Fortsätt till huvudinnehåll

Skivbranschen m fl måste vara galna!

Vi får börja med att slå fast att vi lägger mer pengar än någonsin på kultur;

att plastbitar med musik på har blivit omoderna är kanske tråkigt för den del av branschen som enbart bygger på att förmedla just sådana, men faktum kvarstår - musikbranschen som helhet går bättre än någonsin.

Lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar...

Jag skulle förvånas mycket om man gjorde lagändringar, integritetsinskränkningar, skatteändringar etc för att hålla liv i gaständarna - d v s de människor som gick runt och tände gaslyktorna och som fick se sitt levebröd gå åt pipsvängen när resten av samhället utvecklades framåt och gick över till ellyktor. Nu haltar iofs jämförelsen i helhet eftersom det idag är olagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material, men jag tror poängen/jämförelsen i att till varje pris hålla liv i en dödsdömd bransch medelst vilka metoder som helst går fram i alla fall... 

Mord!

Jo, vi kan väl också börja med att slå fast att det aldrig någonsin handlar om stöld, det handlar om brott mot immaterialrätten - inget annat.

Skall vi ha syftningsglidning så kan vi med samma retorik lika gärna börja kalla det för uppsåtligt mord el dyl...

Yrvaket och förvirrat - och döende...

Sedan är det en yrvaken musik(skiv)bransch som skriker i högan sky efter att inte lyckats ha dödat den digitala musiken.

Är det någon som minns att man ville - och först lyckades - att få till ett förbud mot MP3-spelarna?

Listan på dumheter för att slå vakt om sina egna intressen kan göras lång:

 • Förbud mot MP3-spelare
 • Straffskatt på inspelningsbar media
 • S k högtalarskatt
 • Förbud mot inspelningsbara media
 • Förbud mot synthesizers(!)
 • Förbud mot alkoholförtäring på diskon
 • Skatt på uppspelning av inspelad musik (man slog vakt om livespelningar v s discotek)

*trött*

Jag orkar inte ens fortsätta, men det finns rejält med ytterligare dumheter.

Vad vi ser är en bransch med noll visioner om hur musikkonsumtionen skall komma att se ut i framtiden, man är enbart intresserad av att låsa fast och stå still i ett lukrativt nuläge. Så utan att tveka kan jag säga att de har lagt grunden till sina (delvis upplevda) problem själva.

Maffian kommer!

Jag hoppas verkligen att Beatrice Ask är felciterad i AB, annars säger hon i klartext att lagen faktiskt handlar om statligt godkänd utpressningsverksamhet:

"Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra."

För att tala klarspråk själv - det tror inte jag!

Någonstans borde alla med minsta lilla rättskänsla inse att detta är fullständigt fel väg att gå. Men Alliansen har inte lyssnat vad gäller FRA, och de lär tydligen inte lyssna vad gäller IPRED heller...

Privatpolis!

IPRED-lagen ger en lobbyindustri polisiära möjligheter, det borde varje rättskaffens människa vända sig mot, inte bara antipedofiler. Brott är polisens sak att utreda. I USA ligger idag en grupptalan mot exakt motsvarande maffiametoder. Det är ett jätteproblem med brev där man kräver pengar för något som inte går att styrka som brott, annars väntar civilrättsligt efterspel och enorma skadestånd... Faktum är att jag ser ingen skillnad alls på detta och ren maffiaverksamhet.

Låt oss dra upphovsrätten i absurdum...

Jag tycker å andra sidan också att fotografer inte skall ha rätt till att sprida bilder på vem som helst. Motiven tycker jag också skall ha upphovsrätt till korten, men det är min personliga åsikt.
Så varför inte låta all typ av upphovsrätt fullständigt sluka allting - upphovsrätt är ju tydligen grunden för allt skapande - mitt hus är mitt hus och får automatisk upphovsrätt till alla bilder som tas på det, min röst, mina meningar och min utandningsluft borde ta mig tusan också delvis tillhöra mig... ;o)

Eller vänta...

Upphovsrätten är delvis redan ett absurdum...

Testa att trycka och ge ut en musik-cd... - CD-tryckerierna kräver att du har ett intyg om att du gått med NCB/STIM, d v s kräver att du överlåter delar av dina rättighter på dem; kom inte och snacka om en fri bransch... Dock får du, om du trycker minst 500ex, slippa betala NCB-licens för de första 250 exemplaren - förutsatt att du enbart delar ut dem gratis... (länk)

Monopol

Oavsett så har skivbranschen självt sett till att man har ett monopol på tryckta musikCD-skivor. Jag kan inte se att det är allt annat än en liberal syn att försvara monopol på det sättet. Klart är att branschen är fullständigt livrädd för nya tidens sätt att distribuera... Synd bara att man har bedrivit ett så pass effektivt lobbyarbete att alla tror att man måste ge upp stora delar av rättssäkerheten och den personlig integriteten för att hålla denna döende bransch vid liv... :o(

Anpassning!

Om nu ingen är villig att betala för ett verk så skulle jag rekommendera att man låter den ligga i byrålådan hemma i kammaren. Det är nämligen det enda sättet att garantera att ingen utnyttjar den surt förvärvda tiden, genom citat eller något annat.

Hade jag varit en upphovsmans imaginära kläder så hade jag släppt verket gratis och låtit den göra reklam för en föreläsnings-/konsertturné eller något liknande.

Det går nämligen att flyta med tidens strömmningar utan att hela tiden kämpa emot...

Det är nya tider, med nya kanaler till presumtiva kunder - tråkigt för de som inte vågar/orkar anpassa sig - en guldgruva för de som passar på.

Det gamla är dött, länge leve det nya.

Säkerhet?

Man har ingen som helst koll på vem som laddat ner en digital kopia sina verk - oavsett hur många IP de kan stoltsera med.

Kanske får man napp på ett IP som tillhör en förening - stäm dem i så fall - eller en teknikokunnig person med ett öppet trådlöst nätverk. Min kollega gjorde en snabb bilfärd med en bärbar igenom staden hemma - i runda tal så var det 2-3 helt vidöppna trådlösa nät per kvarter... Men stäm skiten ur alla bara - det är rättsäkerhet om något! Ta och skicka brev till resterande i kvarteret också - det är säkert någon som blir tillräckligt rädd för att betala, trots att de är oskyldiga... Eller förresten varför inte stämma ett barnhem med svältande, föräldralösa barn?

Läs på!

Eftersom många tycks vara ganska okunniga om situationen i och kring mediabranscherna så kan ni passa på att läsa en neutral analys av branschens utveckling och framtidsförutsättningar, eller 'Kulturskymmning inställd', eller varför inte lite statistik över 'Upplevelseindustrin'. För er som inte orkar läsa så kan jag berätta att det står ganska tydligt att vi knappast pratar om någon katastrofutveckling eller dylikt. Inget jag anser att vi skall starta några intresseorganisation med >polisrättigheter för...

Dessutom såvitt jag vet så får du inte ens anordna en konsert, ens med egen musik, utan att betala schablonavgift till STIM. Sedan får du tillbaka en del av pengarna - resten behåller de i "administrativa kostnader"...

Vilken frihet - vilken avsaknad av konkurrens?

Utvecklingen går framåt

Jo visst gör den det, och som i alla teknikskiften så har den sina offer. Men som tur är så har inte branschmaffian varit så särskilt effektiv tidigare... Ta omhuldandet av tryckta böcker - tänk om kyrkan fått som den ville när tryckpressen uppfanns - den var ju ett jättehot mot det skriva (läs kristet skrivna) ordet...

Låt dem dö!

Men låt dem sträva bakåt, dammet och inskränktheten blir förr eller senare kvävande och man får stå ensam kvar, längtande till bättre tider då det var ett ensidigt styrande av konsumenterna...

Frihet och demokrati går hand i hand

Jag passar på att citera en av de mer kloka ledamötena inom alliansen, Karl Sigfrid:

"Internet har för det stora flertalet medborgare inneburit en yttrandefrihetsrevolution. Friheten att tala till allmänheten var tidigare reserverad för dem som kontrollerade en mediekanal, men tack vare nätet kan vem som helst till en försumbar kostnad göra information tillgänglig för hela världen."

Klokt och tankvärt - och inte minst så är det en bra fingervisning om framtiden.


Låt oss alla kämpa för den friheten.//Zac


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Bra skrivet och intressant att du också skriver om kost från en vinkel som jag själv gärna anammar. Rössner och Marcus pinsamma debacle i veckan var onekligen sevärt och välförtjänt!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet och intressant att du också skriver om kost från en vinkel som jag själv gärna anammar. Rössner och Marcus pinsamma debacle i veckan var onekligen sevärt och välförtjänt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,