Fortsätt till huvudinnehåll

Värsta eftervärkningen(!)

Jag har funderat lite över vad FRA-debatten (den som borde ha lagts ner) egentligen betyder för samhället i stort. Jag tror att vi får se ganska stora efterverkningar. Den arrogans om att "beslutet redan är tagit", "alla tjänar (läs vi!) på om debatten lägger sig" etc är helt enkelt häpnandsväckande; mer passande för en diktator i en bananrepublik som hyser fullständigt förakt för demokratin och för sitt folk.
Jag försökte dra mitt lilla strå till stacken innan frågan skulle göras upp i t ex 'FRA-omröstningen' och slutligen 'FRA-avlyssningen uppskjuten' - tyvärr stannade som bekant inte frågan där... :o(

Politikerförakt

Med det politikerförakt som numera allmänt florerar, och som har ökat rejält efter det att man offentligt visat vilken partiboskap som vi hörbärgar i riksdagen efter FRA-frågan, så tror jag att politikerföraktet kommer att accelerera. Inte mindre blir det när allianspolitikernas okunskap om frågan luftas heller...

FRA=Fredrik Reinfeldts Allians?

Reinfeldt har med sin slappa ledarstil försökt lyssna sig till åsikter, och när stormen väl är ett faktum så upträder han orationellt, irriterat och föga chefsaktigt, inte blir det bättre att han nu ångrar att han tog till orda i den största politiska händelse på år och dag!? Varenda större affär/händelse så har vi sett detta, möjligtvis med undantag för när Muhammed-bilderna stormade i Danmark så agerade han snabbt och effektivt och såg till att det förblev lugnt här hemma i sverige.
Jag tycker att det är dags för en FRA-debatt part deux, d v s en Fredrik Reinfeldts Alliansdebatt del 2. Frågan är om han verkligen är den person man vill se vid rodret när det verkligen stormar?
Jag hade nog svarat "ja, han är en bra regeringschef, trots initiala problem", för två år sedan, men jag är mycket, mycket osäker nu. Den snabbt (ut-)tröttnande Göran P gjorde initialt mycket halvdana insatser när det krävdes insatser från regeringskansliet, något han fick välförtjänt kritik för - men hur hade det sett ut med Reinfeldt vid rodret? Jag måste idag tillstå att jag tror det hade slutat i katastrof... Jag tror t o m att "enfrågepolitikern" Björklund hade gjort det bättre...

Personval?

Men omhuldandet av personvalen har fått sig en så rejäl törn att jag knappt tror att någon kan stå och tala sig varm för hur ökade personval kommer att öka inflytandet, öka förtroendet och se politikerna som människor av kött och blod. FRA-frågan har totalt krossat den bilden. Fram ånyo för möjligheten att stryka personer på listan. Jag kommer glatt att själv (i mån av min röstning) att stryka alla som röstat för förslaget. De har åsamkat vår demokrati mer skada än någon annan i modern - eller historisk tid.

Det personliga haveriet

Behöver jag ens nämna Federley? Han kommer aldrig att ses med överseende för något, han rättade in sig i fållan och sålde ut sin integritet som personvald politiker som stod upp för integritet och demokrati. Ur ett folkligt perspektiv så kommer han aldrig vara något annat än en demokratisk Quisling.
Birgitta "jag skulle ha röstat nej till FRA i dag" Ohlsson är en annan som blir tvungen att försöka hitta någon annan identitet än frispråkig politiker med hög integritet. Att fega ut och förråda sina principer är inget annat än fegt principlöst... Hennes hyckleri är nästan av det värre slaget:
Är det någonting som har fått dig att ändra dig?
- Absolut inte. Jag har hela tiden varit motståndare till lagen. Den går emot borgerliga grundvärderingar och den är inte effektiv att genomföra. Jag har haft samma åsikt hela tiden.

Jag mår fysiskt illa... :o|

Centern som det främsta liberala partiet...

Bilden av Centern som det främsta liberala partiet har nog fått sig en dödsstöt. Från centeruppropet.se:

Tyvärr så lever inte partiet som det lär i rikspolitiken. Bottennivån kom när centerpartister mangrant ställde sig upp och röstade igenom det mest antiliberala lagförslaget som har lagts fram för ett demokratiskt parlament i modern tid.

Centerpartiet var med och godkände att svenska folket, hela svenska folket, skulle massavlyssnas. Principen om att man förutsätts vara oskyldig tills motsatsen bevisats krossades, liksom brevhemligheten. Tillika så är det ett uselt utformat lagförslag.

Det var ett svek. Riksorganisationen svek partiprogrammet, öppenhetsmanifestet och allt det som Centerpartiet står för i svensk politik. Våra ställningstaganden gjordes till unkna skämt.


Modigt att stå upp för partiets grundvärderingar när partiledningen sviker! Det är fegt och protektionistiskt när inte de övriga allianspartierna står upp för sina grundvärderingar på samma sätt som de bakom centeruppropet. En av de få sakerna jag tycker att Maud Olofsson kan vara stolt över är att hon företräder ett parti som vågar ta offentlig intern strid, även om jag tror att hon egentligen ser det som en belastning. Tänk vid regeringssammanträdandena att vara den enda som inte lyckats piska in alla medlemmarna i fållan... :o|

Valet 2010

Frågan är om soffliggarna kommer att öka, tron på och bilden av politiken som ett uttryck för folkviljan är ju puts väck. Oavsett så tror jag att utvecklingen med att de politiska partierna tappar medlemmar kommer att fortsätta, möjligtvis i snabbare takt. Folk har gått ifrån de eftergifter som det alltid ger att vara medlem i ett parti - det finns ju ingen som håller med ett partiprogram till 100%. Att vi också flyttar bort många viktiga frågor och makt till EU gör också att avståndet till de styrande känns för avlägset för att kunna påverka.

Vi lär få se mer engagemang dels i missnöjespartier, läs enfrågepartier - t ex piratpartiet och SD, vi kommer också få se mer engagemang i enfrågeorganisation, t ex inom miljöarbetet, fredsarbete, hjälporganisationer och varför inte lokala sammanslutningar om att ex rädda skolor och butiker etc.

Det rent samhällsliga engagemanget kommer alltså inte att minska, men det politiska kommer att sakta försvinna ner till riktigt låga nivåer.

EU-valet

Jag kommer nog att proteströsta själv i detta val. Jag tror inte jag är i minoritet i denna ståndpunkt, många känner att EU-valet passar bra för att protestera mot våra nationella problem, snarare än att försöka påverka problemen för den europeiska gemenskapen. Jag kommer rösta på Piratpartiet i nästa EU-val egentligen för att de står för tre grundvärderingar som jag ställer upp på till 100%(sic!):

 • Delad kultur - en (kraftigt) reformerad upphovsrätt
 • Fri kunskap - patenten är idag en bromskloss för innovation
 • Skyddat privatliv - Tja, behöver denna ens kommenteras?


Detta är grundvärdetingar som jag faktiskt inte ser hos några andra partier. Om piratpartiet skulle komma upp i lite nivåer så tror jag att detta skulle skicka en väl så stark signal till våra "gammelpartier" om att expressens mailbombardemang bara var början på en ny tid. En ny tid som Reinfeldt faktiskt själv har startat!

Aktuellt om FRA

Rosetta Sten: Älskade spion… Sök nytt jobb!

Mina Moderata Karameller: Jo då Per vi pratar om det som går bra också...

Oscar Swartz: FRA: Almedalens hetaste debatt + Nyhetspriset

Rick Falkvinge: På väg hem från Almedalen

Opassande: FRA-lagen måste stoppas redan i höst

SvD, kolumn: Motståndarna är inte mindre vetande

Mitt eget inlägg 'Maria Abrahamsson om FRA på AB Debatt': Maria Abrahamsson om FRA på AB Debatt

Expressen: FRA sänker Alliansen

SvD: Ryska planer på att kringgå FRA-spaning//Zac

PS. Jag vet att det är en felstavad rubrik, det är meningen... :o)

Kommentarer

 1. Hoppas inte människor tolkar allt som hänt till att det är bäst att bli "soffliggare". Tyvärr så fungerar vi nog så. Då är drömmen om direktval och folkomröstningar avlägsen...huva! Politiker som bestämmer över en "likgiltig massa" vad kan vara mer skrämmande än det? Andra steget efter FRA mot diktatur? Vi får de politiker vi förtjänar och tappar människor sugen, så är det inte svårt att räkna ut, hur det kan bli...SD tar plats...?

  Nej kräv människors avgång istället och ersätt dem med andra. Ingen behöver överge sina ideologiska värderingar för att en del politiker klantat till det. Att jag själv vill ha väck borgerligheten är ju egna fördomar. De behövs också givetvis. Fast bara liiite:)!;)

  SvaraRadera
 2. Apropå
  "Fredrik Reinfeldts Alliansdebatt"
  Tyvärr lägger man upp bollen för Mona som raskt smashade in några poäng med:
  "Nato Säger Alliansen"

  Det verkar att vara lite svårt för Fredrik&Co att visa upp en enhetlig front.

  Det är nästan så att man börjar att misstänka att denna fråga har hållits inom en väldigt begränsad grupp, som kallt har räknat med att det skulle räcka med de sedvanliga övertalningsprocedurerna för att lagförslaget skulle antas.

  SvaraRadera
 3. Jo, det finns ganska tydliga indikationer på att partiledarna pressade på duktigt, Reinfeldt hotade med att avgå t ex. Det är mystiskt innan, under och efter omröstningen!?


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Moderaterna har gått från att förespråka individens FRIhet till att förespråka FRAhet... :-|

  SvaraRadera
 5. Angående sista länken till SvD så är det ett fel i den artikeln, Sverige har inte en sådan knutpunkt utan tre. Skall all trafik i landet går via den i Stockholm kommer det att krävas nedgrävning av väldigt kraftfulla kablar som bara är till för deras trafik.

  SvaraRadera
 6. Jo, FRA-förespråkarnas tekniska kunskaper är det lika oklart med som vad lagen skall vara till...

  Man påstår gång på gång att det bara är gränsöverskridande trafik som skall kontrolleras - och all trafik är mer eller mindre gränsöverskridande idag.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv