Fortsätt till huvudinnehåll

Klappjakt på köttätare

När det gäller köttet och klimatet så fortsätter snömoset. Jag har sagt det bättre själv... ;o)

Från

AB och AB //Zac

Kommentarer

 1. "Klappjakt på köttätare"
  Jag upplever snarare att det är "klappjakt på vegetarianer och veganer" Man gör sig gärna löjlig över dessa. Nu så är det inte fullt så löjligt längre när klimatet och sambandet med köttkonsumtion blivit uppmärksammat. Numera så finns det alltid något vegetariskt alternativ som varmrätt, när man går ut och äter. Förut var det enda man kunde beställa en sallad. "Vad ska man bjuda dig på då?" får jag ofta höra. Det kan vara lite jobbigt, för det behöver inte alls vara krångligt. Själv står jag ju och steker kött fast jag inte äter det själv.... Man kanske skulle säga "vad kan man bjuda er på då?"

  Alltid får jag förklara mig när jag är ute och äter. Varför äter du inte kött? Äter du inte ens fisk? Inte ber jag om någon förklaring när andra beställer in sin köttbit...Sedan när jag får in min mat så tycker man ofta att den ser god ut. Oftare godare än sin egen... För mig är det självklart att var och en stoppar i sig det de själva vill. Men visst jag tycker det är lite märkligt att jag som inte äter kött, får rensa kycklingen när t.ex. mina barn blir bjudna på det. Eller att det är jag som får skära i likdelarna;) (köttet) för att de tycker att det är så äckligt.

  SvaraRadera
 2. Det är ju inte så konstigt ifall man får en negativ inställning till veganer när man ständigt blir kallad "mördare" och "likätare". För att inte tala om alla veganer som försöker förbjuda mig att äta den mat jag med mycket god vetenskaplig grund, och egen erfarenhet, anser den enda som kan ge mig en god hälsa.

  Om alla veganer låter mig och mitt kött vara i fred så skall jag lämna dem i fred.

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med Lisbeth, det är snarare klappjakt på vegetarianer. Och för övrigt, hur smart är din jämförelse mellan morötter och kossekött som proteinkälla? För att få i sig proteiner äter man bönor eller kikärter. Kött är lagom att äta 1-2 dagar i veckan (ur hälsosynpunkt). Men förståelsen för oss trekvartsvegetarianer är måttlig.

  SvaraRadera
 4. Jag personligen har ägnat halva mitt liv till att formligen hata bönor, så jämförelsen fungerar alldeles utmärkt. Dessutom så släpper man ut en massa växthusgaser vid konsumtion av bönor och ärtor... ;o)

  Personligen så äter jag all naturlig mat numera, bara i kraftigt förändrade mängder. Vegetarianer och veganer väljer bort stora delar av vår naturliga kost, så jag ser inte varför inte andra människor inte skulle ställa sig frågande då?

  Bönor och ärter är inte, och kan inte ha varit en naturlig del i vår kost - de är helt enkelt rejält giftiga råa. Så de går onekligen fulbort när man skall försöka äta mer naturligt. Men det är en fråga som alla måste ställa sig själva, hur man vill äta och inte minst hur man mår på sin kost. Är man nöjd, så - var lycklig.

  Personligen så är jag smått missnöjd med min kost just nu eftersom jag inte går ner i vikt på det sätt jag vill. Jag propagerar inte (längre) för att någon skall äta som jag, jag kommer däremot påpeka gång på gång hur usla våra nuvarande kostråd är.

  För övrigt har jag skrivit betydligt bättre inlägg om detta med klimatet tidigare.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. ja visst är det så anonym.
  "Likätare" säger jag med glimten i ögat:)
  Det här "med god vetenskaplig grund" tar jag med en nypa salt. Det finns olika vetenskapliga grunder. Man lyssnar på det man vill. En del säger att vi måste äta kött, andra motsatsen.
  Jag tycker nog att många köttätare raljerar inte så lite liksom en del veganer och vegetarianer. På en del låter det som om en morot är det enda alternativet, när man äter vegetariskt. En köttbit och en potatis utan grönsaker kan inte ge alla näringsämnen det heller. Många köttätare äter för lite grönt tror jag. Så att det skulle vara bättre med kött tror jag inte på. Det är ett jäkla tjat om att vi vegetarianer inte får i oss tillräckligt med näringsämnen. Men det kan nog gälla alla. Så länge mina värden är bra, så är jag nöjd. De ser bra ut. Jag är inte sjuk på grund av att jag är vegetarian. Utan jag blev vegetarian på grund av att jag ÄR sjuk och det passar min kropp bättre. Sedan så är vi olika.

  Jag tror att många vill försvara sitt köttätande nu, när det sammankopplas med klimatet. Det är synd tycker jag. Vi vegetarianer och veganer har fått tåla en hel del ironi. Så det är väl inte värre att ni köttätare får ifrågasättas lite nu ni också. Eller har jag fel?

  SvaraRadera
 6. Fel zac;) Man släpper inte ut en massa växthusgaser vid konsumtion av bönor och ärtor. Det jag tror är viktigt är att tugga maten väl. Det gäller alla. Annars så blir det "gasigt":) Inte bra för miljön!;) Bönor kan vara lite svårsmält i början. Men man vänjer sig.

  SvaraRadera
 7. Saken är den att vad du än äter - sätter du till en köttbit till det så är grejen biff s a s... :O)

  Vi är i grunden köttätare som anpassat oss till blandkost.

  Enkelt. Att det går att vara vegetariker, visst - men kom inte och snacka om att det skulle vara "naturligt" - för det är det inte.

  Nyttigt? Kanske, om man nu har kunskapen om hur man måste äta för att behålla hälsan. Skolorna är idag fulla av flickor med kraftig järnbrist t ex... Men om igen - sätt till en köttbit och saken är biff! :o)

  Däremot är det viktigt att ha åsikter om hur köttproduktionen går till, jag slåss hårt för gräsuppfödd, humant behandlad mat. Delvis för de rent etiska aspekterna, men också för att kvalitén blir så grymt mycket bättre - man är ju lite av en gourmé också... Och detta givetvis också ur miljöaspekt.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Vad jag kan förstå, så är jämförelsen, som uppdrag granskning gör, mellan kor och bilar och hur mycket de släpper ut. Jag som älskar att köra bil håller ju på att politerna lägger hög straffskatt på kor och sänker skatten på bensin, så jag kan köra mera bil. Detta måste vara den enda vägen ut ur klimathotet. Ta död på korna och fram med bilen!!!

  SvaraRadera
 9. "Vi är i grunden köttätare som anpassat oss till blandkost"

  Och varför skulle inte det vara naturligt, att vara vegetarianer??? Okej vi var grottmänniskor förut... Då var det naturligt att flå ett djur. Man skulle lika gärna kunna hävda att det är onaturligt idag, om man nu vill det. Livsformernas förändring (evolutionen) säger oss att vi lämnat grottstadiet. Jag är evolutionist. Mina utgångspunkter i det mesta utgår från det;) Allt är i ständig förändring....

  Skolorna är fulla med flickor med järnbrist idag, så är det ju. Men de petar förmodligen i sig lite salladsblad och kallar sig vegetarianer. Där handlar det ju om osunda skönhetsideal som präglar hela samhället... Att det är vackrare att vara extremt smal. Det handlar inte om att vara vegetarian. I en del fall så gör det säkert det. Man tycker synd om djuren. Men ta alla modeller som inte äter ordentligt. Vad tänker de mest på vikten eller djuren? En bra sammansatt vegetarisk kost gör ju inte att man rasar i vikt direkt.

  Som du säger. Man måste ha kunskapen som vegetarian/vegan för att behålla hälsan.
  Det måste man även ha som köttätare, kunskap alltså. Det räcker ju inte att sätta i sig en saftig biff för god hälsa.

  Jag tror mycket på det här med att tugga maten väl. Själv äter jag alldeles för fort. Det spelar nog ingen roll vad man äter om man inte tuggar maten ordentligt. Så med det försöker jag skärpa mig. Sedan så slarvar jag med maten för egen del, eftersom jag alltid har tillagat kött till den övriga familjen. Nu så arbetar min yngsta dotter utomlands. Då kommer jag förmodligen att äta nyttigare när jag bara kan tänka på min egen kost.

  Jag är också lite av en gourmé och älskar god mat.

  SvaraRadera
 10. Faktum är att det räcker med kött och lite annat... :o)

  Biologiskt sett så är vi exakt sama människor som på stenåldern, psykologiskt, samhällsligt så är vi andra varelser. Jag tror hårt på att det inte går att utmana den biologiska varelsen. Hälsa och välbefinnande kommer först när vi försöker leva artriktigt så långt det går. Det gäller alla andra däggdjur, varför skulle det inte gälla oss?

  Annars så passar det dagens klimatdebatt väl att ta bilen och köra ihjäl lite kor tror jag... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Ja psykologiskt är vi andra människor. Vi kan hitta andra alternativ om vi vill till kött.

  Ja vi kan köra ihjäl lite kor och människor....;) Många miljöbilar är inte tillräckligt trafiksäkra.

  Alliansen satsar mest på just miljöbilar. Inte på järnväg, reparationer av gamla vägar m.m. De kanske vill ha nollvision i trafiken....ha,ha

  SvaraRadera
 12. Vi kan hitta alternativ till kött, men inte lika bra. Det är själva min poäng. Ingen, inte ens de mest förvirrade extremist-veganerna kan för en sekund påstå att vegetariska proteiner är en fullgod ersättning till animaliskt dito. Du blandar nog bort korten genom att putta ut den biologiska människan i perferin lite grann...

  Jag personligen lutar allt mer åt att våra problem stavas "förädling" och "tillsatser"...

  Vill man vara petig så kan man nog i detta också läsa ut vissas försök till att "förädla" oss till att bli vegetariker! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Så hälsa och välbefinnande kommer om man äter kött alltså?
  Konstigt att jag upplever mig må bättre utan kött då. Jag har hittat min trivselvikt också. Dessutom har jag som sagt fin fina värden trots att jag har Ulcerös kolit. En köttätande rumskompis på sjukhuset sist som åt kött hade dåliga värden. Så inte är kött någon lösning på allt. Tror att det är väldigt individuellt.

  Jag tror också att våra problem egentligen är tillsatser. Socker är också ett stort problem som jag försöker undvika. Men det är tillsatt i nästan allt. Vi är nog lite sockerberoende de flesta av oss.

  Ja tänk om vi blir förädlade som vegetarianer... Kanske i de lite ädlare delarna också;) Frugan kanske skulle bli glad:) Tänk på saken!

  SvaraRadera
 14. Frågan är väl var man som vegan får t.ex. omega-3 ifrån?

  För övrigt är det verkligen att be om otrevliga kommentarer som vegan ifall man kallar människor likätare, hur mycket glimt man än har i ögat, med tanke på hur många gånger jag har blivit kallad det med uppenbart hat.

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att kött ÄR likdelar. Det är döda djur, alltså likdelar...? Nu är jag inte vegan utan en fuskande "vegetarian" som för närvarande tar omega 3. Det skulle jag inte göra om jag var fullt frisk. Då skulle jag nog välja att avstå. Nu jag är inte det och tar det därför. Jag tror att det är bra för hjärta och kärl.

  Men jag tycker att det är helt okej att andra äter kött och att de inte tycker att det är likdelar! Jag hade den känslan även då jag åt kött förut. Så för mig är det inte svårt att avstå. Fisk gillar jag inte. Det är inte gott helt enkelt. Men jag tillagar kött och fisk åt andra ibland. Jag begär inte att alla ska tycka som mig. Det är väl bara att säga till mig, att man inte anser att kött är likdelar, om man nu inte tycker det.

  SvaraRadera
 16. Men med samma (dåliga) logik så är grönsaker och frukt som vegetarisker äter kompost? Är förresten inte ordet 'lik' egentligen en död människokropp?

  Wikipedia definierar ordet 'lik' som:

  "Ett lik är en avliden människas kropp. Uttrycket lik och preparat brukar användas för kroppar som undersöks på medicinutbildningar."

  Så jag tycker nog att ordvalet av ordet 'likdel' är ganska så rejält dåligt ur många aspekter. Med den repekt du ändå tycks visa köttätare så är det lite förvånande tycker jag. Nedsättande och kraftigt vinklade värdeord hör knappast respekt till.


  //Zac

  SvaraRadera
 17. För mig så är det naturligt att kalla dött kött för likdelar. Jag är ledsen om det verkar respektlöst. Men har inte dött kött alltid kallats så. Om en människa dött så säger vi väl (lik)delar? För mig så är det endast ett konstaterande att det heter så. Att det handlar om djur förändrar inte att köttet är dött.

  SvaraRadera
 18. Sedan så är vi ju släkt med djuren. Så vad är skillnaden?

  Ja jag äter kanske kompost:)

  SvaraRadera
 19. Ska vi vara semantiska så är väl knappast grönsakerna och frukten vi äter levande heller?

  Kallar du verkligen en överkörd kanin för lik för att ta ett exempel?

  "Det låg likdelar över heeela vägen!"

  Ser du döda människor framför dig eller överkörda djur när du hör ovanstående mening?


  //Zac

  SvaraRadera
 20. ja en överkörd kanin är ett lik. En överkörd människa likaså. Det är två olika djurarter. Den ena... människan... vill inte jämföras med djuren. Vi är ju tänkande varelser....Men ett lik är ett lik.

  Grönsakerna och frukten vi äter är i högsta grad levande anser jag. Inom fysiken så vet vi ju nu att allt är energi. Men när frukten eller grönsaken är uppäten så övergår den till att ge oss energi. Det ska ju kött också göra...Men om det redan är dött när vi stoppar i oss det, kan det ge oss så mycket energi då? Jag tror inte det. Tyckte snarare att jag blev trött av att äta kött och för mätt och dåsig.

  Jag vet att jag låter som en idiot:) Men för mig är allt energi. Det som är dött är dött, där finns ingen energi att hämta. Sedan så kan man ju diskutera besprutningar och utarmning av jorden, som gör så att frukt och grönsaker inte längre är så nyttigt. Men allt skapar ju vi människor eftersom vi ser oss som de högst stående varelserna på jorden.

  SvaraRadera
 21. För mig låter mycket av veganismens vokabulär som försök att stärka sina egna så att de inte förfaller till att bli människor igen? Alltså något slags självförsvar som inte skulle vara nödvändigt om det hade varit så naturligt att vara vegan?

  Tyvärr skapar den vokabulären samtidigt kraftigt motstånd bland alla andra vilket gör det ändå svårare att leva som vegan i vårt samhälle.

  Att använda uttryck som likätare gynnar alltså ingen och missgynnar alla.

  SvaraRadera
 22. Nu trasslar du in dig tycker jag. vad gäller rent energiintag så spelar det ingen roll om det är döda växtdelar eller döda kroppsdelar. Du gör en moralisk skillnad på det, vilket är ok, men du motiverar det som om det vore något annat.


  //Zac

  SvaraRadera
 23. Jag tycker inte att jag trasslar till det. Jag litar till vetenskapen (fysiken) där en del fysiker resonerar i dessa banor. Andra avfärdar dem.

  Jag sa att växter och grönsaker vibrerar av energi liksom vi människor och djur när vi lever. Efter döden så finns ingen energi kvar i oss. Inte i kroppen....men det är en annan diskussion:)jag tror ju att allt fortsätter....

  Ett dödat djur kan alltså inte tillföra oss så mycket energi tror jag. Ett äpple därimot vibrerar av energi som vi kan tillgodogöra oss. Men det är vad jag tror. Andra tror annorlunda och det är givetvis okej.

  Det är inte jag som gör en moralisk skillnad tycker jag... Jag tror ju att allt vibrerar av energi medans det lever. Allt och alla är lika viktiga och betydelsefulla.

  SvaraRadera
 24. Missförstod dig, ursäkta. Jag trodde det handlade om energi i kcal, inte i "energi-strålning". Men visst, det finns de som påstår sig ha levt på solsken och luft i åratal utan att äta, så...

  Luft och fysisk kärlek kan man nog leva på ett par dygn när man är ung och nykär, men annars vet jag inte riktigt... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 25. Nu missförstår du mig igen:)

  Du ska få lite intressanta tips att läsa av mig.

  "skattkista som inte kan förbises" SvD. Handlar om energimedicin västerländsk medicin kontra österländsk.

  "Poesin inom qi frustrerande för vetenskapen" SvD. Handlar om att bygga broar mellan österländsk och västerländsk medicin.

  Har jag pratat om att inte äta;)??? Var någonstans säger jag det?

  SvaraRadera
 26. Sedan så är det ju ett faktum att diskussionen kring köttätandet nu tar fart. I "Uppdrag granskning" så pratade man om att ett sätt att få människor att äta mindre kött vore, att höja priserna rejält. Frukt och grönt har ju varit dyrt länge... Nu verkar det bli tvärtom....;)Som sagt spännande debatter kring livsstil och hälsa väntar oss nog i framtiden.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England