30 juni 2008

Protestera mera!

För att travestera ett berömt citat ifrån Malena Ivarsson:

Protestera mera!

Expressen har gjort ett utmärkt initiativ i sin protestmail-funktion. Du bifogar ditt namn och mailadress sedan skickas mailet till samtliga riksdagsledamoter:
Bästa riksdagsledamot,

Jag vill med detta mejl protestera mot FRA-lagen.

Om mitt mejl passerar Sveriges gränser kommer FRA i framtiden ha rätt att lyssna av det. Du är en av dem som röstat för att mitt mejl till dig - och all annan kabelbunden trafik som passerar Sveriges gränser - ska avlyssnas av FRA. Jag anser att det är orimligt att en protest till en riksdagsledamot riskerar att passera FRA och kräver att lagen ska stoppas.

Med vänliga hälsningar,

Ditt namn
Min e-postadress är: Din e-postadress


Enkelt som sjutton, gör det omedelbart och se till att alla dina bekanta gör samma sak!
Tydligen har riksdagen problem med mailtrafiken idag - se till att den fortsätter att vara nertyngd. (DN, SvD) Se också till att täppa till munnen på FP:s Johan Pehrson:
- Jag tror inte att en kampanj har någon påverkan nu. Det känns jättekonstigt att det kommer nu. Jag tycker att vi har haft en bra debatt innan.

Hahaa! Dagens historieförfalskning mina damer och herrar! :o)
Allianspolitikerna gjorde allt de kunde för att begrava frågan, alla spindoktorer var sannolikt inblandade för att i möjligaste mån begrava frågan tills beslutet var taget. Bloggarna var tidigt ute och började härja och först efter en eeeeextrem långsam start så plockade gammelmedia upp frågan och politikerna började känna sig riktigt pressade... "..jättekonstigt att det kommer nu." - ja, herregud! Visst är det konstigt efter det att ni begravt frågan och gammelmedia varit oerhört motsträvig att ta upp frågan. Uttrycket "Bra debatt" är så dumt att jag inte ens kommenterar det! >:o(

Framtiden

Det är dags att regeringschefen lyssnar på opinionen, hälften av vallöfterna är uppfyllda sägs det, men att sälja ut vårt privatliv var inte ett av dem - förståerligt! Jag rekommenderar honom att läsa t ex Lars Berge på SvD om en sannolik framtid... Rysligt värre!


//Zac29 juni 2008

Världsfrånvända politiker i FRA-frågan

Läste nu imorse en utmärkt ledare på DN som ger en bilden av helt aningslösa politiker som uppenbarligen inte förstår vad personlig integritet egentligen innebär.
Man har i åratal nu tvingat skolbarn se spelfilm som överensstämmer med politikernas världsbild - t ex 'Schindlers List' och inte minst 'Lilja 4-ever'. Jag föreslår att politikerna idag sätter sig och tittar på '1984', 'V for vendetta', 'Das leberen der anderen' och min personliga favorit 'Animal Farm'. Tyvärr så lär de knappast ta in bilden av sig själva som det öppna, demokratiska samhällets främsta fiender ändå... :o(

Tillbaks till ämnet!

Usch jag blir så förbannad! Men som DN skriver i den nämnda ledaren, så beslår man Stockholms landstings uttalanden med antingen lögner, eller okunnighet - och då rör det sig tydligen om läskunnighet:
Och jodå, Stockholms läns landsting, i utredningsuppdraget ingår visst att undersöka i vilken grad polisen ska få tillgång till PKU-registren. Utredaren ska "analysera vilka behov de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna ta vävnadsprover från PKU-biobanken i beslag". Perspektivet är de brottsbekämpande myndigheternas. Inte de individer som anförtrott vården att ta blodprov på sina nyfödda att använda i medicinskt syfte.

Det mest skrämmande, och intressanta, är givetvis hur man lägger fram och retoriskt försöker låtsas om som om förslagen inte alls är farliga för vår integritet... Precis samma strategi som i FRA-frågan. Inte helt förvånande så är DN:s Karin Bojs också mycket kritisk till detta. Chefen för biobanken försöker gjuta olja på vågorna och lägger tonvikten på att det är ett stort missförstånd, något som DN som sagt krossar i sin ledare (och för övrigt MuF )...

Gå ur!

I mitt inlägg 'FRA, PKU ≠ FRIHET' så finns det en instruktion om hur man går ur registret - använd den. Det är synd att man måste offra en chans till intressant och givande forskning, men i andra vågskålen så offrar politikerna våran integritet och rätten till ett privatliv, så...

Inte ens FRA...

Anders Wik, nyss avgången överdirektör vid FRA på DN Debatt:
"Inte ens FRA tror att terrorister skulle vara så dumma att de skriver om sina attentat i sina mejl. Det passar kanske i ett kåseri, men inte i verkligheten."

Vilka övriga hot skulle FRA identifiera?
Jag vill minnas att i stort sett varenda massövervakningsförespråkare från alliansen som vågade uttala sig pratade om förhindrande av terrorism? Något som FRA tydligen inte kan bidraga med alls?! Det är dags att politikerna öppnar ögonen och inser att de har uppfört sig som nyttiga idioter...
De har nu bidragit till att skada vårt öppna samhälle betydligt mer än någon terrorist någonsin gjort...
:o(

Mer förkrossande...

FRA-basen Ingvar Åkesson intervjuas i SvD där han också fullständigt underkänner det som allianspolitiker efter allianspolitiker stod och sade i ansiktet på svenska folket. Läs - det är oerhört grym läsning för alliansen och alla som trodde på dem...
–Vi är väldigt ensamma i det här. Vi är en slagpåse, vi dras ­ i smutsen, vi får löpa gatlopp. Det hade varit bra om våra uppdragsgivare, till exempel departementen och regeringen, kunde ha stått upp för oss och förklarat varför de tycker att FRA behövs. Statsministern och försvarsministern har tagit några debatter, men i stort har det varit väldigt tyst.

Jojo, politikerna göm-glömde bort frågan och sedan använde man retorik som inte hade något med verkligheten att göra... Herrengud, vad är det för fel på dem?

En portion snömos kanske?

Trovärdigheten gentemot kritikerna bör öka när FRA - eller övervakarna - redovisar hur väl "inrikesspärrarna" fungerat i praktiken. I övrigt måste vi kunna lita på att en statlig myndighet följer lagen. Och vi måste kunna lita på att de som övervakar gör sitt jobb. Kan vi inte det så spelar det väl ingen roll vilka lagarna är - FRA antas väl ändå bryta mot dem.
FRA:s verksamhet är viktig för Sverige. Den är hemlig, känslig, laglig, kontrollerad och nu äntligen lagreglerad. Det tycker jag är bra.
(Källa.)

Tja, att tomtarna på FRA har alla tomtar hemma på loftet är ganska tydligt, det är skrattretande vilket världsfrånvänd inställning de har. Skrämmande, och det är denna typ av människor som sitter och skall få frikort för att massavlyssna? HUA! Ljuger gör de också... Och Emma på Opassande pekar också på hur långt ifrån verkligheten denna artikel är.

Protester

Jag blir så lycklig när jag ser att arbetet mot detta monstruösa lagförslag fortsätter och fortsätter... Hysteriskt roligt blir det när Kinesisk media av alla länder häpnar över svensk massavlyssning. Vissa i gammelmedia tjurar fortfarande över att bloggarna tvingade upp frågan i media överhuvudtaget...

Glöm inte!

Detta får inte göm-glömmas bort! Vi måste se till att detta är en levande fråga som kommer att kasta sin skugga i media ända tills den tas tillbaka och kastas i papperskorgen!


//Zac


28 juni 2008

Rent mjöl...

Jag skrev för några dagar sedan om FRA (sic!) och vill citera en liten passus där:

Rent mjöl i påsen?

En av mina favoritskribenter, Anna Ekelund på AB skriver klokt om detta:
I ”Processen” häktas Josef K en morgon utan att få reda på varför. Den som kan sin Kafka vet att det aldrig någonsin är du själv, utan den som har makten som avgör hur rent mjölet i din påse är.

Bloggen Bent utvecklar detta alldeles rysligt (ur alla betydelser) utmärkt i 'Tror du verkligen att ditt mjöl är rent?':

Argumentet ”mitt mjöl är rent” blir till en Pandoras ask som slår spiken i demokratins kista, och argumentet blir den kil som skiljer en individ från hans fundamentala rättigheter gentemot det allmänna.

För det är som sagt inte individen själv som bestämmer mjölets renhet. Mjölets renhet är en förhandlingsfråga. Och individen själv är aldrig del av förhandlingen.

Stick å läs hela direkt!//Zac

Vafaan - tjock av frukt??

Är inte detta ganska extremt gammalt som AB kommer dragande med ? 'Marmeladen gör dig tjock' - Rössner sprider välsignade (SLV-välsignade vill säga) visdomsord:

Nu har forskarna upptäckt att fruktos, fruktsocker, kan orsaka bukfetma.

..

Frukt innehåller fruktos. Men det är bäst att säga det en gång för alla: du blir inte tjock av frukt.

– Så mycket orkar man inte äta, säger bantningsprofessorn Stephan Rössner.

Usch för allt socker utom frukten!?

Ojdå. Låt oss vända blicken mot Kostdoktorns utmärkta genomgång:

Livsmedel
Sockerhalt
Broccoli
2g/100g
Gurka
1,4g/100g
Tomater
3,5g/100g
Apelsin
8.9g (3,6g sackaros, 2,7g fruktos, 2,6g glukos)/100g
Äpple
8,3g/100g
Banan
18,3g/100g


Coca Cola
10,9g (4,0g sackaros, 3,4g fruktos, 3,5g glukos)/100g
Danonino 6p
14,6g/100g
Arla Mild LättYoghurt, Citron
9g/100g (och knappt inget nyttigt fett, som normalt finns i alla mjölkprodukter...)


Det som är riktigt intressant är att du tycks få i dig ganska exakt samma typer - och mängd - av socker oavsett om du äter apelsin/äpple eller dricker Coca Cola... Och banan skall vi inte prata högt om! Men di e ju så nöttiga? Lär och läs mer i mina inlägg 'Skippa frukten!', 'Men bananerna då?', 'Mer frukt!' och 'Jordgubbar någon?'. Kom igen och påstå på nytt att frukt är nyttigt efter läst de inläggen... (Plocka också 'LC och stenålderskost' när du ändå håller på...)

Vitaminerna då??

Vi hämtar ånyo från kostdoktorn:
Behöver jag verkligen kommentera diagrammet? Klicka på det för att få upp en fullstor version.

Socker, socker, socker...

Vi petar i oss bortåt ett kilo raffinerat socker och ett kilo stärkelse per vecka - det är enkel matematik att det handlar om ett drygt 100-tal kilo per år! Och så undrar man varför vi blir allt fetare?

Återanvändning!

När jag tittar lite mer på vikt-sidorna på AB så dyker en gammal bekant upp, 'Så går du upp i vikt', som jag skrev om hur den återanvändes redan för ett år sedan i inlägget 'Gå UPP i vikt!'... Ja, det är många journalister som har semester nu på sommaren... ;o)


//Zac

27 juni 2008

Filmrecension: 2 Dagar i Paris

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses

'2 dagar i Paris'

Avdelningen pratiga, lite småintelligent humor-filmer? Tycker själv att denna är ganska oemotstånderlig, dock inget för sådana som måste ha snabb action för att inte tröttna.
Mjuk, konstnärlig pariserska tar med okänslig, (mycket) burdus amerikansk pojkvän på en weekend hem till familjen och vänner i Paris. Snacka fullständig kulturskymning! :o)
Möjligtvis den bästa "Woody Allen-filmen" som han inte själv är inblandad i?!

Julie Delpy ligger i sann multitalangtradition bakom manus, regi, klippning och även musik. Mycket intelligent manus, med guldkornsbeströdd dialog från och till:
"It's not your dick that's too big for French condoms. It's your ego that's too big for French condoms. And... and Italian, too."

//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

Farbror Zac!

Jaha, då är man sedan knappt ett dygn farbror för första gången. Brorsan och fru levererade en frisk gosse till världen igår morse.

Jag minns själv vilket mirakel det var, men också början på ett helt ny erfarenhet av ett föräldraskap som normalt innebär lika delar oro som glädje; det är tufft att vara förälder. Extra tufft är det att vara precis nybliven förälder, jag tror att framför allt som man är det lite av en extra chock när väl det lilla livet tittar ut, för kvinnan är det kanske inte helt överraskande då hon haft det i sig i 9 månader och under den tiden blivit båda psykiskt och fysiskt förberedd.

Kvinnokraft

Naturen är fantastisk, det är nog det närmaste man kan komma en gudom - en födande kvinna, en livsgivare. Vad är vår, männens styrka jämfört med det? Inte nog med det, de producerar sedan all mat till den lille, allt för att växa och bli stor - en massa mättade fetter och kolesterol. Dessutom är bröstmjölken fylld med laktos, för att den lille snabbt skall lägga på hullet och därmed försäkra sig lite extra inför de eventuella vedermödor som ligger i den kommande tiden. Bröstmjölk är ta mig tusan magiskt, den kan döda cancerceller utan att den omgivande, friska vävnaden tar skada, den programmerar den lilles immunförsvar och den ger all näring som behövs - fantastiskt! Jag har skrivit mer utförligt om detta i 'Råttor, amning och promotion...' och 'Cancer på stenåldern'.

Förändring

Så oerhört man har förändrats under denna tid som förälder! Egentligen borde man falla ner på knä och tacka sina barn för de har gjort en till en bättre människa. Jag tror faktiskt inte jag skulle ha känt igen mig själv om jag träffat mig själv anno 10-12 år sedan. Jag har alltid sagt att det absolut inte handlar om ett vägskäl, det är totalt spårbyte det handlar om. Man lämnar sitt gamla liv helt bakom sig, både på gott och ont. man ägnar hela sin ungdom åt att försöka vara annorlunda och BAM! - så sitter man vid sandlådan med de andra föräldralediga och pratar vardagsbesvär och om sin svunna ungdom... :o)

Så varmt välkommen till kärnfamiljsidyllen brorsan! ;o)

Grattis till hela familjen!


//Zac

26 juni 2008

FRA, PKU ≠ FRIHET

Jag gläds över att se att den s k bloggstormen över FRA inte har lagt sig, trots semestertider och midsommar! Den akuta ilskan över våra folkvalda har lagt sig och ersatts av ett molande illamående. En mycket stor majoritet, drygt 90% av riksdagen har antingen frivilligt eller piskats att omfamna tanken på en allomgivande övervakning av hela befolkningen, det handlar ju faktiskt bara om marginella frågor kring avlyssningen. Allt under förespeglingen att det skulle fånga skurkar, eller ännu värre - terrorister och pedofiler. Lagen är så oerhört fel ute att man häpnar.

PKU

I mitten av 70-talet så ville man ur forskningshänseende ha ett blodprovsregister från alla nyfödda. Det var ett lovvärt projekt, för att kunna spåra och kunna förhindra ärftliga sjukdomar mm. Men det dröjde inte mer än lite drygt 20år så började ändamålsglidningen... Mordet på Anna Lindh producerade en potentiell mördare, och polisen lyckades få till en matchning mot Mijailo Mijailovićs prover ur PKU-registret. Detta tyckte nog många var bra, men jag debatterade redan då på nätet om hur felaktigt detta var och hur farlig denna typ av ändamålsglidning är.
Nu några år efter detta så börjar fler av Bodströmssamhällets nyttiga idioter att snegla på PKU-registret för att få ännu enklare tillgång till detta enorma register för olika ändamål. Först och främst givetvis för att fånga terrorister och pedofiler antar jag...

Gå ur!

Alla som är födda efter 1975 uppmanar jag att följa SvD:s instruktioner och begära att deras prover skall förstöras!
Allt man behöver göra är att ange sitt namn, personnummer, adress, födelsesjukhus samt moderns namn och personnummer och skicka uppgifterna med underskrift och en uppmaning om att bli borttagen ur registret till:
PKU-laboratoriet
CMMS C2-71
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
141 86 Stockholm

Låt stackarna på Karolinska översköljas med brev om borttagning. Jag tror att det blir en tydlig signal till de styrande om vad svenskar i allmänhet tycker om att bli övervakade och kontrollerade!

Rent mjöl i påsen?

En av mina favoritskribenter, Anna Ekelund på AB skriver klokt om detta:
I ”Processen” häktas Josef K en morgon utan att få reda på varför. Den som kan sin Kafka vet att det aldrig någonsin är du själv, utan den som har makten som avgör hur rent mjölet i din påse är.
(Tyvärr är det bakom betalningstjänsten AB Plus, men bara hennes kolumner är värda pengarna! ;o) )

Mer FRA...

AB skriver om hur detta skugglandsorganisation ånyo kan beslås med olagligheter. Men det är ju tur att vi nu tänker stifta fler lagar för dem att strunta i... Är det någon som egentligen har förtroende för hela frågan, efter det avslöjats hur de långt innan beslut tagit påbörjat rekrytering och avslyssning? Hade det varit en boxningsmatch så hade det stått klart för alla och envar att resultatet var uppgjort på förhand, men när det gäller alliansregeringen så är det tydligen svårt att ta in rena fakta...

Stackars liberaler

Jag har skrivit om detta förut, och jag tycker nog mer och mer synd om alla vilsna liberaler som undrar vart just deras partier har tagit vägen, de som slogs för individens frihet... Kritiken växer, tror inte den minskar till hösten, Reinfeldt har uppvisat en häpnandsväckande attityd i frågan. Pagrotski skriver en intressant krönika i GP om ledarskap, en intressant insikt som verkar vara ganska sanningsenlig:
Med tanke på Reinfeldts eget förflutna som frispråkig kritiker av Carl Bildts auktoritära och slutna ledarskap, av Reinfeldt döpt till bunkern, hade åtminstone jag väntat mig en öppnare och mognare attityd. Istället fick vi se samma gamla otidsenliga gubbattityd som hos Bildt och Persson.
Per Bauhn skriver intressant och tankeväckande på SvD Debatt:
Om vi antar att en medborgargemenskap har rätt att skydda sig mot sina fiender, så är det inte i sig orimligt att den spanar på dessa fienders korrespondens. Men att jämställa vänner och fiender som man gör när man behandlar allas korrespondens som potentiellt misstänkt är stötande. Man skulle istället kunna tänka sig mer riktade insatser, där individer och grupper som uttryckligen tar avstånd från och hotar medborgarnas politiska frihet, som till exempel militanta nazister, kommunister eller jihadister, blir föremål för spaning i förebyggande syfte. Om man uttryckligen avvisar de rättigheter och skyldigheter som följer med det demokratiska medborgarskapet, så har man också förverkat sin rätt till det omgivande samhällets tillit. Men ingen annan har förverkat denna rätt.

Hanna "Jag har sällan känt mig så politiskt nedslagen och desillusionerad" Kjöller skriver i en DN-ledare om våndan att leta efter liberala tecken hos allianspartierna. DN ledare tar idag upp de interna problemen för regeringen.

Den mörka politiska framtiden

Men detta ligger i tiden tror jag, DN rapporterar om hur EU nu vill registrera bloggare. Det fria ordet någon? Hur ser det ut för de som försöker sig på att våga stå upp för vad man tror på? Anna på Opassande nämner det i sin post idag:
Camilla Lindberg berättar i Rapport hur Johan Pehrsson behandlade henne som en femåring, och att han stöddes av andra i riksdagsgruppen med hot om utfrysning.
Det skrivs även om detta i AB:
Camilla, som har varit verksam inom politiken sedan 2004, är osäker på hur hennes framtid inom politiken kommer att gestalta sig.
– Jag gör mig ju ganska omöjlig.
Omöjlig?
– Ja, nu när jag exempelvis pratar med dig. Det gör ju inte min situation lättare.
Men är det inte bra att stå för sina åsikter och väcka debatt?
– Man önskar att det vore så.
Skrämmande, jag ångrar nästan att man inte bor i Dalarna så man skulle kunna rösta på henne... ;o)
Men de inom Folkpartiet är inte ensamma; Centern försöker också tysta den interna kritiken. Ett Centern som tydligen tappat all verklighetsförankring när de försöker kväsa röster på internet... Sahlin å sin sida försöker sig på den oppositionella rollen som vindflöjel när hon stolt deklarar att hon minsann tänker riva upp FRA-lagen om hon kommer till makten och den genomförts... Inte så lite äckligt när hon har Bodström vid sin sida, som sannolikt är den enskilda person som gjort mest för att döda det öppna, demkratiska samhälle vi har/hade...

Humor!

Avlyssnat.se är en site som tänker sig att... tja läs själva:
Lillasyster står upp mot Storebror!
Den 18 juni 2008 införde Sveriges riksdag allmän avlyssning av alla svenska medborgare, utan krav på brottsmisstanke. Det betyder att alla våra mejl/samtal och den personliga information de kan innehålla nu kan avläsas av FRA (Försvarets Radioanstalt). Lagförslaget har fått mycket hård kritik från tunga instanser, men röstades ändå igenom.
Denna sajt har skapats för att ge igen på de riksdagsledamöter som försöker ta ifrån oss vår frihet och kränka vår personliga integritet. Om storebror vill övervaka oss, så måste någon övervaka storebror! Vi ska publicera tjuvlyssnade samtal, smygtagna bilder, hemliga videoinspelningar, ja allt som kan vara av allmänt intresse.
Det spelar ingen roll om de pratar med makarna i mobilen, eller besöker mormor på ålderdomshemmet. Överallt kommer era, folkets, öron och ögon att finnas. Politikerna ska inte gå säkra någonstans. Tar de vår frihet, tar vi deras. Alla som röstande nej till lagförslaget kan emotse en mildare behandling. Resten är nu övervakade 24/7.

Hellre FRI än FRA!

//Zac

24 juni 2008

Filmrecension: Underbar och älskad av alla

++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio

'Underbar och älskad av alla'

Näe, den håller inte alls... Säkert betydligt roligare på manusstadiet än på vita duken...
Martina Haag känns inte alls bra i rollen som Isabella. Griper aldrig tag, jag drog nog på läpparna en gång - näe, inte ens en enda gång faktiskt vid närmre tanke... Den känns bara lite felaktig hela tiden och konstruerad.
Isabella är bara påfrestande; hon är alltså i filmen en överblommad skådespelerska som aldrig egentligen varit något, men som intensivt vill bli någon. Så när dramaten och Ingmar Bergman skall sätta upp en ny pjäs så ljuger hon lite grann i CV:t och påstår att hon är utbildad akrobat...


//Zac

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men som känns lite som en blåsning på bio
+ Underkänd, näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten!

20 juni 2008

Midsommarafton, 2008

Tja, nu är den här - den egentliga nationaldagen. DN hade förra året en mycket bra ledare om våra två halva nationaldagar som fortfarande fyller måttet. Ledaren illustrerar bra hur man gärna vill stå med en fot kvar i den konservativa, lite påtvingat ovanifrån - 6:e Juni. Men detta samtidigt som det andra benet står djupt förankrat i den folkliga, demokratiska, raggarfylliga egentliga nationaldagen - midsommar! En härlig helgdag som faktiskt inte är baserad på ett kristet övertagande av gamla hedniska dagar. Nog för att kyrkan försökte hitta någon dag i sin historia som skulle passa, man högg Johannes Döparens födelsedag, men det fick aldrig något egentligt genomslag. Kyrkan fick helt enkelt nöja sig med att ha lyckats pinpointa alla andra hedniska dagar, som firats i urminnes tider... Jul, påsk etc.

Stolthet över svenskhet

Detta är den dag då vi faktiskt tycks vara stolta över vårt land - även om det traditionsenligt alltid skall klagas över vädret... Men hur ligger det till med väder och midsommar? Det återkommer jag till strax, men först lite mer om traditionerna.
Jag kopierar helt sonika mig själv här:

Redan under de första samtalen kring nationaldagens vara eller icke vara så var midsommarafton en stark medtävlare. Jag själv tycker det är en perfekt dag, vädrets makter visar ofta på högtryck och det är en helt oreligiös, läs okristen högtid. Det är verkligen fest och toleransen tycks stå högt i tak. Det är inte för inte som mars - exakt 9 månader efter midsommarafton - har högst andel födda barn!
Herrman Lundqvist har skrivit en riktigt bra krönika om midsommar som sammanfattar det jag också tycker.


I de isländska kungasagorna från 1200-talet så avskaffade Olav Trygvasson offerölen; "han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli."

Lite sent majfirande...

Varför reser vi en majstång på midsommar? Tyskland, ursprungslandet till seden, reste dem ju redan i Maj?? Man spekulerar i om tyskarna som tog hit seden på 1300-talet, helt enkelt inte hittade de blommor man ville ha i maj och väntade helt enkelt ut blomsterprakten vid midsommar! Våra grannländer har kvar betydligt mer barbariska seder under midsommar; den gamla sedvänjan att ha midsommarbål där man leker och bränner pappershäxor... :o|

Vädret...

Vad gäller det där med högtryck... under midsommaren så spelar oss vädrets makter ofta spratt. Tydligen så beror det på att det under denna tid ligger kvar mycket kall luft över Grönland och norra ishavet. Denna luft kan på mycket kort varsel strömma ner över oss och ge snabba, kraftiga väderomslag. Så att midsommar kan skifta i karaktär minns nog de flesta! Medelvärdet av de högsta temperaturerna de sista 20 åren är inte mer än häpnadsväckande +20°C! De senaste 20 åren så har dessa +20°C bara överskridits 5 gånger... 1987 så var det inte mer än +11°C i Stockholm och i stora delar av Norrland så var det nollgradigt! Jag har en bekant som påstår att det snöade det året, men jag tvivlar - jag har inte hittat något om det på nätet i alla fall. (Källa, SMHI)

Förra året...

Förra året var det oerhört fint väder på försommaren, sedan var det (normalt) ostadigt fram till midsommar, då de första skyfallen kom... Sedan reganade det i alla fall här i trakten, varenda dag resten av sommaren! Vi får hoppas att den traditionen kommer brytas i år! ;o)

LC och midsommarmat?

:o)
Jo, min meny kommer se ut som följer:
Mat
 • Matjesill och en(sic!) färskpotatis, givetvis med gräddfil och gräslök.
 • Specialmarinerad ytterfilé - receptet vaktar jag med mitt liv!
 • Sallad
Dricka
 • Jag skall högtiden till ära öppna en flaska Bordeaux, Domaine de Cambes, en -97:a
 • Skåne akvavit
 • Kolsyrat vatten
Egentligen skulle jag ha kryddat upp mitt eget brännvin, men det har varit en sådan hektisk vecka att jag faktiskt glömt bort det... :o(

Glad midsommar!

Mitt eget, och familjens firande, kommer i traditionell stil ske i goda vänners lag. Vi är en grupp småbarnsföräldrar med barn i ungefär samma ålder som numera firar de flesta stora helger ihop. Det är sååå skönt att det är ok att bryta upp redan vid 23-slaget om man nu vill det. Alla har full förståelse för de andras problem; det är skönt att vara i samma läge i livet även om det skiljer en hel del i åldern hos oss. Glada vänners lag - blir det bättre?


//Zac

Detta är, som skarpdögda läsare ser, en något omarbetad, rättad post från förra året.

19 juni 2008

Övervakning är frihet!

I dagen efter så känns det fortfarande bara tomt och desillutionerat...
Men jag föreslår en ny devis för de f d liberala partierna i regeringen:

Övervakning är frihet

Jag ser idag bara en hjältinna som fortfarande lyser, Camilla Lindberg. Det krävs mod, och jag fruktar att hon nu möjligtvis inte nomineras till riksdagen i nästa val. För att råka få in en individ, med egna tankar i ledet hos die schwedishe volkspartei kan inte ses med blida ögon. Näe, hur skulle det se ut om alla följde liberala grunder om individens frihet? Då skulle vi inte kunna driva igenom den största inskränkningen någonsin i medborgarnas privatliv, i alla fall inte i fredstid...
Hon förklarar:
Vi kan aldrig lita på att demokratin finns där och skyddar oss från grumliga beslut som leder samhället i oönskad riktning om vi inte accepterar att vårt parlamentariska system bygger på en inbyggd motsättning mellan effektivt beslutsfattande och det individuella ansvaret som folkvald. Om det inte finns några motspänstiga individer finns det ingen motspänstig debatt. För var och en av oss som ska utgöra folkstyret i praktiken, dras gränsen olika. Men för mig var linjen i sanden dragen här. Och den linjen kunde jag inte kliva över.


Vad sägs om att gå in på hennes sida och maila din uppskattning, eller varför inte skicka blommor?


Stå på dig - annars gör staten det


Vilket underbart motto! :o)


Jag tror att Camilla kommer möte många avundsjuka blickar i matsalen, att på det rakryggade sätt hon stått upp för sina åsikter är imponerande ur alla aspekter!

Svensk demokrati...

Det är tyvärr så att jag i mångt och mycket tappat tilltro till den svenska demokratimodellen. Avståndet till de styrande tycks bara bli större och större. Att man redan i vintras köpte in världens femte(!?) snabbaste superdator för analys, har nyanställt som sjutton de senaste åren visar tydligt på att det inte var en fråga om massavlyssning, det var en fråga om när...

Varningslapp

Det är ungefär som att man tillåtit ett demokratiskt farligt verktyg ligga framme, men med en varningslapp på.
Vad Federley, Annie Johansson och Karl Sigfrid lyckades åstadkomma är något, något större bokstäver på varningslappen. Det förhindrar tyvärr inte alls att verktyget ligger framme för alla och envar som vill använda det... Och icke att förglömma enligt liggande förslag så släpps datainspektionens kontroller år 2011, efter detta är det bara till att hålla tummarna att de inte böjer av från den korrekta vägen...

Från media

DN Ledare, 'Hycklarnas afton':
Regeringen hade förtjänat ett nederlag. Felet är inte i första hand försvarsminister Sten Tolgfors, utan i högre grad hans föregångares Mikael Odenberg, och den tidigare socialdemokratiska regeringen. I stället för att utreda en så viktig fråga ordentligt, och gärna med en parlamentariskt sammansatt grupp, har tjänstemännen på försvarsdepartementet anförtrotts uppgiften att skriva propositionen. Senare motstånd från justitiedepartementet, debattörer och oroliga svenskar har avfärdats som överdrifter och som att ingen - mer än försvarsdepartementet - begripit frågan.
Med en sådan arrogans behövs ingen opposition för att fälla en regering. En sådan regering kan fälla sig själv.
SvD Ledare, 'Det hjälper inte att kalkonen förgylls':
Nostalgiskt drömmer jag mig tillbaka till en tid då det ansågs naturligt för en person med borgerliga värderingar att vara skeptisk till övervakning och nya statliga organ.
..
Kanske skulle även de borgerliga partierna ta lite paus från lagsnickrandet och fundera över vad de står för och vilka värderingar politiken ska utgå ifrån.
Ledare i Expressen skriver:
En realistisk politiker måste självfallet vara beredd att kompromissa. Man måste, som det heter, välja sina strider. Men om inte den här striden var värd att tas, vad kan då rimligen vara det? Vad är riksdagsledamöterna då alls till för?
För bara några veckor sedan lade de borgerliga ledamöterna i grundlagsutredningen fram ett förslag ihop med miljöpartiet om fördjupat personval. Nu måste man fråga sig varför i all världen de vill ha det.
Självständigt tänkande politiker som tar sina egna värderingar på allvar ses ju uppenbarligen bara som problem. Just därför finns det som liberal inte längre särskilt mycket mening med att rösta över huvud taget.
Bloggaren Jinge Skriver:
..bland annat har jag planer på att visa hur krypterad text ser ut och fungerar. Men den verklige kryptoexperten är förstås Federley. Han lyckades kryptera sin egen politiska ideologi till den grad att hans väljare trodde att han var motståndare till att myndigheterna spanade på dem. Nu blev han istället den som krattade vägen för FRA, en hulkande och snyftande ung man med en ryggrad som en övermogen banan..

Länkar

Jag stjäl/lånar/kopierar helt sonika Rosetta Stens länklista idag:
Hysteriska medborgare som vitala säkerhetsintressen
Till våra vänner - rädda er själva
Blommor till folkets hjälte
FRA: Camilla Lindberg - hjältinnan
Nu slutar jag rösta på alliansen
Det finns en (1) liberal i alliansen
Så går det till när svenskarna säljs ut
Voteringen är över. FRA-lagen har gått igenom
Äcklad
Finns redan hemlig enhet för granskning
Lyder talmannen också under partipiskan?
Ja till FRA-lag
Nya FRA-lagen röstades igenom
Domen kommer att vara mycket hård
Avlyssning ger dyrare samtal
Stå på dig, annars gör staten det
Folkpartisten Birgitta Ohlsson lade ner sin röst
Riksdagen röstade ja till FRA-lagen
Riksdagen röstade ja på onsdagen
Birgitta Ohlsson (fp) avstod
“Yes” to surveillance law

Skratta åt eländet


//Zac
PS. Givetvis är titeln lite en lek med en ganska central del i George Orwells 1984. Jag vet vad jultomten har i sin säck för snokande allianspolitiker, 1984 och Animal Farm passar bra...18 juni 2008

Ett brun-blått sverige

Välkomna till ett sverige, lite mer brunblått än någonsin... Jag känner sorg, och en förbannad ilska över hur våran frihet idag har kollrats bort av övervakningskåta politiker, av s k sanningssägare som när det kom till kritan iscensatte ett äckligt skådespel för att rädda sitt eget skinn på beskostnad av det fria samhället.

Jag skäms för alla de som röstat på något av allianspartierna, det känns säkert inte roligt idag.

Jag hoppas verkligen att dessa politiker imorgon tar sig en rejäl titt i spegeln, för förhoppningsvis så ser de på ett ansikte som inte sitter kvar i riksdagen nästa period.

Skämmes ta mig faan!

SvD:s PJ Anders Linder frågar sig:
 • Hur kunde det gå så här snett?
 • Var tappade ni känslan för balansen mellan stat och individ och fick för er att Sveriges säkerhet kräver massövervakning av svenskarna?
 • Vad är det som får en fp-företrädare som Johan Pehrson att säga så här om partivänner som tvekar inför planerna: "Vi är trots allt individer som ställer upp för ett parti och inte ett parti som skall ställa upp för en individ."
 • Vad är det som gör att det stora flertalet m- och fp-ledamöter inte säger flasklock till integritetens försvar, trots att många har byggt sina karriärer på att tala om frihet och respekt för den enskilde?
 • Till socialdemokraterna är den givna frågan: Nu pratar ni stort, men kommer ni att avskaffa Lex Orwell om ni skulle vinna valet 2010?

Oskar Swartz frågar på SvD:s debattsida:
 • Snälla, vad är det för hot ni vill spana mot?
 • Finns det någon som helst kunskap om att signalspaning är bra mot dessa?
 • Och finns det kunskap om att den är bättre än andra metoder som inte är integritetskränkande och underminerar det demokratiska systemet?
 • Förstår verkligen riksdagens ledamöter vad de gör?

Speciellt den sista frågan dröjer sig kvar hos mig nu när nattmörkret sänker sig ner över vårt så vackra sommarsverige... Förstår verkligen riksdagens ledamöter vad de gör, eller rättare sagt vad de gjorde? Detta får helt enkelt inte hamna i glömska, lagen måste brytas upp! Bloggopinionen får inte tystna, protestbreven och arbetet med att värna det fria samhället får inte tystna!


//Zac

FRA=F.öreställning R.uskigt A.lliansen

Ja, herregud vilken pinsam föreställning det var i riksdagen igår...

Såpa!

Vilken välregisserad såpa det var med Federley, och vilket manusinnantilläsning det var ur Försvarsminister Sten Tolgfors mun. En av de få som jag tycker kan stå rakryggad i detta är Karl Sigfrid som ju tvingades kvittera ut sig. Riktigt, riktigt pinsamt - och Reinfeldt har återigen visat prov på riktigt dåligt ledarskap. Att lägga fram nya förslag i elfte timman är så generande att jag tror att detta faktiskt kommer att ge utslag i valet; bloggsfären som idag är en kraft att räkna med kommer inte att glömma...

Vems fel?

Visst kan man som jag gjort peka ut Federley m fl, men skammen och skulden ligger helt på de andra ledamöterna som uppenbarligen inte har tänkt till.

Alliansen har släppt liberalismen

Vilket nedelag för alla liberaler som trodde på alliansen, ingen från alliansen förklarade varför vi svenskar nu måste införa världens hårdaste övervakning mot vår egen befolkning.

Tyvärr...

Givetvis kommer förslaget nu att gå igenom, meningsmotståndarna har nu kohandlat/piskats att stödja det förslag som sannolikt redan ligger färdigt. Men grunden är fortfarande häpnandsväckande felaktig. Förslaget bör inte arbetas om, det bör skrotas i sin helhet.

Skämmes ta mig faan

Jag skäms å alla sveriges liberaler, jag är ledsen - era främsta företrädare förrådde hela eran ideologi igår. Skamligt att se hur det plötsligt öppnades ett vitt gap mellan de som bestämmer och oss, folket. Jag tror inte ens EU-frågan, eller euron var i närheten av sådan arrogans från de styrande...

Förolämpning mot folket och demokratin

Som Rickard Falkvinge påpekar så kommer detta inte skrivas in i lagen:
 • Ett konstaterande om att en stat som avlyssnar alla medborgare hela tiden är en grov förolämpning mot medborgarrätt, allt vad liberala värderingar heter, Europakonventionen och hundra års demokratikamp.
 • Att det bara är larvigt att påstå att paramilitärer i Afghanistan kommunicerar med e-mail genom Sverige.
 • Att Sverige inte haft något terrordåd på 33 år och således inte har ett överhängande behov av att skydda däremot.

Per Ström skriver klokt om de förändringarna:

Detta är i det stora hela ointressanta marginaljusteringar. Hela grundidén kvarstår, att FRA ska få massavlyssna människors kommunikation utan brottsmisstanke. Läsa epost och sms, lyssna på samtal, se vilka sajter vi besöker, upprätta “sociogram” (kartor över vänkretsar). Och så vidare. Detta är lika absurt som tidigare. Det strider fortfarande mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 12. Det kommer fortfarande att skapa ett samhälle präglat av självcensur och oro. Det kommer fortfarande att göra människor rädda för att kontakta journalister om missförhållanden. Med mera…

Länkar

AB
Övervakaren ska övervakas
Spionlagen stoppas tillfälligt
"Fredrik Reinfeldt tvingades för första gången till reträtt, men i grunden ändras ingenting"
DN
Stora mediehus kan avlyssnas
Forskaren Magnus Norell: Systemet kommer inte att fånga upp några terrorister.
Minst 75 miljoner kronor
FRA-förslag återremitteras
Henrik Brors: En pinsam reträtt
SvD
Statsministern tonar ned FRA-dramatiken. Stödjer förändringsförslagen.
Försvarsminister Tolgfors gör eftergifter i lagen
Ledare: Ska vi planera för evigt solsken?
IDG:

Så ska spaningen gå till

FRA planerar storsatsning på kryptering

Deras jobb: Övervaka FRA

Oscar Swartz: "Telia - ta strid mot FRA"

Moderat röstar nej till FRA-lagen

Ryssland mål för spaningen


(några) Bloggar

ProjO, TantraBlog, HAX, Sagor från livbåten, Thomas Tvivlaren, Deep.edition, Rick Falkvinge, Christian Engström, Piece of the Mind, Oscar Swartz, Free the Mind, Enligt min Humla, deep.edition, Åsiktstorped, Piratjanne


//Zac

17 juni 2008

Mediahysteri ang klimatet?

Klimatet - gång på gång pratas det om hur mycket våra koldioxidutsläpp bidrar till växhuseffekten, som tydligen skall rendera i en vattenytehöjning på 6m, katastrofer etc.
Jag skrev i inlägget 'Enkla lösningar...':

Vi har sedan 1850 släppt ut hela 100 miljarder ton kol i luften. Naturen i sig släpper dock ut 200 miljarder ton koldioxid varje år...

..

Man vet också idag att det t ex pågår mycket snabbare klimatförändringar på andra planeter i solsystemet, ex Mars - och där är det knappast tal om (våra) växthusgaser som ger upphov till förändringarna. Visst är detta en sak som bör tas i akt när vi pratar om våra klimatförändringar, men man ska ha i åtanke att det inte på något sätt omöjliggör teorierna om dessa heller.

Igår slölyssnade jag på P1 och råkade hamna i ett program om just detta. Men har i två kapitel påpekat att ökad instrålning har gett betydligt större effekt än koldioxidökningen, något som lite oförklarligt helt förbisetts när man sammaställt rapporten. Klimatmodellen med koldioxidpåverkan på temperaturen tycks vara fullständigt felaktig då den inte överhuvudtaget tar hänsyn till den ökade instrålningen. Frågor ställs om varför modellerna inte fungerar för Mars, där det är 20ggr så mycket koldioxid i atmosfären. Det ser alltså mer och mer ut som om klimatet här nere på jorden beror på solaktiviteterna. Man vet sedan länge att de rejält kalla perioder (lilla istiden) korrellerar bra med minskad solfläcksaktivitet. Nu tycks tecknen vara att vi är på väg in i en period av antingen status quo, eller något sjunkande temperaturer. För ingen har väl missat att temperaturen stått still de senaste åren? Inte? Det beror nog mest på mediahyster tror jag... ;o)


//Zac

16 juni 2008

Fram ur skuggorna, FRA!

Äntligen kommer den affär som nu kanske gör att vissa riksdagsledamöter får den knuff över kanten och modet att säga nej!
Trots att FRA säger sig vara inriktat på spaning mot utländska hot, så kan Rapport nu visa att även svensk kommunikation under lång tid fångats in och lagrats av underrättelseorganisationen.
..
Den här omfattande insamlingen och lagringen av svenskars kommunikationer har alltså pågått länge, minst 18 månader enligt FRA:s generaldirektör och enligt Rapports källor kan det handla om 10-15 år för teletrafik och bortåt åtta år för IP-nummer.
(Källa.)

Och detta är den organisation som skulle fått demokratiskt frisedel?? Tänk om!

Mer

DN: Succé för sajt mot lagen
DN: Partipiskan viner
SvD:

Har samlat data i tio år
IT-branschen: FRA-lagen riskerar Sveriges rykte som IT-nation.
Centerpartiet tvekar
"Det är fler som har haft tveksamheter." Kvällens gruppmöte ajournerat.
'V och mp vill riva upp FRA-lag. Sahlin vill inte kommentera.
Partipiskan viner. Kritiska riksdagsledamöter kan rösta mot sin övertygelse.
ANALYS | Göran Eriksson: Konflikt mellan ideal och verklighet
FRA:s framtid osäker utan ny lag. Hårt tryck på riksdagsledamöterna.

AB:

Ännu mer!

Jag citerar Rosetta Sten:

Om detta inte får alliansen att tänka om vad det gäller FRA-förslaget, så är det dags att kräva regeringens omedelbara avgång. Det får inte gå till på det här viset utan att det får allvarliga konsekvenser för de som är ansvariga och dessutom innebär att FRA-förslaget omedelbart skrotas i sin helhet. De som röstar nej är hjältar, de som röstar ja är inget mindre än landsförrädare.

Kika på inslaget och läs dessutom:

Lägg ner FRA, ställ generaldirektören till svars!
Över 100 politiska karriärer tar slut på onsdag
1+1 dag kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket
Driv en påle genom monstrets hjärta
Min gamle vän kommunalrådet…
FRA har samlat data i tio år
Centern tvekar om FRA-lagen
Svenska samtal har redan lagrats - i 10 år
Krismöte i centern om nya FRA-lagen
Succé för hemsida mot lagen
Har samlat data i 10 år
Centerpartiet tvekar
KDU skänker “1984″ till kd-ledamöter

Igen!

Och detta är den organisation som skulle fått demokratiskt frisedel?? Tänk om!


//Zac

15 juni 2008

Dagens FRA-skörd

Idag går PJ Anders Linder på SvD ut hårt med en krönika på ledarsidan mot Lex Orwell. Han tar bl a upp en oerhörd integritetsskandal i Tyskland:
Där misstänks ledande tjänstemän i jätteföretaget Deutsche Telekom ha använt programvaran Hagel­sturm för att i hemlighet leta kontakter mellan styrelseledamöter och ekonomijournalister. Der Spiegel (23/2008) rapporterar att trafikdata från personernas telefonanknytningar har knutits samman med namn-, adress- och bankuppgifter. Och detta har alltså skett i Tyskland, som enligt Privacy International har ­Europas bästa integritetsskydd och dataskyddsmyndigheter med riktiga tänder. Det fick inte hända men hände ändå. Vad kan då ske i oskuldsfulla Sverige när staten själv bygger system för massövervakning? Endast den aningslösa kan tro att det aldrig blir fråga om misstag och missbruk. ”Personliga data utsätts för särskilda risker…” som jag ser att det står i Deutsche Telekoms integritetspolicy.

Ingen har rent mjöl i påsen, om man tänker det minsta längre än till rena olagligheter. Alla vill hålla delar av sitt privatliv privat. Annars är man exhibitionist, korttänkt eller alldeles i avsaknad av fantasi. Lex Orwell öppnar ett fönster in till våra privatliv. Det är djupt obehagligt i sig men också ett stort steg ut på ett sluttande plan. Idén om mänskliga fri- och rättigheter växte fram i samspel med föreställningen om en autonom individ med rätt till samvetsfrihet och en okränkbar sfär. När integriteten gröps ur vet ingen vad som händer med fri- och rättigheterna.

Och visst har han rätt, vad är det för dold agenda som riksdagsledamöterna för alliansen har egentligen? Ska man vara ärlig och titta historiskt så är det normalt vänsterblocket som ivrar för övervakning av befolkningen... Läs för övrigt mer om den tyska skandalen här.

IT-jättar

I DN har man idag sammanställt några organisationers yttrande om FRA-lagen, borde också vara intressant för riksdagsledamöterna, en liten tankeställare kanske:

Telia Sonera flyttar sina finländska kunders servrar till finland för att i alla fall minimera att de hamnar i FRA:s nät:
- Hänsynen till kundernas integritet krävde det, även om flytten inte var optimal för oss ur nät- och tjänsteperspektiv.
(Den hänsynen har uppenbarligen inte alliansen...)

Google tänker inte placera några servrar inom sveriges gränser:
- Vi kan helt enkelt inte kompromettera våra användares integritet genom att ge svenska myndigheter tillgång till data som kanske inte ens har med svensk aktivitet att göra. Det här förslaget liknar något som hittats på av Saudiarabien och Kina. Sådant bör helt enkelt inte ha någon plats i en västerländsk demokrati, sade Fleischer.
(Men det har alliansens politiker ingen som helst förståelse för...)

FRA och regeringen ljuger mot bättre vetande om att det enbart gäller gränsöverskridande kommunikation, alltså inte sådan som går från utlandet, genom sverige tillbaka till utlandet; och inte heller från sverige till sverige - internt inom landet:
- Jag påstår att det inte går.
(Patrik Fältström på Cisco, expert i regeringens egen IT-politiska strategigrupp. Men alla vi som jobbar med IT-system vet mycket väl att det stämmer.)

Svenska journalistförbundet, SJF, och Tidningsutgivarna, TU är oroliga för pressfriheten:
Den grundlagsfästa meddelarfriheten och källskyddet är i fara.
(Och visst är det så, all trafik in till alla tidningsredaktioner kommer loggas...)

SVT är oroliga eftersom de routrar sin mailtrafik via en engelskt företag för spamfiltrering - all den trafik kommer alltså per automatik loggas, från journalister, från styrelse etc.


Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén om paradigmskiftet:
- Svenska medborgare övervakas utan minsta misstanke om brottslig verksamhet. För första gången på länge är det inte staten som ska överbevisa medborgarna om att någon är skyldig. Nu blir man skyldig tills man kan bevisa motsatsen. Det är totalt oacceptabelt i en demokrati och en rättsstat att på det här sättet desavouera grundlagen genom kringgående rörelser.

Dumheter?

Det är inte småtunga organisationer och talesmän som är helt emot lagen... Innan har både rikspolisstyrelsen och SÄPO talat emot... Frågan är således - VEM FAAN VILL EGENTLIGEN HA FRA-LAGEN???

Prepositionen

Niklas Ekdal på DN krossar prespositionen:
Propositionen med den diskreta rubriken "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" har många formuleringar med litterära kvaliteter:

"Sökbegreppen får inte vara direkt hänförliga till en viss fysisk person om det inte är av synnerlig vikt för verksamheten."

I klartext: Eftersom allt som Storebror uppmärksammar per definition är viktigt måste du räkna med att man kan söka även på ditt namn.

"Tillstånd får endast lämnas om syftet med inriktningen väger klart tyngre än det integritetsintrång som inhämtning i enlighet med inriktningen kan innebära och detta syfte inte kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt."

I klartext: Kör så det ryker.

"I brådskande fall får inriktning anges utan att tillstånd har lämnats."

I klartext: Tjuvlyssna först och fråga sen.

"Signalspaningsmyndigheten får, enligt regeringens närmare bestämmande, etablera och upprätthålla samarbete i signalspaningsfrågor med andra länder."

I klartext: Dina ord kan hamna var som helst.

"Upptagning eller uppteckning av uppgifter som inhämtats enligt denna lag skall omgående förstöras om innehållet berör en viss fysisk person och har bedömts sakna betydelse för verksamhet som avses i 1 paragrafen."

I klartext: Eftersom inget saknar betydelse i kampen mot en osynlig fiende, eller i arbetet med att utveckla signalspanarnas kompetens, behöver inget heller förstöras.

//Zac

14 juni 2008

T o m Expressen har vaknat

Med ett par intressanta artiklar om FRA-lagen.

Spelet bakom lagen

Här beskriver man hur populärt det är att lägga fram förslag, d v s försöka "kuppa" igenom dem den 22:a december, då folk av naturliga skäl är upptagna av annat. Det är ett fint patrasksällskap Alliansen har givit sig in i...
1989: Medlemmar ur det rumänska kommunistpartiet genomförde en kupp genom systematisk desinformation till diktatorn Nicolae Ceausescu och omvärlden. På juldagen samma år mördas Ceausesco.
1991: Presidentpalatset i Georgien omringades av beväpnade personer från oppositionen. Presidenten gömde sig i palatsets källare och 50 personer dog i våldsamheterna när oppositionen tog makten.
2000: En 24-årig man greps på en bank i Schweiz efter att han gjort anspråk på 510 miljoner kronor från en bedrägerikupp mot den svenska banken SEB. Tre beväpnade tjuvar stormade in på Nationalmuseum och stal två Renoirmålningar och en Rembrantmålning, värderade till 370 miljoner kronor.
2001: Richard "Skobombaren" Reid greps på ett flygplan från Paris till Miami när han försökte antända sprängmedel som fanns gömda i hans sko. "Om förslaget genomförs skulle Sverige vid en internationell jämförelse komma att framstå som ett skräckexempel vad gäller rättssäkerhet och skyddet för den personliga integriteten." Obegripligt språk för utomstående
2006: Regeringen försöker kuppa igenom den hårt kritiserade FRA-lagen genom att skicka ut remissförfrågan till de kritiska myndigheterna som vill skrota förslaget. Svaren krävdes in direkt efter nyårshelgen.
*ryys*
Men nu - när svenskarna är upptagna med att följa Zlatans och de andra i fotbollslandslagets EM-äventyr - ska spionlagen klubbas igenom. Drivande på ja-sidan är partiledarna i regeringen Reinfeldt och de få borgerliga riksdagsledamöterna som vågat kritisera lagen böjer sig en efter en för partipiskan.

Det här innebär den nya lagen

En enkel genomgång av vad lagen egentligen innebär, noteras bör dock att FRA försöker spela bort korten med en massa snömos...
De ger även samma dåliga tips som i nästa artikel:

Så lurar du statens spioner

Det är det gamla vanliga med krypterad trafik... Det räcker med att de noterat att det går trafik mellan två noder. Någon slår en siffra fel och råkar ringa dig från Pakistan - SÄPO kommer och knackar på dörren... Det är tillräckligt att veta att någon haft kommunikation med någon annan - det räcker för misstanker, som t ex i England inte ens behövs delges under 42 dagar långa häktningstider... Herre min skapare - det jag vänder mig mot är att ge dem frisedel att göra detta i demokratins namn. För det får de banne mig inte av befolkningen! Låt dem hållas i skuggorna i gyttjan där all säkerhetsarbete hör hemma, all säkerhetsunderättelse har alltid jobbat i skuggorna. Det hör till spelet att de avslöjas då och då.


//Zac

Bra ledare ang FRA

Bra ledare ifrån Centerpartistiska Norra Skåne:
Argumenten mot propositionen känner ni igen vid det här laget. Förslaget inskränker den personliga integriteten på ett för Sverige sällan skådat sätt. Det finns en uppenbar risk för att ändamålen kommer att utvidgas vartefter och det finns stor risk för att uppgifterna läcker. Att alliansregeringen lägger fram det förslag som arbetades fram på försvarsdepartementet under den förra socialdemokratiska regeringen är skamligt. En borgerlig regering måste värdesätta liberala principer och värderingar högre än så. Om inte annat borde det stämma till eftertanke att både polisen och Säpo är starkt kritiska till lagstiftningen och de är ju knappast kända för att vara integritetsskyddets främsta företrädare.
(Källa.)

Och dagen innan:
Vad är då anledningen till den återkommande kritiken mot FRA-avlyssningen som av vissa säkert uppfattas som tjatig? Först och främst handlar det om ett oerhört stort ingrepp i den personliga integriteten utan någon egentlig definierad nytta. Avlyssningsivrarna gömmer sig bakom argument om att det handlar om att bekämpa terrorism. Allt för att kunna utmåla dem som värnar människors frihet som undfallande mot terrorism. Men hur många terrorister sitter med helt öppna mailkonversationer till exempel? Få, om några. I den mån terrordåden planeras via e-post sker det med skydd av avancerad kryptering. De stora fula fiskarna som regeringen säger att FRA kommer att fånga kommer inte att fastna i nätet. Istället blir det den vanlige medborgarens tele- och datatrafik som FRA får i sitt nät. Och vem vill egentligen att staten via FRA ska ha möjlighet att läsa deras e-post eller lyssna på deras samtal?

För det andra handlar det om att dammluckorna öppnas om riksdagen godkänner regeringens proposition i nästa vecka. Godkänns denna lagstiftning kommer den så småningom att vara normen, inte undantaget, och det kommer att ställas krav på än mer långtgående övervakning. Och de som företräder en sådan linje kommer alltid att kunna hänvisa till att FRA får göra si och varför ska FRA eller andra myndigheter då inte få göra så?

När väl övervakningssystemet finns på plats finns det också en uppenbar risk för att staten ser ytterligare ändamål för övervakningen. Jämför exempelvis med hur polisen vill använda fartkameror för annat polisiärt arbete än just hastighetsövervakning. Det är således en överhängande fara för så kallad ändamålsglidning.
(Källa.)


//Zac

Ny kategori: FRA-lagen

Jag har gjort upp en extra kategori så det skall vara lätt att hitta; FRA-lagen.


//Zac

Kreativ FRA-opposition :o)

Falkvinge berättar om ett superbt initiativ - "Stockholmssektionen för Piratpartiet igår och skickade brev till alla alliansens 178 riksdagsledamöter med saker de inte fått reda på inför FRA-voteringen. Eftersom brevet hänvisar hit för referenser, så kommer sådana nedan efter varje påstående i brevet (som finns inkopierat nedan).

Brevet var uppsprättat och därefter igentejpat med stämpeln 'Granskat av Försvarets Brevanstalt' på."


Jag kopierar in hela brevet:

Det här är vad teknikneutral signalspaning innebär. Hur kändes det att få det uppsprättade kuvertet i handen?

Nästa vecka är du med om en votering där partiledningen och försvarsdepartementet försökt dölja ett antal saker för dig. Jag pratar om FRAs signalspaning. En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet.

Som du vet kan du genom ett tryck på ja-knappen medverka till att alla tele- och
internetoperatörer ska tvingas dra en gigantisk kabel in till en signalspaningsmyndighet, som ska lyssna på allt som sägs, skrivs och kommuniceras i realtid.

Förespråkarna hävdar bland annat att signalspaningen inte kommer att gälla svenskar. Det är tekniskt sett sanning, men falskt uttryckt. Vad de inte säger i samma mening är att samma personal på FRA redan idag avlyssnar åt polisen med precis samma utrustning, spanar polisiärt på enskilda svenskar, men då är det inte signalspaning. Därför kan de hävda att just “signalspaningen gäller inte svenskar”, men voteringen gäller i högsta grad hur vanliga svenskar ska avlyssnas. FRA används förresten inte bara polisiärt, utan också för kartläggning av extremistgrupper åt SÄPO. Sådant vi i dagligt tal kallar “åsiktsregistrering”.

Referenser:

FRA sade själva detta i sin hearing den 12 april 2007 i riksdagen. Där klargörs väldigt tydligt att FRA har militära, politiska och polisiära uppdragsgivare. De senare är bl.a. SÄPO, Rikskriminalpolisen och Tullverket. SÄPO och Rikskrim syns tydligt på en slide från hearingen.

SOU 2003:32, den s.k. 11-september-utredningen, konstaterar också följande under punkt 4.4:

Genom flera typer av rapporter delger FRA sina underrättelser till olika uppdragsgivare. De flesta underrättelserna går till Försvarsmakten. Till mottagarna av FRA:s underrättelser hör även Regeringskansliet, Försvarets forskningsinstitut, Försvarets materielverk och inspektionen för strategiska produkter. Andra uppdragsgivare är Rikspolisstyrelsen (Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen) samt Tullverket. Rapporteringen till dessa uppdragsgivare, främst Säkerhetspolisen, innehåller bl.a. information om terrorism och extremism.

(fotnot) Den verksamhet som FRA bedriver i förhållande till sistnämnda kategori av uppdragsgivare omfattas, enligt FRA:s uppfattning, inte av regleringen i lagen om försvarsunderrättelseverksamhet.

Signalspaningslagen är mycket tydlig med att de myndigheter som bedriver signalspaning, t.ex. FRA, får använda sina resurser som stöd till polisen och säpo m.fl. när de inte just bedriver signalspaning:

4 § Inom försvarsunderrättelseverksamheten får det inte vidtas åtgärder som syftar till att lösa uppgifter som enligt lagar eller andra föreskrifter ligger inom ramen för polisens och andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande verksamhet. Om det inte finns hinder enligt andra bestämmelser, får dock de myndigheter som bedriver försvarsunderrättelseverksamhet lämna stöd till andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande verksamhet.

FRAs generaldirektör skriver själv i FRAs årsöversikt 2004:

FRA har även, i enlighet med myndighetens instruktion, under perioden även stöttat polisen genom att vid flera tillfällen medverkat till identifieringen av inblandade aktörer vid IT-relaterad brottslighet.

Fler referenser finns i bloggposten FRA spanar redan åt polisen.

Både FRA och MUST har haft uttryckliga instruktioner att lämna över allt som fastnar i näten som kan vara av polisiärt intresse till polisen. Inte nog med att de avlyssnar alla telefonsamtal de kan redan idag – de har alltså till och med gjort en polisiär bedömning av det överskottsmaterial som inte är intressant för signalspaningen, och lämnat över spaningsuppslag till polisen.

Referenser:

Återigen, FRAs egna uppgifter under hearingen den 12 april 2007:

“Skulle man i försvarsunderrättelseverksamheten komma på information som rör brottslig verksamhet ska den informationen överlämnas till de brottsbekämpande myndigheterna. Så görs redan i dag.” — Marie Hafström, Försvarsmakten

MUSTs regleringsbrev (se utdraget från 2001) är väldigt tydlig på den här biten och berör även FRAs signalspaning i just detta kapitel:

Information som saknar betydelse för myndigheternas försvarsunderrättelseverksamhet och, när det gäller Försvarsmakten, den militära säkerhetstjänsten skall, inom ramen för gällande bestämmelser, förstöras. Material som har ett sådant innehåll att det bör komma till polisens (säkerhetspolisen eller den öppna polisen) kännedom skall dock överlämnas dit.

Förespråkarna har hävdat att bara en ytterst liten del av trafiken kommer att faktiskt avlyssnas och sparas för analys, som ett resultat av väldigt sofistikerade sökbegrepp. Då har man helt ignorerat det som till och med Lagrådet påpekade rakt ut – integritetsintrånget sker när staten tilltvingar sig tillgång till den förtroliga korrespondensen och filtrerar den efter sökbegrepp, inte när något väljs ut för närmare granskning. Att sökbegreppen är automatiserade saknar betydelse i sammanhanget. Alla avlyssnas. Vad som väljs ut för närmare granskning, och processerna för det, är helt ointressant.

Referenser:

Här räcker det att citera Lagrådets yttrande rakt av –

Lagrådet anmärker att detta intrång, i motsats till vad som anges i lagrådsremissen men i enlighet med vad som har anförts av vissa remissinstanser, sker redan genom att staten bereder sig tillgång till teletrafiken och inte först när ett visst meddelande avskils för analys genom sökbegreppen. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad behandling.

Förespråkarna har hävdat att det bara gäller trafik med utlandet. I själva verket kommer det mesta även av korrespondensen helt mellan svenskar att omfattas av avlyssningsnätet – dels för att mycket av telefonsamtalen, mejlen och annan korrespondens korsar landsgränsen av tekniska skäl, men också för att det räcker att vidröra en av de avlyssningspunkter som kommer att etableras. Det är visserligen sagt att sådan trafik ska identifieras och inte ska analyseras vidare. Men då har den redan blivit avlyssnad, och brevhemligheten är bruten.

Referenser:

Regeringens egen IT-expert, Patrik Fältström, säger rakt ut att det inte går att urskilja inhemsk från gränsöverskridande trafik. I sin senaste bloggpost kallar han konceptet att tro att det går att skilja dem åt för trams.

Elektroniska signaler går inte fågelvägen, utan den tekniskt effektivaste och billigaste vägen.

I Tyskland har det nyligen konstaterats att införseln av datalagringsdirektivet gör att 11% redan har avstått från känsliga kontakter, och över hälften (52%) kommer inte att ringa till personer som psykologer, äktenskapsrådgivare eller beroendehjälplinjer eftersom de vet att det registreras. Sådan självcensur hos medborgarna blir resultatet av en allmän avlyssning. Trafikdatalagringen som införts i Tyskland, som ligger till grund för de här sifforna, går inte ens in på innehållet i kommunikationen, vilket FRA-lagen gör. Vill du bära den hand som avskaffar brevhemlighet och meddelarskydd? Den hand som får Sveriges medborgare att känna sig så olustiga över att de är övervakade, att de… slutar prata? Att de börjar se sig om hörnet? Att de blir… tysta, rädda för att rödflaggas i systemen? För det är det observerade resultatet.

Referens:

Undersökning från Tyskland om trafikdatalagringens effekter på allmänheten (sida på engelska).

Lagförslaget handlar inte om ett verktyg i marginalen för några tekniker som sitter och sysslar med omvärldsbevakning. Det handlar om demokratins fundamenta.


Den som läser igenom detta kommer ta mig tusan aldrig rösta för förslaget! Snälla rara - lyssna på er befolkning som ni skall företräda, lite ödmjukhet inför uppgiften om jag får be!//Zac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...