Fortsätt till huvudinnehåll

Fettsnålt har ALLTID varit fel!

För ganska exakt ett år sedan (31 Oktober, 2007) så skrev jag:
Vad är egentligen sötsug för något?
Kan det vara ett evolutionärt sötsug för att "varna" för låg fetthalt i maten?
Får vi i oss för lite fett så skall det vara signalen för att "leta vidare"? Detta väcktes av någon okänd på nu saligen insomnade forumet WiktSnack(s).

Det var ingen som hade några synpunkter på detta då, men nu får jag lite vatten på min kvarn när jag råkar läsa lite i SvD:
- Men det sker framför allt när kroppsvikten sjunker, när vi äter för lite och svälter. När fettmängden sjunker under en viss nivå stimuleras aptiten, och kroppen drar ner på energiomsättningen för att spara på det lilla som finns. Åt and­ra hållet, när vi går upp för mycket i vikt, verkar det inte finnas samma regleringssystem. Det har inte varit viktigt under evolutionen, säger Jonas Lindblom.
(Källa.)

Inte nog med att kroppen antagligen ger kraftiga ätsignaler vad gäller för låg energinivå (läs fettsnålt), utan den går tydligen ner i energisparläge också...

Va faan!

Är det någon som överhuvudtaget kan dra någon slutsats av detta i det offentliga kost-Sverige?


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

  1. Nej nej, fettrik kost ger Alzheimers.

    Se http://blogg.passagen.se/eva-dietist/entry/fettrik_kost_alzheimers

    SvaraRadera
  2. Herregud! De fröätande mössen blir sjuka om de äter mättade animaliska fetter!!! Stoppa pressarna! ;o)


    //Zac, som ser framför sig hur en hop utsvultna möss kastar sig över ett vildsvin vid en vattengrop i Nynäshamn...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Vadå Liberal-fallos??

Jag fattar inte ståhejet?  Och som vimpel: 

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?