oftast vad som är bäst för oss själva.

  SvaraRadera
 19. Jag tycker nog generellt att är man nöjd med sin nuvarande situation så skall man inte förändra den, framför allt inte om man känner till de olika argumenteringarna för och emot.

  I din historia Lisbeth så är en röd tråd att allt som tycks irritera tarmen också är det som utlöser skov. Så frågan är vad du gör om/när du får övertygande bevis om att omega6 är inflammationsdrivande? När skoven är så plågsamma som de är så är experimentlustan nog nära noll, speciellt när man hittat något som tycks hålla problemen i schack.

  Jag är i alla fall glad för din skull! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Tack!

  Jag är ju också glad för er skull! Glad för att ni hittat rätt! Ni borde vara stolta som fått en så envis jäkel som mig, att sluta upp med Milda;) Det tackar jag som sagt för. Får jag övertygande bevis så ändrar jag alltid på mig. Men jag tycker inte att ni har presenterat några övertygande bevis när det gäller de vegetabiliska oljorna. Allt som irriterar våra tarmar utlöser skov vid UK, så är det nog. Sjukdomen kallas tarmens reumatism. Det gäller bara att vara säker på vad det är som utlöser. Men jag har inte sagt att ni har fel, när det gäller oljorna. Det får tiden utvisa. Ni kanske känner att bevisen räcker. Men det känner inte jag ännu.

  SvaraRadera
 21. Hej Lisbeth! Vad roligt att du hittat vad som fungerar på dig! Jag har förstått det så att man vid många reumatiska sjukdomar har en felställd tarmflora när skoven är igång. Det skulle kanske kunna förklara varför du får skov efter pencillin. Kompensera med lite bra tarmbakterier för att fylla i luckan som blir så kanske du slipper de skoven =) Om man tittar i bibeln eller koranen efter svar ser man att människor förmodligen var menade att vara fruktarianer eller levande föda veganer..
  Genesis l:29 "Behold I have given you herbyielding seed. To you it shall be for food."

  SvaraRadera
 22. Tack Sandra!

  Jag gör redan som du säger dvs, kompenserar med lite bra tarmbakterier! Just nu äter jag japansk fil med en bakterie som heter bifido och som är lite extra snäll mot magen. Enligt japanerna så är det ju just magen som är människans centrum... Även i den tibetanska QiGongstil som jag tränar fokuserar jag mycket på magen eller Dan Tien.

  SvaraRadera
 23. Ja hurra;):) Ska nog också tacka henne!

  "Och råden som sköljer över oss är inte alltid de bästa" säger Karin Ahlborg....kanske inte hennes heller då....eventuellt?:)

  Som jag sagt tidigare... Då tror jag det är smartast att äta lite av varje! "Lite skit rensar magen" sa alltid min kloka mamma":) Dessutom så får man i sig lite av varje. Forskarna ändrar sig hela tiden om vad som är nyttigt eller inte. Så dem kan man väl inte lita på. Karin Ahlborg har bekräftat min tes ytterligare. Tack Karin Ahlborg för att du är så smart...man ska inte lita bara på dig eller någon annan! Helt riktigt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n