Fortsätt till huvudinnehåll

Det är Disneys fel!

Valborgsfirandet på Skansen blev en blodig historia i år.
En vild räv tog sig in till järvarna – som gick till attack.
..
Folk grät, säger Johan Hagland, en av valborgsfirarna som blev vittne till dramat.

(Källa.)

"Life is pain!" (*)

Livet består av lidande och död, det är bara sådana som överdoserat på Walt Disneys talande kossor, möss och grisar som tror annat. En räv är en naturlig fiende till järvar, som till detta hade ungar. Räven var körd i samma sekund som den kom in i hägnet.

Död är otrevligt

Det är inget trevligt med slakt - oavsett slaktare... Det typiska är att man applicerar en mänsklig föreställnings- och känslovärld på djurens beteende och känslor, man har s a s disneyfierat djuren. Vi har naturromantiken liggande latent i oss. Naturen är vild och består av smärta, lidande, ångest och död. Det finns inga vilda djur som stannar upp och njuter av utsikten eller av blommornas doft. Detta gäller t o m de på Skansen.

Kanske är det läge för att vi ser naturen för vad den är och inte för vad vi vill att den är?


Inlägget delvis från 'Överdos av Disney?'


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
(*) "Life is pain, princess. . . anyone who says differently is selling something" - Westley i filmen 'The Princess Bride'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Ja.. Kan inte annat än att hålla med dig, människan har gått för långt från sitt ursprung i det moderna samhället. Efter att vi fått föda serverade på ett fat för länge har vi tapat vårt ursprung, det naturliga.

    Hur skall vi då komma tillbaka? - Jo, som med allt annat; utbildning.

    Hur som så hoppas jag att du får dig en trevlig fortsöttning på kvällen och jag ser fram emot fler intressanta blogginlägg.

    SvaraRadera
  2. Jag tackar så mycket för de vänliga orden och får önska nordjamten detsamma! :o)


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Du har rätt i att naturen är vild och består av smärta, lidande, ångest och död. Det gör människans värld också. Till en stor del. Det är visserligen mänskliga begrepp du använder och det är ju genom mänskliga och bekanta begrepp vi förstår vår omgivning. Men hur vet du att dessa begrepp beskriver hela verkligheten? Tycker du inte du reducerar naturen en aning? Om den består av dessa saker, varför inte även positiva saker som livsglädje, njutning, humor etc? Varför tror du inte det finns djur som njuter av blommornas doft tex? Varför skulle det inte finnas det? Tror du inte kossorna njuter av både livet, solen, vinden och doften av det färska gröngräset när de släpps ut på grönbetet? Nej, jag tror den bilden av naturen du beskriver är just den bilden som passar oss såsom kännande jägare bäst. Det är alldeles för konfliktfyllt att döda en kännande varelse och sen äta upp den.

    SvaraRadera
  4. "Det finns inga vilda djur som stannar upp och njuter av utsikten eller blommornas doft..."

    Det finns människor som beter sig som rovdjur. Det finns de som inte ger sig förrän sista vargen har dödats. Dessa jägare beter sig inte som kännande varelser. De är inte ens ute efter att äta upp dem.

    Likväl så undrar jag om dessa människor med rovdjursliknande beteende inte emallanåt stannar upp och luktar på blommorna eller njuter av utsikten...?

    Anser också att vi bör se naturen för vad den är fylld av repellerande och attraherande känsloyttringar som avlöser varandra hela tiden, både hos djuren och människan. Till skillnad från djuren har vi börjat utveckla det mentala mer. Men de ligger inte långt efter genomsnittsmänniskan.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Jag tor inte på att "utveckla det mentala" - naturen handlar om att överleva och föra generna vidare, punkt. Inte vidare mentala utvecklingsmöjligheter där inte - såvida de inte ger ännu större överlevnadsmöjligheter. Och det gör som bekant vårt leverne inte... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  6. Jaha så du ser inga skillnader mellan djurarter? "Högre" arter som apa, häst, katt, elefant.
    Människan är ett djur brukar du hävda. Hur får du ihop det då?

    Att vi inte kan leva i samma organism är förståeligt. Den föds, slits, dör omformas. Stora utvecklingsmöjligheter har vi alltså och massor latent. Så väck apan i dig! Den emotionala och mentala utvecklingen ingår i evolutionen.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Djur är djur. Vi drivs fortfarande av exakt samma drivkrafter som gällde för vår ras för 2 000 000 år sedan - kolla närmsta uteställe vid två-tiden på natten... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Du har rätt i att naturen är vild och består av smärta, lidande, ångest och död. Det gör människans värld också. Till en stor del. Det är visserligen mänskliga begrepp du använder och det är ju genom mänskliga och bekanta begrepp vi förstår vår omgivning. Men hur vet du att dessa begrepp beskriver hela verkligheten? Tycker du inte du reducerar naturen en aning? Om den består av dessa saker, varför inte även positiva saker som livsglädje, njutning, humor etc? Varför tror du inte det finns djur som njuter av blommornas doft tex? Varför skulle det inte finnas det? Tror du inte kossorna njuter av både livet, solen, vinden och doften av det färska gröngräset när de släpps ut på grönbetet? Nej, jag tror den bilden av naturen du beskriver är just den bilden som passar oss såsom kännande jägare bäst. Det är alldeles för konfliktfyllt att döda en kännande varelse och sen äta upp den.

    SvaraRadera
  9. Ja.. Kan inte annat än att hålla med dig, människan har gått för långt från sitt ursprung i det moderna samhället. Efter att vi fått föda serverade på ett fat för länge har vi tapat vårt ursprung, det naturliga.

    Hur skall vi då komma tillbaka? - Jo, som med allt annat; utbildning.

    Hur som så hoppas jag att du får dig en trevlig fortsöttning på kvällen och jag ser fram emot fler intressanta blogginlägg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England