Fortsätt till huvudinnehåll

Vilka nötter!

Var ingen nöt. Käka upp den.
Det nyttiga fettet ger dig energi och sänker ditt farliga kolestorol, visar en färsk studie.
..
Men se upp – nötter innehåller mycket kalorier och är inte att rekommendera för den som försöker gå ner i vikt.
– Äter du en näve jordnötter får du springa ett maratonlopp för att bränna kalorierna du fått i dig, säger Viktväktarnas kostchef Karin Nileskog.
(Källa.)

En alternativ verklighet?

Hittar flera fel i resonemanget - dels som Fetsmart påpekar - en näve jordnötter ger energi för maximalt ett par, tre kilometers språngmarch, knappast ett helt maratonlopp.
Så det öppnar onekligen för en hel del roliga tolkningar:

 • VV-dietister har händer som dasslock
 • VV-dietister springer oerhört ekonomiskt, de drar bara 0,00714 så mycket soppa som vi andra
 • VV-dietister äter jordnötter med drygt 14ggr högre energiinnehåll
 • VV-dietister springer bara drygt 7% av ett riktigt maraton, men påstår sig ha genomfört ett helt...
 • VV-dietister har tillgång till mastodont-jordnötter
 • o s v

Sedan var det där med "nöt"...

Strikt sett så är väl jordnöten egentligen i original en baljväxt, en typ av ärtväxt?
Så nöt - nja, det är väl mer förknippat med artikelns intervjuoffer och journalisten bakom artikeln ifråga tror jag... ;o)


//Zac, a bit nutty today... och påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Om en näve anses vara en dl så är det 60 gram, vilket är 360 kcal. För en person på 80 kg (vilket jag anser vara normalt) så innebär det att han kan springa (enligt caloriesperhour.com) cirka 4,3 km för att bränna 360 kcal (räknat på 10 km/h), de hade altså fel ganska precis en faktor på 10. Teh bra matematik.

  SvaraRadera
 2. Hm - jag kanske var lite hård i överkant när jag räknade på en faktor 14... :O)

  Men oavsett - de var inte ens nära att skjuta haren... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. När vi experimenterade på fysken i skolan var det "bra" om man kom inom 50% av det "rätta" värdet så det är ok, ofta är man i närheten eller helt fel. Sen beror det ju på kroppsvikt, hastighet och hur mycket man anser vara en näve nötter.

  SvaraRadera
 4. Fast de räknade nog med (vv-)tjockisar? Då torde de dra betydligt mer energi per kilometer! :o)


  //Zac, som dock inser att det säkert inte är så stor skillnad på vv-tjockisar och vanliga tjockisar.

  SvaraRadera
 5. Jo men hur många tjockisar springer maratonlopp alls? Hela deras jämförelse är så fel, så fel ;)

  VV tycker jag har ett bra koncept i sig (även om det inte är nått för mig), att man går på några informationsmöten, träffar andra i samma sits osv. Både lärorikt och socialt. Utförandet är dock skräp. Jag förstår varför det tilltalar folk.

  SvaraRadera
 6. Jag försökte mynta uttrycket 'jojo-kunder' vad gäller VV:s levebröd... Ägarnas plånböcker blir, precis som deras kunder tjocka över tid. :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Det man glömmer i artikeln är att nötter och jordnötter är extremt allergena. En nötallergiker kan i värsta fall få en allergichock bara av att befinna sig i samma rum som en öppen förpackning nötter.

  Sen det jag funderat på en del, om det nu stämmer som Ravnskov mfl menar om kollesterol nämligen att ett högt kollesterolvärde egentligen varken är farligt eller till och med skyddar oss, hur blir det då att äta tex nötter?? Om det sänker vårt kollesterol så borde det vara ohälsosamt... ur den aspekten iallafall.

  SvaraRadera
 8. Jo, det är svårt att få ihop nötter som naturlig mat när det är så pass många som är allergiska.

  Skall vi fortsätta den tankegången så är knappast mjölk, spannmål eller nötter någon särskilt naturlig föda?

  En aspekt på det hela.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Allergi är en överreaktion mot något okänt av kroppen, det är inte maten i sigs fel.

  jon: hela kolesteroldebatten är bara tjafs. De måste ju ha nått att skriva om i media. Dessutom finns det två sorters kolesterol, ett bra och ett dåligt (det nämns aldig tex i media) och det är inte så intressant hur mycket du har totalt utan kvoten mellan dem.

  SvaraRadera
 10. Zac, och andra: har fixat egen blog nu på http://loskrikon.wordpress.com/

  SvaraRadera
 11. Kul! Du åker in i min Blogglista till höger! (Och i Google Reader)

  Lycka till!


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Kul! Du åker in i min Blogglista till höger! (Och i Google Reader)

  Lycka till!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv