Fortsätt till huvudinnehåll

Marion Nestlé

Vem?

Vem är det ?
Det är en ganska stor, inflytelserik kostguru ifrån USA.
Hon har ett mycket enkelt budskap:
"Det är uppenbart att vi blir feta eftersom vi äter för mycket mat. Tyvärr är det bara jag som säger att vi borde äta mindre för att må bra."
(Källa.)

Böcker och inflytande

Hon har skrivit ett antal böcker som handlar mer om livsmedelsindustrin snarare än om bantning och dieter. Hon är kort sagt mycket, mycket kritisk till hur livsmedelsindustrin fungerar idag - och speciellt så samspelet med rådande och lagstadgande organ, här i sverige kanske bäst representerat av SLV - även om han givetvis inte bryr sig om SLV, utan mer är inriktad mot det amerikanska ditot. Hon bör veta - på 80-talet var hon en stabschef på hälsodepartementet coh som sådan en av de ansvariga för sammanställningen av de amerikanska hälsoråden.

Tobaksindustrin?!

I Food politics beskriver hon hur den pressade tobaksindustrin på 1990-talet flyttade sitt kapital till livsmedelsindustrin. I dag märks slående likheter i säljstrategierna, från användningen av seriefigurer och light-sortiment, till hårdför lobbying och vinklade forskningsrapporter.
- Livsmedelsindsutrin producerar nästan dubbelt så många kalorier som vi behöver få i oss. Och tillverkare och butikskedjor är ofta börsnoterade.
När aktieägarna kräver snabba vinster uppstår ett hårt tryck att satsa på de mest lönsamma varorna. Det råkar vara de mest högförädlade produkterna.
- Bara reklambudgeten för en enda sorts sötade frukostflingor i USA är 16 gånger större än hela anslaget till kostrådgivning, säger Marion Nestlé.
(Samma källa som ovan.)

Regler enligt M.Nestlé(1)

 • Handla alltid i närområdet
 • Handla inget i huvudgångarna
 • Om du ändå måste handla där köp ingenting med mer än fem ingredienser
 • Kan du inte uttala ingredienserna köp dem inte
 • Köp ingenting med tecknade bilder på sig
 • Vill du inte att barnen skall äta skräpmat, se till att inte ha det hemma

Livsmedelsindustrins fel

Marion anklagar direkt livsmedelsindustrin i den galopperande fetmaepidemi som sedan 30år plågar USA. Lobbygrupperna har alldeles för stort inflytande på hur det amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket förändrar sina kostråd - och därmed SLV...

Kritik mot Nestlé

Precis som de flesta amerikaner som går emot det helt fria kommersiella samhället så bemöts hon med misstänksamhet och ibland direkt fientligskap på hemmaplan. Center for consumer freedom är en intresseorganisation för den amerikanska livsmedel- och tobaksindustrin. Utan vidare värderingar så är de oerhört kritiska till hennes slutsatser, och kallar henne för starkt företagsfientlig.

Min kritik

Visst har hon ett mycket förenklat budskap, visst är hon vansinnigt fettskrämd etc, men delen i hennes budskap där hon pekar på hur livsmedelsindustrin påverkar kostråden och hur lobbyindustrin arbetar är oerhört viktigt och oerhört äcklande. Sannolikt har hon dessutom rätt, vi äter för mycket. Jag vill dock vidareutveckla hennes resonemang lite. Vi äter för mycket för att livsmedelsindustrin dels pressar på oss en massa extra, och dels för att vi faktist äter allt det där extra. Men jag tror det hade varit svårt utan hungersbefrämjande kolhydrater som gör att mättnadskänslan sätts ur spel och suget efter mer river i invälvorna på oss. Så tar hon bara sitt budskap ett litet steg till så är de nästan omöjligt att hon skulle kunna komma till någon annan slutsats än oss på LC. Dessutom så låter det knappast som om hon promotar margarin heller... ;o)


//Zac
(1) "Always shop the periphery. Don't go into the center aisles. If you do go into the center aisles, don't buy anything with more than five ingredients. If you can't pronounce the ingredients on the package label, don't buy it. Don't buy anything with a cartoon on it. If you don't want your kids eating junk food, don't have it in the home." (Källa.)

Kommentarer

 1. Intressant! Ännu mer så om hon tillhör Nestlé-familjen!

  SvaraRadera
 2. Hon har väl beskrivit sig själv som det svarta fåret... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Hon tillhör nog inte Nestlé-familjen. Namnet skrivs utan ´
  Hennes två första böcker visade att hon är mycket kunnig och orädd. Men den senaste var inte alls bra. Hennes snack om mättat fett fick mig att fråga vilken grundval hon hade, varvid hon hänvisade till Ancel Keys - några kliniska iakttagelser hade hon ej. När jag ifrågasatte detta sände hon mejlet vidare till Keys´ efterträdare Harry Blackburn, som sedan sände mig flera arga meddelanden. Frågan tycks vara mycket inflammerad i USA.
  En lustighet är att Nestle använder samma osthandlare som Nina Planck. Dom känner varandra väl. Jag frågade osthandlarn vad som händer när de träffas i butiken men fick inget svar, var väl inte heller att vänta.
  Ledsen att vi måste sluta med Piltsons kommentarer, men vi klarar inte av den där Berggren.

  SvaraRadera
 4. Jättetrist med kommentarerna för dig, Piltson! En fundering är väl att gå över till Blogger? Där kan man välja på helt fria kommentarer/man måste vara inloggad(d v s registrerad)/enbart medlemmar i bloggen. Till detta så kan du aktivera kommenterasgranskning också. Då är man helt safe! Eftersom man är ansvarig för vad som skrivs i kommentarerna så är det ingen dum idé. För mig så är tillströmningen av kommentarer så långsam att man ändå hinner hålla koll på dem! :o)

  Ett sista alternativ tycker jag för dig är att stänga av kommentarerna överhuvudtaget. För dina kapitel känns viktigare än kommentarerna!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Bra idé för Piltson att stänga av kommentarerna, om han hänvisar kommenterandet till någon annan vettig persons blogg och läser dem när han orkar. Jag har kommenterat mycket där framför allt för att uppmuntra så att det syns att någon läser, men det känns egentligen övervflödigt att kommentera där, det han skriver är såpass bra att det är svårt att komma på något att tillägga.

  Det är nog en bra idé att lägga all energi och kraft på skriverierna, de är ju väldigt viktiga!

  Hoppas du läser detta också Piltson! :-)

  SvaraRadera
 6. Kenneth, Piltson tvingades sluta kommentera på andra personers bloggar, men jag kan ju tala om att de läste det där just idag. Anledningen till att de slutat kommentera är att andra personer har presenterat sig som "Piltson", så man kan inte veta vem som är vem.
  Det var tydligen texterna om aspartam som retade upp folk så att Piltson inte kunde fortsätta. De har stängt av kommentarfunktionen, men den tycks vara tillfälligt öppen just idag.

  SvaraRadera
 7. Piltson är mycket bra - och behövd.

  Snälla överväg igen om du, Piltson inte skall gå över till ex Blogger? Du kan tvinga alla kommentatörer(?) att vara reggade, det betyder i praktiken att ingen kan stjäla nicket.

  Eller som Kenneth säger, kommentarerna är ganska överflödiga - det går liksom inte att komma med mer... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv