Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är det för fel på Socialdemokratin?

Att resonera kring frågan utan att komma fram till det uppenbara svaret kan vara nog så tålamodsfrestande;
På många ställen gick det bättre för Socialdemokraterna i kommunvalet än i riksdagsvalet. Faktum är att antalet rödgröna kommuner har fördubblats. Det så kallade katastrofvalet har lokalt inneburit att det nu sitter fler socialdemokrater på topposter som ordförande i kommunstyrelsen än före valet.

Socialdemokratin är populär lokalt.

(Källa.)

"Det så kallade katastrofvalet"...

Ja, Helle Klein förnekar sig inte som en av de mest skygglappsförsedda partimegafonerna som socialdemokratin har. Tidningsledaren är ett under av motsägelser och intensivt ångestladdat försök att inte lägga något som helst ansvar på den älskade Mona Sahlin.

Vad trodde Helle 2006?

Är det någon som skulle kunna modernisera partiet är det Mona Sahlin med sin känsla för vår tids nya sociala rörelser och den gamla folkrörelsedemokratins värde.

Här krävs både mod och erfarenhet. Det handlar inte om en modernisering bort från folkrörelsedemokratin utan till den.

..

Rimligen borde den nya generationens socialdemokrater såsom Carin Jämtin, Ulrica Messing, Thomas Östros och Ibrahim Baylan finnas med i ordinarie VU.

(Källa.)

Hur blev det med den moderniseringen?

Fritt fall möjligen. En ledare som inte syntes någonstans i början av mandatperionden - och fick svindlande höga opinionssiffror så länge som hon höll sig borta från debatten. Emedan förtroendet för partiledaren var fortsatt lågt (fritt fall numera tydligen). Det torde ha varit en stark och tydlig signal kring ledarskapsfrågan redan där, men inte...

"Hoppan-politik"?

Tokiga utspel som inte hade någon förankring alls inom rörelsen - det är nog den enda kvarvarande arvet, ja förutom en politik som inte gick ihop ens i valmanifestet och ett samarbete som nu i efterhand ingen tydligen ville ha och ett katastrofval som inte har någon motsvarighet i historien.
Men det är inte partiledaren det är fel på... I alla fall inte så länge som ledaren heter Mona Sahlin och skribenten Helle Klein.

"Den nya generationens socialdemokrater"

"Carin Jämtin, Ulrica Messing, Thomas Östros och Ibrahim Baylan?"
Jämtin brände sig totalt i Stockholm, Messing såg vart det barkade och hoppade snabbt av (klokt!).

Ibrahim Baylan?

Han har sedan länge setts som Mona Sahlins högra hand och jag har då aldrig förstått varför. Han har aldrig varit något egentligt affischnamn. Han kategoriseras som högersosse, ja-sägare och tilltalande för en etnisk minoritet - Sahlin lär tydligen ha varit förtjust - men inte såg jag någon direkt komptetensförstärkning av den inre kretsen inte... Han har sprungit på porrklubb, vilket är extra roligt då uppbragda sossar tidigare vrålat om uteslutning. Han har anklagats för ministerstyre, valfusk i SSU, kronofogden och hans tid som skolminister var väl långt ifrån den svenska skolans glanstid...

Tokfeministerna också...

Utnämningen var således långt ifrån någon rolig historia - och som lök på laxen så anklagades Sahlin omoedbart för att gå i patriarkets ledband i o m att Ibrahim Baylan, som ny partisekreterare råkar ha testiklar (vilken chock!) och den förra äggstockar (jag tror i alla fall). Tokfeministerna förnekar sig inte...

Ibrahim Baylans arv?

Valrörelsens roligaste stunder låg han bakom - det var när han presenterade riggade opinionssiffror som gick på remarkabelt tvärs mot verkligheten - och läckte ut. Opinionsinstitutet bakom undersökningen tog snabbt avstånd från den och en offentlig och skämmig politisk humorsketch utspelades i en häpen media.

Östros förtroende visar röda siffror

Östros ägnade en hel mandatperiod och en valrörelse till att enbart entonigt och ensidigt klaga på motståndarna. I debatt efter debatt så hörde man bara gnäll. T o m jag som intresserad orkade inte lyssna till slut. Så jag vill nog påstå att hans förtroendekapital visar röda siffror sedan länge...

Mona?

Jag vidhåller att turbulensen inom S är en del i hennes plan att klamra sig fast vid ordförandeposten. Socialdemokratin har allt sedan Ingvar Carlssons tid präglats av interna stridigheter och fulspel för makten. Det är ett karaktärsdrag för de många i toppen att med alla till buds stående möjligheter hålla sig kvar och helst avancera. Det har gjorts vid varje val av partiledarbyte sedan Palme, Carlsson undantaget - hela det politiska livet och socialdemokratin i synnerhet befann sig ju i chock efter palmemordet.

Turbulensen under ledaren

Turbulens där man slåss för sitt eget politiska liv och position är givetvis en fattig grogrund för ifrågasättande av partiordföranden Mona. Genom att se till att det är turbulent i partiet så kommer hon ha bäst chans att sitta kvar. Enkelt och skrämmande iskallt. Kanske den första riktigt imponerande handlingen jag sett en passiv, lat och snackande Mona göra? Däremot känns det som ett demokratiskt underskott att kalla topparna till brådismöte utan att de får veta vad som skall stå på dagsordningen. Ett pampbeslut värdigt Göran Persson...

Sahlins arv?

Hennes politiska arv består av, ja, vadå? Är det någon som kan peka på vad hon gjort förutom att ställa till med politiska affärer och prata om HBT-frågor? Det finns liksom inga stora frågor med hennes namn på, inga stora överenskommelser eller något annat. Hon har bara stått bredvid och smil-kisat mot kameran.

Inget nytänk och inga idéer

Göran Perssons omdöme om Sahlin ser tyvärr ut att stämma alldeles utmärkt:
Det är inga nya tankar och idéer Mona för fram, utan hennes styrka har varit och är fortfarande att hon är kommunikatör, att hon förmedlar ett budskap.
Det är plågsamt uppenbart att hon faktiskt inte har något budskap och inget att kommunicera. Jag läser att SSU nu vill att hon befriar partiet från ställningstagandet för eller emot henne - precis som jag skrivit i en tidigare bloggpost; 'Sahlin - befria Socialdemokratin!'.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten//Zac
Delar inklippt bl a ifrån 'Affären Mona och Tobleronen'

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , SvD12345, Ex123, AB12, DN12345678

Kommentarer

 1. Felet med socialdemokraterna och så kallade socialdemokratin är att de sagt ja till EU-medlemskapet och Lissabonfördraget. På så sätt kan de bara vara "Följa John" till den nyliberala politik som EU och alliansen bedriver.

  SvaraRadera
 2. Ja, "Följa John"!....

  En socialdemokrat Morgan Johansson känner uppenbarligen sig inte riktigt hemma i partiet? Det är något som inte stämmer.

  Östros visar inga "röda siffror" Inte nu när han går ut och anger vilken politisk politik partiet borde anta. Östros säger bl.a. att Sverige behöver internationellt konkurrenskraftiga skatter.

  Det andas skattesänkningar?!

  Man kan inte ha en socialdemokratisk välfärdsmodell med en borgerlig skattepolitik säger Morgan Johansson.

  Jo det kan man om man bara kan vara "Följa John till den nyliberala politik som EU och alliansen bedriver".

  Där har vi felet med den "så kallade socialdemokratin". Det är "att de sagt ja till EU-medlemskapet och Lissabonfördraget".

  Instämmer Anonym!

  SvaraRadera
 3. Man får vara tacksam över att svenska folket hade vett nog att inte rösta fram henne till statsministerposten!

  SvaraRadera
 4. Nu har hon avgått!

  Hipp Hipp Hurra!

  SvaraRadera
 5. Håller inte med Ohly om att det handlar om att hon är kvinna - precis tvärtom! Hon valdes främst för att hon var kvinna och hon har kunnat klänga sig kvar vid makten för att hon är en kvinna - en man hade med största sannolikhet tvingats avgå redan på valnatten. Det krävs mer resultat av en man i toppen, vilket i sig är fel, men ändå.

  Att anklaga henne för att vara en svag ledare har varit samma sak som att vara fientlig mot feminismen - och det vet hur enkelt det är i dagens pk-läge.

  Hon har varit svag redan från början. Hon valdes in på ett kraftigt förändringsmandat, men levererade ingenting förutom dalande valsiffror och en förgången gnällpolitik baserad på ja, vadå?

  Det är ett under att hon suttit kvar i drygt en månad efter det sämsta valet på 100 år. Men visst, det är inte bara hennes fel, det är en åldersgisten politik som är svårt nött av tidens tand och ett parti som är lika manövervänlig som en oljetanker fylld med tnt...

  Nu är det ett riktigt brutalt stålbad som väntar och där alla gamla trossatser måste ifrågasättas - slutpunkten för SAP som det enda arbetarpartiet i Sverige är det i alla fall. Sluten på en epok. Men nu finns chansen (igen) för att ett förnyelsearbete skall påbörjas.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Vad är det för prat. SAP har ju påbörjat "förnyelsearbetet" de har tagit oss in i EU. Inget de gärna talar om. Prat om EU finns inte alls med i deras "förnyelseprocess". Det är som om EU: medlemskapet inte existerar.

  Om vi ska få se ett förnyelsearbete nu, så måste vi ta oss ur EU.

  Slutpunkten för SAP som enda arbetarpartiet är det förmodligen. De kan kalla sig socialmoderaterna? Då förnyar de iallafall namnet på partiet. Innehållet är detsamma. Nu kommer det (spekulation) att att gå upp för det svenska folket. Östros utspel om hur politiken egentligen bör vara är bara början. Hörde en S politiker uttrycka sig på SVT så här. Vi måste vara ett parti för dem som jobbar :) Låter "förvillande" likt Alliansen.

  En blek kopia av moderaterna som leker "Följa John".....Vad kan de annars göra? de har satt sig och Sverige i den sitsen.

  Du Zac skrev tidigare att du vill ha en stark opposition.

  Glöm det!

  Ditt tal om kvinnors förmåner orkar jag personligen inte ens kommentera ;):) Jo lite ta "Reinfeldts kvinnor" medarbetarna som fick gå direkt efter förra valet. Det är dags att Reinfeldt skärper kraven på kvinnliga medarbetare hör man ofta. Så nog synas kvinnor.

  SvaraRadera
 7. Zac. Förmodar att det i ditt inlägg ska stå: "det är en ålderstigen politik". Eller fattar jag fel?

  Om du menar ålderstigen så kan jag hålla med dig. För socialdemokraterna för ju samma politik som alliansen alltså John politik efter EU:s diriktiv.

  SvaraRadera
 8. Tack, Anonym. "Åldersgisten" => "Åldersstigen", snacka spasmer i fel ordning! Jag brukar vända på ett par bokstäver, men inte på så mycket i ett ord. Spasm som sagt... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Den som verkligen är intresserad av socialdemokraternas "förnyelsearbete" borde lyssna på P1 Jytte Guteland SSU.

  Hon använde ordet trygghet som något negativt upprepade gånger. Ja nästan i varje mening. Att vi är fixerade vid trygghet. Istället för trygghet så behöver vi mod och iver. Hon kan säkert "leda" de nya socialmoderaterna. Som klippt och skuren!

  SvaraRadera
 10. Zac. Själv gjorde jag några stavfel i mitt inlägg så inte är vi felfria och felfria är vi inte heller när det gäller politiska åsikter.

  Hur det nu är så har du många bra trådar och inlägg.

  Ch

  SvaraRadera
 11. Tyvärr finns det väl inte några representanter kvar i livet för den gam-gamla socialdemokratin, med rashygien och inspärrade idioter heller...

  Personligen tror jag inte det räcker om de väljer en ny partiledare som kan stå på huvudet och jonglera samtidigt. Det samhälle som Socialdemokratin baserat hela sin ideologi och sin politik på finns inte längre. Och det är knappast ett samhälle som någon vill ha tillbaka heller. Vi har väl gått framåt på alla områden.

  S är ett f d statsbärande parti. De kommer aldrig mer att ha en ordförandepost som är synonymt med en statsministerpost, Mona är bara den första i en lång rad.

  @Ch: Tack!


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Man får vara tacksam över att svenska folket hade vett nog att inte rösta fram henne till statsministerposten!

  SvaraRadera
 13. Vad är det för prat. SAP har ju påbörjat "förnyelsearbetet" de har tagit oss in i EU. Inget de gärna talar om. Prat om EU finns inte alls med i deras "förnyelseprocess". Det är som om EU: medlemskapet inte existerar.

  Om vi ska få se ett förnyelsearbete nu, så måste vi ta oss ur EU.

  Slutpunkten för SAP som enda arbetarpartiet är det förmodligen. De kan kalla sig socialmoderaterna? Då förnyar de iallafall namnet på partiet. Innehållet är detsamma. Nu kommer det (spekulation) att att gå upp för det svenska folket. Östros utspel om hur politiken egentligen bör vara är bara början. Hörde en S politiker uttrycka sig på SVT så här. Vi måste vara ett parti för dem som jobbar :) Låter "förvillande" likt Alliansen.

  En blek kopia av moderaterna som leker "Följa John".....Vad kan de annars göra? de har satt sig och Sverige i den sitsen.

  Du Zac skrev tidigare att du vill ha en stark opposition.

  Glöm det!

  Ditt tal om kvinnors förmåner orkar jag personligen inte ens kommentera ;):) Jo lite ta "Reinfeldts kvinnor" medarbetarna som fick gå direkt efter förra valet. Det är dags att Reinfeldt skärper kraven på kvinnliga medarbetare hör man ofta. Så nog synas kvinnor.

  SvaraRadera
 14. Håller inte med Ohly om att det handlar om att hon är kvinna - precis tvärtom! Hon valdes främst för att hon var kvinna och hon har kunnat klänga sig kvar vid makten för att hon är en kvinna - en man hade med största sannolikhet tvingats avgå redan på valnatten. Det krävs mer resultat av en man i toppen, vilket i sig är fel, men ändå.

  Att anklaga henne för att vara en svag ledare har varit samma sak som att vara fientlig mot feminismen - och det vet hur enkelt det är i dagens pk-läge.

  Hon har varit svag redan från början. Hon valdes in på ett kraftigt förändringsmandat, men levererade ingenting förutom dalande valsiffror och en förgången gnällpolitik baserad på ja, vadå?

  Det är ett under att hon suttit kvar i drygt en månad efter det sämsta valet på 100 år. Men visst, det är inte bara hennes fel, det är en åldersgisten politik som är svårt nött av tidens tand och ett parti som är lika manövervänlig som en oljetanker fylld med tnt...

  Nu är det ett riktigt brutalt stålbad som väntar och där alla gamla trossatser måste ifrågasättas - slutpunkten för SAP som det enda arbetarpartiet i Sverige är det i alla fall. Sluten på en epok. Men nu finns chansen (igen) för att ett förnyelsearbete skall påbörjas.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv