Fortsätt till huvudinnehåll

Kränkt mus?

Död mus låg i chipspåsen från ICA Maxi i Partille

Hittade mus i chipspåsen

En veganfamilj som nästan åt en mumifierad mus...

– De säger att de betalar för en psykolog. Vi har fått en tusenlapp och en blombukett också, men det hjälper ju inte mycket. Hon är ju vegan och det här har varit väldigt jobbigt för henne, säger morfar.

Undrar om familjen cyklar på sommaren med munskydd också?

Hahaa! Jag kan inte låta bli att skratta! Men jag säger som jag sagt innan - ur min kostsynvinkel så var antagligen den mumifierade musungen det nyttigaste i den tacopåsen... Eller om det var en kartong så är kanske kartongen nyttigare än innehållet... ;o) //Zac

Kommentarer

 1. såg du inte bilden?
  nä, det var en påse, så musen var nog det nyttigaste ändå ;)

  SvaraRadera
 2. Undrar vid närmre eftertanke förresten om den var mumifierad eller helt enkelt friterad??

  Nyttigast är den ios oavsett! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att en död mumifierad mus är nyttig:) Utan att maten ska vara så färsk som möjligt, för att ge oss så mycket energi som möjligt. En död mus är nog ganska orkeslös och energifattig. Den är finito så att säga ett tomt skal.

  En blombukett och en tusenlapp var hon värd. Själv hade jag nog inte behövt en psykolog:) Men en stor hink att kräkas i, ett par dagar.

  SvaraRadera
 4. Jo, fast det är ju äckligt ändå... Även om man ur näringssynpunkt kan argumentera för musen. :) Det värsta är väl att hygienen och "kollen" i fabriken förmodligen är så bristfällig att en mus lyckas slinka igenom... "ser man en finns det tio man inte ser". Men jag gillar din upplyftande syn på saken! //Jalle

  SvaraRadera
 5. Då tror jag det är bättre att fånga egna möss och fritera dem i riktigt ister, fettet i chipsen är ju knappast hälsosamt, härdat eller delvis vegetabiliskt fett som hålls upphettat under lång tid.

  SvaraRadera
 6. Musen borde påmint om torkat kött tycker jag...

  Minns skördefestivaler på tv, där man gick igenom fälten och skrämde alla gnagare till utspända nät på andra sidan. Efteråt så friterade man djuren hela och åt under en jättefest! Protein, fest och minskad skadedjursangrepp när skörden var lagrad - inte helt fel faktiskt! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Torkat kött är nog ingen höjdare heller om man är vegan....

  Jag tycker veganer är helt fantastiska. Inte militanta... Men att respektera djuren som de gör och leva därefter är fantastiskt. Där ligger jag i lä! Snacka om att vara humana...(ism) dvs. mänskliga;):)

  SvaraRadera
 8. Men du har rätt zac. Smart gjort! fest, minskat skadedjursangrepp. Inte alls fel... Vad ska man göra när mängder av gnagare förökar sig och förstör skörden. Jo förklara krig såklart för försvar är nödvändigt! Det blir en fråga om vi eller dem. Att påstå annat är att vara "tokvegetarian" eller "tokvegan".

  Det är också i allra högsta grad mänskligt och humant(ism):) Dessutom så visar det vilka fantastiska överlevare vi människor är. Vi äter alla det som står till bjuds om inget annat finns. Inte svälter någon ihjäl som alternativ i första taget. Inte ens om vi har all världens argument mot att äta kött. Så dumma är inte vi människor tack och lov.

  SvaraRadera
 9. "Vad ska man göra när mängder av gnagare förökar sig och förstör skörden."

  Äta upp dem. :-)

  SvaraRadera
 10. Ja det var det jag menade:) "förklara krig" mot gnagare är att käka upp dem.... Jag menade inte att man ska möta dem med röd flagga till häst och i pistolduell;)

  SvaraRadera
 11. Mina föräldrars katter har förklarat krig mot sorkarna på deras äng, tyvärr skulle de behöva uppfnna effektivare vapen för trots att de äter upp massor av dem förökar de sig i ännu högre takt.

  Man kanske skulle sätta upp fällor och hjälpa till? Undrar hur sorksmakar?

  SvaraRadera
 12. Hmm, man kanske skulle fixa så att man blåser rök in i gångarna, rökt sork? :-)

  SvaraRadera
 13. Ja rök eller gas...:)!
  Om man nu inte så förtvivlat gärna vill ha sork på tallriken, så kan djuren sköta detta själva. Naturen är fantastisk.

  Man placerar bara en rapande ko vid gångarna som rapar metangas. Eller varför inte ett fisande får?

  Då springer säkert sorkarna ut fort och naturen får ha sin gilla gång. De blir föda åt rovfåglar eller rovdjur. Det skulle de ändå blivit i slutänden...! Alltså inget djurplågeri!

  SvaraRadera
 14. Det jag tänkte på var rök från ofullständig förbränning av lövträ, på samma sätt som man gör när man röker feta livsmedel. Röken innehåller massor av antioxidanter vilket gör att fettet inte härsknar samtidigt som den orsakar en mindre attraktiv miljö för flugor och bakterier.

  Ingen djurvän kan väl kritisera en för att man ger sorkarna antioxidanter? ;-)

  SvaraRadera
 15. :) Nej det är klart! Ingen djurvän kan väl klaga på det. Men de är ju övervägande växtätare... Så någon större brist på antioxidanter har de nog inte...Det är lite som att ge Bibeln i present till en kristen....

  Du får väl jaga sork hos dina föräldrar nu när köttet förmodligen kommer att bli dyrare!

  Det är alltså positivt med människor som tar upp köttätandet ur miljösynpunkt. Blir köttet dyrare kommer ju förmodligen "skadedjuren" att minska. Det visar inte minst denna sträng. Sorken kan friteras, rökas och gasas ihjäl. Det har ju vi båda konstaterat:);) Vi är inte lite smarta vi!

  SvaraRadera
 16. Fast just eftersom sorkarna är övervägande växtätare behöver de så mycket antioxidanter, det behöver inte vi köttätare. :-)

  Att köttet är dåligt för miljön gäller bara industriproducerat kött, inte det jag mestadels köper. I så fall hade man haft en klimatkatastrof för tio tusen år sedan när det fanns enormt många fler gräsätare än i dag. Kor skall äta gräs, inte sojabönor, och de skall äta det där det växer, inte få det hämtat med traktor.

  Att gnagare kan friteras var det inte vi som kom på, det var det en chipstillverkare som kom på enligt artikeln. :-)

  SvaraRadera
 17. Annars finns det bra chips även för oss carnivorer!

  Jag kan intyga att de verkligen är goda! Borde dessutom vara perfekta som campingmat att koka som gryta eller liknande. Behöver dock kompletteras med fett!

  SvaraRadera
 18. Ja kor ska äta gräs, håller med dig. De mår bäst av det. När idisslare äter gräs så släpper de ut metangas i båda änder. En gång idisslare alltid idisslare...Så det får vi nog leva med. Om gräset hämtas med traktor eller inte spelar väl ändå mindre roll. Gaser ger det ändå.

  För tio tusen år sedan så hade ju inte människan kommit på all annan teknik som släpper ut en massa skit som bilen t.ex. Det är väl allt tillsammans som blir en sån katastrof. Är det inte därför vi bör minska på bilåkandet, köttätandet, flygandet m.m. och hitta andra långsiktiga hållbara lösningar...Minska innebär ju inte upphöra med. Allt har väl sin gräns. Planeten visar oss det nu. Den protesterar vilt och vi måste lösa detta. Så ser jag på saken.


  Som tur är så har vi människor olika kostvanor. Så det löser sig nog. Jag tror ändå att fler väljer lite mer vegetariskt nu. Det blir bra för balansen. Eftersom det bör minskas på köttet, så bidrar jag till balansen genom att äta som jag gör nu, även i fortsättningen;) Så all ironi om vegetarianer rinner av mig som "vattnet på en gås!":)

  Tål inte chips då blir jag som korna! Kan man inte ta en avocado till? Det är nyttigt fett;) Nej jag bara skojar ät som du vill och var lycklig!!! Det är nog viktigast för hälsan! Tänk om alla skulle vilja äta exakt lika vilka problem skulle vi inte få då...

  SvaraRadera
 19. Alltså så har jag inga problem med att en del använder sig av "köttdieter" Det vanligaste är ju ändå att man äter en varierad kost med fisk och kött. Det här med "fullt krig" på restauranger där veganer/vegetarianer och köttätare skulle blänga ut varandra i framtiden är ju helt onödigt.
  Att man använder sig av en kost med mycket kött innebär inte att man inte värnar om miljön. En vegetarian/vegan behöver inte vara bättre på det. Man kan ju vara rena katastrofen ur miljösynpunkt. Jag anser att det är alla åtgärder SAMLAT som man gör som enskild person som betyder något.
  MEN jag tror ändå att fler personer kommer att äta mer vegetarisk kost om debatten kring detta nu fortsätter. Det är dock en annan sak. Debatter sätter trenden i samhället likväl med kost som med allt annat.

  SvaraRadera
 20. Jag har för mig att jag sett siffror på att köttproduktionen skulle står för 20% av de totala utsläppen av koldioxidekvivalenter. Stämmer det och att det gäller gräsätande kor skulle det inte vara svårt att hitta bevis för detta i borrkärnor från galciärer från tio tusen år sedan eller mer, då det fanns extremt lågt räknat tusen gånger fler gräsätare på jorden, då skulle de ensamma ha orsakat utsläpp som var 500 gånger högre än dagens totala utsläpp. Det borde gå att se eftersom det hade orsakat ett klimat som liknar det på planeten venus.

  SvaraRadera
 21. Forskare tror väl att bl.a. dinosaurierna dog ut på grund av att klimatet blev svalare. Så troligtvis släppte de ut en hel del djuren. Vulkanutbrott gjorde så att ozonskiktet förstördes tror man. Det var ju klimatproblem som förmodligen utrotade vissa djurarter förut också. Samma sak sker troligtvis nu... Men att vi nu förmodligen utrotar bl.a. oss själva. Det är DET som det handlar om tror jag. Planeten lever vidare men med andra livsformer som är intelligentare än människan. Att planeten trots allt skulle kunna leva vidare tycker jag inte är konstigt. Vi pratar om jordens undergång när vi istället kanske borde prata om våran:);) ...

  Om man jämför den med ett gummiband som sträcks. Då kan det ta ett tag innan det går sönder helt. Eller en ballong som spricker. Men vi är också de enda djur som nu kan rädda planeten eller rättare sagt mänskligheten. Styrmedel och politiska beslut om bl.a. minskad köttkonsumtion är då kanske nödvändigt. Det utvisar framtiden. Jag tror att vi kan fixa detta! Men att det kommer att fattas många beslut som kanske inte alla köper. För en del verkar detta vara en fråga om snabba beslut eftersom nu är man plötsligt livrädd efter att ha stoppat huvudet i sanden som strutsen....! Då gapar man bl.a. om mera kärnkraft. Människans rädsla tror jag själv, kan bli vår undergång nu. Så jag hoppas på politiker som vågar stå för att vi måste förändra och hitta nya alternativ. Det oavsett om de förlorar röster på att människor nu är livrädda och vill ha snabba lösningar.

  Kärnkraftsfrågan kommer att bli intressant att följa. FP hoppas nog på att vinna rädda människors röster i denna fråga.

  SvaraRadera
 22. Problemet är ju att när myndigheterna blandar sig i gör de det ofta med begränsad kunskap, vilket ofta orsakar med skada än nytta. Och inte blir det bättre av att de verkar helt oförmögna att ta i beaktande informationskällors olika partsintressen.

  Skall de ändra något i regler för köttproduktion så är det att underlätta för småskalig lokal uppfödning av djur som får sin arts naturliga föda och får leva som är naturligt för arten.

  Nu är ett sällsynt dåligt tillfälle att försöka göra fler till veganer när ständigt nya forskningsrön stärker uppfattningen att vi primärt är köttätare och för optimal hälsa skall huvudsakligen äta kött.

  Väljer sedan någon att äta annorlunda av andra skäl och då accepterar än sämre än optimal hälsa så är det upp till dem, men absolut inget myndigheterna skall ägna sig åt.

  SvaraRadera
 23. Det är som om vi talar olika språk...:)
  Men det är klart du är man jag kvinna. Du från mars och jag från Venus...;)

  Du säger hela tiden veganer??? Man behöver väl inte vara vegan för att äta lite mer vegetarisk kost. Finns det inget mittimellan?

  Sedan så tycker inte alla att optimal hälsa ÄR att äta mest fett och kött.....! Alla kan väl inte tycka lika. Det finns de som säger att vegetarisk kost ger bra hälsa om man är kunnig. Jag blir lite fundersam, eftersom jag har ju förklarat att vegetarisk kost passar mig och att jag mår bättre av det. Att vissa sjukdomar kan vara livslånga eller långvariga betyder det alltid att man äter fel kost??? Isåfall så skulle jag ha varit frisk för jag åt kött och fett förut och alldeles för lite frukt och grönt. Så visst funkar vi olika. I Indien delar man in oss i olika blodgrupper och man ska äta därefter. Varför skulle eran köttdiet vara bättre än allt annat? Ursäkta en rak fråga! Men frågar man inte rakt, så får man inga svar!

  SvaraRadera
 24. Sök på de tre inläggen:
  Själv tycker jag nog att de tre inläggen:

  *LC på Zac's sätt
  * Strategier / LC-propaganda
  och
  * LC - fair and balanced

  de bildar en slags treenighet. En presenterar min personliga syn, en annan hur LC skall/bör föras ut till bredare folklager - och en där jag slutligen tillåter mig vara lite mer kritisk mot både mig själv och det som LC numera tycks stå för utåt sett.

  Men jag tror att många av de vanliga folksjukdomarna och ålderskrämporna är till stor del orsakade av dålig kost. Studier som bedrivits på människor som lever ursprungligt, dvs sk "stenåldersfolk" har uppvisat häpnandsväckande saker. Man dör antingen av olyckor, dålig sårvård, barnafödande eller ålderdom. Människor som överlevt barndomen blir precis lika gamla som vi, fast de slipper närsynthet, potensproblem, diabetes, fetma, rygg-/andra kroppsbesvär o s v. Det låter som en skröna, men det finns goda studier på detta. Min personliga favorit är Göran Burenhult, lite fettskrämd för all del, men mycket rolig och intressant i alla fall. Hans böcker kan jag starkt rekommendera. Dels har han en mycket tydlig poäng i könsrollernas (våra drifters) inverkan i våra liv. Jag delar odelat(sic!) hans åsikter i just detta ämne. Mina åsikter har du nog ganska klara för dig - i alla fall ikring könsroller.


  //Zac

  SvaraRadera
 25. Jag får väl läsa på lite. Intressant är det!!! Men det låter nästan som en slags religion....."de bildar en slags treenighet" Gud fader sonen och den heliga ande LC propaganda;)Sådant är jag livrädd för. Det spelar ingen roll vad det gäller. Så fort någon säger att det här är bäst för alla så tror jag INTE på det. Tror inte att det är fullt så enkelt. Dessutom så är det någon bakom detta som tjänar massa pengar...Det är det alltid. Men du tillåter dig att vara lite kritisk. Det är ju bra.


  Tack Zac! All respekt till er. Det är som sagt intressant. jag kommer att läsa om det vid tillfälle. Men det är absolut ingen kost som jag skulle välja... Det skulle av förståeliga skäl hoppas jag ni förstår...vara en för stor omställning för mig och jag skulle inte må bra psykiskt av den. Lika lite som veganfamiljen mådde bra av " den kränkta" musen:) Den familjen kanske skulle skratta åt ert fettprat....;)

  SvaraRadera
 26. Säg aldrig aldrig! jag "hjälpte" en som varit veggo i 15(?)år. Hon kräktes så fort hon försökte, men då hon trots allt förstod faktan bakom så fösökte hon tappert vidare. Så vitt jag vet så gick det till slut bra, men LC:n tappades på vägen när andra omständigheter i livet inkräktade... Om du läser detta så saknar jag dig! Du har ju dock min adress, jag har dessvärre inte din längre... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 27. LC:n är väl inte på livstid den heller hoppas jag....Undrar om det skulle vara så nyttigt....

  Jag äter räkor nu eftersom jag har varit sååå sugen. Nu får jag inga utslag längre. Fiskolja tar jag också. Så jag är ju egentligen ingen "riktig vegetarian".... Kommer säkert att ändra kosten så länge jag lever. Vem vet jag kanske väljer att äta kött igen någon gång. Du Zac kanske blir vegetarian i framtiden. Vem vet! Konstigare saker än det har hänt:) jag har nog aldrig förut varit så nöjd med min kropp som nu och min vikt. Potensproblem som du nämnde har jag inte...sexlusten är det heller inget fel på, så någon "stenåldersdiet" behövs inte. Men om det ändras så ska jag be dig om hjälp med kosten:)

  SvaraRadera
 28. Jag hoppas verkligen att LCHF är för livet, jag har svårt att tänka mig att jag någonsin skulle vilja göra några större ändringar i min kost, möjligen att jag i framtiden skulle kunna bli något mindre strikt. Men ännu hellre skulle jag se att utbudet av mat på kaféer, matställen m.m. för oss LCHF-are blev bättre, och det tror jag att det kommer att bli.

  Jag kostar nu på mig något i stil med hemlagad äpplekaka med vaniljsås max en gång i veckan, helst då på något ställe som inte gör den så jäkla söt. Det är väl den största förändringen jag önskar mig, att många saker görs mindre söta.

  Numera säljer även relativt billig 85% choklad rätt bra så hopp finns ju, många börjar vänja sig vid att det kan vara gott utan att vara så sött och fett är ju en ännu bättre smakbärare än sötma.

  SvaraRadera
 29. Fick för övrigt tar på en bit enormt god Gruyère i dag, rev lite på en lagom krämig omelett tillsammans med lite bacon, kan verkligen rekommenderas!

  SvaraRadera
 30. Den skulle inte musen ovan känt sig kränkt av! :-)

  SvaraRadera
 31. Jag hoppas att även ni liksom vegetarianer först nu fått, får ett större utbud på matställen och fikaställen. Som jag sagt tidigare, det har inte varit något större utbud förut. En sallad har oftast varit det enda som man kunnat välja. Vegetarisk mat är mycket mer än så. Numera finns det varmrätter att välja på, så gott som överallt. Det är självklart tycker jag, att alla ska ha ett lika stort utbud oavsett vilken kost man väljer. Om det blir fler som efterfrågar er kost så blir det säkert så med tiden.

  Ang sockret så känner jag som jag tidigare sagt likadant. Allt är så sött och även jag löser det med mörk choklad med hög kakaohalt.

  Omelett är gott helst med svamp!:)

  Mmm Jag blir nog tvungen att göra en äppelkaka med vaniljsås i påsk!


  Det där med att "möjligen bli lite mindre strikt" är det som jag menar. Helt plötsligt så blir man mindre och mindre strikt och plötsligt så äter man en helt annan kost, än man åt tidigare. Kanske är det så att vi ska lyssna på kroppen. Som i mitt fall jag drömde om räkor...:) och lyssnade.

  SvaraRadera
 32. Det jag menar i mitt fall med mindre strikt är i princip som jag äter nu när jag vill bromsa viktnedgången ett tag, alltså någon bit äpplepaj eller liknande någon gång i veckan och en frukt om dagen.
  Något annat saknar jag egentligen inte.
  Möjligen kan det vara värt att testa hur jag mår av en nybakad fralla med mycket smör och ost de få gånger man får tag på en riktigt god sådan.

  Det är ju sällan konditorier och kaféer har sådant gjort på bra råvaror i dag, oftast bakar de på transfettsmargarin som smakar något jag inte vill nämna här.

  SvaraRadera
 33. Ja det ska vara riktigt smör och inga lightprodukter. Min svärmor har alltid stekt allt i drypande smör. Jag tyckte det var så äckligt fett förut. Men hon är faktiskt ganska kry för sin ålder och på benen trots en sjukdom. Man vill ju inte erkänna att svärmor har rätt:) men i det här fallet har hon nog haft det. Hon har varit lite brydd över min kost...och orolig över att barnen ska få samma tror jag. Men den oron har varit obefogad. Socker därimot tror jag delvis orsakat både henne och min mans alltför tidiga död. De var riktiga "sockerråttor".

  Jag använder oljor till linssallad och andra sallader. Men när jag steker mat så vill jag numera ha smör. Har fått för mig att det är bäst att variera, eftersom det kommer så mycket olika rön om vad som är bäst. Ena stunen så ska man äta si andra så. Det som ger optimal hälsa ena dagen kan ge cancer nästa... Jag tror att jag kommer att äta på ett liknande sätt i framtiden. Men man kan ju inte vara säker.

  Du är en frestare:) nybakad fralla med smör och ost Mmmm... och varm choklad! Sådana här dagar som påminner om istid istället för global uppvärmning...:) så är det gott. Får bjuda äldsta dottern på det idag plus en bra videofilm.

  SvaraRadera
 34. Eftersom jag skall till mina föräldrar i helgen passade jag på med veckans synd i dag, hembakad äpplekaka med pinjnötter och vaniljsås. Jag är ganska säker på att de bakar med riktigt smör, det smakar i alla fall så. :-)

  Dessutom fixar de vispgrädde till kaffet utan att jag ens behöver be om det numera. :-)

  Ulrikas Skafferi i Billdal.

  SvaraRadera
 35. Det finns inga rön som är positiva till vegetaviliska oljor som inte lätt kan motbevisas.

  Till att börja med kan du ju kolla upp vad det plack de rensar ur igensatta blodkärl består av. Hint - Huvuddelen är inte mättat fett eller kolesterol.

  SvaraRadera
 36. Jo det finns rön som är positiva till Rapsolja. Ni skrev om forskning från USA ang er kost. Det finns bland annat forskning från USA ang. Rapsolja också. Varför skulle den vara mindre sann eller mer....I USA anses rappsolja vara bra för hjärtat. Forskning visar att en 1 1/2 tesked om dagen minskar risken för hjärtsjukdom. Den har en bra balans mellan omega 3 och omega 6. Hur motbevisar du det? även om det finns neg. rön om Rapsolja, så finns som sagt också motsatta. Så är det med nästan allt. Men man väljer att se enbart det man vill se.

  Nu bryr inte jag mig om forskning från USA speciellt mycket. Men ni gör ju det...;) eller?

  Jag använder kravmärkt Rapsolja eftersom det används mycket beskämpningsmedel vid rapsodling.

  SvaraRadera
 37. Rapsolja är bara bra i förhållande till andra oljor, men vad man egentligen skall ha i sig är de långa fettsyrorna DHA och EPA. Och vi kan själva bara tillverka några få procent av dessa ifrån vegitabiliska omega3. Ett utmärkt exempel på att vi även måste från äta animaliska källor och hur pass oetisk matbranschen är då de slår på stortrumman för "Omega3-innehållet", när vi kan tillgodogöra oss någon eller några procent av det... :o|

  Sedan försöker jag att anslå en del ursprungstänk - det går åt drygt 3kg rapsfrön för att tillverka ett kilo rapsolja. Hur mycket rapsolja kunde en stenåldersman fått i sig om han gick och tuggade rapsfrön hela dagen? Inte vidare mycket... :o) Oliver är en annan sak, men de har betydligt sämre balans mellan omega3/omega6. Sedan kan man diskutera den s k kallpressningen... Vid det extrema tryck som behövs blir det en enorm värmeutveckling så jag är mycket osäker om inte det motsvarar ganska kraftig upphettning - och som vi vet så är det INTE bra för några oljor.

  Det är inte lätt när man börjar skrapa på ytan inte... :o(


  //Zac

  SvaraRadera
 38. Nej det är inte lätt. Det är därför som jag försöker variera lite. Milda på brödet, olika oljor och smör att steka i. Eftersom det är så svårt att avgöra vilket som är bäst. Då får man i sig lite skit från olika håll och lite bra saker också. Man äter iallafall inte en och samma sak som sedan visar sig vara en katastrof ur hälsosynpunkt. Hur ofta hör vi inte talas om totalt motsatta rön? Idag kan man äta ett ägg om dagen. Tidigare så var det skadligt. Jag äter själv ett ägg varje dag till frukost nu. Nästa vecka så kanske någon tidning eller TV trumpetar ut att det är livsfarligt igen...Ska jag äta mindre ägg då?Jag tror att vi får gå på en inre känsla var och en. Våra kroppar talar om vad de behöver om vi bara lyssnar. Sedan så kan de ju påstå att vi behöver chips och godis varje dag. Då skulle jag påstå att min kropp ljuger... Det är förmodligen saker då som jag kanske måste ta itu med innan jag kan ändra matvanorna. Det kan vara olika problem som gör att jag väljer att tröstäta och stoppa i mig massa skräpmat.

  SvaraRadera
 39. Även rapsoljan bidrar till att öka obalansen mellan inflammationsdrivande omega-6 och inflammationshämmande omega-3, nettoeffekten av den är alltså negativ, om än inte lika negativ som flera andra vegetabiliska oljor.

  SvaraRadera
 40. Detta med mindre olja kan jag ta till mig efter att ha läst på lite. Kokosfett ska jag prova. Rapsoljan tror jag är bra.

  SvaraRadera
 41. lisbeth,
  Vill du vara säker på en bra hälsa bör du försöka fundera även vilka källor till animaliskt fett du kan tänka dig att använda, mjölk är ju faktiskt det enda livsmedel vi har som i naturen skapats endast för att vara föda. Kan man få tag på produkter av den som tillverkats på ett sätt som är optimalt för djuren så är det väl den animaliska föda som det finns minst moraliska argument för att undvika.

  Om man sedan väljer att plocka bort de minst nyttiga delarna samtidigt som man bevarar så mycket näring som möjligt har man grädde och smör, dessa förhöjer dessutom upplevelsen av de flesta måltider ordentligt samtidigt som de är en ypperlig källa till det fett vi behöver mest av.

  Då det är svårt att få tag på opastöriserad mjölk från fjällkor på fäbodbete behöver man dessutom komplettera med någon annan källa till fettsyrorna EPA och DHA, t.ex. fiskolja eller hellre ägg från hönor som lever så naturligt som möjligt utan köpefoder, dessa kan man förhoppningsvis hitta hos någon i närområdet med äggproduktion i hobbyskala. Ägg är avfall från hönorna på samma sätt som kvinnor spolar ner alla icke befruktade ägg på toaletten, men avfall som innehåller enorma mängder högvärdig näring som det är synd att kasta bort.

  SvaraRadera
 42. Jag är INTE "fettskrämd"!!! Utan använder mig av grädde och smör. Dricker gärna choklad med väldigt lite råsocker och massor av vispgrädde. Funderar en hel del över vilket fett jag ska använda. Rapsoljan använder jag till min linssallad som jag bara älskar och inte vill vara utan. Men jag steker oftast i smör. På mackan har jag flora. Så jag använder inte magra produkter. Jag har påverkats av er" Så jag kommer nog att använda ännu mer smör och mindre oljor. Men det blir inget kött för min del!;)

  Vilka ägg jag köper är jag noga med. Liknelsen med kvinnors ägg var smart tycker jag!

  "Vill du vara säker på en bra hälsa" skriver du. Kan vi vara säkra på en bra hälsa?...Nej det tror jag inte. Men vi kan vara uppmärksamma på vad våra kroppar verkar må bättre av och försöka äta därefter. En optimal hälsa innefattar bra gener, ett inte allför svårt liv, mat, motion m m. Jag tror inte att kosten är allt. MEN den är VÄLDIGT viktig. Den kan jämföras med bränslet till våra bilar. Våra bilar pysslar vi ofta om bättre än våra kroppar. De mår inte bra av att aldrig köras. Vi mår inte bra om vi inte är i rörelse utan stillasittande. Så många faktorer spelar in tror jag.

  SvaraRadera
 43. Flora heter numera milda ska jag väl tillägga och det innehåller 43 % Rapsolja...

  SvaraRadera
 44. Fel, milda innehåller 43% före detta rapsolja, förändrat så att inte ens en kemist skulle klara att spåra dess ursprung. Margarin borde inte få säljas bland livsmedel utan borde stå bland skokräm och andra kemisk-tekniska produkter i butiken eller säljas i färghandeln.

  Förvara smöret i lämplig lufttät behållare i rumstemperatur så är det lätt bredbart.

  SvaraRadera
 45. Testa att ställa fram tre fat, ett med milda, ett med rapsolja och ett med smör, lukta på dem varje dag. När något börjar lukta illa kastar du innehållet och noterar hur många dagar det klarade sig.

  Fundera sedan på vilket fett du vill att dina cellväggar skall byggas upp av, och ta då med i beräkningen att fettet i kroppen byts ut efter ungefär ett halvår.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England