Fortsätt till huvudinnehåll

Koenigsegg och Saab?

Lite mysko är det att en liten företagsgrupp nu tydligen ligger på startlinjen att ta över Saab. Nu är iofs Saab i sådan prekär situation att det kanske inte alls är ologiskt med ett dylikt ägande. Saab har alltid varit ingenjörernas bil med smågeniala lösningar och ett djävla mek-krångel sedan.

Pilotcockpit

Själv har jag alltid gillat Saab, bilen där verkligen jag känner att föraren sitter i centrum. Alla Saabar jag har kört har haft sanslöst sköna förarmiljöer - däremot har de hela tiden kallats gamla och traditionella av bilrecensenterna, något som alltid förvånat mig.

Miljön...

E85 är en återvändsgränd, törstigt och definitivt inget miljövänligt där. Den stora utmaningen blir att lyckas hotta upp miljöutvecklingen - och det snabbt som tusan!

Är det bra med Koeningsegg?

Nja, Saab har alltid haft en bra renommé vad gäller sportighet så kanske? Risken är nu att man blir uppeggad och lägger alla egg i samma korg, och att inuti kindereggen så döljer sig en otrevlig överraskning...
Men Porsche äger å andra sidan numera 20% i Volkswagen Group, så... ;o)

Sinnessjuka pengar

Men det handlar om helt sanslösa pengar. Saab blöder tydligen 200 miljoner i månaden, nybilsförsäljningen har väl trärbromsat, nybilstillverkningen likaså ett behov av en handfull miljarder till för att utveckla den nya, kommande 9-3-modellen och reapriset hamnar slutligen på fyra miljarder kronor... Det är pengar det!

Inget styckande

Nja, om ett par år när man fortfarande inte fått rullning på ekonomin efter en hel del nerdragningar, så kommer styckningen som ett brev på posten - tror jag. Frågan är om inte denna affär egentligen kommer kosta sverige två bilfabrikanter?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , AB123456, EX123456789, SvD1234, DN123, SSV1 Bloggar1234567890123456789

Kommentarer

 1. Hei

  Jeg er en "norrbagger", men jeg tror ikke SAAB ville overlevd lenge under et annet stort bilkonsern som f.eks. fiat, opel eller kinesisk foretak. Teknologien og ressurser ville eventuelt bare bli flyttet utenlands, og jeg tror at produksjonen i Sverige ville bli lagt ned i løpet av noen år.....

  Problemet med SAAB som jeg ser er følgende:

  1. Har alltid hatt likviditetsproblemer. Aldri tjent penger. Har de egentlig hatt livets rett.
  2. Har alltid hatt problemer med produktutvikling. Bilmodellene er ekstremt gamle, og udaterte. Gir ikke lyxfølelse selv om man betaler lyxpris.
  3. Dyre biler som egentlig har apelert mest til det svenske hjemmemarkedet, men som nå er overtatt av japanske biler.
  4. Forhandlernettet er ekstremt dårlig – i hvert fall i Norge. Det er pina dø vanskelig å få kjøpt en SAAB i Norge. Alle andre konkurrenter er aggresive i markedsføring, og har et stort forhandlernett.
  5. Hvem kjøper en bil fra et selskap som er under trussel om konkurs?
  5. Selskapet har høye enhetskostnader pr. produsert bil, og den merkostnaden er ikke markedet interessert i å betale.

  Nei SAAB må tenke på å fikse følgende:

  1.Fjerne trusselen om konkurs slik at folk er sikre på at garantier kan opprettholdes.
  2. Utvikle nye og innovative bilmodeller som markedet etterspør.
  3. Finne ut hvilken strategi de skal følge, og hvilket segment de skal konkurrere i.
  4. Få et proft forhandlernett som kan selge bilene, og at det ikke er SÅÅÅÅÅ vanskelig å finne bilforretningen!!!!!
  5.Få ned kostnadene ved produksjonen.

  Hilsen
  Økonom/investor

  Ellers vokste jeg opp som barn på 70-tallet med SAAB 95 (kjempebil!!!) og Volvo 142 (tror jeg det var)

  SvaraRadera
 2. Extremt bra genomgång. Frågan är om de skall gå ner till en "folkebil" eller upp till ett lyxsegment. Produktionskostnaderna måste i vart fall ner - rejält. Blir spännande att följa utvecklingen.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Varför inte, ett svensk ägande i form av ett konsortium eller liknande hade vi behövt på Volvo med.... Var håller P-G hus när vi behöver honom och hans polare??

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv