Fortsätt till huvudinnehåll

Fildelning skadar skivbranschen!

Man måste lida av ganska grava skygglappar och en något schitzofren världsbild om man tror IPRED-lagen är rn fråga för/emot fildelningen. Fildelningen är ett faktum, den kommer nu möjligen att skrämmas ut i darknets där det plötsligt i princip blir omöjligt att spåra trafiken. 

Flyta med?

Man kan i det läget välja att försöka stänga ner allt, eller lära sig leva med det - eller t o m utnyttja det?

Flera svenska band har numera speciella forum där hugade fans får betala medlemsavgifter för att få direktkontakt med bandet och få tillgång till de nyaste låtarna först. En modell som är tilltalande på alla plan tycker jag personligen, måste vara lite av en dröm för musiker/kompositörer - direktkontakt med sina fans?

Vi har bara hunnit skrapa på ytan än så länge, det är i princip orörd mark detta - möjligheterna är enorma!

Av med skygglapparna

Det är dags mer en realitycheck för industrin idag. Utbudet av musik har t ex aldrig, aldrig någonsin varit i närheten av den storlek som det är idag. Konkurrensen med andra media har heller aldrig varit större - skivförsäljningen minskar också i hög grad för att konsumenterna lägger pengarna på ex:

 • film
 • kläder
 • resor
 • spel
 • konserter
 • tv-kanaler
 • porrsiter
 • böcker
 • utbildningar
 • etc etc etc

Kommersiell (skit-)radio

Sedan kan man växla mellan ett antal kommersiella radiokanaler som pumpar modern hitlistepop hela dagarna. Förr köpte man plattan för att överhuvudtagen få chansen att lyssna på denna typ av musik, det fanns en hunger efter hits, trackslistan... Idag är det bara att slå på radion och vänta i 10-15 minuter så har de garanterat spelat skiten. Alltså finns det överhuvudtaget inte alls samma underlag för att köpa skivan längre, och det är en mycket stor orsak till att skivförsäljningen minskar. Men branschen vägrar att ta in att tiderna förändrats utan att det är fildelningen som ligger bakom.

Ohederliga eller korkade?

Är de rakt igenom ohederliga eller bara korkade? Och vad skall man tro om de som går på struntpratet?

Men nej, hela skivbranschen mobiliserar och jubilerar tillsammans med nyttiga idioter för att man inte har samma ökningar som rekordåren då vinylskivor såldes parallellt med cd-skivorna - många som uppdaterade sina skivsamlingar genom att köpa cd-versioner av sina gamla vinylplattor vilket givetvis boostade försälningssiffrorna rejält.

Fildelning skadar skivbranschen!

Så nej, jag tror personligen att den största skada som fildelningen gör för film-/musikbranschen är att de ger en tydlig fiende och därmed fullständigt omöjliggör vidare utveckling baserat på hur omvärlden förändrats.

Man stirrar sig blind på ett upplevt problem och under tiden som man är fastfryst i problemställningen går livet vidare och springer förbi. Musikbranschen har gjort så i en bra bit över 100 år nu...

I dagsläget kan man klokt uttrycka:

Det enda rimliga sättet att "mildra" lagförslaget är att skivbolagen inte ges rätt att agera privatpoliser.

Det går inte mildra smaken och doften av skit... fast det gör man ju inte heller mer...

Mångfald!

Läs och lär:

"De små, oberoende skivbolagen har blivit 300 procent fler de senaste sju åren. Låga omkostnader, billig inspelningsteknik och internet gör det enkelt att starta eget. Att bedriva sin verksamhet via nätet innebär mycket låga driftskostnader - och enorma spridningsmöjligheter."

"– Att väldigt få kan leva på musik är inget nytt, så har det alltid varit. Men i och med internet har betydligt fler en chans att nå ut. Är det inte bättre att många kan få en liten inkomst än att några stora artister med uppbackning från bolagsjättarna tjänar massor, som det varit tidigare?"

Och det är exakt därför som de stora skivbolagen (och andra) är så skiträdda för utvecklingen - de tappar kontrollen, de kan inte längre styra in sina kunder på de stora stjärnorna som är lättpromotade för skivbolagen.

Mer idiotier...

En eloge förresten till vår regering som gjort tummen ner till ett tokidiotiskt förslag om att förlänga upphovsrätten från 50 till 95 år!? Att man ens har föreslagit detta visar på vilket världsfrånvänd, pervers syn på skapande man har... Dessutom har de skjutit upp IPRED-dumheterna också. Jag tror och hoppas att det handlar om att dåligt insatta riksdagsledamöter nu börjar inse vilkem obehaglig hydra som upphovsrättslobbyn har fött upp...

Låt oss tänka ett steg till...

Det är en annan sak - man anklagar nu The Pirate Bay för medhjälp till upphovsrättsbrott när du hittar samma sak via Google. Jag föreslår således att vi i samma anda anklagar vägverket för medhjälp till rån varje gång rånare tar sin tillflykt via asfaltsvägar, eller posten för terrorbrott när de vidarebefodrat en brevbomb... Det är klart som f--n att oskyldiga drabbas! För att inte tala om andra kriminella element som lär kopiera dessa utpressningsbrev och passa på att skicka ut inbetalningstalonger till mängder av människor. Många lär betala...Förvirrat blir bara förnamnet...

Mer intressanta tankar

Jag tycker det är dags för en bodelning. Om vi alls skall ha skattestöd till kultur (vilket är problematiskt på flera sätt) – borde inte det i så fall bara gå till artister, filmare, författare och andra som fritt upplåter sina verk till allmänheten?
Om alla tvingas vara med och betala – då borde alla också få del av resultatet.
(Källa.)

Och jag håller helt med. Finkulturen har satts på höga (dyra!) hästar länge nog.

Lyssna IPRED-förespråkare i "branschen"

Släpp hörnflaggan - spelet är igång sedan länge - och man gör inga mål från sidan av plan.//Zac

PS. Andra om IPRED - en test:


(Snacka om att det engagerar!)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Klockren artikel. Man får inte heller glömma de juridiska aspekterna. Många försöker föra fram att lagen på något sett bygger på ett direktiv från EU. Direktivet föreskriver endast att information skall kunna begäras av domstolar. Inte att den på något sett skall vidarebefordras till privata aktörer. Något som tom EG-domstolen klargjort.

  SvaraRadera
 2. Jo, det har jag av någon anledning glömt bort att nämna i mina inlägg... Men å andra sidan finns det gott om tillräckliga skäl i övrigt för att kasta skit-lagen på sophögen där den för hemma... ;o)


  //Zac, som skall ha det i åtanke vid nästa IPRED-bloggning

  SvaraRadera
 3. Lysande inlägg Zac, har du läst expressens Rasmus Fleichers kulturinlägg om ifpi, också bra.

  http://www.expressen.se/kultur/1.1384757/upphovsrota

  SvaraRadera
 4. Jag kan aldrig ta någon på allvar som gör jämförelser som är helt fel utan att inse det själv, allt dom skriver sänks då.

  Det är skrämmande att så världsfrånvänt göra jämförelser typ:

  "Jag föreslår således att vi i samma anda anklagar vägverket för medhjälp till rån varje gång rånare tar sin tillflykt via asfaltsvägar"

  SvaraRadera
 5. Och sådana som påstår utan att utveckla då, Lisa - vad tycker du om dem?


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Nej, anonym, men jag skummade nu igenom Rasmus Fleichers artikel och den är välskriven och intressant som vanligt! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Ja du Lisa, intressant att du inte ser kopplingen mellan de två infrastruktur leverantörerna, ISPerna och vägverket.

  Det handlar inte om musiker som de gärna vill göra gällande utan snarare skivbolagens rätt att behålla ett distrubutionsmonopol. Sen att skjuta över polisiära befogenheter på bolag med profit överst på sin agenda och förvänta oss att det kommer skötas just är idioti.

  Rörande IPRED, vilka kommer ha rätt att begära ut IDet på ett IP?? Hur säkrar man bevis digitalt?, skärmdumpar som kan moddas med Photoshop, text filer som vem som helst kan göra?

  Skrota IPRED, låt dinosaurerna (skivbolagen) dö, de har levt på övertid, musiken kommer inte dö med dom utan bara anta en annan form. R.I.P.

  SvaraRadera
 8. Helt klart bland det bästa och mest verklighetsbaserat jag läst !!!! Jättebra av Zac !! Exakt vad jag känner och tycker fast Zack kan uttrycka det perfekt i skrift !! PS Bort med de här gamla 1800 tals politikerna .

  SvaraRadera
 9. Jag lade till en sak i 'Ädliga visdomsord' i högerspalten, längst ner;
  "'IPRED är en intressant fråga som handlar om skivbolagens rätt att jaga fildelare, inte upphovsrätt. Kom ihåg det.'
  Jonas Almquist i en chatt på Aftonbladet"


  Riktigt bra sammanfattat Anonym, och tack du andra anonym för omdömet - jag gör så gott jag kan! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Ja herregud, de vill inskränka våra rättigheter för att de är giriga.. kan vem som helst begära ut information om IP nummer med lagen? upphovsrättsbrott gäller ju det mesta som är skapat, även text så jag borde ju kunna begära ut IP på alla som läser den här kommentaren för upphovsrättsbrott för den kostar egentligen 5kr att läsa!

  SvaraRadera
 11. Jag lovar att aldrig någonsin skall köpa en svensk cd eller dvd.
  För att hämnas pe grannen skall jag koppla mig på hans trådlösa router (det finns några stycken runt omking mig som är oskydade) och ladda för fullt. ha ha ha ...det var bara skoj.

  SvaraRadera
 12. När jag väntade på frugan inne i stan så scannade jag av området efter öppna nät - jag hittade 6st, 24st m WEP och 12st m WPA. Det betyder att man snabbt och enkelt skulle kunna ha tillgång till 32st trådlösa nätverk för att helt oskyddat ladda hem olagligheter.

  Men låt oss kasta rättssäkerheten ut genom fönstret för de 32st okunniga datoranvändare i området... Låt oss stämma skiten ur dem om genomsöka deras hem och låsa deras bankkonton... Man måste ju göra rätt för sig...


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n