Fortsätt till huvudinnehåll

Jag vill också ha bonus!

Aftonbladet skriver idag om en studie beställd av folksam (egentligen är "nyheten" hämtad ifrån gårdagens program i SVT:s agenda) där det är tydligt att företag med bonus faktiskt går sämre än företag utan! Nu finns det givetvis en massa anledningar till att det skulle vara så, men resultatet är som resultatet är.

ResultatetFel personal?

Jag har själv alltid förundrats över företag med chefer som tjänar rejält över genomsnittet som ändå kräver motivation i form av rundnätta bonusar. Har man inte fel typ av personal då?

Nedprioriterar viktiga frågor

Dessutom är det inte helt ovanligt att man prioriterar bonusen framför annat i företaget. Låt mig förklara. Bonussystemet sätts i samband med budgetarbetet, om nu någon omvärldsfaktor förändras under tiden så är det stor risk att man prioriterar de frågor som påverkar bonusen först och främst.

Solidaritet?

Ofta är det väl också ett teamwork som ligger bakom grunden för en eventuell bonus överhuvudtaget? Är det inte rimligt att alla får bonus vid sådana tillfällen? Både ledning, mellanchefer och vanliga linjearbetare? Eller är den stora stötesten att kakan blir så mycket mindre än om det bara är några få som får bonus?


//Zac

Kommentarer

 1. Många är emot höga chefsbonusar. Men det är ju så att folk som blir höga chefer alltid kommer att kräva att få en viss ersättning. Om denna ersättning inte ges via bonus kommer de att kräva (och få) en högre grundlön. Detta innebär att de då får en högre lön utan att det ens finns något motkrav på prestation, som ett bonusprogram ändå innebär. Dock kan man nog säga att vissa bonusprogram är för generösa även vid dålig prestation, men det rör sig ju snarare om ett felaktigt utformat bonusprogram än att det skulle vara fel på bonusar överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 2. Det stora problemet är ju att storleken på bonusen beror på fel faktorer, de beror inte på hur bra det går för företaget långsiktigt utan på faktorer som ofta kan vara direkt negativa på sikt.

  Se t.ex. Ericsson vid förra konjunkturnedgången, då sparkade de en jäkla massa ingenjörer. Ericsson är ju ett kunskapsföretag, alltså är deras största tillgång de anställdas kunskap.

  Att sparka dem är lika dumt som att en guldsmed säljer ut sitt guldlager i dåliga tider, alltså när man få som sämst betalt för det, för att sedan behöva köpa in nytt när det blir goda tider och priserna gått upp ordentligt.

  Men på kort sikt sparade Eridsson pengar på lönekostnaderna, så bonusar blev det.

  Hade de agerat långsiktigt hade de under goda tider lagt undan pengar så att de i stället hade kunna skicka övertaliga ingenjörer på utbildning tills de behövdes igen, då hade de kunnat vara väldigt tidigt ute när konjunkturen vände uppåt igen.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att du också vill ha bonus. Bonusar kan se ut på olika sätt....så bli politiker!

  Maud Olofsson leder löneligan. Hon hävdar att hennes parti tycker att hon är värd runt i miljon 600 tusen om året. Jag har ju tre jobb säger hon stadsminister, näringsminister, partiledare. Förvisso!!! Hennes parti tycker att hon är värd det...har hon hört efter bland medlemmarna? Hur många är tillfrågade två eller tre...?!

  Även Göran Hägglund får betalt av sitt parti utöver ministerlönen. Halejuja pris ske Gud. Här kommer återbäringen....;)

  Samma sak med Jan Björklund FP

  Sossarna ser till att partiledaren har stadsministerlön.

  MEN... Det blir inget mer klirr i kassan för Vänsterpartiets Lars Ohly och Miljöpartiets Peter Eriksson. De får nöja sig med en lön. Deras partier ställer inte upp på mer.

  Detta ger signaler om girighet säger Lars Ohly.

  Kanske skulle Maud O för att bevisa att folk tycker att hon är värd dessa pengar ska starta en folkomröstning om politikers löner. Det är alldeles för lite sådana. Jag tror personligen att resultatet skulle bli nedslående för hennes del. Maud skulle nog få dra åt svångremman lite.

  Summa sumarum... Hur kan politiker fånflinande stå och hävda att de har partiernas stöd i sådana här frågor? Jag tror att många retar sig på detta.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker väl generellt att Maud Olofssons lön är en intern fråga för C. Men samtidigt ska man ha klart för sig att det är oerhört lätt att späda på det redan ganska starka politikerföraktet som finns, så när det gäller lönerna i riksdagen så är det nog bäst att de försiktigt tassar på tå. Man minns ramaskriet när de höjde sina egna löner rejält. Och med Insiders avklädande reportage om sjukfrånvaron så blir även den mest luttrade tveksam...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig. Jag säger precis samma sak... Men har t.ex. Centerns medlemmar sagt sitt i frågan? Vad jag vet så har inte svenska folket något att säga till om när det gäller politikernas löner. Så hur kan Maud Olofsson hävda att hennes parti tycker att hon är värd det, som hon gjorde i SVT?? Partiet är ALLA medlemmar och även de som inte är aktiva men röstar på henne. Det är sådant här som jag tror retar folk i stugorna. Ingen tycker väl att vi SKA bestämma lönerna. Men att påstå att partiet ligger bakom hennes lön är så urbota dumt. Många medlemmar kände sig säkert som levande frågetecken...

  Insiders avklädande reportage är det tyst om tycker jag. Vilka från alliansens sida tar upp detta:) ha, ha. Så är det ofta tycker jag. Ta vapenexporten från Sverige t.ex. som togs upp i "Uppdrag granskning" Hur många kunde man diskutera den med? jag försökte...Även då var det vänstern och Miljöpartiet som ifrågasätter. Så länge som man får lite mera pengar i lönekuvertet så blundar man tydligen. Stora avslöjanden som borde väcka ramaskri passerar förbi. Sedan så ventileras skitfrågor överallt var man än läser. Politikerna kan göra vad de vill!!! så länge de lovar vissa grupper lite extra klirr i lönekuvertet. Jag tycker det är oroande och sorgligt att det är på det sättet.

  SvaraRadera
 6. Jo, dumheten, ointresset och dimman är uppenbarligen av epidemiska mått... ;o)

  Försöker man ta upp dylika frågor på jobbet så blir det bara en pinsam tystnad, sedan kommer nästa 'Prison Break'-avsnitt upp och då pratar alla plötsligt i munnen på varandra... Vad är det som idag utgör opium för massorna? :o|


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Opium för massorna idag tror jag är rädsla över att inte klara sig själv och sina närmaste....! Det överskuggar viktiga frågor. Frågor som är avgörande för att just barn och barnbarnsbarn osv. SKA klara sig i framtiden, prioriteras INTE. Vi tänker för kortsiktigt. Kärnkraftsfrågan tycker jag är ett ypperligt ex. på just rädsla och kortsiktig lösning. Sedan så är det även strategiskt en medveten fråga från politikerna tror jag. Den tas tas upp nu för att vinna röster, när alliansen har dåliga oppinionssiffror. Man vet t.ex. att klimatet skrämmer människor. Så jag tror att den stora massans opium är rädsla....

  Sjukdomar skrämmer också... I det fallet tror jag att människor tänker "det drabbar inte mig" Även det utifrån rädsla eftersom vi egentligen inom oss vet, att livet är skört och kan ta slut på några sekunder.

  Detta "jobba jobba" prat från alliansen vittnar om detta. Inte bara om girighet tycker jag. Det har ju som sagt visat sig att bakom detta prat om att jobba så finns även rädslan för sjukdomar där. Tänker på Insider som spräckte den illusionen om att allians anhängare skulla vara mer arbetssamma:) På politikernas bloggar beskrev de sina åkommer med en hel del oro. Ha, ha det är verkligen kul! Alliansen har visat sig vara mänskliga. DE KAN ALLTSÅ BLI SJUKA ÄVEN DE:)

  SvaraRadera
 8. Så vi kanske ska fråga oss. Vilka är sjukast? Vi som erkänner det?Eller är det de som ivrigt förnekar att de varit sjuka, som är sjukast... En av politikerna hade inte varit sjuk sedan 70-talet, en folkpartist. Det visade sig vara VÄLDIGT FEL!!! Låter aningen sjukt....??:);) sitter förmodligen i skallen på honom? ha, ha. Nej nu är jag elak!:( MEN skadeglädjen är den enda sanna glädjen sägs det! och jag är bara en människa fniss. En riktigt elak häxa! Såååå många "riktigt" sjuka får lida för dessa människors skull. De får inte den sjukersättning som de har rätt till har det konstaterats på nyheterna. Så lite elak får man vara. ABSOLUT! Sätt åt dessa människor som t.om. vill ha TVÅ karensdagar istället för en. Ska sådana som ser till att själva slippa karensdagar sitta vid makten och besluta om andra regler för oss??? Nej tack!

  SvaraRadera
 9. Hmmm ursäkta att det blir en följetång :)

  Maud O har alltså runt en miljon sexhundratusen om året....!

  Nu föreslår hon inkomstbeprövat barnbidrag från 240 000 kr. Så man är alltså höginkomsttagare då tycker hon?....:) Då borde ju även Maud O förstå att hennes egen lön kan diskuteras:) Är det en rimlig lön...Undrar om alliansanhängarna tycker det NU efter hennes utspel om barnbidraget. Eller kommer de att vilja "sparka henne från tronen":);)

  Mig gör det inget. Jag tycker att barnbidraget SKA vara inkomstbeprövat. Men då menar jag att RIKTIGA höginkomsttagare inte ska ha barnbidrag.

  Som sagt jag tror att opium för massorna idag, är rädsla över att inte klara sig och över hur barnen ska klara sig... Barnbidraget "hamstras" av en del på bankkonton. Det är för en del människor det enda bidraget som är "rumsrent" verkar det som. Det har jag alltid tyckt är märkligt...:)

  NU... kommer nog ramaskriet från människor som inte kan lägga undan lika mycket till sina barn, om detta förslag går igenom. Även från människor som tagit på sig för mycket lån och klarar sig på grund av barnbidrag.

  Det krävs nog som sagt att det drabbar den egna plånboken innan vi människor reagerar. Trist men jag tror tyvärr att det är så. Men kanske så gör detta så att fler inte håller politikerna om ryggen. Mauds förslag är väldigt åt vänster...kanske hoppas hon på att vinna vänsterväljare. Men då tror jag att hon "biter sig i svansen"...och förlorar både vänster och förhoppningsvis också högerväljare.

  SvaraRadera
 10. De flestas principer sträcker sig bara till plånboken...


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Ja mycket reaktioner på Mauds förslag har kommit... Inte så konstigt. Som vanligt med alliansens förslag... man får backa....:) Regeringen backar... Det hör man nästan dagligen på nyheterna. Nu säger jag regeringens förslag inte Mauds...för de är ju överens i allt säger de eller rättare sagt låtsas vara. Har man badat bastu ihop så är man överens;):) Detta förslag visar på motsatsen. Människor vill att höginkomsttagare inte ska ha barnbidrag. Maud har nog missuppfattat VILKA som människor anser vara höginkomsttagare, då hon hört sig för ute bland folket. Hon sa på nyheterna att hon hört sig för. Det är ingen som vill sätta dit vanliga människor som jobbat sig upp. Eller människor som tjänar runt 20.000 i månaden. Kanske förstår högerväljare det nu när oppositionen inte välkomnar Mauds O förslag. Även de flesta högerväljare får mer i plånboken med en vänsterregering. Det är jag övertygad om.

  Tänk om vapenexporten och det ekonomiska räntesystemet väckte lika mycket uppståndelse. Men det är i mina drömmar:(

  SvaraRadera
 12. De flestas principer sträcker sig bara till plånboken...


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Jag förstår att du också vill ha bonus. Bonusar kan se ut på olika sätt....så bli politiker!

  Maud Olofsson leder löneligan. Hon hävdar att hennes parti tycker att hon är värd runt i miljon 600 tusen om året. Jag har ju tre jobb säger hon stadsminister, näringsminister, partiledare. Förvisso!!! Hennes parti tycker att hon är värd det...har hon hört efter bland medlemmarna? Hur många är tillfrågade två eller tre...?!

  Även Göran Hägglund får betalt av sitt parti utöver ministerlönen. Halejuja pris ske Gud. Här kommer återbäringen....;)

  Samma sak med Jan Björklund FP

  Sossarna ser till att partiledaren har stadsministerlön.

  MEN... Det blir inget mer klirr i kassan för Vänsterpartiets Lars Ohly och Miljöpartiets Peter Eriksson. De får nöja sig med en lön. Deras partier ställer inte upp på mer.

  Detta ger signaler om girighet säger Lars Ohly.

  Kanske skulle Maud O för att bevisa att folk tycker att hon är värd dessa pengar ska starta en folkomröstning om politikers löner. Det är alldeles för lite sådana. Jag tror personligen att resultatet skulle bli nedslående för hennes del. Maud skulle nog få dra åt svångremman lite.

  Summa sumarum... Hur kan politiker fånflinande stå och hävda att de har partiernas stöd i sådana här frågor? Jag tror att många retar sig på detta.

  SvaraRadera
 14. Jag håller med dig. Jag säger precis samma sak... Men har t.ex. Centerns medlemmar sagt sitt i frågan? Vad jag vet så har inte svenska folket något att säga till om när det gäller politikernas löner. Så hur kan Maud Olofsson hävda att hennes parti tycker att hon är värd det, som hon gjorde i SVT?? Partiet är ALLA medlemmar och även de som inte är aktiva men röstar på henne. Det är sådant här som jag tror retar folk i stugorna. Ingen tycker väl att vi SKA bestämma lönerna. Men att påstå att partiet ligger bakom hennes lön är så urbota dumt. Många medlemmar kände sig säkert som levande frågetecken...

  Insiders avklädande reportage är det tyst om tycker jag. Vilka från alliansens sida tar upp detta:) ha, ha. Så är det ofta tycker jag. Ta vapenexporten från Sverige t.ex. som togs upp i "Uppdrag granskning" Hur många kunde man diskutera den med? jag försökte...Även då var det vänstern och Miljöpartiet som ifrågasätter. Så länge som man får lite mera pengar i lönekuvertet så blundar man tydligen. Stora avslöjanden som borde väcka ramaskri passerar förbi. Sedan så ventileras skitfrågor överallt var man än läser. Politikerna kan göra vad de vill!!! så länge de lovar vissa grupper lite extra klirr i lönekuvertet. Jag tycker det är oroande och sorgligt att det är på det sättet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n