30 sep. 2008

Barnen i trafiken då??


Mitt gamla inlägg "Barn i trafiken" auktaliseras av dumheterna idag:
– Vi har många skyltar med karlar på, men i trafiken finns det också kvinnor, sa statssekreteraren Leif Zetterberg till SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.
(Källa.)


Barn då?

Jag adderar några av mina kommentarer också...

Skitkärring!

I denna gentila, generiska genustid som råder så föreslår jag att vi varierar oss mellan 'Skitgubbe' och 'Skitkärring' när det gäller kortspelet, så att ingen känner sig förbisedd och kränkt? :o)

Pengarna kommer ifrån?

Jag antar/förutsätter att pengarna tas ifrån de 400 miljonerna som regeringen avsatt till jämställdhetsarbete, eller?


//Zac

29 sep. 2008

Trummaskin enligt elektroniknörd

Eller måste man vara elektroniknörd? Riktigt brutalt skitcoolt var det i alla fall - och det svängde! *headbangar* ;o) //Zac

Lätt att anklaga för våldtäkt

Usch vad illa berörd man blir av historier som denna:
Det unga paret tog en springnota men glömde kvar handväskan i ­taxi­bilen.
När taxichauffören vägrade ge tillbaka väskan innan han fått betalt satte paret dit honom för påhittad våldtäkt.
(Källa.)

Som tur var så fanns det en kamera i bilen som helt styrkte taxichaufförens berättelse, men om det inte varit en kamera där? Hur hade det gått då?

Uppånervända världen!

Ånyo visar detta hur pass lätt det är att slunga ur sig anklagelser som det tyvärr försöks att vända på bevisbördan inför. Feministmaffian vill ha det till att kvinnor inte falskanklagar och att offrets ord skall väga högre än den anklagade, och för att göra bilden fullständigt förvriden så vill de ha till en omvänd bevisbörda också; att den anklagade skall bevisa sin oskuld - inte att åklagaren skall bevisa skulden.
Men vad kan vänta sig av grupper som tycker att åktenskapet är statligt stödd, legitimerad våldtäkt?

Media

DN o SvD skriver om det, men inte AB eller Expressen - undrar varför? Genuserspektiv har en mycket bra genomgång över detta, uppenbart växande, problem.


//Zac

Kyrkan skall inte myndighetsutöva!

En bra debattartikel i SvD: Avskaffa kyrkornas vigselrätt:
Enkelt uttryckt vill vi att länsstyrelserna, Skatteverket eller någon annan statlig myndighet tar emot paret som skriftligen och muntligen snabbt klarar av det juridiska – och sedan är gifta.

Och vem kan säga emot? Att visst låta kyrkorna viga sina par, men det borde inte ha något som helst myndighetsutövande i det hela. Låt den kristna traditionen ligga utanför myndighetsutövningen. Helt korrekt. Blogge Bloggelito skriver bättre om det hela; jag ställer helt upp på dessa tankar.

Dubbelmoral!

Alla gifter sig i kyrkan, men ingen tror på gud, och ingen går i kyrkan.

Folk går aldrig på söndagsgudstjänst eller högmässa men så fort de får barn eller ska gänga sig så ställer de sig i kyrkan och lovar dyrt och heligt evig trohet eller så lovar de bort sina ungar till gud.

Jag begriper det inte.

(Källa.)

Jag begriper det inte heller!


//Zac
PS. "Myndighetsutöva" är väl ett ganska innovativt ord eller? ;o)

28 sep. 2008

Peter Gabriel, Sledgehammer

AB har en omröstning vilken video som är den bästa genom tiderna. Jag ser inte att den som är min favorit - Peter Gabriels Sledgehammer - ens är med... Nog sjutton måste det vara den bästa musikvideon genom tiderna? ;o) Jag tycker nog det, jag är annars inte särledes såld på Peter Gabriel, även om hela albumet som 'Sledgehammer' är hämtat ifrån - 'So', är riktigt, riktigt bra.

Videon ifråga

//Zac
EDIT: Får lägga till en modern, superb video också:

Naturlig kattmat!

Vem är överraskad ? Jag klipper in mitt inägg från augusti i förra året, 'Katter och LC:

Katter är kraftigt utpräglade köttätare, så att tillverka något annat än helt köttbaserad mat är egentligen idioti!

Animaliskt, animaliskt, animaliskt!

Se t ex tillförseln av taurin där katterna som ett av mycket få rovdjur (det enda?) inte kan tillgodose sitt behov själva, utan måste få det utifrån, genom maten. Och när vi pratar maten så är det helt enkelt ett bytesdjur. Ska man hårddra det ur LC-synpunkt så får kattten möjligtvis i sig annan föda genom det som bytet har i kroppen. Katter är också intressanta eftersom de i min erfarenhet väldigt ofta väljer att äta enbart framdelen på sina byten. Personligen tycker jag att "skinksteken" bak på en mus eller råtta ser betydligt smaskigare ut än att sätta i sig huvud och bröstkorg... Men kanske är det att de mest näringsrika bitarna finns där? Fett i hjärnan, en massa mineraler och spårämnen i inälvorna?

Egen kattmat?

Här en länk som vid en snabb överblick verkar mycket vettig. Länk.

Inside info...

Efter att ha jobbat i djurbranschen ett antal år, så vet jag med säkerhet att oerhörda kraftansträngningar görs för att helt enkelt få till en välsmakande mat. Dessvärre arbetar man inte från grunden - man fyller ut maten med en massa spannmål, aska och annan skit - sedan försöker man med artificiella smaker få djuren att äta smörjan.
Jmfr ex med margarintillverkning, fast då skall man i sanningens namn säga att det är ett värre kemiskt hopkok som vi äter... ;o)

Bajssnacks för vovvar...

En anledning till att hundar idag är mer eller mindre galna i att leta "godbitar" från kattlådan är att smakämnena inte bryts ner i kroppen utan följer med avföringen ut - mumma för vovven. Det är delvis samma sak med hundmat, men katter är så mycket mer kräsna än hundar (sic!) så det krävs mer insatser (eller snarare tillsatser...) för att övertyga dem om matens godhet(!).

Hälsa!

Och som sagt, jag kan inte nog trycka på vilken hälsoskillnad jag ser med egna ögon på naturlig kost för våra husdjur. Och som görel säger i en kommentar till förra inlägget ('Hundar och LC') - det är små prydliga högar som släpps efter dem - och de är aldrig lösa i magen. För feta djur är det perfekt, en köttkost - något mängdbegränsad - gör att de rasar i vikt.


//Zac

Svenska filmsuccéer

DN redovisar den svenska filmligan:
 1. Så som i himmelen (2004), Kay ­Pollack, 1.434.272
 2. Arn - Tempelriddaren (2007) 1.105.000
 3. Ondskan (2003) 959.223
 4. Göta kanal 2 - Kanalkampen (2006) 833.884
 5. Masjävlar (2004) 785.829
 6. Kopps (2003) 770.439
 7. Heartbreak hotel (2006) 465.188
 8. Miffo (2003) 441.477
 9. Arn - Riket vid vägens slut (2008) 386.000 hittills...
 10. Hip hip hora! (2004) 326.007
 11. Den tredje vågen (2003) 290.819
 12. Lilla Jönssonligan på kollo (2004) 288.290
 13. Beck - Skarpt läge (2006) 287.052
 14. Zozo (2005) 281.837
 15. Se upp för dårarna (2007) 280.447
 16. Pistvakt (2005) 277.730
 17. Populärmusik från Vittula (2004) 274.234
 18. Underbara älskade (2006) 272.946
 19. Innan frosten (2005) 257.346
 20. Offside (2006) 252.969
 21. Skenbart (2003) 238.248
 22. Smala Sussie (2003) 216.189
 23. Underbar och älskad av alla (2007) 209.522
 24. Hotet (2004) 209.034
 25. Solstorm (2007) 203.456

Mina betyg?

 1. Så som i himmelen (++++)
 2. Arn - Tempelriddaren (+++)
 3. Ondskan (++++)
 4. Göta kanal 2 - Kanalkampen (+)
 5. Masjävlar (++++)
 6. Kopps (++++)
 7. Heartbreak hotel (+++)
 8. Miffo (+++)
 9. Arn - Riket vid vägens slut (ej sett)
 10. Hip hip hora! (+++)
 11. Den tredje vågen (+++)
 12. Lilla Jönssonligan på kollo (+)
 13. Beck - Skarpt läge (+++)
 14. Zozo (+++)
 15. Se upp för dårarna (++)
 16. Pistvakt (++)
 17. Populärmusik från Vittula (++)
 18. Underbara älskade (++++)
 19. Innan frosten (++)
 20. Offside (++++)
 21. Skenbart (++++)
 22. Smala Sussie (++++)
 23. Underbar och älskad av alla (++)
 24. Hotet (++)
 25. Solstorm (+)

Kommentar

Ganska bra filmer överlag faktiskt. Ett snitt på 2,8 är iofs lite under mitt snittbetyg för tittade filmer (2,9), men godkänt i alla fall. Rekommenderar att läsa mina inlägg 'Svensk Film', 'Bra film(-länder)' och 'Svensk film'.


//Zac

.. och avslutningen då - BRYSSELSTEGET!

Ett av de mycket få genierna kvar inom svensk humor - Claes Eriksson och hans gäng, enjoy: //Zac

27 sep. 2008

Paul Newman

Vilken skådespelare, och vilken utstrålning Paul Newman hade! Karln hade dussintals enormt bra filmer bakom sig under en karriär som sträckte sig från 1950-talet till över år 2000!
En av mina favoritroller är i 'Empire Falls' (2005), en riktigt bra film; min recension. Andra grymt bra filmer är 'Butch Cassidy and the Sundance Kid', 'The Sting', Nobody's Fool och inte minst 'Cool Hand Luke' - jag kollar nog på vilken som helst av dessa framför dagens totala biorepetoar!
Sedan får man inte glömma hans samhällsliga engagemang, karln hade pondus och ett samvete. Världen blev helt enkelt lite fattigare igår...

Racerförare!

Han var inte någon oäven racerförare heller, 1979 körde han 24h i Le Mans och kom tvåa! Och en femteplats i 24h Daytona, samma år. Året innan dog hans enda son i en överdos vilket gjorde att han började arbeta i en egenstartad fond mot droger.

Trailer till Butch Cassidy and the Sundance Kid


I media idag

AB, AB1
SvD
DN, DN1
EX, EX2
SydSv


//Zac

26 sep. 2008

FRA's trafikstråk o specialdomstol??

Vad innebär "trafikstråk" och "specialdomstol" etc i den nya skrivningen? Är det bara ett retoriskt grepp för att stilla opinionen? Jag kontrollerade med kollegor under dagen idag och ingen har ens hört talas om ordet "trafikstråk", däremot väckte ordet "specialdomstol" ganska obehagliga känslor, men inget annat.

Grattis Reinfeldt!

Oavsett vilket så får jag gratulera Reinfeldt m fl till ett oerhört snyggt drag. I ett enda slag, efter en massa klumpiga puffar och vägran att erkänna motståndarnas knockout-slag gång på gång, så slår de in en riktigt rejäl kil i motståndet mot FRA-lagen och tystar stora delar av den öppet kritiska, men egentligen alliansvänliga media, ledarredaktioner m fl. Många drar en lättande suck nu. Frågan är hur allmänheten skall ta emot kappvändarna? Och kappvändningen i sig måste väl i rimlighetens namn innebära att det knappast var vi i oppositionen som var de som egentligen missförstod lagen?

Hårt straff!

Själv tycker jag att det skall vara brutalt hårda straff för att från statligt håll kränka medborgares integritet. Det är om möjligt ett straffsats som torde ha mycket god preventiv effekt; det är välutbildade människor som helt utan affekt tar ett mycket noga övervägt beslut - alltså bör det således krävas mycket stort personligt ansvar av dessa makthavare också.

Slutet och frampressat

Om det finns något som de senaste månadernas debatt om FRA-lagen borde ha lärt alla, är det att frågor om säkerhet och integritet inte ska avgöras i slutna rum och av frampressade kompromisser. Ändå var det precis vad som hände i går.

..

Varför går regeringen nu med på nya förslag som samma regering för bara några månader sedan ansåg hota rikets säkerhet?

(Källa.)

Och det är i princip en ny lag - så nog sjutton borde man dra den ett varv igenom det normala systemet? Är inte detta en osedvanligt viktig lag som det snarast vore av oerhörd vikt att allt går rätt till?

Nyhet för Reinfeldt

Hemliga möten, pakter, vinande piskor, vuxenmobbning, ovilja att lyssna och sedan göra helt om för att till varje pris inte förlora ansiktet?
Här kommer en nyhet för dig, Reinfeldt - du har totalt tappat ansiktet i denna fråga, din presteige har kostat dig all trovärdighet.

Uppdragsgivarna?

Varför skall regeringen och regeringskansliet kunna beställa spaning och underrättelser från FRA? Vad är det för typ av underättelser som de vill åt? Vad händer efter nästa val när regeringen nästan säkert sitter i knät på SD? Är det någon som tänkt på det? FRA-lagen är grymt enkel att koppla förbi s a s... Ett genomdrivet lagförslag och vips så finns allt under fingrarna på giriga fascister! :o|

Mer i media

Det är ett enormt pådrag i media om detta;
AB: Debatten om FRA fortsätter
AB: FRA-lagen är ett sjunkande skepp
AB: Regeringen gör en vana av att backa
AB: Kritikernas stora seger
SvD: Jo, det ser faktiskt bra ut
SvD: Regeringen har insett underläget
SvD: Slut på FRA-debatten? Var inte så säker
SSV: Domstolsbeslut krävs för avlyssning
NyTeknik: Bloggbävningen lyckades - FRA-kritikerna vann

Alliansfritt Sverige: Et tu Camilla?
Kulturbloggen: Reinfeldt måste ha världsrekord i uselt agerande
Pär Ström: För tidigt att säga
Minamoderatakarameller: Nu blir det en ny lag även om ingen kommer erkänna det
Minamoderatakarameller: Inte som en broschyr för begagnade bilar
Minamoderatakarameler: Att använda teknik bara för att det går
Anna Troberg (Rosetta Sten): När kommer rum 101 att öppnas för allmänheten?
Blogge Bloggelito: Blå dunster i ögonen på de heliga birgittorna
Rick Falkvinge: Kablarna kan fortfarande kopplas in till FRA
Rick Falkvinge: Rätt väg framåt är fortfarande att riva upp FRA först
Christian Engström: Kan man snottra trafikstråk?

Jag vet inte - en mycket ovetenskaplig undersökning baserat på rubrikerna på de artiklar som publicerats ovan gör nog ganska tydligt gällande hur pass rejält Reinfeldt & co tappat ansiktet, eller?


//Zac

Flingor ÄR BARA SOCKER!

Hur dum får man vara? "Flingor ofta mer godis än mat" sägs det i en artikel i Aftonbladet.
Minst socker i testet innehåller Quaker Minifras, med 7 procent.

Och hur sjutton mäter man? När jag kollar på tillverkarens sida, så ser det lite annorlunda ut:
Mini Fras Mini Fras
Näringsinnehåll per 100 g
Mini Fras
Energi
1564 kJ/370 kcal
Protein
9,2 g
Kolhydrat
70,0 g
   (varav sockerarter)
8,6 g
Fett
5,7 g
   (varav mättat fett)
1,0 g
   (varav fleromättat fett)
2,3 g
Kostfiber
8,7 g
   (varav vattenlösliga fibrer)
3,9 g
Natrium
0,4 g

Hur jag än vänder och vrider på det, så är det i runda tal 60g kolhydrater(sockerkedjor) per 100%?


//Zac

11-årig seriemördare?

Jag fick ett mail från en vän och har nog mer eller mindre skrattat oavbrutet. Nu har jag kanske lite speciell humor, men med upphovsmannens tillstånd så publicerar jag detta här; nästan en typ av gästbloggning! :o)

Från början

Men för att ta allt från början så började det med en försynt fråga i en spalt på AB:
..I går meddelade vår 11-åring under drastiska omständigheter att han mådde illa av att vi hade sex. Han slog på dörren (det var mitt i natten och vi trodde han sov) och skrek och grät.
Det kom fram att att hört oss förut och att han varje gång mådde illa både under tiden och dagen efter.


Svaret från den initierade(!?) nannyn var att man dels skulle ta 11-åringens ångest på allvar och dels förklara att det är normalt etc, men sedan kom det där med CD:n... :o|
Erbjud honom en cd/bandspelare vid sängen som han kan lyssna på med hörlurar. På så sätt kan han känna sig trygg i att inte behöva höra.


Herregud - vad skall man säga?

Min väns kommentar

Jag kan föreställa mig hur pappan kommer in till grabben och slänger till honom en CD-spelaren med lurar. Pappan har det där fåniga flinet som man bara har när man vet att det vankas fett på sylen. Ungen tittar skräckslaget på CD-spelaren. Pappa flinar och nickare belåtet. Medans mamma och pappa bänder på varandra så att det skvätter om det sitter ungen under täcket med lurarna hårt trycka mot öronen och ögonen hårt ihopknipna. Han lallar högt för sig själv och vaggar fram och tillbaka. En stund senare kommer en svettig, trött men belåten pappa med en cigg i mungipan och förklarar hur mycket han och mamma tycker om varandra.
 
Underbart. Hundra spänn på att den killen kommer att börja seriemörda kvinnor och utsätta dem för sexuellt våld inom 8 år.

Fortsättning

Det som hände sedan var att killen började känna någon slags konstig känsla varje gång han hörde den där musiken på den där skivan han tvingades lyssna på när mamma och pappa hade sex. Varje gång han hör signaturmelodin till Bamse känner han en enorm frustration. Han blir äcklad men han vet inte varför. Han kopplar musiken till sex och känner ett oemotståndligt behov av att döda. "Bamse-mördaren" är född. I varje offers mun placerar han en bild som är urklippt ur en Bamse-tidning. Aftonbladets rubriker:
"Bamse-mördaren slår till igen"
"Hon blev Bamse-mördarens 7:e offer"
"Jag såg bamse-mördaren!" Märta, 52, berättar om sin fasansfulla upplevelse.
"Lågstadielärarna rasar mot Bamse"
"Jag var tillsammans med Bamse-mördaren" Före detta flickvännen till Bamse-mördaren: "Han var så konstig..."

"Leif GW Persson: Alla kan bli en Bamse-mördare"


Jag tycker han borde starta en blogg som heter "Vad hände sedan..." och göra dylika betraktelser mer regelbundet - eller kan jag ha en liten spalt där han skriver sina betraktelser...! ;o)


//Zac
EDIT: Lade till fortsättning... ;o)

25 sep. 2008

Bästa filmerna?

Tja, är detta listan på de 10 bästa filmerna genom historien?

Enligt en artikel citerad av AB o SvD så är det det:
 1. "Gudfadern" (+++++)
 2. "Jakten på den försvunna skatten" (+++++)
 3. "Rymdimperiet slår tillbaka" (++++)
 4. "Nyckeln till frihet" (++++)
 5. "Hajen" (+++++)
 6. "Maffiabröder" (++++)
 7. "Apocalypse now" (++++)
 8. "Singin’ in the rain" (+++++)
 9. "Pulp fiction" (++++)
 10. "Fight club" (++++)

Jo, det är jäkla i mig ingen dålig lista på filmer, jag vet iofs dussintalet filmer som borde få plats, men i alla fall... Snittbetyget är 4,4 för de filmerna - imponerande! :o)


//Zac

FRA-lagen v3

Man har nu tydligen kommit överrens om att göra dessa förändringar för att FRA-lagen skall vara i linje med rådande syn på integritet och säkerhetspolitik:
 • En domstol skall avgöra vad som får lämnas ut till FRA. (Trafikstråk, trafikdata, sociogram m.m.)
 • Det blir inga samverkanspunkter i meningen att det inte blir någon kopiering av all trafik till FRA.
 • Istället blir det "brevlådor" i vilka operatörerna bara får stoppa det som domstolen gett order om.
 • "FRA-shopen" stängs. Tull, polis, Säpo, Migrationsverket med flera får inte skicka beställningar på prylar till FRA. (Vilket de gör i dag, när det inte finns reguljära, lagliga möjligheter för t.ex. polisen att avlyssna.)
 • Material från FRA får endast beställas av försvaret och regeringen / UD.
 • Den som blir oriktigt avlyssnad skall få kompensation av staten.
 • Man skall varje år kunna kolla om man själv fastnat i FRA:s nät.
 • Med mera...
(Källa.)
EDIT: Ovanstående är för all del korrekta, men här är punkterna uppdaterade direkt ifrån regeringen:
Ändringar, utöver de förbättringar som följer av riksdagsbeslutet i juni
 1. De ändamål för vilka signalspaning får bedrivas preciseras ytterligare och anges i lag i stället för i förordning.
 2. Tillstånd till signalspaning ska prövas av domstol.
 3. FRA ska ansöka om tillstånd för all signalspaning. Även signalspaning för regeringens behov omfattas alltså av tillståndskrav.
 4. FRA ska bara få tillgång till de "trafikstråk" som domstolen bestämmer.
 5. I lagen tydliggörs att FRA inte får signalspana mot trafik med både avsändare och mottagare i Sverige.
 6. FRA får endast bedriva signalspaning på beställning av regeringen, regeringskansliet och försvarsmakten.
 7. En utredning ska tillsättas för att se över polis och säkerhetspolisens behov av underrättelser.
 8. Sökbegrepp som är direkt hänförliga till en viss fysisk person får inte användas utan särskilt tillstånd.
 9. Närmare föreskrifter om förstöring meddelas. I lagen tas in en hänvisning till den lagstiftning som reglerar FRA:s personuppgiftsbehandling.
 10. Kontrollmyndighetens självständighet och förutsättningar för rättslig efterhandskontroll förstärks.
 11. En underrättelseskyldighet till enskild införs.
 12. Kontrollmyndigheten ska på begäran av enskild vara skyldig att undersöka om verksamhet avseende honom eller henne har skett i enlighet med lag.
 13. Om information från själavårdande samtal skulle komma till FRA måste den omedelbart förstöras.
 14. Inget råmaterial (i debatten benämnd trafikdata) får sparas i mer än ett år (ej heller av historiska, statistiska eller liknande skäl).
 15. Vid kontrollstationen 2011 ska kontrollorganen göra en bedömning av huruvida FRA:s verksamhet bedrivits på ett etiskt riktigt sätt.

Nederlag för demokratik - trots allt!

Vilket superbt nederlag för de som röstade för och som ansåg liggande förslag vara bra. Förslaget har mycket ringa att göra med det ursprungliga. Ytterligare 15 tillägg skall det tydligen bli förutom de man kastade in i panik timmar innan omröstningen - måste varit ett hysteriskt uselt förslag som lades fram från början, eller?

Ledaregenskaper ≠ Reinfeldt

Mycket dålig parlamentarisk hantering; frågan är om inte detta kommer att hemsöka Fredrik "Vi har lärt oss att lyssna" Reinfeldt under hela nästa valrörelse? Han har dessvärre uppvisat urusla ledaregenskaper under mer eller mindre hela mandatperioden, undantaget det förebyggande arbetet under affären med Muhammed-teckningarna som han skötte snyggt.

Hur tänkte man?

Med tanke på hur uselt förslaget utan tillägg tydligen är nu, enligt alla inblandade så undrar man fortfarande stilla hur faan man kunde rösta igenom det från början. Vilka hyenor vi härbärgar i riksdagen, som vänder kappan efter vinden och låtsas som om man drivit detta hela tiden, egentligen... Ett riktigt hån, jag hoppas absolut inte att vi har de politiker vi förtjänar!

Glädje i alla fall!

Men låt oss ändå glädjas, trots ryggradslösa riksdagspolitiker, åt att förslaget ser ut att ha transformeras till något som faktiskt rimligt i skrivande stund ser ut att ge ett godkänt skydd för oss individer och ändå betjäna undersättelsetjänsten. Vi får dock se när mer konkreta planer syns till.

"Yttre militära hot"

ÄNTLIGEN! Hur faan kunde man egentligen släppa igenom en så slapp skrivning som "yttre hot" innan?

Men!

Som 'Enligt min Humla' skriver:

Det duger inte. En lag som behöver lappas så mycket är en dålig lag. Om man bygger ett hus och inte bygger en stadig grund kommer putsen att börja spricka, rutorna bågnar, takpannorna lossnar och ramlar ner. Man kan lag sprickorna med spackel, byta rutorna och lägga på fler takpannor, men det blir dyrt och i värsta fall rasar det ihop. Att skriva lag fungerar likadant - om lagen är rutten redan i grunden spelar det ingen roll hur många tillägg och fina ord man lägger till, det är fortfarande en dålig lag.

Oavsett hur många tillägg som görs kommer grundproblemet att finnas kvar - nämligen att det kopplas in kablar som kan tappa av all vår kommunikation. Vilket innebär att nästa regim kan bestämma sig för att avlyssna enligt helt andra kriterier än den nuvarande. Problemet är alltså inte avsikten, utan möjligheten. Staten ska inte ha den möjligheten.

Länkar

DN, DN1 o DN2
SvD, SvD2, SvD3 o SvD4
AB, AB1, AB2, AB3, AB4 o AB5
Expressen o Expressen1
SydSvenskan

Rick Falkvinge, mer
Opassande, mer o mer
Politikerbloggen, mer o mer
Kulturbloggen
Piratnytt

Slutord

Vi får se när det klarnar lite mer. Min känsla är lite smått lättnad, men oerhörd, oerhörd besvikelse över hur de folkvalda har hanterat detta - och den syn de tycks ha om sina väljare som har framkommit... :o(


//Zac

Det luktar svek och partipiska...

Nu tycks det som om fp:s FRA-rebeller (sicket bra ord!) nu viker sig och fegar ur. Hur man kan se sina väljare i ögonen efter ha putsat och putsat på ett förslag så att det inte en längre liknar det som man röstade igenom riksdagen längre övergår mitt förstånd - om inte annat så kränker väl man de som faktiskt var nöjda med det ursprungliga förslaget??

Månne är jag oskadad av feghet, partipiskor, röstfiske och allmänt dålig moral?

Usch! Jag mår faktiskt illa...

Still WANTED

Varför?

Vad sjutton är det som driver majoriteten i riksdagen att förakta sitt eget folk, de som de faktiskt tjänar, på detta vis?

Länkar

AB
DN
SvD
Sydsvenskan

Opassande o Opassande2
Minamoderatakarameller o Minamoderatakarameller2
Piratnytt
Rosetta Sten
Rick Falkvinge
Christian Engström


//Zac

23 sep. 2008

Roffe Wikström

Här har vi en av giganterna vad gäller svensk blues! Jag har vuxit upp med honom, höll jag på att skriva - men det är sant ur en aspekt; morsan älskar hans musik! :o) Tyvärr så är det dåligt med videoutbudet kring honom, kanske inte helt lustigt eftersom det är live han skall avnjutas, men håll till godo i alla fall - och njuut: //Zac UPDATE: Karln har ju en egen kanal på Youtube, lite få framträdanden just nu, men det kommer väl mer hoppas jag!

21 sep. 2008

70-talsfilmer

Jag har fastnat lite i mitt filmtittande. Jag har just nu ett rejält sug efter polisfilmer/deckare från 70-talet. Sanslöst bra filmer i många fall, givetvis beror det mycket på att de dåliga filmerna ligger begravda på något lager emedan pärlorna får nya distributionsvägar, ex via piratnätverk. Sannerligen en kulturgärning i det tysta! ;o) Ofta är det rejält samhällskritiska åsikter, lite paranoia, en ond stat som gör bondeoffer i dessa filmer. Den gamla hederliga thrillern - hoppas den kommer åter! ;o)

Några klassiker

Three days of Condor

Avlyssningen

The French connection

The French connection II

Bullit

Dirty Harry

Shaft

Alla presidentens män

Rekommendation

Se genast! :o) Shaft slängde jag dessutom in som en hyllning till kompositören - Isaac Hayes som ju gick bort för en månad sedan...

Missat någon?

Har jag nu missat någon så kommentera detta, är det en bra motivation så kommer den garanterat med! ;o)

//Zac

20 sep. 2008

Progg på en lördagskväll

Kan väl inte vara fel? Speciellt inte när det är kanske den bästa debutalbumet som gjorts? I alla fall är det en mycket stark aspirant till bästa svenska albumet genom tiderna! John Holm: //Zac

FP, FRA o S

Smårolig, men FRA var S:s bäbis från början. De startade upp plattorna som sedan Odenberg kokade ihop den beska soppa som nu Reinfeldt får plocka in disken från. Jag hoppas innerligt att det blir fulla tallrikar som kommer tillbaka till Reinfeldt.


//Zac

Filmrecension: Taken

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

(HHHHH Fem handsvettsutvecklingshanddukar, mästerverk, måste upplevas)

'Taken '

Den f d spionen Ryan har privata problem, han har försummat dottern under uppväxten och slutar sitt jobb för att kunna vara närvarande. Ett problem är att han också är skild, hans f d fru är gift med en industrimagnat och relationen mellan Ryan och hans ex är inte det bästa.
Dottern vill åka till Frankrike och studera konst, pappan är orolig; hon är bara 17år och ganska oerfaren vad gäller världen. Till slut ger han med sig, trots allt skall hon åka tillsammans med en vän och stråla samman med sin väns kusiner i Paris.
När hon kommer till Paris så visar det sig att även hon har blivit lurad, hennes kompis har sett till att det är föräldrafritt och att de har en lägenhet helt för sig själva. Hon ringer pappa, överväldigad av dåligt samvete. Plötsligt rusar det in män och kidnappar hennes vän och börjar leta efter henne... Nu börjar en riktig berg och dalbana; vem ligger bakom - är det exfruns nya man som har fiender, eller är det något från hans tidigare liv?

Oj!

Vilken actionrökare detta är. Det är en enorm handsvettsutveckling hela filmen igenom. Luc Basson är en av manusförfattarna, men lite av hans ande vilar över hela filmen, speciellt actionscenerna.
Efter halva filmen trodde jag inte att jag kunde ha något adrenalin kvar i kroppen, men ack så fel jag hade - filmen fortsätter att öka och mina stackars binjurar bara fortsätter att pytsa ut adrenalin.

Under ytan?

Det är snygga miljöer, bra skådespeleri - i alla fall efter det att den lite styltiga början är över. Jag var nervös efter den lite krystade inledningen som inte kändes komfortabel någonstans, men sedan släpper det. Jag förstår att regissören - Pierre Morel inte har så mycket erfarenhet av regiarbetet, han tycks ha jobbat mycket som filmfotograf. Men jag tycker mig märka det på hur säkert kameraarbetet är hela tiden. Liam Neeson, som spelar Ryan gör ett utmärkt jobb, man tror verkligen på hans djupa oro för dottern. Neeson har ett naturligt sorgligt uttryck i ögonen, så man blir lite småintresserad av hur denna f d agent egentligen mår av sina erfarenheter. Detta är något som man bortser efter en liten stund, man är fullt upptagen med att stirra på filmen utan att blinka, torka av de våta handflatorna mot knäna och försöka bortse från att hjärtat hoppar i bröstet på en...

Underhålla!

Filmen är enbart gjord för att underhålla, och det gör den. Jag brukar prata om att "om en film levererar så skall den också ha betyg därefter". Man kan inte sätta sig på finkulturens höga hästar och fnysa föraktfullt om att det "ändå bara är underhållning"! ALL KULTUR ÄR BARA UNDERHÅLLNING - TIDSFÖRDRIV! Sedan kan det vara mer eller mindre berikande för individen, men det är en helt annan sak.

Betyg

Jag ger Taken ett mycket högt betyg, den underhåller ta mig tusan hela vägen och - utan att avslöja för mycket ur filmen - så är jag mycket svag för hämnarfilmer...
En klockren fyra för filmen som helhet. Skådespeleriet - bortsett från i början av filmen - ligger på en stabil trea. Bra, utan att vara lysande. Men som sagt - ifråga om handsvettsutvecklingshandduksbetyg så får den en stabil FEMMA! ;o)


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, men kanske lite blåsning på bio
- Underkänd, näe - inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

19 sep. 2008

Annika Östberg och rättvisan

Mycket bra och insiktsfull ledare i DN idag:
Det hör till god journalistisk sed att visa särskild hänsyn till medieovana personer som inte förmår överblicka konsekvenserna av att gå ut med något offentligt. Men när det gäller brottsoffer, som utan att inse följderna själva söker medieljuset, finns uppenbart inga begränsningar. I en värld där varken journalister eller domare förmår upprätthålla de etiska eller juridiska gränserna hamnar brottsoffren mitt emellan.

Jag har själv reagerat på hur media idag håller rättegång i tidningar och TV, parallellt med rättsprocessen. Att de sedan efter dom har fallit strålar samman i vad som knappast kan beskrivas som en rättsrespektgivande process är numera ganska vanligt. Då tänker jag i första hand på hur nämndemännen hanterade Arbogamålet i efterhand. Att erkänna att man hela tiden, tydligen t o m innan rättegången, trott att tyskan var skyldig känns inte som en direkt korrekt inställning? Och hur pass mycket felaktiga domar kan vi stå ut med?

Men?

Är det verkligen rättssamhällets ansvar att offren får själavård och känner sig upprättade? Hmm, nu när jag ställer frågan inser jag nog att svaret är nej. Vård och själasörjning skall nog andra delar av vårt samhälle stå för. Rättssamhället skall vara obundet av offer som är besatta av hämnd, att det möjligtvis sedan kan vara en fråga för vården för den dömde är en annan sak. Jag tänker då bl a på anhörigkonfrontation, t ex VIP. Men då handlar det kanske inte om straff i första hand, det handlar om ett steg i en behandling , för de som är mottagbara.

Annika Östberg

Givetvis handlar ledaren i mångt och mycket om Annika Östberg, som ju sitter instängd i sitt hemland USA, dömd för medhjälp till mord. Hon hävdar med bestämdhet att hon vill till sitt födelseland sverige för att förvaras återstoden av sitt straff. Det handlar givetvis mycket om att hon vill ha ett tidsbestämt straff, vilket krävs om hon skall sitta av återstoden i Sverige. Jag har skrivit en del om henne tidigare;

Ta konsekvensen - och seden dit man kommer!

Annika Östberg har jag faktiskt inget övers för, hon får ta de konsekvenser det får att begå brott i ett annat land. Jag tycker att det är svensk lag och rättspraxis som gäller de som begår brott här, och kräver samma sak av de som begår brott utomlands. Handling och konsekvens; amerikansk lag och praxis. Dessutom är synen på henne och hennes brott inte helt korrekt i svensk media. För att sälja lösnummer så måste man utmåla henne som ett offer...

Seden

Här får man inte ens en sträng blick av en polis om man spottar på trottoaren, i Singapore har jag för mig att man får spöstraff... Alltså spottar jag INTE på gatan i Singapore, och gör jag det så får jag ta konsekvenserna. Att skrika om ohumant beteende är den värsta sortens kolinialpolitik, att kräva att bli särbehandlad eftersom "vi står över er i utvecklingen"... Men det är en helt annan sak att försöka hjälpa motparten att höja ribban för lite mer humana värden.

Konsekvensen

Begår jag således ett brott i Thailand får jag räkna med att dömas enligt deras lagar och praxis. Precis som Östberg i USA. Därför ömmar jag inte direkt över henne, oavsett kön/läggning. Men visst kan jag se att det handlar om en trasig människa, med ett olyckligt förflutet, men jag anser nog att hon får stå sitt kast och gott sitta kvar tills hon blir frisläppt enligt praxis. Jag ser faktiskt inte varför svenska skattebetalare skall bidra med skattepengar för att hon skall komma "hem". Det finns betydligt mer beundrandsvärda och viktigare saker att lägga pengar på.

Ohumant i USA

Jag ställer INTE upp alls på amerikansk justitiepolitik, men därifrån är steget långt till att vilja ta hem "stackars" fångar som valt att leva over-there tills de råkade illa ut, då de börjar skrika om ohuman behandling och plötslig hemlängtan... USCH!
Jag kommer inte på sådär många länder där jag skulle vilja sitta av ett fängelsestraff... Vi har inte på något sätt en bra fångvård, absolut inte. Men i en internationell jämförelse tror jag vi står oss riktigt bra! Framför allt mot "utvecklade" länder som t ex USA.

Straff light?

Vi har inte heller, i jämförelse, särskilt hårda straff, så givetvis skulle jag gnälla om jag begått straff utomlands, om att jag vill sitta av mitt straff i Sverige. I t ex Östbergs fall så tycker jag att hon gott kan avtjäna sitt straff där. Det går s a s inte att uppföra sig illa borta, och när det kommer på tal om straff, så vill man hem eftersom "där får jag minsann inte alls så hårt straff, och det är mycket bekvämare!"
Man får allt stå sitt kast tycker jag. Men betyder det per automatik att jag ställer upp på de främmande reglerna, nej - men vill jag inte ta konsekvenserna så får jag snällt följa reglerna.

Svensk??

Iofs är detta på sätt och vis en icke-diskussion, för såvitt jag minns så hade Östberg bott i USA i 20-25år innan hon var med och dödade en polis och försökte ta död på fler poliser. Så vad mig anbelangar så är hon en amerikansk medborgare som sitter av ett straff som hon gjort i USA.

Att det råkar finnas ett 40-årigt kryphål i form av ett gammalt medborgarskap är faanimig kränkande för mig som rättskaffens medborgare i Sverige.

En mycket befogad fråga är hur mycket släkt och vänner hon har i sverige efter ha varit borta i 40-45 år? Inte helt trovärdigt om jag ska vara ärlig.

Men stackars Annika...

Hon är inte överhuvudtaget så oskyldig som hon framställs. Dels så hjälpte hon till med att ladda om vapnen under skottutväxlingen, dels försökte hon kasta sig efter vapnen efter det att polisen lyckats skjuta ihjäl hennes pojkvän som sedan tog livet av sig. Så det är knappast någon duvunge det handlar om. Men visst är det en klok taktik att utmåla sig själv som ett offer för omständigheterna och maktfullkomliga män... Småäckligt tycker jag personligen.

Inte sveriges ansvar

När hon beskriver sig själv som att hon "tämligen viljelöst följt med de män hon haft förhållanden med", så låter det knappast som något annat än en friskrivningsklausul eller? Låter i alla fall knappast som någon som står upp och tar ansvar?
Jag ser henne helt enkelt som en svensk utvandrare som valde att leva och begå brott i ett annat land. Då ser jag inte någonstans var svea rikes ansvar finns någonstans. Man får stå sitt kast. Det finns mycket viktigare och angelägnare fall som bör prioriteras före. Det har ingenting med att hon är kvinna, eller att hon har en mamma som bor i sverige.

Insikt?

Där många ser "självdistans och självironi" så ser jag inte ett uns till självkritik och ansvarstagande, och i förlängningen ingen insikt i sin egen roll i dessa illdåd. Jag ser bara en människa som lärt sig av ett antal hearings om hur hon skall uttrycka sig för att maximera chansen att ta sig därifrån. Det har jag för all del inga problem med, vi tappar snabbt den samhällsliga fernissan och uppför oss som djur, vem skulle inte det i fängelse, och därtill ett amerikanskt?

Dagsaktuell i media

SvD: Kan få avtjäna straffet i Sverige
SvD: Annika Östberg fick avslag
(lustigt nog samma artikel ovan...)
SvD: Recension Annika Östberg – fånge W18968 Deasy
DN: Ingen överflyttning för Annika Östberg
AB: Nytt bakslag för Annika Östberg

Vård o rehab

Jag förordar starkt vård och rehab för fängelsekunder, ett straff som bara renderar i förvaring och sedan ett snabbt återfall är bilden av ett fullständigt misslyckat straff. Det är oerhört viktigt att man så långt det går försöker att rehabilitera fångar under strafftiden. Det är återfallsfrekvensen som håller siffrorna uppe.

Förebyggande

Att spärra in människor längre har vi bra statistik på, och det tycks inte ge lägre brottslighet och dessutom har det en förmåga att rejält öka på återfallen efter avslutat straff. Knappast något positivt alls, eller? Men massmedias tryck, och allmänhetens raseri och fördummning gör att det bara hörs krav på ökad säkerhet, ökade strafflängder etc. Nu senast med Englas banemans fängslande så höjdes rösterna rejält om dödsstraff och hårdare tag. Tre domar och sedan livstid var ett annat krav som ekade mellan väggarna. Herregud!

Fångvården

Den fula verkligheten gör att det bara finns begränsade resurser som man onekligen bör spendera där den gör som mest nytta. Att man inte kan göra som men teoretiskt vill - dvs ge alla vad de behöver kan knappast förhindra att man i praktiken ger mest där det gör mest?
Enkel logik - mer fängelse, mer "välutbildad" kriminalitet.
Jag har faktiskt ett mycket stort antal släktingar som jobbat inom kriminalvården, fråga mig absolut inte varför! ;o)
Det är en oerhörd majoritet av de som sitter för grövre våldbrott som kommer från trasiga förhållanden, med missbruk och utanförskap. En tankelek, vad gör mest för kriminaliteten - hårdare straff eller att man lyckas lyfta upp de lägre marginaliserade socialgrupperna så att de försvinner i mängden?

Undantaget Clark Olofsson

Har en god vän som jobbat som polis i några av de värre områdena i Stockholm under den tid han var patrullerande polis - och han bekräftar bilden till 100%. Det finns iofs för honom ett starkt undantag till bilden av en trasig människa, med trasig och trasslig bakgrund, samt dålig utbildningsnivå - det är Clark Olofsson (idag Daniel Demuync). Han var oerhört intelligent, social och lätt att ha att göra med - förutom det som tydligen gällde ett förmodat brott, vilket min vän skulle förhöra honom om.
"Det är upp till er att bevisa, något mer vill jag inte säga om den saken"
, var det enda han sade om det, men samtalet i övrigt hade varit just av mycket intressant art på hög nivå.

"Socioekonomiskt mindre välbeställda miljöer"

"Det är också sedan länge väl känt att det är vanligare att kriminellt aktiva kommer från socioekonomiskt mindre välbeställda miljöer. Det är däremot ingen självklarhet att det rör sig om några enkla orsakssammanhang. De allra flesta barn som växer upp i sådana miljöer blir trots allt inte kriminella."
Källa: BRÅ

Enkel och svårbestridbar statistik. Och nog något som tarvar till mer forskning. Vill gärna höra tankar kring varför en så överväldigande majoritet kommer från "socioekonomiskt mindre välbeställda miljöer". Visst finns det en hel del kriminella som har haft psykosocialt problematikt barndom, de finns i alla samhällsgrupper och är också överrepresenterade i den kriminella statistiken, men risken för dessa ökar mångfalt när man växer upp i utsatta familjer.

En kriminell kommer oftast ifrån en viss typ av bakgrund, emedan någon från en viss typ av bakgrund inte alls oftast blir kriminell...


//Zac

18 sep. 2008

Dumfeminismens eftervärkningar...

Jag blir så förbannat trött. Visst skulle man kunna hånskratta åt att den fruktansvärt puckade politiken med "positiv särbehandling" - som om det ens finns något som heter så - slår så fel; ur ett feministiskt perspektiv alltså...

Diskriminering är inget annat än diskriminering!

Det handlar givetvis om en anmälan om diskriminering av kvinnor på en linje som könskvoterats på Sveriges lantbruksuniver­sitet. Kvinnorna faller som käglor trots samma kompetens som de män vilka kom in p g a att de faktiskt har testiklar snarare än bättre kunskaper.

Bort bort bort!

Det finns inget gott i att särbehandla någon utanför gällande regelverk, för jag tror inte heller att det egentligen är lagligt. Särbehandling av någon innebär alltid diskriminering av någon annan. Jag kan inte ens vara skadeglad åt att man skjuter sig själv i foten på detta sätt.

Feminist = pro diskriminering

Till skillnad från feministerna så avskyr jag all typ av diskriminering och kämpar aktivt mot den. Att jag gör det med glimten i ögat genom att påtala orättvisor som att kvinnliga porrstjärnor har bättre betalt än manliga diton, eller att det inte görs någon viktning av pojkars betyg i skolan (de har ju sämre betyg där). Sedan finns det viktigare frågor som gäller friheten att välja själv utan ideologiska påfund, familjepolitiken, äktenskapsbalken, "allmän tjänsteplikt inom totalförsvaret" etc. Där är det svårare att vara humoristisk eftersom det så uppenbart är enkelt verifierad könsdiskriminering - men då det gäller individer med testiklar (den absoluta majoriteten av dem) så struntar man helt enkelt i det.

Historisk manlig arvssynd

Min egen tro är att det handlar om att man anser sig kompensera för den förment feministiska, historiska manliga arvssynden. Otäcka människor med dålig syn på människor som individer. Men de är besatta av kön, helt komplett besatta. Jag vill kämpa emot diskriminering, inte tvingas diskutera kön gång på gång. Är det verkligen bara jag i hela universum som inser hur bromsande det är för kampen mot diskriminering? Usch!

Kloka åsikter

Maria Abrahamsson är som vanligt både skarp och rätt ute;
Könsdiskriminerande ansökningsregler må vara ett effektivt sätt i den akademiska världen att snygga till könsobalanser på kvinno- respektive mansdominerande utbildningar. Men rättvist är det inte och förmodligen inte heller lagligt.

Läs också...

Genusperspektivs otäcka, men viktiga postning om 'Genuspedagogik i skolan – ett möjligt övergrepp på barnen'
AB
Centrum för rättvisa
Centrum för rättvisa - grupptalan


//Zac
PS. Jag är fullt medveten om min medvetna felstavning i titeln - en humoristisk touch! ;o)

17 sep. 2008

Är det så katterna gör??

AHA!

//Zac

Skit i vilket! (FRA)


–Kalla det gärna omtag, kalla det att backa. Om ni är rädda för att säga ”riv upp, gör om och gör rätt” kan ni kalla det vad ni vill. Vi skiter i vilket, bara ni gör det.

Kloka ord till alliansens politiker från CUF-ordföranden Magnus Andersson. Undrar om det finns några kloka allianspolitiker som lyssnar också?

Mer

AB
DN
SvD Ledarsidan
Politikerbloggen
Ex, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4 o Ex5

Opassande
Per Ströms blogg
Minamoderatakarameller


//Zac

16 sep. 2008

FRA o C

Vilken tur ni har C! Att ni har sådana modiga medlemmar att ni faktiskt kanske får tillbaka en del av den ideologiska (läs liberala) respekt som ni förlorade när ni i alliansen drev igenom FRA-förslaget.
Det är dags att komma till insikt. Den nyligen beslutade FRA-lagen var så dålig redan från början att den inte längre går att lappa och laga. FRA-lagen är ett sjunkande skepp som är ett hot mot den personliga integriteten.
..
Lagen måste rivas upp och skickas tillbaka till ritbordet genom att tillsätta en blocköverskridande parlamentarisk utredning. Sverige behöver en bra och rättssäker signalspaning.
(Källa, DN Debatt.)

Och idag blir det en hel del demonstrationer, hoppas solen lyser på er - demokratiska förkämpar!


//Zac

15 sep. 2008

14 sep. 2008

Riv upp FRA nu!

Herregud, se till att kapa ankartrossen och segla ut ur den gyttjepöl där FRA härbärgar sig längst ner innan den drar ner hela Alliansbygget nu Reinfeldt! Förtroendet för dig lär knappast öka efter kvällens aktiviteter på TV:n heller. Kan bara gissa hur det kommer att låta på ledarplats imorrn...
 • En skitlag är en skitlag som är en skitlag.
 • En integritetkränkade skitlag är en integritetkränkade skitlag som är en integritetkränkade skitlag.
 • En vinande partipiska för att driva igenom en integritetkränkade skitlag m h a villigt okunniga politker är en vinande partipiska för att driva igenom en integritetkränkade skitlag m h a villigt okunniga politker som är en vinande partipiska för att driva igenom en integritetkränkade skitlag m h a villigt okunniga politker.
Bort bort bort.

Länkar

Och läs - vad sjutton kan man skriva om detta - vilken sörja!?
SVT o SVT1
AB
Sydsvenskan
SvD o SvD1
DN, DN1, DN2, DN3, DN4 o DN5
Ex1 o Ex2

Bloggarna kommenterar:

Opassande o Opassande1
Minamoderatakarameller x2
Rick Falkvinge
Politikebloggen
Carl Bildt
Alliansfritt Sverige
Blogge Bloggelito


//Zac
UPDATE - DN Ledare:
För medborgare som närmade sig frågan [FRA, min anm] ur ett mer vardagligt perspektiv framstod regeringens hållning som grotesk: Med vilken rätt trålar staten bland mejl som inte har någonting med terrorism eller nationell säkerhet att göra? Varför skulle vi medborgare stillatigande ge upp vår rätt till privata kontakter via mejl och telefon?
I stället för att erkänna den skarpa konflikten mellan signalspaning i kabel och personlig integritet försökte regeringen snabbt baxa lagen genom den parlamentariska processen. Remisstiden hölls kort. Inte heller blev det någon parlamentarisk utredning med de möjligheter till genomlysning och bred politisk förankring som sådana ger.
Det är fortfarande möjligt att backa. I sak vore det det enda rätt. Men av en statsminister som haft statsbärandet som sin ledstjärna kräver det inte minst självövervinnelse.
Och delvis i SvD Ledare:
Nyligen förklarar Beatrice Ask att hon inte vinner alla debatter i regeringen, men rätt många, och att bråk ska hållas inom familjen (ST Press 11/08) . Ja, men fajter inom regeringen som gäller grundläggande rättsstatsprinciper bara måste en justitieminister vinna.
Läs hela - Maria Abrahamsson är skarp som vanligt.

Mördade svenska politiker

Jag skrev bara för några dagar sedan om mordet på Anna Lindh:
Det är idag 5 år sedan Anna Lindh mördades på NK, jag och en kollega var på hemväg från Stockholm då vi hörde de första rapporterna på radio. När jag steg ur bilen vid hemmet var det fortfarande rapporter om en skada i armen. Under eftermiddagen/kvällen så stod det snart klart att hon var betydligt mer skadad, och när man pratade om en knivskada i levern så förstod jag att det säkert var mycket, mycket illa.

Trauma

Visst var det en oerhört stark känsla av overklighet när det hände. Tyvärr fick vi ånyo se prov på svensk polis oerhörda tafatthet och närmas tjänsteoduglighet. En svensk utrikesminister mördas mitt på blanka dagen på ett av Stockholms populäraste varuhus. Jag såg avspärrningar på ett par meter, hur en polis kom gående med kepsen i handen hur man handskades med mordvapenet etc. Inte svensk polis finaste stund... Och senaste gången något liknande hänt så var det lika illa - hade man inte lärt sig ett dugg på de 20 år som skilde mordet på Olof Palme ?

[adderade länkar]

Debattartikel

Idag läser jag en debattartikel på DN Debatt: ”Impulsmord på toppolitiker ett unikt svenskt fenomen”, där författarna tycks ha åsikter om samma detaljer som mig:
I fallen Palme och Lindh framträder också egendomligt likartade mordförlopp som upprepas med sjutton års
mellanrum. Det innebär alltså att Palmemordet inte resulterat i samhälleliga skyddsåtgärder för att förhindra en upprepning.

Och visst är det mysko, tyvärr ett extremt exempel på den Kling&Klang-mentalitet som tydligen finns och frodas inom svensk polis.

Tryggt?

Nej, knappast...


//Zac

Direkt diskriminering!

Linda Skugge lyckas i sedvanlig ordning rapa upp exempel på direkt diskriminering, som i dagens läge är politisk korrekta, läs feministiska och enbart kvinnobefrämjande, utan att egentligen säga någonting annat. Dels undrar jag varför det är ett självändamål med att öka andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna, dels undrar jag varför det är helt OK att utmåla den lilla minoriteten svenskar på Rinkebyskolan som lata och odrivna?

SvD... PLEASE?

Dels undrar jag också varför SvD plockar in en ordbajsande nolla som Skugge, som iofs drar trafik/läsare, men som faktiskt har mycket, mycket ringa saker att säga. Och kvalitén på det hon skriver hör knappast hemma i en morgontidning, och definitivt inte under 'näringslivsdelen' heller...

Orkar inte

Jag orkar inte ens bemöta alla dumheter om direkt diskriminerande stöjdundervisning enbart för flickor, sommarkurser enbart för flickor, mentorsprogram enbart för flickor och så vidare... *trött*
Genusperspektiv bjuder på mera noggrann analys (hur orkar de??) och just ett genusperspektiv på dumheterna...


//Zac
UPDATE: Genusperspektiv kanske inte orkar trots allt... :o(
Vi håller alla tummarna för att orken kommer tillbaka snarast.

13 sep. 2008

Jäv(liga) Experter...

Problem med att det förekommer misstankar om jäv?

NEJ!

Men det har aldrig hittills bekymrat medlemmar av expertgruppen som tar/tog fram kostråden på SLV... Nej, nej - här lever man gott på sina dubbla sitsar och låtsas som det regnar; tillverkarna (industrin!) är ansvarsfulla och inget är farligt under deras egna gränsvärden... Och detta emedan vi andra som ser alla dessa konstigheter i och kring kostråden nu äntligen får gehör i media, iofs initierat av etablerade LC:are och några andra modiga individer:
Ralf Sundberg, med dr, docent, privatläkare, Malmö
Karl-E Arfors, professor, fd forskningschef, Pharmacia
Annika Dahlqvist, leg läkare, Njurunda
Christer Enkvist, överläkare, Trollhättan
Björn Hammarskjöld, fd överläkare i pediatrik, fil lic i biokemi, Mora
Johan Hedbrantfil dr, forskningsingenjör, Linköping
Åsa Larsson, distriktsläkare, Trollhättan
Tore Persson, leg läkare, Stockholm
Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap, Göteborg
Jørgen Vesti-Nielsen, överläkare,Karlshamn.

Skitnödiga?

Som min rubrik var på ett inlägg, personligen tycker jag att det var ett av mina roligaste rubrikval! ;o)

SLV, ja...

De har fått en mycket hårdförd kritiker i Kostdoktorn (Dr. Andreas Eenfeldt). Han har gått i clinch med Prof Claude Marcus i läkartidningen.
Intressant läsning:
"Kost med högt intag av fett kan ifrågasättas" (CM m fl)
"Inte aktuellt ompröva tillsynsbeslutet" (SoS svarar)
"Extrem kost är inte förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet" (CM m fl svarar SoS)
"Märkligt utspel från kostexperter"  (Kostdoktorn kommenterar)
"Ett inlägg ämnat att förvirra" (CM m fl bemöter Kostdoktorn)
"Hög tid för nytänkande i kostfrågan" (Kostdoktorn i nytt inlägg)

WHI-studien

En Gunnar Johansson på Folkhälsoinstitutet försökte sig på att diskreditera WHI-studien, en studie som faktiskt sitter som en nagel i ögat på SLV och visar på hur fel kostråden är. Det är också en oerhört stor  - störst! - studie.
Jag klipper från kostdoktorn:
Johansson argumenterar i Läkartidningen för att vi inte kan lita på resultatet av denna jättestudie eftersom:
 1. De borde ha ätit ännu mindre fett än 24%
 2. De borde ha ätit ännu mindre mättat fett än 8%
 3. De borde ha ätit ännu mer frukt och grönsaker
 4. Studien borde ha pågått längre tid än åtta år
 5. De borde ha ätit ännu mer fullkorn
 6. Kvinnorna var för gamla (medel 62 år). Att börja så sent hjälper tydligen inte.
 7. Kvinnorna i den fettsnåla gruppen ljög troligen om sitt matintag (!)
 8. Deltagarna var trötta på alla kostregistreringar
 9. Kost-formuläret som deltagarna fyllde i var dåligt
 10. En del deltagare kan ha fått i sig mycket folat, vilket kan ha stört resultatet
 11. Dessutom rapporterade många medier felaktigt negativt om resultatet
..
Jag [Kostdoktorn, min anm] erbjuder här en alternativ, enklare förklaring till studiens fynd:
 1. Naturligt fett är inte farligt.

KABOOM! :oD

Bort med SLV - ända till Socialdepartementet!


Alla mina inlägg som berör SLV

Hur duperad kan man bli?

Efter ha läst om hur illa det kan bli när läkemedelsbolag bluffar och ljuger för att få prångla ut mer tabletter så tappar man onekligen en del av tron på systemet överhuvudtaget...
ÄCKLIGT!


//Zac

12 sep. 2008

FRA-pperande tjänsteoduglighet?

Jag måste säga att jag är mycket tudelad vad gäller den sakta svängande attityden ifrån de politiker som röstade igenom FRA-förslaget. Dels tycker jag att det är bra att man nu faktiskt öppnar ögonen och tar förslaget för vad det är; det mest integritetskränkande lagförslaget i fredstid, som ger mer eller mindre fria händer för en insynsskyddad ljusskygg verksamhet...

Men...

Men samtidigt tycker jag det är den grövsta sortens tjänstefel att ducka för partipiskan och bara reflexmässigt trycka på 'ja'-knappen... Har man inte mer omsorg om sina väljare - svenska folket - så har man faktiskt inte i riksdagen att göra!
Grymt vad besviken jag faktiskt är!

IE 8 kränker integriteten!

Nja, att företag försöker dra nytta av sina produkter, också integritetskränkande nytta kan knappast överraska någon. De tappar enormt i kredibilitet och i kunder, inbillar jag mig, så är det på en öppen marknad med valmöjligheter för individen... Kanske den direkta motsatsen till en insynsskyddad ljusskygg verksamhet som FRA...
Det är onekligen allas rätt att surfa helt anonymt...


//Zac

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...