Fortsätt till huvudinnehåll

Tänk till?

Som vegan ser jag utnyttjandet av djuren som det värsta förtrycket mänskligheten utövar och rekommenderar alla att bojkotta djurindustrierna genom att bli veganer.
(Källa.)

Eller köpa etiskt uppfött, naturligare, dyrare, godare och nyttigare naturkött?
Att peka med plånboken är ett kraftfullare argument för köttuppfödarna än alla bojkotter tillsammans...

"Life is pain!" (*)

Livet består av lidande och död, det är bara sådana som överdoserat på Walt Disneys talande kossor, möss och grisar som tror annat.

Död är otrevligt

Det är inget trevligt med slakt - oavsett slaktare... Det typiska är att man applicerar en mänsklig föreställnings- och känslovärld på djurens beteende och känslor, man har s a s disneyfierat djuren. Vi har naturromantiken liggande latent i oss. Naturen är vild och består av smärta, lidande, ångest och död. Det finns inga vilda djur som stannar upp och njuter av utsikten eller av blommornas doft.

Veggo?

 • Dels är det svårt att äta en fullvärdig kost utan animaliskt innehåll, framför allt för kvinnor och barn. Det är och förblir inget annat än ren barnmisshandel att vägra barn kött och animaliska produkter!
 • Filmen är knappast representativ för hur det normalt går till på slakterier mm, överdrifter är effektivt, men knappast hederligt
 • Köttbranschen pressar marginaler - marginaler som blir än mindre när någon går över till vegetariskt mathållning, denna förlorade kund innebär ett ännu större incitament för köttindustrin att pressa marginalerna - man har ju tappat inkomster, d v s det leder till ännu sämre djurhållning...

Men vad skall vi göra då?

- Jag kämpar redan hårt för att få till en etisk och human djuruppfödning: "peka med plånboken" som jag hela tiden sagt. Köp naturkött, eller lokalt uppfödd.
- Och kom ihåg en sak - vi har ingen som helst anledning att behandla djuren illa. Dels blir det sämre kött och dels så är det vare sig etiskt eller humant producerat. Vi har alltså inget att vinna någonstans. - - Således om igen - "peka med plånboken" - det är det enda industrin förstår.
- Kan det verkligen hjälpa?
- Inkomsterna som borde styras genom konsumentmakten är det absolut viktigaste vapnet i kampen om bra, etiskt kött. Och det vapnet har dessvärre veganerna/vegetarianerna för evigt valt bort... :o(
- Grejen är dessutom att köper man dyrt så får man ofta mer för pengarna - mycket mer.
- Ta t ex parmaskinka - visst är det dyrt, men det innehåller oerhört lite vatten till skillnad från billiga sorter. Jämför priset för antal gram protein per krona... Gör sedan samma sak med riktigt hängt kött vs vaccummörat o s v.
-Vem sade att vi konsumenter inte var idioter?


Inlägget delvis från 'Överdos av Disney?', 'Det är Disneys fel!' och 'Djurplågeri och konsumentmakt'.

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
(*) "Life is pain, princess. . . anyone who says differently is selling something" - Westley i filmen 'The Princess Bride'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Jag hade inte kunnat formulera det bättre själv. Bravo!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för de vänliga orden! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet. Själv älskar jag och har en mycket djup respekt för djur, trots det håller jag för tillfället på att intressera mig för jakt, och det är mycket intressant att läsa om just etik och moral kring dessa aktiviteter, resonemang kring detta med motståndet mot jakt, samt hur det i verkligheten förhåller sig i naturen (så som du skriver). En verklighet som nog tragiskt många människor inte på något sätt kan relatera till längre.

  Någon har hävdat att den enda anledningen till att det finns vegetarianer och framförallt veganer är att vi lever i det överflödssamhälle som vi gör. Värt att tänka på, för många gånger känner jag att vår egen överlevnadsförmåga/instinkt som människor sätts ur spel i vårt nuvarande samhälle (ser det varje dag här i Stockholm där folk kastar sig mot dörrarna på tunnelbanetågen med livet som insats).

  Jag funderar ofta kring vad som skulle hända vid en RIKTIG ekonomisk kris eller katastrof mitt i vårt samhälle. Svaret är nog i alla fall inte ytterligare en myndighet :)

  SvaraRadera
 4. Precis, Peter. Jag har också skrivit i något tidigt inlägg om att vegetarianer gör ett lyxval som man inte kan göra annorstädes eller historiskt. Att utmåla de andra som vildar av detta överflödsval är småsint och korttänkt.


  //Zac, som inte klarar sig utan en vattenklosett. ;o)

  SvaraRadera
 5. Det sägs att fler o fler tuggar i sig större mängder kött i förhållande till tidigare årtionden så vad gör det då om vissa väljer att låta bli? Om fler blir vegetarianer och fler av de som fortfarande äter kött väljer "bra kött" så lär de värsta köttindustrierna dö ut. Har sett åtskilliga obekväma miner när man tagit upp köttindustrin till diskussion under kaffestunden på jobbet och blivit ombedd att byta ämne. Folk vill inte veta av det som de får kass samvete av.
  Problemet är knappast vegetarianernas val utan de mänskor som totalt skiter i vart köttet kommer ifrån och medgörligt inbillar sig något i stil med att kotletter växer i sin färdiga form i naturen. Så länge DE håller på kommer det aldrig bli någon ändring. /E

  SvaraRadera
 6. Ja vad gör det om vissa låter bli? Du skriver "lyxval" Zac du skulle se t.ex. min mat :) Däremot så skrivs det härinne som om alla måste äta kött för att överleva en dag till. Vi är olika och behöver olika föda.

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Jag hade inte kunnat formulera det bättre själv. Bravo!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n