Fortsätt till huvudinnehåll

Melodifestivalen, 2008 resultat

Melodifestivalen, 2008 resultat

Ja, då har man finalen bakom sig och en förväntad vinnare. Roligt som vanligt.

Lite tidigare postningar:

Bidragen, i startordning

1. Charlotte Perrelli "Hero"

Väldigt starkt bidrag. Modern, smart retrodisco - eller är inte det möjligen en motsägelse i sig självt? Charlotte är verkligen fullblodsproffs bland de andra tävlanden. Lite schlagerdiva, men hon har faktiskt en fantastisk röst. Ruskigt bra. Jag tillhör inte de som tycker hon är anskrämligt smal, eller t o m anorektisk. Jag tycker hon ser grymt fit ut!
Mitt tips: 3:a
1:a, värdig och välförtjänst också. Klart starkaste insatsen av alla i finalen. Fullblodsproffs rakt igenom! En ny comback, eller ett andra genomslag? Välförtjänt, hon har en fantastisk röst - bäst i startfältet dessutom.

2. Sibel "That is where I'll go"

Att så mycket röst får plats i så litet kropp... Riktigt rysarbra. Hon är större än låten, som faktiskt inte alls är oäven... Men det krävs nog mer än bara en rysarröst i stora globen. Lite mer spektakel krävs nog tror jag, i alla fall mer än en klänning som ser ut som en trasa tills fläkten väcker den till liv... Har lite svårt för knäböjningarna när Sibel skall "trycka på" - hennes ben ser för den delen exakt ut som Lotta på Bråkmakargatan, filmatiseringen alltså...
Mitt tips: 9:a
7:a, stabilt, men lite litet i globen kanske?

3. Bröderna Rongedal "Just a minute"

Ja, vem kapitulerar inte för denna lite småsöta Scissor Sister-pastich? T o m jag sitter och gungar med i soffan! :o)
De är ena riktiga ufon - på ett positivt sätt. Grymt musikaliska och det är lite små surrealistiskt att de dem med sin synkade koreografi. Skall man bedöma efter vilka låtar man minns refrängen på, så leder de stort för mig! Kommer de klonade i röda sammetskostymer och 1.30cm långa så beställer jag två direkt! Söta!
Mitt tips: 4:a
4:a, mitt tips stämmer! :o)

4. Linda Bengtzing "Hur svårt kan det va?"

Energisk schlager-bunny. Ger inte mycket vinstchanser för henne, detta är väl det sämsta bidraget hon har haft? Det tredje i ordningen. Jag har fruktansvärt svårt för henne, det är kanske äppelklämkäckheten som står mig upp i halsen. Eller påminner hon om någon? Inte fullt lika gallskrikig som vanligt, men ändå är det knappt att jag står ut med henne. Usch.
Mitt tips: 8:a
5:a blev det för övertända Bentzing. Jag har fortfarande svårt för henne... Å andra sidan lät jag det gå ut över mitt tips också - tur att man inte får betalt för dessa små schagerkrönikor... ;o)

5. Christer Sjögren "I love Europe"

Ett skämt som faktiskt är så dåligt att man gnolar med, ty texten kan alla som är över 6mån gamla redan efter 20 sekunder... Christer Sjögren är verkligen kvintessen av den äckligaste av de äckliga dansmusikerna! Fast nu är han som sagt så äcklig att det faktiskt är rätt groovey...!? Men jag måste erkänna att det är med lite glimt i ögat som uppträdandet görs... *skäms*
Mitt tips: 10:a
9:a, jag trodde faktiskt inte att han skulle klara sista platsen. Andra fullblodsproffset i finalen. Får ändå kapitulera inför glimten som framträdandet görs. När den tyska ompa-bompasekvensen ljuder ut så garvar jag varje gång! Dessutom gillar jag hans moves - SÅGEN! :oD
Schyst också att han gick ner i basregistret två gånger under låten! Min son blev för övrigt mycket upprörd över att det inte var denna låten som vann...

6. Amy Diamond "Thank you"

Hoppa-pop, som dessvärre inte är helt catchy alls. Men lilla Amys charm lappar det mesta av hålen i låten. Möjligt att kidsen får vara uppe sent och då röstar, då kan hon nog vara riktigt farlig och klättra både en och två placeringar. En nöjesbroiler, uppfödd på scen sedan barnsben, men som ändå har en oerhört naturlig utstrålning. Alla som såg henne i förra veckan i 'Så skall det låta' vet nog precis vad jag menar... Fantastiskt avsnitt av ett fantastiskt program, rent av trevligt!(*)
Mitt tips: 6:a
8:a, jättebra framträdande, bätter än i deltävlingen. Flickan är verkligen ett naturbarn som bara njöt av att stå på scen.

7. Sanna Nielsen "Empty room"

Powerballad som passar som handen i handsken. Hennes outstandning bästa bidrag hittills. Det är faktiskt lite "lyfta-hår-på-armarna"-varning på denna. Känns väldigt äkta i en annars så oerhört tillgjord schlageromgivning. En värdig utmanare till topptrion, det tror jag benhårt på.
Mitt tips: 2:a
2:a, mycket bra framträdande, också bättre än i deltävlingen där hon sångmässigt faktiskt halkade till under en passage. Såg jag fel eller var det så mycket som släppte att hon faktiskt grät efter sitt framträdande?

8. Nordman "I lågornas sken"

Stackars tjej som bränns upp nu för fjärde gången... Jag måste erkänna att jag kapitulerar rejält för denna låten. Bra refräng med rätta fotbollsklacks-oaa-oaa... Jag tycker dessutom att texten är bra - i en schlagerlåt!! säger ni - ja...
Mitt tips: 5:a
6:a, comback för de båda. Bra jobbat och jag tyckte nog mig höra att de fick högst jubel inne i globen faktiskt. Lite mindre lågor denna gång - synd, jag får lov att erkänna att jag är ruskigt fascinerad över scenshowen faktiskt. Och av häxor i sig - Häxornas försvarare - rekommenderas starkt. (Det var fler män som brändes för tidelag än det var kvinnor som brändes under 1600-talet...)

9. Frida "Upp o hoppa"

Det är inte ofta man stöter på ren och skär medfödd utstrålning och naturlighet, men Frida är ett utsökt exempel på hur ovanligt det är. Calypso-reggae-pop på skånska, tacka Peps för det! :o) Men det är en låt som lever högt på Fridas charm och framförande, mycket hänger på nerverna. Tror finalen blir lite för stor för både låt och framträdande.
Mitt tips: 7:a
10:a och sist. Det kändes betydligt mer avslaget än i delfinalen. Inte konstigt att de kom sist faktiskt. Låten kom bort i den stora globen.

10. BWO "Lay your love on me"

Grymt smart hitlistepop. Sätter sig järnet. Alexander Bard må vara sitt eget största hinder; ju mer han syns i media, desto mindre röster får han. Han är grymt smart, elak och ser väldigt annorlunda ut - inget som normalt går hem i stugorna... Bard lär njuta av att ses som ett ufo.
Mitt tips: 1:a
3:a, slagna både av Pirelli och Sanna. Lite överraskande, jag tror faktiskt att Bard var i bild lite för mycket... Carola-röstning på honom tror jag, d v s folk röstade på motståndarna som negativa röster s a s.

Tips, slutresultat

 1. BWO
 2. Sanna Nielsen
 3. Charlotte Pirelli
 4. Bröderna Rongedal
 5. Nordman
 6. Amy Diamond
 7. Frida
 8. Linda Bentzing
 9. Sibel
 10. Christer Sjögren

Det bidde till slut:

 1. Charlotte Perrelli - Hero (224 poäng)
 2. Sanna Nielsen - Empty Room (206 poäng)
 3. BWO - Lay Your Love On Me (158 poäng)
 4. Rongedal - Just A Minute (142 poäng)
 5. Linda Bengtzing - Hur svårt kan det va? (64 poäng)
 6. Nordman - I lågornas sken (48 poäng)
 7. Sibel - That Is Where I'll Go (39 poäng)
 8. Amy Diamond - Thank You (36 poäng)
 9. Christer Sjögren - I Love Europe (23 poäng)
 10. Frida feat. Headline - Upp o hoppa (6 poäng)

Betyg till mina tips

Nja, det blir en 3:a, bra men inte mer. Jag prickade iofs de fyra första, men det tror jag de flesta gjorde. :o(
Att Sanna vann folkets röster tror jag handlar om att Pirelli ledde så oerhört stort efter juryrösterna. Det kändes inte rättvist att folk kunde ringa in och rösta under- och efter juryredovisningarna.
Men kul som sjutton har det varit, kvalitén tycker jag nog var förvånandsvärt hög, framför allt i finalen där i alla fall åtta-nio av de tio bidragen får gå färdigt om jag skulle trilla på dem på radio eller nå't! ;o)

Björn Gustanvsson

Var väl smartare än rolig ikväll? Inte lätt att möta upp till de extrema förväntningar som vuxit fram under månaden... Hua!

Di andra

Nour El-Refai har fått så mycket oförtjänt skit, hur mycket skulle ens Robert Gustavsson på LSD kunnat göra av den statistrollen?? Maia Hirasawa gjorde en finfin version av förra årets vinnarlåt - vackert som en sommargryning. Luuk var vass som vanligt, men fattades det inte lite skärpa jämfört med highlightsen från deltävlingsturnen?

Andra skriver

DN

SvD

AB

Expressen


Godnatt!


//Zac

Kommentarer

 1. Björn Gustavsson:) Jag blir så glad av honom! Klart är att han är smart. Det måste man nog vara för att vara så rolig. Han är så söt så man skulle vilja nypa honom i kinden för att se om han är verklig.

  Rätt låt vann. Hon är otroligt karismatisk. Sådana fullblodsben har väl annars bara killarna i "After Dark". Hon vågar vara kvinna och skäms inte över det. Hon har en stor chans att vinna allt. Den här låten är bättre än hennes förra och då vann hon ju.

  Sibel hon var värd bättre! Men det blev som jag trodde.

  Ang. Nordman så var det mest ett önsketänkande att han skulle komma trea:) Inget bidrag att skicka, men han stack ut ur mängden.
  Feministerna har fel om de tycker att han förnedrar kvinnor när man bränner "häxan". Christer Sturmark och Robert A däremot förnedrar dagens "häxor". De vill ha ensamrätt på humanismen. Jag är så trött på "tokhumanister". De tror att de har alla svar. De bränner inte "häxor" men de vill göra det på ett psykologiskt plan tycker jag, genom att avfärda allt inom nyandligheten. Ris åt dem och ros åt Nordman!

  SvaraRadera
 2. Vilken koll ni har (både blogg och kommentarer)! Jag har missat hela skiten... Men men, jag vet vem som vann iaf. Hon verkade ju glad. Tycker det kan bli ganska uttjatat med alla små delfinaler... Men "den stora" ska jag se!
  //Jalle

  SvaraRadera
 3. Hah! Jag missade en sak - jag har spytt lite galla åt Bentzing hela tiden, men först nu upptäcker jag att hon helt blev utan folkets röster!!

  Alltså är jag knappast ensam!

  Humanism och naturvetare har mer eller mindre blivit synonyma begrepp idag. Trist tycker jag eftersom de behöver vara egna begrepp, på egna ben.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. De är på egna ben... Även naturvetare och humanister har olika tro och olika värderingar. Det präglar deras resultat. Eller borde få ha...Det som är trist är att en del lägger beslag på begrepp som låter bra humanism t.ex. I det begreppet ingår att man känner respekt för den enskilda människan och försvar för centralt mänskliga värden.

  Det innebär knappast att man tar patent på ordet humanism. Då har man nog missat själva meningen med ordet:) Det kallas ego!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n