Fortsätt till huvudinnehåll

Motion, näe - kolla AC:n!

Jag rivstartar med mitt 101:e inlägg:

Nu är idrottssverige på stridshumör, i dagens DN så leder bl a Susanna Kallur ett upprop för mer idrott i skolan, eller närmre bestämt minst 1 timme varje dag. Även AB skriver om det och SvD.

Jag har skrivit en hel del om detta, bl a i:

Läs för övrigt mer om det i Johanna Söderlunds utmärkta blogginlägg om just 'Motionsmyten'.

Varför inte luftkonditioneringen?

Övervikt kan lika väl orsakas av luftkonditionering och sömnbrist som dåliga matvanor och för lite motion. Den kontroversiella teorin lanseras av överviktsforskare vid University of Alabama.
[…]
Andra orsaker till fetma kan enligt Allens forskning vara sömnbrist då människor som sover för lite får ökad aptit.
Dessutom tenderar feta människor att gifta sig med varandra och få barn som är genetiskt predisponerade för fetma.

(Källa.)

Det är viktigt att ha ett öppet sinne, men luftkonditioneringen?!?
Det borde betyda att vi blir fetare på sommaren och kan minska mest i vikt under höst/vinter/vår... Fast å andra sidan borde inuiter vara jättesmala om nu det går åt så mycket energi till att hålla värmen i ett kallt klimat...
Läste någonstans att en ökning av vår kroppstemeperatur med en kvarts procent (0.25%, vilket motsvarar en ökning på 0.1°C) kostar lika mycket energi som vår grundämnesomsättning! Så nog kan det ligga en hel del i detta i alla fall?
Stötte på en uppgift om att det avges 580kcal i värme för varje liter svett man svettas vid anstängning! Tänk på att man säkert kan svettas 1-2liter under arbete! Men att huttra av köld motsvarar ungefär en promenad i lagom tempo... Så det är nog trevligare att ta en promenad med hunden än att sätta sig på de frysta ärtorna i frysboxen i källaren... I alla fall när det gäller viktnedgång!


//Zac





Kommentarer

  1. vill ha lite hjälp, talade igår med en stroke-forskare, berättade om varför jag ej tror att ett högt LDL i sig ger hjärtinfarkt och stroke. Nämnde även att Vessby är avlönad av margarinindustrin, mitt eget intag av smör och "perfekta" blodfettvärden.

    Han blev mycket intresserad och jag har skrivit ut en del av Dina hänvisningar om Vessby, forskare betalda av industrin, men jag behöver mer. Har Du i Ditt digra material förslag på mer som jag kan ge honom? t.ex. varför vi inte tror att man blir fet av fett, att kolesterol inte i sig är farligt, varför vi inte ska äta margarin e.t.c. Jag vet att Du har massor, men kommer inte ihåg var och vilka datum. Detta är en bra chans att så intresse till en mycket seriös forskare med hög integritet.

    SvaraRadera
  2. Det är ju en rätt gmmal diskussion det där med kaloriåtgång för att hålla kroppsvärmen. Det är ju ett klasiskt bantningstips att dricka mycket kallt vatten, i liter 4-gradigt vatten som ska värmas till 37 grader förbrukar 33 kalorier, 0,033 kilokalorier, vilket motsvarar kanske några riskorn.

    Förbrukar man fler kalorier ökar ju aptiten så att man äter mer, så även om förbrukningen vara mycket större hade den ändå inte haft någon effekt så länge man inte sitter i fängelse eller liknande med strikt ransonering av maten.

    SvaraRadera
  3. vikingmormor,
    Hänvisa till Piltsons blogg, där finns massor med hänvisningar! Det finns även en rejäl samling länkar till studier på Annikas blogg.

    Intressant läsning finns även på chalmers, av Göran Petersson, Bitr professor, Kemisk miljövetenskap. Och Överläkare Jenny Reimers' bok: Maten vi borde äta. som. haller oss normalviktiga. och. vid god hälsa. i. hela langa livet.

    SvaraRadera
  4. vikingmormor: Ravnskovs hemsida är inte dålig för informationsinhämtning heller - länk.

    Kenneth, jag funderade vid tillfälle om inte det maximala vore att äta kall mat stående på huvudet - ty då kommer dessutom lägesenergin in också! :o)


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Hallonbåtar då?

    SvaraRadera
  6. HALLONBÅTAR! Givetvis! Det måste gå åt en massa energi för att segla ikapp dem! ;o)


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England