Fortsätt till huvudinnehåll

En galen repris om skivbranschen

Aktualiserat; från mitt lite drygt 7 månader gamla, men ack så aktuella inlägg om att:

Skivbranschen m fl måste vara galna!

Vi får börja med att slå fast att vi lägger mer pengar än någonsin på kultur;

att plastbitar med musik på har blivit omoderna är kanske tråkigt för den del av branschen som enbart bygger på att förmedla just sådana, men faktum kvarstår - musikbranschen som helhet går bättre än någonsin.

Lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar...

Jag skulle förvånas mycket om man gjorde lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar etc för att hålla liv i gaständarna - d v s de människor som gick runt och tände gaslyktorna och som fick se sitt levebröd gå åt pipsvängen när resten av samhället utvecklades framåt och gick över till ellyktor. Nu haltar iofs jämförelsen i helhet eftersom det idag är olagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, men jag tror poängen/jämförelsen i att till varje pris hålla liv i en dödsdömd bransch medelst vilka metoder som helst går fram i alla fall... 

Mord!

Jo, vi kan väl också börja med att slå fast att det aldrig någonsin handlar om stöld, det handlar om brott mot immaterialrätten - inget annat.

Skall vi ha syftningsglidning så kan vi med samma retorik lika gärna börja kalla det för uppsåtligt mord el dyl...

Yrvaket och förvirrat - och döende...

Sedan är det en yrvaken musik(skiv)bransch som skriker i högan sky efter att inte lyckats ha dödat den digitala musiken.

Är det någon som minns att man ville - och först lyckades - att få till ett förbud mot MP3-spelarna?

Listan på dumheter för att slå vakt om sina egna intressen kan göras lång:

 • Förbud mot MP3-spelare
 • Straffskatt på inspelningsbar media
 • S k högtalarskatt
 • Förbud mot inspelningsbara media
 • Förbud mot synthesizers(!)
 • Förbud mot alkoholförtäring på diskon
 • Skatt på uppspelning av inspelad musik (man slog vakt om livespelningar v s discotek)

*trött*

Jag orkar inte ens fortsätta, men det finns rejält med ytterligare dumheter.

Vad vi ser är en bransch med noll visioner om hur musikkonsumtionen skall komma att se ut i framtiden, man är enbart intresserad av att låsa fast och stå still i ett lukrativt nuläge. Så utan att tveka kan jag säga att de har lagt grunden till sina (delvis upplevda) problem själva.

Maffian kommer!

Jag hoppas verkligen att Beatrice Ask är felciterad i AB, annars säger hon i klartext att lagen faktiskt handlar om statligt godkänd utpressningsverksamhet:

"Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra."

För att tala klarspråk själv - det tror inte jag!

Någonstans borde alla med minsta lilla rättskänsla inse att detta är fullständigt fel väg att gå. Men Alliansen har inte lyssnat vad gäller FRA, och de lär tydligen inte lyssna vad gäller IPRED heller...

Privatpolis!

IPRED-lagen ger en lobbyindustri polisiära möjligheter, det borde varje rättskaffens människa vända sig mot, inte bara antipedofiler. Brott är polisens sak att utreda. I USA ligger idag en grupptalan mot exakt motsvarande maffiametoder. Det är ett jätteproblem med brev där man kräver pengar för något som inte går att styrka som brott, annars väntar civilrättsligt efterspel och enorma skadestånd... Faktum är att jag ser ingen skillnad alls på detta och ren maffiaverksamhet.

Låt oss dra upphovsrätten i absurdum...

Jag tycker å andra sidan också att fotografer inte skall ha rätt till att sprida bilder på vem som helst. Motiven tycker jag också skall ha upphovsrätt till korten, men det är min personliga åsikt.
Så varför inte låta all typ av upphovsrätt fullständigt sluka allting - upphovsrätt är ju tydligen grunden för allt skapande - mitt hus är mitt hus och får automatisk upphovsrätt till alla bilder som tas på det, min röst, mina meningar och min utandningsluft borde ta mig tusan också delvis tillhöra mig... ;o)

Eller vänta...

Upphovsrätten är delvis redan ett absurdum...

Testa att trycka och ge ut en musik-cd... - CD-tryckerierna kräver att du har ett intyg om att du gått med NCB/STIM, d v s kräver att du överlåter delar av dina rättighter på dem; kom inte och snacka om en fri bransch... Dock får du, om du trycker minst 500ex, slippa betala NCB-licens för de första 250 exemplaren - förutsatt att du enbart delar ut dem gratis... (länk)

Monopol

Oavsett så har skivbranschen självt sett till att man har ett monopol på tryckta musikCD-skivor. Jag kan inte se att det är allt annat än en liberal syn att försvara monopol på det sättet. Klart är att branschen är fullständigt livrädd för nya tidens sätt att distribuera... Synd bara att man har bedrivit ett så pass effektivt lobbyarbete att alla tror att man måste ge upp stora delar av rättssäkerheten och den personlig integriteten för att hålla denna döende bransch vid liv... :o(

Anpassning!

Om nu ingen är villig att betala för ett verk så skulle jag rekommendera att man låter den ligga i byrålådan hemma i kammaren. Det är nämligen det enda sättet att garantera att ingen utnyttjar den surt förvärvda tiden, genom citat eller något annat.

Hade jag varit en upphovsmans imaginära kläder så hade jag släppt verket gratis och låtit den göra reklam för en föreläsnings-/konsertturné eller något liknande.

Det går nämligen att flyta med tidens strömmningar utan att hela tiden kämpa emot...

Det är nya tider, med nya kanaler till presumtiva kunder - tråkigt för de som inte vågar/orkar anpassa sig - en guldgruva för de som passar på.

Det gamla är dött, länge leve det nya.

Säkerhet?

Man har ingen som helst koll på vem som laddat ner en digital kopia sina verk - oavsett hur många IP de kan stoltsera med.

Kanske får man napp på ett IP som tillhör en förening - stäm dem i så fall - eller en teknikokunnig person med ett öppet trådlöst nätverk. Min kollega gjorde en snabb bilfärd med en bärbar igenom staden hemma - i runda tal så var det 2-3 helt vidöppna trådlösa nät per kvarter... Men stäm skiten ur alla bara - det är rättsäkerhet om något! Ta och skicka brev till resterande i kvarteret också - det är säkert någon som blir tillräckligt rädd för att betala, trots att de är oskyldiga... Eller förresten varför inte stämma ett barnhem med svältande, föräldralösa barn?

Läs på!

Eftersom många tycks vara ganska okunniga om situationen i och kring mediabranscherna så kan ni passa på att läsa en neutral analys av branschens utveckling och framtidsförutsättningar, eller 'Kulturskymmning inställd', eller varför inte lite statistik över 'Upplevelseindustrin'. För er som inte orkar läsa så kan jag berätta att det står ganska tydligt att vi knappast pratar om någon katastrofutveckling eller dylikt. Inget jag anser att vi skall starta några intresseorganisation med >polisrättigheter för...

Dessutom såvitt jag vet så får du inte ens anordna en konsert, ens med egen musik, utan att betala schablonavgift till STIM. Sedan får du tillbaka en del av pengarna - resten behåller de i "administrativa kostnader"...

Vilken frihet - vilken avsaknad av konkurrens?

Utvecklingen går framåt

Jo visst gör den det, och som i alla teknikskiften så har den sina offer. Men som tur är så har inte branschmaffian varit så särskilt effektiv tidigare... Ta omhuldandet av tryckta böcker - tänk om kyrkan fått som den ville när tryckpressen uppfanns - den var ju ett jättehot mot det skriva (läs kristet skrivna) ordet...

Låt dem dö!

Men låt dem sträva bakåt, dammet och inskränktheten blir förr eller senare kvävande och man får stå ensam kvar, längtande till bättre tider då det var ett ensidigt styrande av konsumenterna...

Frihet och demokrati går hand i hand

Jag passar på att citera en av de mer kloka ledamötena inom alliansen, Karl Sigfrid:

"Internet har för det stora flertalet medborgare inneburit en yttrandefrihetsrevolution. Friheten att tala till allmänheten var tidigare reserverad för dem som kontrollerade en mediekanal, men tack vare nätet kan vem som helst till en försumbar kostnad göra information tillgänglig för hela världen."

Klokt och tankvärt - och inte minst så är det en bra fingervisning om framtiden.


Låt oss alla kämpa för den friheten.//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  SvD12, DN123

Kommentarer

 1. Hehehe, satt och bollade med en idé till en kortfilm när det slog mig. Jag sitter alltså och spenderar fritid med att leka med en idé, com ifall jag gör slag i saken säkerligen kommer att ta mig 30 timmar att genomföra, för att sen slängas upp på tuben, utan ersättning. Tänk hur det låter ur Hollywoods synvinkel. 30 timmar då jag inte är mottaglig för vad de vill sälja till mig. Tänk sen ifall jag får mersmak, eller kanske rentav det poppar upp spinn-offs. Deltagarkulturen är nog ett större hot mot mediemaffian än fildelningen, så låt oss mecka, medans de dör.

  /Smen

  SvaraRadera
 2. Intressant postning!

  Mycket av det du säger är helt rätt. Blir dock lite bitter på många piraters inställning till STIM. Kan visserligen förstå den i många fall, men vad jag inte gillar är desinformationen. Ska själv ge ut en CD och om man skrivit musiken själv så kan man trycka 1 000 exemplar. Sen vad gäller "skatten" kommer du få tillbaka merparten du betalat i royalties till dig själv. Knasigt system, men så är det. Man har ju detta för att inte vem som helst ska trycka upp 100 000 ex av britneys skiva t ex.

  Men jag håller med om att det borde vara enklare att ge ut eget. Jag tror det går om man ansöker med någon gammeldags pappersblankett. Hade planer på det ett tag men övergav det. Själva idén med STIM är väldigt god och vad gäller den organisationen så är den trots allt en av de aningen mer konstruktiva och vill tillmötesgå fildelare, även fall deras förslag kanske inte var jättegenomtänkt. De har ju börjat med CC-licenser också nyss, sen vad det innebär får vi se.

  SvaraRadera
 3. Andreas: STIM är kanske mindre fossila än resten av branchen, men om de för att fungera tvingas tumma på grundläggande fri och rättigheter så tycker jag nog inte de har något existensberättigande i alla fall.
  Om skatteverket exempelvis krävde en ansökan för att du skulle få göra något för egen del, skulle du acceptera det?
  Städa huset: Efter ansökan kan du beviljas rätt att få städat ditt eget hem, förutsatt att endast du och närstående bor där, att du själv utför städningen (har du hjälp av andra boende måste de speciellt anges i ansökan), och förutsatt att du städar maximalt 50 gånger per år. Utförs arbetet oftare kommer 100 kr/städtillfälle debiteras.
  Annars är det normala att betala in 1000 kr per städtillfälle. Skatteverket betalar sedan ut upp till 900 kr till de som utför städning. I de fall de städande utför mindre än 5 fullständiga bostadsrengöringar per år betalas inga pengar ut, men då används ersättningen istället till att främja rengöring genom exempelvis stipendier till lokalvårdarutbildningar.

  /Jerbe

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är hysteriskt roligt att någon/några från STIM(s IP-range) har läst denna post ett drygt tiotal gånger under dagen idag...

  Tänk, jag som inte trodde att någon från musiketablissemanget är intresserad av världen utanför - där vi andra är... ;o)

  Välkomna!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag tycker din jämförelse haltar. Som jag sa så är jag nästan säker på att man kan ge ut icke-stimmad musik utan att betala licenspengar. Det du betalar för är ju den stim-licensierade musiken som ska vara på cd-skivorna, och är du då stimansluten så kan det bli ett lustigt scenario när du betalar licenspengar till dig själv, och det är ju där man kan ansöka om de 1000 fria exemplaren. Ofta när det handlar om större volymer är ju inte låtskrivare och "upptryckare" samma person. Hade man haft ett mer oreglerat system hade ju skivbolag kunnat roffa åt sig ännu mer.

  Att behöva ansöka om att få trycka en CD-skiva är inte konstigare än att ha recept på läkemedel, vapenlicenser eller liknande. Eller om vi vänder på frågan:"Tycker du att man ska kunna gå in på ett tryckeri och beställa 1 miljon ex. av en platta där man inte redovisat innehållet, vem som skrivit låtarna, etc?". I så fall är du ju tom för kommersiell piratkopiering vilket inte ens PP är (nu tror jag dock du inte är det).

  Sen vill jag bara tillägga att det finns säkert mångra krångliga bitar i hela denna processen som kan göras smidigare, med webbformulör mm... Med all rätt kan vara kritisk, men vad jag vill se är något konstruktivt istället som "hur skulle ett väl fungerande system se ut?". Det är ofta, och med all rätt, som det klagas på musikbranschen och dess brist på konstruktiva lösningar. Min fråga blir då:"vad har du för lösning?". Nu pratar jag alltså inte fildelning utan CD-produktion.

  SvaraRadera
 6. Andreas: STIM är kanske mindre fossila än resten av branchen, men om de för att fungera tvingas tumma på grundläggande fri och rättigheter så tycker jag nog inte de har något existensberättigande i alla fall.
  Om skatteverket exempelvis krävde en ansökan för att du skulle få göra något för egen del, skulle du acceptera det?
  Städa huset: Efter ansökan kan du beviljas rätt att få städat ditt eget hem, förutsatt att endast du och närstående bor där, att du själv utför städningen (har du hjälp av andra boende måste de speciellt anges i ansökan), och förutsatt att du städar maximalt 50 gånger per år. Utförs arbetet oftare kommer 100 kr/städtillfälle debiteras.
  Annars är det normala att betala in 1000 kr per städtillfälle. Skatteverket betalar sedan ut upp till 900 kr till de som utför städning. I de fall de städande utför mindre än 5 fullständiga bostadsrengöringar per år betalas inga pengar ut, men då används ersättningen istället till att främja rengöring genom exempelvis stipendier till lokalvårdarutbildningar.

  /Jerbe

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n