Fortsätt till huvudinnehåll

Neg... Chokladboll!

Vilken löjlig uppståndelse:
Tågvärdens glada stämma ropade ut menyn i X2000:s bistro.
”...och så har vi negerbollar också”, blev slutklämmen.
..
Många resenärer reagerade och SJ beklagar nu ordvalet.
..
Det blir inga konsekvenser för den anställde och händelsen har inte tagits upp i ett samtal med personen.

Häng honom!

Att någon utropar 'Negerbollar' istället för 'Chokladbollar' kan väl knappast jämställas ex med nynazister som skanderar "sex miljoner till" när de hyllar gamla nazister?
Eller?

Förtydligat:

Chokladboll

 • gjord i fabrik
 • kemiskt ihopkok
 • innehållsförteckning som en kortare roman
 • hållbarhet räknat i årtionden

Negerboll

 • gjord på:
  • KÄRLEK och
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • pärlsocker eller annan garnering
 • företrädesvis blandad och rullad av mormor eller i alla fall hemma hos mormor

Rasistiskt?

Ett ord i sig tycker jag oftast måste ha ett sammanhang för att vara rasistiskt eller hets mot folkgrupp. Ordet 'jude' är knappast något nedsättande såvida det inte uttalas av en ung man i svart/brun uniform.

Sammanhang!

Och sedan när har ordet 'negerboll' någonsin använts i något annat än spänd förväntan att snart få sätta tänderna i ett av de allra godaste och finaste bakverken?
Men skulle jag be om ursäkt om någon tog illa upp om jag använt ordet 'negerboll'? Visst skulle jag det - det var ju inte min mening att förolämpa någon. Och det är väl ungefär det jag vill påpeka med detta inlägg.
Jag har också varit noga med att använda ordet 'chokladboll' inför och med barnen... :o)

Blåmän för övrigt...//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Hmmm... två ifrågasättande inlägg på en dag??

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Tänk på alla rödhåriga som kan känna sig kränkta när man pratar om rödbetor. Det finns alltid någon som kan känna sig kränkt.

  SvaraRadera
 2. För att inte tala om Fettisdagen! Herregud!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. 11 maj är det Negerbollens dag. Fira gärna denna dag med att äta några smaskiga negerbollar.

  http://www.negerbollensdag.se

  SvaraRadera
 4. Alltså det är inte fel med detta så folkliga bakverk. Mums!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag vänder mig å det grövsta mot att man bakar med margarin. Usch och fy! Det är SMÖR och inget annat än SMÖR som skall till.

  Kemisk smörja som inte duger till att polera skorna med hör inte hemma i kärleksfullt bakade storverk! Det har också med smaken och upplevelsen att göra. Till skillnad från smör så smälter inte margarin på tungan vid 37°. Det är därför som smör alltid är överlägset i bakverk - och så smaken givetvis... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Nynazister är roliga. De skriker "sex miljoner till" för att i nästa sekund förneka Förintelsen. Det är humor. Eller möjligen bara tecken på låg intelligens.

  En stilla undran... är ordet "neger" i sig kränkande eller är det sammanhanget man väljer att använda det i, som kränker? Jag lutar åt att ordet i sig är neutralt, möjligen laddat med lite spänning och doft av exotiska ting från en tid då vi inte var lika globaliserade. Färgade månniskor var spännande och intressanta och det måste väl vara positivt? Ett ord blir inte värre än de värderingar man lägger i det.

  SvaraRadera
 7. Jo, det är generellt inte så lite inneboende humor i nynazisternas gestalt... :o)

  Jo, jämför med ordet 'nigger' som är supertabu - såvida man inte är mörkhyad själv.

  "Ett ord blir inte värre än de värderingar man lägger i det."

  "Och sedan när har ordet 'negerboll' någonsin använts i något annat än spänd förväntan att snart få sätta tänderna i ett av de allra godaste och finaste bakverken?" :o)

  Negerboll - det är ett finer bakverk det! Och det har inte det minsta att göra med slavhandel, rasåtskillnad eller något negativt överhuvudtaget - ja, undantaget blodsockerhöjningen som ren glukos intravenöst och kommande förkalkning i ådrorna givetvis...


  //Zac

  SvaraRadera
 8. 11 maj är det Negerbollens dag. Fira gärna denna dag med att äta några smaskiga negerbollar.

  http://www.negerbollensdag.se

  SvaraRadera
 9. Tänk på alla rödhåriga som kan känna sig kränkta när man pratar om rödbetor. Det finns alltid någon som kan känna sig kränkt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv