Fortsätt till huvudinnehåll

Marion Nestlé

Vem?

Vem är det ?
Det är en ganska stor, inflytelserik kostguru ifrån USA.
Hon har ett mycket enkelt budskap:
"Det är uppenbart att vi blir feta eftersom vi äter för mycket mat. Tyvärr är det bara jag som säger att vi borde äta mindre för att må bra."
(Källa.)

Böcker och inflytande

Hon har skrivit ett antal böcker som handlar mer om livsmedelsindustrin snarare än om bantning och dieter. Hon är kort sagt mycket, mycket kritisk till hur livsmedelsindustrin fungerar idag - och speciellt så samspelet med rådande och lagstadgande organ, här i sverige kanske bäst representerat av SLV - även om han givetvis inte bryr sig om SLV, utan mer är inriktad mot det amerikanska ditot. Hon bör veta - på 80-talet var hon en stabschef på hälsodepartementet coh som sådan en av de ansvariga för sammanställningen av de amerikanska hälsoråden.

Tobaksindustrin?!

I Food politics beskriver hon hur den pressade tobaksindustrin på 1990-talet flyttade sitt kapital till livsmedelsindustrin. I dag märks slående likheter i säljstrategierna, från användningen av seriefigurer och light-sortiment, till hårdför lobbying och vinklade forskningsrapporter.
- Livsmedelsindsutrin producerar nästan dubbelt så många kalorier som vi behöver få i oss. Och tillverkare och butikskedjor är ofta börsnoterade.
När aktieägarna kräver snabba vinster uppstår ett hårt tryck att satsa på de mest lönsamma varorna. Det råkar vara de mest högförädlade produkterna.
- Bara reklambudgeten för en enda sorts sötade frukostflingor i USA är 16 gånger större än hela anslaget till kostrådgivning, säger Marion Nestlé.
(Samma källa som ovan.)

Regler enligt M.Nestlé(1)

 • Handla alltid i närområdet
 • Handla inget i huvudgångarna
 • Om du ändå måste handla där köp ingenting med mer än fem ingredienser
 • Kan du inte uttala ingredienserna köp dem inte
 • Köp ingenting med tecknade bilder på sig
 • Vill du inte att barnen skall äta skräpmat, se till att inte ha det hemma

Livsmedelsindustrins fel

Marion anklagar direkt livsmedelsindustrin i den galopperande fetmaepidemi som sedan 30år plågar USA. Lobbygrupperna har alldeles för stort inflytande på hur det amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket förändrar sina kostråd - och därmed SLV...

Kritik mot Nestlé

Precis som de flesta amerikaner som går emot det helt fria kommersiella samhället så bemöts hon med misstänksamhet och ibland direkt fientligskap på hemmaplan. Center for consumer freedom är en intresseorganisation för den amerikanska livsmedel- och tobaksindustrin. Utan vidare värderingar så är de oerhört kritiska till hennes slutsatser, och kallar henne för starkt företagsfientlig.

Min kritik

Visst har hon ett mycket förenklat budskap, visst är hon vansinnigt fettskrämd etc, men delen i hennes budskap där hon pekar på hur livsmedelsindustrin påverkar kostråden och hur lobbyindustrin arbetar är oerhört viktigt och oerhört äcklande. Sannolikt har hon dessutom rätt, vi äter för mycket. Jag vill dock vidareutveckla hennes resonemang lite. Vi äter för mycket för att livsmedelsindustrin dels pressar på oss en massa extra, och dels för att vi faktist äter allt det där extra. Men jag tror det hade varit svårt utan hungersbefrämjande kolhydrater som gör att mättnadskänslan sätts ur spel och suget efter mer river i invälvorna på oss. Så tar hon bara sitt budskap ett litet steg till så är de nästan omöjligt att hon skulle kunna komma till någon annan slutsats än oss på LC. Dessutom så låter det knappast som om hon promotar margarin heller... ;o)


//Zac
(1) "Always shop the periphery. Don't go into the center aisles. If you do go into the center aisles, don't buy anything with more than five ingredients. If you can't pronounce the ingredients on the package label, don't buy it. Don't buy anything with a cartoon on it. If you don't want your kids eating junk food, don't have it in the home." (Källa.)

Kommentarer

 1. Intressant! Ännu mer så om hon tillhör Nestlé-familjen!

  SvaraRadera
 2. Hon har väl beskrivit sig själv som det svarta fåret... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Hon tillhör nog inte Nestlé-familjen. Namnet skrivs utan ´
  Hennes två första böcker visade att hon är mycket kunnig och orädd. Men den senaste var inte alls bra. Hennes snack om mättat fett fick mig att fråga vilken grundval hon hade, varvid hon hänvisade till Ancel Keys - några kliniska iakttagelser hade hon ej. När jag ifrågasatte detta sände hon mejlet vidare till Keys´ efterträdare Harry Blackburn, som sedan sände mig flera arga meddelanden. Frågan tycks vara mycket inflammerad i USA.
  En lustighet är att Nestle använder samma osthandlare som Nina Planck. Dom känner varandra väl. Jag frågade osthandlarn vad som händer när de träffas i butiken men fick inget svar, var väl inte heller att vänta.
  Ledsen att vi måste sluta med Piltsons kommentarer, men vi klarar inte av den där Berggren.

  SvaraRadera
 4. Jättetrist med kommentarerna för dig, Piltson! En fundering är väl att gå över till Blogger? Där kan man välja på helt fria kommentarer/man måste vara inloggad(d v s registrerad)/enbart medlemmar i bloggen. Till detta så kan du aktivera kommenterasgranskning också. Då är man helt safe! Eftersom man är ansvarig för vad som skrivs i kommentarerna så är det ingen dum idé. För mig så är tillströmningen av kommentarer så långsam att man ändå hinner hålla koll på dem! :o)

  Ett sista alternativ tycker jag för dig är att stänga av kommentarerna överhuvudtaget. För dina kapitel känns viktigare än kommentarerna!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Bra idé för Piltson att stänga av kommentarerna, om han hänvisar kommenterandet till någon annan vettig persons blogg och läser dem när han orkar. Jag har kommenterat mycket där framför allt för att uppmuntra så att det syns att någon läser, men det känns egentligen övervflödigt att kommentera där, det han skriver är såpass bra att det är svårt att komma på något att tillägga.

  Det är nog en bra idé att lägga all energi och kraft på skriverierna, de är ju väldigt viktiga!

  Hoppas du läser detta också Piltson! :-)

  SvaraRadera
 6. Kenneth, Piltson tvingades sluta kommentera på andra personers bloggar, men jag kan ju tala om att de läste det där just idag. Anledningen till att de slutat kommentera är att andra personer har presenterat sig som "Piltson", så man kan inte veta vem som är vem.
  Det var tydligen texterna om aspartam som retade upp folk så att Piltson inte kunde fortsätta. De har stängt av kommentarfunktionen, men den tycks vara tillfälligt öppen just idag.

  SvaraRadera
 7. Piltson är mycket bra - och behövd.

  Snälla överväg igen om du, Piltson inte skall gå över till ex Blogger? Du kan tvinga alla kommentatörer(?) att vara reggade, det betyder i praktiken att ingen kan stjäla nicket.

  Eller som Kenneth säger, kommentarerna är ganska överflödiga - det går liksom inte att komma med mer... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p