Fortsätt till huvudinnehåll

Om detta måste vi berätta...

Upphovsrättsbeivrarna har gjort nya framstötningar, för att pressa igenom rent av perversa åtstramningar av upphovsrätten; 95års upphovrätt efter döden är ju ett rent hån!

Döden, döden!

Vad kan det ge för extra fördelar för upphovsrättsmannen att ha ensamrätt till sina verk, ens en enda sekund efter döden inträtt? Vill inte konstnären skapa något enkom för detta?

Viljan att skapa!

Det är viljan att skapa något, att berätta som skiljer oss från (de andra) djuren. Detta vare sig väcks eller närs av insikten att vi har ensamrätt på våra verk. Under de allra mest framstegsvänliga århundranderna vi människor har upplevt - renessansen - så fanns ingen upphovsrättsskyddande trampolin för skapande...

Nytt bygger på gammalt!

Det är ingen som uppfinner något nytt idag, man kombinerar andras insatser och skapar därmed något nytt - inom vetenskapen, inom musik, film, litteratur t o m inom gammelkultur som teatern. Utan de tidigares insatser så hade man skapat - INGENTING! Det är dags att vi luckrar upp basen, d v s andras jobb, som grund för eget skapande - på så sätt så ökar vi kreativiteten, ökar kvalitén och säkert kvantiteten också.

Kränker individen

Det är dags att se att upphovsrätten inte bara kränker äganderätten utan att den idag för att upprättshållas blivit till en månghövdad hydra som tränger in och kränker allas vår integritet. Tyvärr så surfar dessa obehagliga, 1984-stöpta lobbyorganisationer på en integritetskränkande våg som närts både av alliansen som av socialdemokraterna. Det finns idag bara en utväg...

Piratpartiet!

Piratpartiet går från klarhet till klarhet för mig. Den fråga som är klart viktigast för mig är faktiskt frågan om grundvalen för vår demokrati, för vårt fria samhälle. Inte skattenivåer, inte stöd till bilindustrin - inte ens frågan om privatiseringar vård, skola och omsorg.

Liberala grundvärderingar

Frågan om liberalismens vara eller icke vara är en icke-fråga - det handlar bara om var någonstans inom liberalismen man skall slå ner bopålen. Men ett grandiost undantag av v; vänsterpartiet under Ohlys ledning fortsätter att dra vänsterut, möjligen för att fånga upp vilsna, desillusionerade socialdemokrater, men mer sannolikt för att det är en hardcore-kärna som i hjärtat förblir kommunister. Och kommunismen och demokrati är dessvärre lite av ett tvångsgifte... Så honom räknar vi bort ibland de mer demokratiskt genomsyrade partierna.

Annan obligatorisk läsning

Vad är en intellektuell allemansrätt?
Ipred-debatt på Tekniska Muséet
Musikindustrin har visst fått ett myteri på halsen
Hökmark ger sin syn på ACTA och offentlighetsprincipen...
Han sparkades från EDB för sina politiska åsikter
Upphovsrättslagstiftning förhindrar innovation och samhällsutveckling
När maktstrukturerna utmanas, gnisslar de

Skråprivilegium

Jag är inte ensam om att se hur upphovsrätten nu på allvar börjar skada skapande och kreativitet - för att inte tala om kulturspridning:
Men upphovsrätten är ingen rättighet. Den är ett skråprivilegium, ett minimonopol, som infördes för att gynna kreativt skapande. I dag står den i direkt konflikt med både de produktionsmedel och den skapandetradition som digitaliseringen givit. Om vi som samhälle fortfarande vill gynna skapande kan vi inte lyssna på dem som ser sina privilegier som för evigt givna av en uppenbarligen allt mer hämndlysten Gud.
(Källa .)

Jag avslutar med ett brutalt bra avslut i en annan krönika:

Viktigast i dag är dock att se priset för att upprättålla rådande idé om upphovsrätt: Ett permanent undantagstillstånd med privata poliser, ett neo-korporativt system inom nöjesindustrin, en våt filt över internet samt konstgjord andning åt en ruttnande topplistekultur.

(Källa.)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

UPDATE: Om Victor Hugo...

Som lite orättvist sägs vara fader till antipiratlobbyn:
Det är dock ett par saker man bör ha klart för sig om man drar in Victor Hugo i debatten. Han talade sig nämligen också mycket varm för vikten att inte överbeskydda kulturskapelser. Eva Hemmungs Wirtén, professor i biblioteks- och informationsvetenskap, har i sin senaste bok No Trespassing studerat bland annat bakgrunden till dagens lagstiftning. I en intervju i årsskriften Horisont 2009 från Uppsala universitet påpekar hon att Hugo brann lika mycket för människors rätt till kulturen, som kulturskaparnas rätt till ersättning. Enligt henne så ska Hugo även uttryckt den åsikten att i valet mellan författarens rätt till skydd och allmänhetens rätt till tillgång till texter, så skulle han välja allmänhetens.
(Källa - den utmärkta bloggen 'Ting och tankar ', tack för tipset!)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , SvD123456, DN234

Kommentarer

 1. Jag har börjat fundera på om upphovsrätten har blivit den mekanism som ersätter tullarna så här i globailiseringens tecken. I stället för att svälta afrikanska stater genom att ta betalt för att de ska få sälja så hindrar vi dem i stället genom att säga att vi äger alla idéer och de måste betala för att få andra dessa. Där med kan vi här i västvärlden behålla vår välfärd och fortsätta ta en bit av kakan som är opropertioneligt stor.

  Nä som jag skrivit någon gång på min egen blogg. En timme arbete är en timme arbete och för den timmens arbete ska man bara få betalt en gång.

  SvaraRadera
 2. Det där sista var så bra att det hamnade i mina 'Ändliga visdomsord' längst nere till höger! :o)

  Tack.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G