Fortsätt till huvudinnehåll

Ohly - Sveriges framtida ansikte i världen?

Precis som Peter Wolodarski så är jag livrädd för att en fd kommunist skall sköta och diktera sveriges utrikespolitik:
En rödgrön regering kommer att kräva att USA lämnar sina militärbaser runt om i världen. Så lyder oppositionens utrikespolitiska överenskommelse från den 17 februari i år.
I veckan väckte skrivningen stor och berättigad kritik när Svenska Dagbladet berättade om den. Om man värnar om fred, frihet och stabilitet är det tanklöst att efterlysa en ensidig amerikansk reträtt, eftersom USA:s internationella trupper ofta utgör garanten för just dessa värden.

Demokrati? Inte för Ohly!

"Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen."

Trogen idealen?

"För mig så handlar det om att vara trogen de ideal jag har varit trogen ända sedan jag blev politiskt aktiv i vänstern på 70-talet."

Då han var kommunist...

"Jag har varit kommunist sedan jag gick med i Kommunistisk ungdom 1978 och aldrig förknippat det med diktatur eller förtryck."
..
"Jag är både kommunist och demokrat."

Tapp i opinionen?

Jag tror det delvis beror på att folk numer får de Rödgrönas politik konkretiserad framför sig. Missnöje med Alliansen är inte samma sak som att man tycker om de Rödgröna.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten
(anti)FeminismJämställdhet
PolitikOm bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , DN1234 SvD12 Ex12 AB1234

Kommentarer

 1. Finns det något land som är både kommunistiskt och demokratiskt?

  SvaraRadera
 2. Faktum är att Jag inte är "Röd-Grön"

  Men att USA borde sluta upp och döda folk det råder det inget tvivel om. Däremot kan dom inte bara packa ihop över en dag och dra hem.
  Ni som tror att USA krigar för fred... Ni har ingen verklighets uppfattning.

  SvaraRadera
 3. @LosKrikon: Tror inte det. För mig och de flesta så står faktiskt kommunismen och demokrati på varsin planhalva - och aldrig mötes de två.

  @anonym: Trots allt så tror jag att det kommer goda saker ur USA:s säkerhetsdoktrin, mer en bisak än en huvudsak - fast jag är lite cynisk månne.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Er definition på "demokrati" är antagligen den västliga "demokratin" där företag bestämmer nästan allt över mig och mina folkvalda är marionetter till dessa?

  Den socialistiska demokratin innebär att folket bestämmer själva. Det har dock aldrig inträffat, mycket på grund av att det aldrig har funnits några kommunistiska stater på jorden. Bara något som en "stat" är en omöjlighet när kommunism råder. Läst Marx någon gång?

  Lars Ohly har något som de flesta politiker i Sverige på hans nivå inte har: erfarenhet av verkligt liv och riktigt arbete, mer än två decennier. Vad vet Carl Bildt om det?

  SvaraRadera
 5. Jo, tack och lov så har de kommunistiska experimenten stoppat i tid, men ändå med förfärande facit - 100-tals miljoner döda. Ändå dröjde det till 2005 innan Ohly såg vad så många andra sett i årtionden. Kanske hade det varit bra att titta ut i verkligheten från hans jobb på SJ? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. "Jo tack och lov så har de kommunistiska experimenten stoppats i tid"
  Verkligheten säger också att det inte var så länge sedan "kommunister" förföljdes i Sverige och sattes i rena koncentrationsläger. Där kunde man spotta på dem.

  Talade med en man igår som har en bekant som utsatts för detta. Han har haft svårt att glömma och förlåta.
  Det spelar ingen roll hur många gånger man nämner detta faktum.
  Är man USA älskare så är man tydligen det med hull och hår.

  Så jag undrar är det demokrati att förfölja människor för deras politiska åsikter. Det var som sagt inte så länge sedan som det var politiskt korrekt i bl.a. Sverige...
  Hur många liv har USA på sitt samvete...och vi som exporterar vapen till dem.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Jag vill ogärna diskutera politik på internet, men ärligt talat... de rödgröna skrämmer mig. Har de lovat något annat än höjda skatter för oss medelinkomsttagare?

  Att klanka ned på USA plockar en hel del billiga poäng. Det tenderar alltid att komma upp en massa "men du... är USA så mycket bättre? Tänke på IRAK och GUANTNAMO och... och... och VIETNAM!"!! " så fort någon belyser socialismens nackdelar. USA, eller västvärlden, har många liv på sitt samvete, iunget snack om saken men hur vi än vrider och vänder på det så kan inte två fel bli ett rätt.

  Jag skulle vilja se det så här, grovt förenklat
  - Kommunisterna invaderar andra länder och slår ihjäl invånarna där om de inte vill bli kommunister. De egna invånarna slår de ihjäl med hjälp så fort hemliga polisen misstänker att de inte tänker rena kommunistiuska tankar.

  - Kapitalismen invaderar andra länder för att exploatera dem och slår ihjäl invånarna om de gör motstånd. De egna invånarna tar död på sig själva med hjälp av droger och genom att rånmörda varandra.

  I en perfek värld hade kommunismen fungerat och alla hade glatt skuttst i sina blåställ eller gråa kostymer och kilat iväg till fabriken och jobbat för samma lön som alla andra. Ingen hade haft det bättre eller sämre än någon annan och alla hade fått så att de hade klarat sig. Det hade staten sett till. Alla hade känt sig delaktiga och ingen hade tänkt tanken på att få det lite bättre än grannen.

  SvaraRadera
 8. Varför i helvet är det en länk till detta efter Gardells artikel i SVD?

  SvaraRadera
 9. @Anonym: från början så skulle detta också ha handlat om Ship-to-Gaza - och vänsterns syn på PLO och Israel. Men tiden rann ut och jag fick spika panel istället... ;o)

  Ett ärligt misstag helt enkelt. Däremot dina brösttoner med svordomar är väl knappast något misstag?


  //Zac

  SvaraRadera
 10. @Lisbeth: Kommunismen är en ideologi som predikar våldsam revolution och utrensning av oönskade element. Det är inte lustigt att man med tidens mått såg dessa som samhällsomstörtande terrorister.

  Jag har sagt det förut, jag tror att Mona Sahlin har löst energikrisen - hennes företrädare på SAP-ordförandeposten lär spinna som turbiner i sina gravar vid utsikten att ha S-politiker sittandes sida vid sida i en regering med kommunister... Det var fullständigt otänkbart ända tills hon tappade greppet. Undrar hur många svenskar som egentligen inser detta?

  F ö så är det inte frågan om för eller emot USA, kontra för eller emot kommunister. USA är byggt på en bra idé, kommunismen är byggd på en mycket verklighetsfrämmande och underliggande ondskefull grund. Det är bara att läsa. Måtte dessa hemska skrifter vara det enda kvarvarande av kommunismen som våra barn kommer råka ut för!


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Det spelar ingen roll om USA är byggt på en bra idé
  Det är samma sak med kommunismen.
  Det är individerna som utgör innehållet inte tvärtom.
  Alltså så handlar det inte om höger eller vänster, utan om vilken medvetenhetsnivå individerna har uppnått.

  Man kan uppnå "paradiset" på jorden oavsett vilket. Men det vi bevittnat och bevittnar genom historien liknar inte något paradis, oavsett om vi betraktar höger eller vänsterstyrda länder.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Min poäng är att de båda perverterats, men att USA faktiskt är byggd på vettiga idéer, vilket faktiskt inte kommunismen är.

  Det handlar inte om "medvetandenivåer", utan basala mänskliga drivkrafter.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Att kommunismen skulle bygga på en ondskefull grund och 'våldsam' revolution stämmer inte. Grundfelet hittils är att kommunistiska revolutioner ägt rum i 'fel' länder.

  Enligt Marx teori så är kommunismen em logisk följd i industriländer där kapitalismen först har misslyckats. Som alla vet så var ju Kuba, Tsarryssland, Kina och Vietnam exempel på efterblivna bondesamhällen och skulle således inte vara 'rätt' kandidater för en revolution.

  Det paradoxala är att ett av de länder som borde vara mest 'mogna' för kommunism enligt Marx teori faktiskt är USA. Där har vi en växande underklass, hårt förtryck mot fackföreningar och oliktänkande (de som inte accepterar kapitalismen och nyliberalismen som världens frälsning).

  SvaraRadera
 14. Nja, jag skulle nog vilja säga att kommunismen bygger på drömmar om den homogena människan, där alla är stöpta i en form. Och tron på att de med resurser frivilligt skulle lämna ifrån sig sina egendomar? Jag vill påstå att det är att ha huvudet bra högt bland molnen om man inte inser att våld är inbyggt - det påpekade också Marx själv.

  Jag tror också att människors drivkrafter är de samma oavsett om det handlar om "efterblivna bondsamhällen" eller om en förtryckt medelklass i industrisamhällen. Ett politiskt experiment med 100-tals miljoner döda avskräcker nog de flesta med lite vett...


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Jag hoppas EU kollapsar snart, precis om andra unioner gjort med åren, exempelvis soviet och jugoslavien. Vi skule inte gått med alls. Kolla hur det går för Norge. Ej med i EU, få invandrare, blomastrande ekonomi. Precis om sverige kunde haft det. Istället är vårt land på väg uför i snabb takt. Stoppa globaliseringen och lår varje land sköta sig självt igen, innan det sker kommer det bara bli värre.

  SvaraRadera
 16. WOW zac, har du satt mig för att godkännas innan postning? Uselt!

  SvaraRadera
 17. @LosKrikon: Nej, något sådant skulle jag inte göra. Det är möjligtvis vid upprepade tillsägelser.

  Fast sanningen och säga så går det inte att hantera kommentatörerna och kommentarerna särskilt bra.

  Anledningen står i texten ovanför kommentarsrutan: "Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen."

  Så det handlar mest om när jag hinner se att det ligger kommentarer som väntar på moderering. Och där släpper jag allt utom uppenbar spam.


  //Zac

  SvaraRadera
 18. LosKrikon även om du och jag fokuserar på olika saker så håller jag delvis med dig. :)

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/i-dag-far-sverige-en-ny-grundlag-1.1214913


  DN "Idag får Svergie en ny grundlag" !!!

  "Idag röstar sju av åtta partier i riksdagen för den största förändringen i grundlagen sedan 1974. Men det finns en demokratisk baksida med den breda enigheten. Den offentliga debatten har nästan helt lyst med sin frånvaro."

  Ja det har den sannerligen! För den som bevittnade debatten på SVT framtvingad "fem minuter i tolv" av människor som reagerat, kunde nämligen konstatera att det var "lite tomt på läktarna".

  En av de sju partiernas debattörer sa att detta är en lycklig dag, även om det är lite tomt på läktarna. ???

  Känner ni hur lyckan blåser över er? Hur ni deltar i byggandet av ett demokratiskt samhälle?

  Hur många vet ens nu att Svergie fått en ny grundlag?

  SvaraRadera
 19. Nja, jag skulle nog vilja säga att kommunismen bygger på drömmar om den homogena människan, där alla är stöpta i en form. Och tron på att de med resurser frivilligt skulle lämna ifrån sig sina egendomar? Jag vill påstå att det är att ha huvudet bra högt bland molnen om man inte inser att våld är inbyggt - det påpekade också Marx själv.

  Jag tror också att människors drivkrafter är de samma oavsett om det handlar om "efterblivna bondsamhällen" eller om en förtryckt medelklass i industrisamhällen. Ett politiskt experiment med 100-tals miljoner döda avskräcker nog de flesta med lite vett...


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Att kommunismen skulle bygga på en ondskefull grund och 'våldsam' revolution stämmer inte. Grundfelet hittils är att kommunistiska revolutioner ägt rum i 'fel' länder.

  Enligt Marx teori så är kommunismen em logisk följd i industriländer där kapitalismen först har misslyckats. Som alla vet så var ju Kuba, Tsarryssland, Kina och Vietnam exempel på efterblivna bondesamhällen och skulle således inte vara 'rätt' kandidater för en revolution.

  Det paradoxala är att ett av de länder som borde vara mest 'mogna' för kommunism enligt Marx teori faktiskt är USA. Där har vi en växande underklass, hårt förtryck mot fackföreningar och oliktänkande (de som inte accepterar kapitalismen och nyliberalismen som världens frälsning).

  SvaraRadera
 21. @Lisbeth: Kommunismen är en ideologi som predikar våldsam revolution och utrensning av oönskade element. Det är inte lustigt att man med tidens mått såg dessa som samhällsomstörtande terrorister.

  Jag har sagt det förut, jag tror att Mona Sahlin har löst energikrisen - hennes företrädare på SAP-ordförandeposten lär spinna som turbiner i sina gravar vid utsikten att ha S-politiker sittandes sida vid sida i en regering med kommunister... Det var fullständigt otänkbart ända tills hon tappade greppet. Undrar hur många svenskar som egentligen inser detta?

  F ö så är det inte frågan om för eller emot USA, kontra för eller emot kommunister. USA är byggt på en bra idé, kommunismen är byggd på en mycket verklighetsfrämmande och underliggande ondskefull grund. Det är bara att läsa. Måtte dessa hemska skrifter vara det enda kvarvarande av kommunismen som våra barn kommer råka ut för!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n