Fortsätt till huvudinnehåll

Köttkvarn!

Måste bara delge en kommentar från en anonym på Birger Schlaug's blogg:
Det finns två huvudkategorier av gröna aktivister:
 1. De, som lever veganskt och önskar att djuren ska vara lyckliga från vaggan till graven.
 2. De som önskar att djuren ska vara lyckliga ända fram till dess, att de körs genom köttkvarnen.
(Källa.) Jag kommer härmed fortsättningsvis kalla mig för en grön aktivist! :o) //Zac

Kommentarer

 1. Jag är också grön aktivist, men jag tillhör en undergrupp som tycker att de skall vara lyckliga även efter att de gått igenom köttkvarnen, alltså att vi skall behandla dem med respekt även när de är döda, genom att tillaga maten med omsorg och kärlek och verkligen njuta av den när de nu faktiskt offrat sig för vår skull.
  Vi skall naturligtvis även behandla dem med respekt genom att ta vara på alla delar av dem, för att minimera antalet djur som behöver slaktas.

  Jag har just behandlat två kotletter med vederbörlig respekt. :-)

  SvaraRadera
 2. För övrigt kan man ju tycka att båda kategorierna har hälften av intresset för djuren gemensamt, det vore bättre ifall de kunde komma överens om att först genomföra kategoris tvås mål som ju är i jämförelse den del som det finns mest realistiskt hopp om att kunna genomföra.
  Sedan kan kategori ett fortsätta sin kamp för resten av sitt mål ifall de vill.

  Som det är nu låter veganerna industrin försvaga oss genom att få oss att slåss inbördes, allt medan Monsanto omväxlande klappar händerna och gnuggar dem medan de håvar in vinsterna från försäljning av genmodifierad soja och quorn till veganerna.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig som vanligt, men jag är ganska övertygad om att quorn innehåller äggvita (som bindmedel) - alltså torde det bara vara vegetarianer som äter det?


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jag undrar ifall något oberoende labb undersökt quorn? Det hade varit intressant att veta lite mer exakt vad det innehåller.

  Hade jag varit vegan hade jag antagligen förespråkat mer forskning på odling av olika typer av microalger, framför allt då de lägsta formerna av djurplankton.

  Men nu är jag inte vegan så jag behöver inte ta till så konstlade metoder då jag redan har tillgång till den föda jag mår bäst av. :-)

  SvaraRadera
 5. För övrigt håller jag på att leta på loppisar efter en gammaldags handvevad köttkvarn för att kunna göra mig av med mi stora klumpiga hushållsassistent som jag ju inte längre använder då jag inte längre bakar bröd.

  SvaraRadera
 6. quorn är nog inte så nyttigt. Jag har för mig att det redan har konstaterats.

  jag äter det ibland för att det är så gott. Det påminner lite om kyckling.

  Jag är kanske inte lika nyttig som er köttätare;) Ni äter visst aldrig något onyttigt....:);) Hur är det med sockret t.ex. äter ni aldrig något sött?

  SvaraRadera
 7. Jag försöker äta "nyttigt" i betydelsen ursprungligt. Visst har jag vissa problem med detta - jag är inte överdrivet glad i inälvsmat och inte heller i fisk, men man gör så gott man kan - både bokstavligt och bildligt! ;o)

  Marion Nestlé har några riktigt bra regler:

  * Handla alltid i närområdet
  * Handla inget i huvudgångarna
  * Om du ändå måste handla där köp ingenting med mer än fem ingredienser
  * Kan du inte uttala ingredienserna köp dem inte
  * Köp ingenting med tecknade bilder på sig
  * Vill du inte att barnen skall äta skräpmat, se till att inte ha det hemma

  Halvfabrikat, alla F1-kh och onaturliga fetter + tillsatser; det är väl ganska bra sammanfattning på det som är perverst i vår matkultur numera...


  //Zac, äter för all del hellre gott än nyttigt, men med LC slipper jag välja... :o)

  SvaraRadera
 8. Gud ske pris tack och lov Hallejuja för LC :);)

  Marion Nestlé verkar vara en klok kvinna. Vilka bra regler! Alltför många barn är överviktiga. Så det är bra att inte köpa hem skräpmat. Tyvärr så har barnen dock idag ofta gott om pengar att själva köpa skräp för. Det är svårt att helt styra någon annan än sig själv. Men visst värderingar får de med sig hemifrån!!!

  Ang att inte handla något i huvudgångarna menas väl vid kassan. I den butik där jag handlar har de frukt och nötter vid kassan. Men det är ovanligt. De har mycket nya ideér. Jag brukar berömma dem när jag handlar.

  Handla i närområdet. Det var allra bäst tycker jag. Köper allt i en butik som ligger ett par hundra meter bort. Trots det så är jag beroende av bil för att få hem maten. Det är tungt:( Men nu så jobbar yngsta dottern i Australien så jag behöver inte handla så mycket som förut. Nu ska det avgöras om jag behöver någon bil längre i framtiden.

  SvaraRadera
 9. Jag äter aldrig något sötare än en lite bit god choklad med minst 70% cacao, oftare 85-90%. Jag tycker den med 70% smakar i sötaste laget.

  Detta två år efter att jag slutade dricka 2 liter Coca cola och äta minst en påse chips samt en massa godis om dagen.

  Det går alltså att bryta ett sockerberoende, och det går fortare och lättare än vad de flesta tror.

  SvaraRadera
 10. Jag älskar choklad och äter som dig choklad med minst 70 % kakao.

  Tyvärr så är jag lite av en gottegris. Det sitter i lite fortfarande. Går gärna och "nallar" lite av andra. Min dotter brukar klaga över att jag snor hennes godis. "Du säger att du är så duktig och inte äter godis, sedan så äter du upp mitt har hon sagt:)"

  Men jag äter mycket mindre godis än förut. Läsk har jag nästan helt slutat med.

  Jag utsätts tyvärr ofta för tillfällen då det serveras kaffebröd. Inom Väntjänsten där jag arbetar ideéllt så är det mycket sånt. Men jag står emot ganska bra. Ibland slinker det ner en liten bulle. Något sockerberoende upplever jag dock inte längre att jag har.

  SvaraRadera
 11. Jag tillbringar också ganska mycket tid på caféer, men jag löser det problemet genom att alltid ha en bit god choklad i jackfickan. Dessutom tycker jag inte ens att det som serverras på de flesta konditorier ens känns lockande längre. Smaken av deras bakmargarin, som är ännu mycket sämre än det margarin som säljs i butikerna, känns så tydligt att det blir äckligt. Dessutom smakar allt så äckligt sött. Det finns några få undantag som bakar själv, sådana ställen brukar jag besöka på söndagar och då kan jag kosta på mig min favorit äpplekaka med vaniljsås, de två ställena där jag oftast äter sådant gör dem inte heller så överdrivet söta. Det allra bästa stället är tyvärr inte öppet så här års, men snart så...

  Tänkt dig en riktigt god äpplekaka bakad på riktigt smör, då behövs inte så mycket socker för att få fram smaken, och till det en äkta vaniljsås gjord på mjölk, grädde, ägg-gulor och äkta vaniljstång! Och tyvärr lite socker, men inte stora mängder.

  Jag gör ibland sådan själv som jag kör i glassmaskinen men då har jag kanske en tesked honung till en halvliter smet, och det bara om jag skall bjuda sockerätare på den, själv tycker jag inte alls det är nödvändigt.

  SvaraRadera
 12. Gud så gott äppelkaka och vaniljsås. Det avstår jag inte!!! Jag är en fikaalkoholic. Lightprodukter passar jag mig för. Jag använder mycket olika sorters oljor. Äter jag glass så ska det vara "riktig glass".

  Inte kan man undvika socker helt. Men man kan minska på det avsevärt. Inget socker i kaffe eller te. Eller på havregrynsgröten. Jag använder mig av russin och BANANER;) Jag vet...men jag är inte felfri och varken vill eller orkar vara det heller.

  På fik brukar de sälja små pyttebitar mörk choklad. Så jag väljer oftast det. Jag tycker numera också att allt smakar äckligt sött.

  SvaraRadera
 13. Det visar på en enorm okunnighet när samma personer som avstår en sockerbit i kaffet kan vräka i sig tre potatisar till middagen eller ett stort lass pasta.

  Socker på havregrynsgröten är nog ett väldigt litet problem, huvuddelen av havregrynen är ju stärkelse som till 100% omvandlas till socker redan innan de nått ner i magsäcken.

  Det är ju därför Gunde äter havregrynsgröt, för att han använder socker som energikälla och måste ha i sig kopiösa mängder eftersom han förbrukar så mycket energi som elitidrottare.

  Det hade varit intressant ifall man hade kunnat observera ett alternativt universum där han i stället under hela sin karriär i stället hade använt fett som bränsle och jämföra prestationen. Med mycket stor sannolikhet hade hans parallella jag vunnit överlägset.

  SvaraRadera
 14. Havre anses vara bra att äta vid Ucerös kolit. Jag äter havregrynsgröt på grund av det. Däremot så tål jag inte råg alls. Sockrar inte utan använder som sagt banan och russin istället.

  Ulcerös kolit är en konstig sjukdom. Jag har förmodligen fått den på grund av att jag slutat röka. Det har läkarna sagt. Vilken underbar belöning....:) För min del så vill jag varna människor från att börja röka. Min man dog i hjärtinfarkt mycket på grund av rökning.

  Att man kan bli sjuk när man SLUTAR röka, tror jag inte så många känner till. Hur många rökare slutar t.ex. inte vid graviditet som mig. Rökning är verkligen ett gissel.

  Jag blir lite brydd över ert fettprat...är fett lösningen på allt....?

  SvaraRadera
 15. Fett är en riktigt bra energikälla. Det varnas hej vilt för vilken direkt dödsfälla som mättat fett är. Men det finns inga tecken på ökad dödlighet i de enorma undersökningar som bl a gjorts i USA. Snarast tvärtom om man tittar närmre...

  Men jag varnar dig - börja inte läsa in dig på riktig fakta, du kommer aldrig att återfå någon som helst tilltro till kostetablissemanget efteråt... ;o)

  F ö så är nog anledningen till att havre fungerar så pass bra att den i huvudsak innehåller vattenlösliga fiber, till skillnad från annan fullkorn där det är ren cellulosa. Etablissemanget gör ingen skillnad på dessa - alla mår minsann bättre om de äter fullkorn... Ytterligare en sak jag rekommenderar dig att INTE läsa in dig på... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Man borde väl snarare säga att havre är något mindre dåligt är de andra sädesslagen, men bra är den knappast till något. Bara det faktum att havre anses sänka kolesterolvärdet bör ses som en varningssignal. Det betyder att havre minskar sexlust och fertilitet, ökar risken för demens, hjärt- kärlsjukdomar m.m., jämför listan över biverkningar av statiner.

  Sedan innehåller alla gräsfrön och frön från baljväxter och legymer m.fl. växter fytiner och lektiner som är kraftigt skadliga.

  SvaraRadera
 17. Jo, ett intag av fytiner och lektiner - och gluten när man har problem med inflammerad tarm är inte vad jag personligen hade kört med... Och inflammationsdrivande vegetariska oljor är knappast heller att föredra, men jag håller mig numera borta från att rekommendera sjuka något alls...

  Men på en direkt fråga hade jag nog rekommenderat att den sjuke skulle läsa in sig på ovanstående och sedan dra sina egna slutsatser - för eller emot.

  Rökning finns det för övrigt inget positivt med alls... Men att det uppstår problem när man slutar är inte någon anledning till att inte sluta heller... Det är ett brutalt gissel faktiskt. Jag hade fruktansvärda problem med att sluta själv när det begav sig. Usch!


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Jag menade inte att man inte ska sluta röka för att man kan åka på andra sjukdomar. Utan jag menade att man aldrig ska börja. Ja rökningen är verkligen ett gissel.

  Jag får äta lite olika beroende på om jag är inne i ett skov eller inte. Fibrer måste jag ha när det är lugnt. Motsatsen givetvis annars...:) Maten är viktig men jag hävdar igen att hela livsituationen spelar in. Vi kan äta hur bra som helst. Men kropp och själ hör ihop. Vid livskriser bryter "vilande genetiska" sjukdomar ut. Vi kan aldrig skydda oss helt från sjukdomar med kosten. Däremot så kan vi bli bättre med olika metoder.

  Men får att förstå mitt resonemang så måste man erkänna att vi har en själ.:) Det gör nog inte ni;)

  SvaraRadera
 19. Dessutom så litar jag inte på undersökningar från USA.

  De har bla. motarbetat vetenskapliga undersökningar om klimathotet. De kanske motarbetar annan forskning även när det gäller kost. USA:S befolkning hör inte till de slankaste i världen direkt. Många i USA riskerar väl en för tidig död på grund av just övervikt.

  SvaraRadera
 20. Låter du bli fibrerna helt så är sannolikheten stor att du inte får något mera skov, det finns absolut inget positivt med fibrer i kosten, någonsin.
  Däremot ställer de till med stor skada.

  SvaraRadera
 21. lisbeth,
  Om du har blödande skavsår på axlarna av att ha gått i flera dagar med en tungt lastad ryggsäck, vilket väljer du då av följande?

  1) Ta av ryggsäcken och smörj in med fet salva.

  2) Klipp till en riktigt grov dörrmatta av kokosfibrer att lägga under remmarna till ryggsäcken och packa i lite extra sten och annat onödigt i ryggsäcken och häng på dig den igen så fort blodet slutat rinna.

  Nummer två motsvarar tämligen exkt att äta fibrer så fort skovet upphört medan nummer ett motsvarar att äta enligt LCHF.

  SvaraRadera
 22. Kropp och själ är onekligen sammantvinnade. Men jag tror inte på själ som någon astralkropp med evigt liv, nej.

  Själen är för mig ganska onåbara delar av vårt psyke, vårt undermedvetna.

  Vad gäller fiber så är jag benägen att hålla med dig Kenneth, men samtidigt så får alla som upplever att de mår bra av fiber hålla på med det. Men jag ställer mig frågan hur 25g fiber per dag skulle ha någon "knådande"/positiv effekt på tarmarna? En tarm som ungefär täcker 300 kvadratmeter?! Har svårt att se att det skulle kunna innebära något annat än en ren retning möjligtvis; överkänslighet alltså.

  Finns det något annat ämne som man måste undvika när man väl har skov, men som rekommenderas mellan skoven?? Låter oerhört ologiskt för mig måste jag säga - men det är för all del ren logik och inte någon medicinsk diagnos...


  //Zac

  SvaraRadera
 23. Hmmm:)
  Låta bli fibrerna...Så man ska sitta på toaletten med en tidning i timmar. Läste någonstans tidigare att du gör det Zac och att frugan är irriterad;):)

  Inte undra på att du gör det med allt kött som proppar igen tarmarna;).... Äppelkakan vill ut också Kennet E. Det är klart att vi ska äta fibrer... Vilka konstiga alternativ... Jag skulle välja ett tredje. Hitta en stark karl, som kunde bära ryggsäcken!

  Så här är det med Ulcerös kolit. Man får inga speciella kostråd. Det finns ingen speciell kost som visat sig bättre än någon annan vid Ulcerös kolit. Det är tarmens reumatism. Förmodligen är man känslig mot mycket.

  Därför så måste var och en hitta "sin kost" som fungerar bäst. Jag har hittat min i vegetarisk mat. Om jag utesluter råg t.ex. så har jag märkt en väsentlig förbättring, lök funkar också dåligt. Så vissa saker har jag tagit bort helt. När man väl har ett akutskov så är det bara corticon som hjälper. Sedan så får man dricka "rymddricka" som austronaterna för att inte tappa i vikt. Efter sista skovet suckade en sköterska och sa "Om jag ändå var så där smal" Men hon sa sedan. "Inte ett bra sätt att bli smal på". Nix det är det inte!

  Tänk jag vill bara få er att minska på köttet lite för miljöns skull. Ni däremot vill ändra helt på mina kostvanor. Snacka om "tokköttister":) Hallejuja! Ni tror inte på en intelligens som skapat allt. Men det gör inget.. ni tror på kött, massor av kött;) Alla har rätt att tro på vad de vill!

  SvaraRadera
 24. Nja, mina toalettbesök handlar oftast om n-2minuter dödtid... ;o)

  Ulcerös kolit är inget trevligt alls, men allt som hämmar inflammationen måste väl vara bra? Jag tror benhårt på vad jag skrev i tidigare inlägg att jag hade nog hoppat över allt som ens teoretiskt kan reta tarmen... spannmål, rökning och omega6-fetter/margariner hade därmed gått fulbort!


  //Zac

  SvaraRadera
 25. Fibrer är det enda som rekommenderas....:);) Det är otroligt viktigt att inte "proppa igen". Det finns inget som irriterar mer än det. Sedan så får man vara väldigt försiktig med värktabletter. Det går bara att ta alvedon eller Panodil. Det är delvis därför jag tränar Qigong som hjälper vid smärta.

  En del säger att man inte ska äta en ren vegetarisk kost. Jag drömmer om räkor hela tiden Mums! Men varje gång jag äter det så får jag kliande utslag. Ska försöka lite till ändå. Sedan så tar jag ju Omega 3 numera. Bytte föresten sort efter att ha läst lite om kvaliten här inne. Så nu tar jag Pikasol istället för Friggs som tidigare. De luktade verkligen inget vidare utan härsket!!! Så tack för den upplysningen.

  Två minuter på toa. Det är okej:)

  SvaraRadera
 26. Alvedon, panodil och liknande kan faktiskt ha en positiv effekt eftersom de är inflammationshämmande, men naturligtvis är det bättre att äta en kost som inte förvärrar inflammationer, då går t.ex. alla vegetabiliska oljor och alla spannmål bort.

  Kan nämna att ett av de vanligare laxermedlen är baserat på fibrer, det innehåller samma mängd fibrer som två äpplen, och samma typ av fibrer. Och då varnar de att man inte skall överdosera och inte använda under för lång tid.

  Jag har själv haft problem med magen större delen av mitt liv, inte vågat vara längre än 5 minuter från en toalett vilket är väldigt handikappande.

  En kost som nästan uteslutande består av fett kött, ägg och feta mejeriprodukter har i stort sett helt botat mig, när flera läkare bara sagt att det får du lära dig leva med resten av livet samtidigt som de skrivit ut recept på fiberpreparat, som naturligtvis bara förvärrat problemen.

  SvaraRadera
 27. Jag är glad för din skull! Vi resonerar bara olika. Om du mår bra av kött så fungerar det för dig!

  Men här är olika skäl till att jag avstår griskött.

  Etisk aspekt....Griskultingar kastreras när de är tre dagar gamla UTAN BEDÖVNING. för smakens skull. Vem vill käka kött som smakar gammal galt...?  Medicinsk aspekt....Griskött anses dåligt att äta vid reumatism. Jag har fibro och värk i leder och muskler. Reumatism finns i min släkt. Sedan innehåller griskött stafylockocker. Vid en tarmsjukdom väljer man knappast griskött. Jag anser att griskött inte är ätbar människoföda. Griskött är det absolut sista som jag skulle börja äta igen.

  Hantering av kött....I affärer vet vi numera att kött märks om. I slakterierna hanteras inte köttet bra. Kött hamnar på golvet och sopas upp... Sedan fryser vi själva in redan för gammalt kött.

  Sedan nötkött är säkert bättre. Men då kommer miljöaspekten in. Kor äter gräs och fiser och rapar metan. De gör de även om vi ändrar djurhållningen till Krav. Krav märkta djur far dessutom illa. De får inte de mediciner de behöver, för att vi ska få bra kött. Så det handlar om oss inte dem vid Kravmärkt. Det handlar alltid om oss inte djuren....

  SvaraRadera
 28. Jag hittade denna sidan i sökandet efter riktig information om griskött och varför det skulle vara sämre än tex nötkött för människan. Jag har inte hittat nånting som tyder på detta även om det är svårt att sortera bort all den muslimska indoktrineringen som susar omkring på nätet.

  Hur ligger det till`? Är griskött inte bra? Jag är en mycket fysisk person som lever på mitt yrke där jag mste träna upp till 4 timmar om dagen.
  /J

  SvaraRadera
 29. Grisar äter i hög grad normalt sett en hel del otrevligheter i marken, så de har ofta trikiner och annat otrevligt i köttet. Sätter man det sedan i relation till att köttet inte håller sig bra i varma klimat så är det givet att de religiösa påfunden är en typ av hälsoregler, lite som SLV borde vara... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 30. Jag hittade denna sidan i sökandet efter riktig information om griskött och varför det skulle vara sämre än tex nötkött för människan. Jag har inte hittat nånting som tyder på detta även om det är svårt att sortera bort all den muslimska indoktrineringen som susar omkring på nätet.

  Hur ligger det till`? Är griskött inte bra? Jag är en mycket fysisk person som lever på mitt yrke där jag mste träna upp till 4 timmar om dagen.
  /J

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n