Fortsätt till huvudinnehåll

Koenigsegg och Saab?

Lite mysko är det att en liten företagsgrupp nu tydligen ligger på startlinjen att ta över Saab. Nu är iofs Saab i sådan prekär situation att det kanske inte alls är ologiskt med ett dylikt ägande. Saab har alltid varit ingenjörernas bil med smågeniala lösningar och ett djävla mek-krångel sedan.

Pilotcockpit

Själv har jag alltid gillat Saab, bilen där verkligen jag känner att föraren sitter i centrum. Alla Saabar jag har kört har haft sanslöst sköna förarmiljöer - däremot har de hela tiden kallats gamla och traditionella av bilrecensenterna, något som alltid förvånat mig.

Miljön...

E85 är en återvändsgränd, törstigt och definitivt inget miljövänligt där. Den stora utmaningen blir att lyckas hotta upp miljöutvecklingen - och det snabbt som tusan!

Är det bra med Koeningsegg?

Nja, Saab har alltid haft en bra renommé vad gäller sportighet så kanske? Risken är nu att man blir uppeggad och lägger alla egg i samma korg, och att inuti kindereggen så döljer sig en otrevlig överraskning...
Men Porsche äger å andra sidan numera 20% i Volkswagen Group, så... ;o)

Sinnessjuka pengar

Men det handlar om helt sanslösa pengar. Saab blöder tydligen 200 miljoner i månaden, nybilsförsäljningen har väl trärbromsat, nybilstillverkningen likaså ett behov av en handfull miljarder till för att utveckla den nya, kommande 9-3-modellen och reapriset hamnar slutligen på fyra miljarder kronor... Det är pengar det!

Inget styckande

Nja, om ett par år när man fortfarande inte fått rullning på ekonomin efter en hel del nerdragningar, så kommer styckningen som ett brev på posten - tror jag. Frågan är om inte denna affär egentligen kommer kosta sverige två bilfabrikanter?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , AB123456, EX123456789, SvD1234, DN123, SSV1 Bloggar1234567890123456789

Kommentarer

 1. Hei

  Jeg er en "norrbagger", men jeg tror ikke SAAB ville overlevd lenge under et annet stort bilkonsern som f.eks. fiat, opel eller kinesisk foretak. Teknologien og ressurser ville eventuelt bare bli flyttet utenlands, og jeg tror at produksjonen i Sverige ville bli lagt ned i løpet av noen år.....

  Problemet med SAAB som jeg ser er følgende:

  1. Har alltid hatt likviditetsproblemer. Aldri tjent penger. Har de egentlig hatt livets rett.
  2. Har alltid hatt problemer med produktutvikling. Bilmodellene er ekstremt gamle, og udaterte. Gir ikke lyxfølelse selv om man betaler lyxpris.
  3. Dyre biler som egentlig har apelert mest til det svenske hjemmemarkedet, men som nå er overtatt av japanske biler.
  4. Forhandlernettet er ekstremt dårlig – i hvert fall i Norge. Det er pina dø vanskelig å få kjøpt en SAAB i Norge. Alle andre konkurrenter er aggresive i markedsføring, og har et stort forhandlernett.
  5. Hvem kjøper en bil fra et selskap som er under trussel om konkurs?
  5. Selskapet har høye enhetskostnader pr. produsert bil, og den merkostnaden er ikke markedet interessert i å betale.

  Nei SAAB må tenke på å fikse følgende:

  1.Fjerne trusselen om konkurs slik at folk er sikre på at garantier kan opprettholdes.
  2. Utvikle nye og innovative bilmodeller som markedet etterspør.
  3. Finne ut hvilken strategi de skal følge, og hvilket segment de skal konkurrere i.
  4. Få et proft forhandlernett som kan selge bilene, og at det ikke er SÅÅÅÅÅ vanskelig å finne bilforretningen!!!!!
  5.Få ned kostnadene ved produksjonen.

  Hilsen
  Økonom/investor

  Ellers vokste jeg opp som barn på 70-tallet med SAAB 95 (kjempebil!!!) og Volvo 142 (tror jeg det var)

  SvaraRadera
 2. Extremt bra genomgång. Frågan är om de skall gå ner till en "folkebil" eller upp till ett lyxsegment. Produktionskostnaderna måste i vart fall ner - rejält. Blir spännande att följa utvecklingen.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Varför inte, ett svensk ägande i form av ett konsortium eller liknande hade vi behövt på Volvo med.... Var håller P-G hus när vi behöver honom och hans polare??

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n