Fortsätt till huvudinnehåll

Barnen och sockret

Pröva - det är viktigt!

Alla som faktiskt vill sina barn väl borde pröva! Det är av yttersta vikt att de får de fetter som deras utveckling behöver. Ett flertal fettsyror är centrala för utvecklingen av hjärnan, speciellt i barndomen. Får man inte de då, så är det kört...
Fett är essentiellt för alla människodjur, men speciellt för människobarn! Ett flertal fettsyror är centrala för ex utvecklingen av hjärnan, framförallt i barndomen. Jag är övertygad om att alla bokstavssjukdomar som exploderat de sista 20 åren hos barn är resultatet av en felaktig kost - du blir vad du äter.

Funderingar...

Men, spekulationer från min sida räcker nog inte långt - till skillnad från forskare som rycker på axlarna när det kommer till orsakerna... Fast jag har svårt att minnas, trots att jag flyttade mycket och därmed gick i många olika skolor, att det var särskilt spritt med dyslexi, damp, adhd o s v bland de 100-tals skolkamrater jag haft kontakt med under min uppväxt. Det tycks vara en ganska modern företeelse, som av slumpen uppstod kring den tidpunkt som lågfettsparadigment uppstod? Eller har jag fel där?

Diagnosticering?

Vill påpeka att jag inte tror att det handlar om diagnostisering här, liknande den med allergier, d v s att statistiken visar att allergierna ökat lavinartat bara för att man idag diagnostiserar och för in allergier i statistiken, vilket man inte gjorde förr, då konstaterade man bara att man hade hösnuva eller något annat. Det var inte särskilt vanligt förr med barn som inte kunde lära sig läsa, absolut inte som idag. Jag har fått min uppfattning verifierad av flera lågstadielärare med lång erfarenhet också. Men något vetenskapligt underlag är nog svårt att skaka fram, kanske speciellt efter allt liv kring Gillberg m fl. Helt offtopic-resonemang, men en intressant aspekt - eller hur?

Socker ja, men kolhydraterna då?

Ett problem, som jag också dras med, är att man helt tiden pratar om socker, i allmänhet vet inte människor kring oss att det är samma sak att äta en skiva vitt bröd som ett par sockerbitar... "Men det står ju på förpackningen att det är sockerfritt" - jo, sockret gick åt i jäsningen, men det är förbannat mycket kolhydrater i alla fall!

Det fettfria ekorrhjulet

Jag har exakt samma erfarenhet, även om jag är medveten om den möjligen största orsaken - att föräldrar med barn med anlag för att lägga på sig lite genast övergår till mer och mer fettfri tillvaro.
Jag tror det är att stiga in i ett ekorrhjul. Jag ger mina barn en massa naturligt fett och de är pinnsmala, har massor av energi och är sällan hungriga på massa mellis och godis.
Annat var det innan jag fick tillbaka förståndet och kastade ut allt vad light-produkter heter!

Hemmet

Jag kör hårt med Bregott, röd mjölk, grädde och mycket smör i maten till mina barn, och de är numera mätta under längre tid, gnället efter godis/mellanmål är helt borta - och de är pinnsmala - alltså pinnsmala på det sätt som vi ursprungligen är byggda att se ut. De tycks faktiskt dessutom som om de är piggare och gladare än innan. Det är min, erkännes dock - mycket begränsade erfarenhet - då "forskningsunderlaget" (d v s antalet barn) är begränsad till 2st... ;o)
Det är barnen som kommer få lida för fettskräcken. Hemma är det slut sedan ganska länge på alla lightprodukter och vitt bröd/socker/oboy etc.

Lördagsgodis är däremot ta mig tusan heligt... ;o)

Mackor, mackor mackor

Herrengud, med heltidsarbetande föräldrar så blir mackorna allomgiven standard... Och jag tycker att det är oerhört mycket vanligare med vitt bröd idag än vad det var för mig när jag var liten - 70-talet. Då hade man vitt bröd till smörgåstårta, av naturliga skäl bara några få gånger per år, och vid andra fester, inte heller vidare ofta alltså. Annars var det äkta surdegslimpa, ölandsbröd som undertecknad är uppväxt på! Och faktum är att min övervikt inte kom smygande förrän jag flyttat norrut där jag upplevde att brödutbudet sög getpung! Nja, kanske det inte betyder något särskilt, men det är en observation...

Margariner...

Om fetter och barn finns det lite grann i denna artikel, "Margarin - en hälsorisk". Men läs mer på Gunnar Lindgrens hemsida om margariner.
Jag kommer aldrig mer sätta i mig dessa onaturliga, industriellt/kemiskt framställda och ogudaktiga smörfejk!
Undrar hur en kurva över margarinkonsumtion och cancer ser ut? Jag bara spekulerar, men visst vore det väldigt intressant att se?

Omega3 och tillväxt för foster

En intressant sak ang fetter och barn:
Barn som inte växer som de ska i mammas mage kan ha brist på Omega 3. Dessa foster får mindre av flera viktiga fettsyror genom moderkakan. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
(Källa.)

Dagis-/skolmat

Varenda gång som barnen leker borta har de fått "nyttig" fettfri mat med en massa socker och andra "dolda" kolhydrater i...
Dessutom kör man stenhårt med minimalt med margarin på dagis...
Usch!

Fast barnen är 6 och 8, så tyvärr går inte riktig skillnaden mellan margarin och smör in s a s... Men å andra sidan så är det minimalt med margarin (-INGET!) och rejält med smör här hemma!
Det positiva är att det har blivit en rejäl kovändning mot mer GI-aktig mat, tyvärr lite fettskrämt - vilket gör att det är mycket oljor och margariner...

Studier...

Friska fyraåringar som äter mycket fett väger mindre än sina jämnåriga, visar en studie i Göteborg.
(Källa.)

Länk till
pressmedelande från Sahlgrenska Universitetetssjuhuset i Göteborg.

Barnen är oerhört utsatta!

Förutom all reklam som direkt riktar sig mot barnen och deras konsumtionsmönster så är det givetvis oerhört lätt att kosten hamnar snett som f--n!
Flingtillverkarna siktar nu in sig på barn och stressade yrkesarbetare med frukost- och mellanmålsflingor i form av portionsbitar, så kallade bars. Samtidigt ökar man mängden socker och farligt (mättat) fett. Till exempel innehåller Kelloggs fling- och mjölkbar Coco Pops mer socker än kexchoklad och tre gånger så mycket farligt fett som "dammsugare". - Bara elitidrottsmän kan behöva återhämta sig med socker på det här viset, definitivt inte barn, säger dietisten Carina West på Stockholms hälsomottagning. Hon tycker att det är oroväckande att tillverkarna försöker ge sken av att sockerrika produkter är nyttiga.
(Källa.)

Oj, så dumt!

Frukostkex... Vad kommer härnäst? Middagsbullar, eller lunchglass?
Hur många sitter inte och tuggar på ryyyslig müsli som utan idisslarens vetskap är precis fullsmockad med socker... Och till det så tar man en rostad fibermacka med minilätta och marmelad, en svart kopp kaffe och avslutar med ett stort glas juice... Och är sååå nöjd att man ätit en i stort sett fettfri frukost...

Hoppla! *TUMMEN UPP*


//Zac

EDIT:
Dr.Annika Dahlqvist skrev som samma sak mindre än 10 minuter innan mig! :o)
Kenneth Ekdahl har skrivit om liknande ämne.

Kommentarer

 1. Jo, jag blev lite förvånad av att "Bregott" användes.

  MVH Goran van Den Buske

  SvaraRadera
 2. Ett tips:
  Smör håller sig normalt betydligt längre i rumstemperatur än den tid det tar att göra slut på det. Själv har jag hittat en plastburk för infrysning med lock som passar ett paket skologiskt smör perfekt. Jag viker upp pappret, vänder burken uppochner och trycker ner den över smöret, vänder altihopa och använder pappret till att trycka till så att smöret formar sig efter burken.

  Burken förvarar jag på en liten träskiva på kryddhyllan ovanför spisen, träskivan för att inte värmen från lampan under skall smälta smöret.

  Jag har aldrig varit med om någon tendens att smöret skulle bli dåligt, och då har det en gång förra sommaren stått minst två månader under värsta rötmånaden eftersom jag var bortrest.

  När smöret står framme finns det ingen anledning att köpa bregott som ju innehåller 30% rapsolja, vilken inte ens garanteras att den inte är genmodifierad.

  Använder man så mycket som jag innebär det en avsevärd minskning av vegetabiliskt inflammationsfrämjande olja som dessutom härsknar väldigt lätt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n