Fortsätt till huvudinnehåll

Neg... Chokladboll!

Vilken löjlig uppståndelse:
Tågvärdens glada stämma ropade ut menyn i X2000:s bistro.
”...och så har vi negerbollar också”, blev slutklämmen.
..
Många resenärer reagerade och SJ beklagar nu ordvalet.
..
Det blir inga konsekvenser för den anställde och händelsen har inte tagits upp i ett samtal med personen.

Häng honom!

Att någon utropar 'Negerbollar' istället för 'Chokladbollar' kan väl knappast jämställas ex med nynazister som skanderar "sex miljoner till" när de hyllar gamla nazister?
Eller?

Förtydligat:

Chokladboll

 • gjord i fabrik
 • kemiskt ihopkok
 • innehållsförteckning som en kortare roman
 • hållbarhet räknat i årtionden

Negerboll

 • gjord på:
  • KÄRLEK och
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • pärlsocker eller annan garnering
 • företrädesvis blandad och rullad av mormor eller i alla fall hemma hos mormor

Rasistiskt?

Ett ord i sig tycker jag oftast måste ha ett sammanhang för att vara rasistiskt eller hets mot folkgrupp. Ordet 'jude' är knappast något nedsättande såvida det inte uttalas av en ung man i svart/brun uniform.

Sammanhang!

Och sedan när har ordet 'negerboll' någonsin använts i något annat än spänd förväntan att snart få sätta tänderna i ett av de allra godaste och finaste bakverken?
Men skulle jag be om ursäkt om någon tog illa upp om jag använt ordet 'negerboll'? Visst skulle jag det - det var ju inte min mening att förolämpa någon. Och det är väl ungefär det jag vill påpeka med detta inlägg.
Jag har också varit noga med att använda ordet 'chokladboll' inför och med barnen... :o)

Blåmän för övrigt...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Hmmm... två ifrågasättande inlägg på en dag??

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Tänk på alla rödhåriga som kan känna sig kränkta när man pratar om rödbetor. Det finns alltid någon som kan känna sig kränkt.

  SvaraRadera
 2. För att inte tala om Fettisdagen! Herregud!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. 11 maj är det Negerbollens dag. Fira gärna denna dag med att äta några smaskiga negerbollar.

  http://www.negerbollensdag.se

  SvaraRadera
 4. Alltså det är inte fel med detta så folkliga bakverk. Mums!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag vänder mig å det grövsta mot att man bakar med margarin. Usch och fy! Det är SMÖR och inget annat än SMÖR som skall till.

  Kemisk smörja som inte duger till att polera skorna med hör inte hemma i kärleksfullt bakade storverk! Det har också med smaken och upplevelsen att göra. Till skillnad från smör så smälter inte margarin på tungan vid 37°. Det är därför som smör alltid är överlägset i bakverk - och så smaken givetvis... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Nynazister är roliga. De skriker "sex miljoner till" för att i nästa sekund förneka Förintelsen. Det är humor. Eller möjligen bara tecken på låg intelligens.

  En stilla undran... är ordet "neger" i sig kränkande eller är det sammanhanget man väljer att använda det i, som kränker? Jag lutar åt att ordet i sig är neutralt, möjligen laddat med lite spänning och doft av exotiska ting från en tid då vi inte var lika globaliserade. Färgade månniskor var spännande och intressanta och det måste väl vara positivt? Ett ord blir inte värre än de värderingar man lägger i det.

  SvaraRadera
 7. Jo, det är generellt inte så lite inneboende humor i nynazisternas gestalt... :o)

  Jo, jämför med ordet 'nigger' som är supertabu - såvida man inte är mörkhyad själv.

  "Ett ord blir inte värre än de värderingar man lägger i det."

  "Och sedan när har ordet 'negerboll' någonsin använts i något annat än spänd förväntan att snart få sätta tänderna i ett av de allra godaste och finaste bakverken?" :o)

  Negerboll - det är ett finer bakverk det! Och det har inte det minsta att göra med slavhandel, rasåtskillnad eller något negativt överhuvudtaget - ja, undantaget blodsockerhöjningen som ren glukos intravenöst och kommande förkalkning i ådrorna givetvis...


  //Zac

  SvaraRadera
 8. 11 maj är det Negerbollens dag. Fira gärna denna dag med att äta några smaskiga negerbollar.

  http://www.negerbollensdag.se

  SvaraRadera
 9. Tänk på alla rödhåriga som kan känna sig kränkta när man pratar om rödbetor. Det finns alltid någon som kan känna sig kränkt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!