Fortsätt till huvudinnehåll

Vilka nötter!

Var ingen nöt. Käka upp den.
Det nyttiga fettet ger dig energi och sänker ditt farliga kolestorol, visar en färsk studie.
..
Men se upp – nötter innehåller mycket kalorier och är inte att rekommendera för den som försöker gå ner i vikt.
– Äter du en näve jordnötter får du springa ett maratonlopp för att bränna kalorierna du fått i dig, säger Viktväktarnas kostchef Karin Nileskog.
(Källa.)

En alternativ verklighet?

Hittar flera fel i resonemanget - dels som Fetsmart påpekar - en näve jordnötter ger energi för maximalt ett par, tre kilometers språngmarch, knappast ett helt maratonlopp.
Så det öppnar onekligen för en hel del roliga tolkningar:

 • VV-dietister har händer som dasslock
 • VV-dietister springer oerhört ekonomiskt, de drar bara 0,00714 så mycket soppa som vi andra
 • VV-dietister äter jordnötter med drygt 14ggr högre energiinnehåll
 • VV-dietister springer bara drygt 7% av ett riktigt maraton, men påstår sig ha genomfört ett helt...
 • VV-dietister har tillgång till mastodont-jordnötter
 • o s v

Sedan var det där med "nöt"...

Strikt sett så är väl jordnöten egentligen i original en baljväxt, en typ av ärtväxt?
Så nöt - nja, det är väl mer förknippat med artikelns intervjuoffer och journalisten bakom artikeln ifråga tror jag... ;o)


//Zac, a bit nutty today... och påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Om en näve anses vara en dl så är det 60 gram, vilket är 360 kcal. För en person på 80 kg (vilket jag anser vara normalt) så innebär det att han kan springa (enligt caloriesperhour.com) cirka 4,3 km för att bränna 360 kcal (räknat på 10 km/h), de hade altså fel ganska precis en faktor på 10. Teh bra matematik.

  SvaraRadera
 2. Hm - jag kanske var lite hård i överkant när jag räknade på en faktor 14... :O)

  Men oavsett - de var inte ens nära att skjuta haren... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. När vi experimenterade på fysken i skolan var det "bra" om man kom inom 50% av det "rätta" värdet så det är ok, ofta är man i närheten eller helt fel. Sen beror det ju på kroppsvikt, hastighet och hur mycket man anser vara en näve nötter.

  SvaraRadera
 4. Fast de räknade nog med (vv-)tjockisar? Då torde de dra betydligt mer energi per kilometer! :o)


  //Zac, som dock inser att det säkert inte är så stor skillnad på vv-tjockisar och vanliga tjockisar.

  SvaraRadera
 5. Jo men hur många tjockisar springer maratonlopp alls? Hela deras jämförelse är så fel, så fel ;)

  VV tycker jag har ett bra koncept i sig (även om det inte är nått för mig), att man går på några informationsmöten, träffar andra i samma sits osv. Både lärorikt och socialt. Utförandet är dock skräp. Jag förstår varför det tilltalar folk.

  SvaraRadera
 6. Jag försökte mynta uttrycket 'jojo-kunder' vad gäller VV:s levebröd... Ägarnas plånböcker blir, precis som deras kunder tjocka över tid. :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Det man glömmer i artikeln är att nötter och jordnötter är extremt allergena. En nötallergiker kan i värsta fall få en allergichock bara av att befinna sig i samma rum som en öppen förpackning nötter.

  Sen det jag funderat på en del, om det nu stämmer som Ravnskov mfl menar om kollesterol nämligen att ett högt kollesterolvärde egentligen varken är farligt eller till och med skyddar oss, hur blir det då att äta tex nötter?? Om det sänker vårt kollesterol så borde det vara ohälsosamt... ur den aspekten iallafall.

  SvaraRadera
 8. Jo, det är svårt att få ihop nötter som naturlig mat när det är så pass många som är allergiska.

  Skall vi fortsätta den tankegången så är knappast mjölk, spannmål eller nötter någon särskilt naturlig föda?

  En aspekt på det hela.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Allergi är en överreaktion mot något okänt av kroppen, det är inte maten i sigs fel.

  jon: hela kolesteroldebatten är bara tjafs. De måste ju ha nått att skriva om i media. Dessutom finns det två sorters kolesterol, ett bra och ett dåligt (det nämns aldig tex i media) och det är inte så intressant hur mycket du har totalt utan kvoten mellan dem.

  SvaraRadera
 10. Zac, och andra: har fixat egen blog nu på http://loskrikon.wordpress.com/

  SvaraRadera
 11. Kul! Du åker in i min Blogglista till höger! (Och i Google Reader)

  Lycka till!


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Kul! Du åker in i min Blogglista till höger! (Och i Google Reader)

  Lycka till!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n