Fortsätt till huvudinnehåll

SLV och Transfetterna

Här pekar författarna på resultat som bara är ett par år gamla. De visar att transfetterna bidrar till inflammation i kroppen. Den senaste tiden har allt fler nya rön visat att inflammation hör intimt samman med hjärt- och kärlsjukdom. Flera studier pekar också på att transfetterna nästlar sig in i blodkärlens innerväggar och på så sätt får kärlen att fungera sämre. Transfetterna sätter i cellernas yttermembran, och påverkar antagligen kroppens komplexa samspel på en rad olika vägar.
(
Källa.)

Kolesterolets roll

Saken är den att kolesterol försöker reparera skadan, och då uppstår det ett "ärr" med kolesterol över skadan, och vips drar en del "smarta" forskare att vi till alla kostnader måste dra ner på kolesterolet... Och vad rekommenderas diabetiker och hjärtsjuka att äta (hint hint, det är margariner och annat onaturligt fett...)
Små gulliga, knapriga kex som ska glädja barnen genom att föreställa Kalle Anka och andra Disneyfigurer. Företaget Viktväktarnas mikropopcorn. McDonalds pommes frites och friterade kycklingbitar.Det är några svenska produkter som innehåller industriellt framställda transfetter.
(Källa.) Äntligen en liten artikel som ifrågasätter SLV:s korkade råd... och det sätt de fortsätter att sätta = mellan transfetter och mättade fetter. Inte ens = mellan naturliga och [industriellt framställda] transfetter är rimliga...

Har SLV en transfettsagenda?

Men det handlar om någon typ av agenda tror jag, man vill bunta ihop dessa för att avskräcka människor från de mättade fetterna. Detta trots att det gång på gång visat sig vara totalt fel! (Uppsalastudien, Malmöstudien, Norsjöprojektet, Womens initative och inte minst Karlshamnsstudien - även om den behandlar diabetiker) Min tolkning är att deras politik inte ligger i linje vad man idag vet om fetter, utan att det ligger något annat bakom. Jag hoppas att det är missriktad omtänksamhet, d v s ren okunskap som ligger bakom snarare än att det skulle vara lobbying eller dumhet... Jag har läst SvD:s artikel också. Och till skillnad från AB så har de läst hela innehållet i stället bara för sammanfattningen. Nog om det, men livsmedelsverkets experter kan inte ta ordet transfetter i en mening utan att ha med mättat fett - är det någon strategi tro?
Wulf Becker, professor vid Livsmedelsverket, säger att det pågår en omställning i Sverige och att halterna redan sjunkit. "Pommes frites och kakor är mat som man bör undvika av en mängd olika skäl, de innehåller även mycket mättat fett och socker. Undersöker man extremgrupper så finns det säkert även de som exponeras för skadliga halter av gifter som PAH och akrylamid", säger Wulf Becker. [...] Livsmedelsverket har bedömt att om konsumtionen av mättat fett, inklusive transfett, minskar med en tredjedel sjunker antalet hjärtsjukdomar med 30 procent. "Och då står transfettet för en mindre del av den effekten. Men det är helt klart att användningen av transfett successivt bör begränsas", säger Wulf Becker.
(Källa.) En annan notering:
 • Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget av transfett minska "så mycket som möjligt".
 • I Sverige finns inget maxtak eller krav på märkning.
 • Tips: Beteckningar som "delvis härdat" antyder förekomst.
 • "Vår studie visar att det är mycket lätt att få bort industriellt producerat transfett. Tre månader efter den danska regleringen var det i stort sett utraderat utan att konsumenterna märkt någon skillnad, säger Sten Stender." Hmm... just de nordiska näringsrekommendationerna som livsmedelsverket så hängivet hänvisar till när man ifrågasätter deras rekommendationer!
 • En oerhört intressant vinkling på det hela:
  Den så kallade Nyckelhålsmärkningen tillåter matfett och bredbara produkter som innehåller upp till 33 procent transfett. Så höga halter är alltså inte bara lagliga, de får dessutom märkas med Livsmedelsverkets särskilda nyttighetsstämpel.
  (Källa.) Snacka om att falla mellan stolarna, och hur ska SLV komma ur sin evinnerliga sammanbuntning mellan mättat fett och transfett. Ska nästa livstecken visa om de klarar av att bara nämna transfett i en mening? Spänningen är oooooooooolidlig!
  Livsmedelsverket slappare än MacDonalds Kolhydrater med låga GI-värden, det vill säga sådana som kroppen omsätter långsamt, är förvisso bättre än snabba kolhydrater som socker, finmalet vetemjöl och potatis. Svenska Livsmedelsverkets näringsrekommendationer innehåller också kloka synpunkter om bland annat frukt och grönsaker. Men verket har inte något vetenskapligt stöd för sin ambition att svenska folket ska få 30 procent av sitt näringsintag från fett. En gigantisk, amerikansk undersökning som publicerades för ett par månader sedan lyckades inte visa några hälsofördelar när 50.000 medelålders kvinnor utsattes för massiv anti-fettpropaganda under åtta års tid. Tvärtom har den grekiska forskaren Antonia Trichopoulou visat i stora, välgjorda studier att folk som äter en traditionell grekisk diet klarar sig mycket bättre från cancer och hjärt- och kärlsjukdom än andra. I en sådan diet kommer 40,3 procent av energiinnehållet från fett, visade hon förra året i en analys. Den senaste tidens forskning har slagit fast hur viktigt det är att människor får i sig vissa nödvändiga fettsyror som inte kroppen klarar av att bygga själv. Det gäller framför allt så kallade omega-3-fettsyror. Samtidigt framstår det som allt klarare att så kallade transfettsyror skall undvikas till varje pris. I förra veckans nummer av New England Journal of Medicine gör den ledande amerikanska folkhälsoforskaren Walter Willett en grundlig genomgång av kunskapsläget.
  (
  Källa.)

  Danskarna...

  Det har varit mycket uppmärksamhet kring transfetter, och då särskilt de transfetter som är kemiskt framställda delvis härdade fetter. Delvis härdade fetter finns i livsmedel som kex, micropopcorn och pommesfrittes. Men i de KRAV-märkta produkterna tillsätts inga härdade fetter. KRAVs regler tillåter nämligen inte härdade fetter, vare sig delvis eller "fullhärdade". Enligt professor och överläkare Steen Stender vid Gentofte Amtssykehus i Danmark är risken för hjärt- och kärlsjukdom 25 procent större redan när man äter fem gram transfetter dagligen. Om man äter en portion pommes frites och friterade kycklingbitar, ett par kex och 100 gram popcorn, får man i sig nästan tio gram! * Den KRAV-märkta maten ska vara så naturlig som möjligt. Därför tillåts inga syntetiska färgämnen, smakämnen eller aromämnen, härdade fetter, GMO eller syntetiska kemiska bekämpningsmedel vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel.
  (Källa.) Det är nästan att man får tillbaka tron på mänskligheten... *snyft*
  Danmarks konsumentminister Lars Barfoed uppmanar Sverige att göra som danskarna och införa en maxhalt för det farliga transfettet i livsmedel. Kakor och snabbmat i Sverige kan nämligen innehålla 20 gånger så mycket fett som dess danska motsvarigheter, skriver Svenska Dagbladet. Därmed riskerar 100 000 svenskar att dö i hjärtsjukdomar, på grund av att de får i sig alldeles för mycket transfett.

  (Källa.)

  Hur framställs då härdade fetter?

  Först utvinning. Vid kallpressning sker detta under 40 grader och man får en ren naturprodukt. Industrin vill dock få ut mer olja och pressar vid cirka 100 grader. För att få ut den sista oljan kan man dessutom använda kemisk så kallad extraktionsbensin. Oljan ska sedan raffineras (renas), för att kunna användas som diverse industriråvaror. Processen sker med hjälp av exempelvis frätande natriumhydroxid, fosforsyra och blekmedel och oljan "renas" från naturliga färg- och smakämnen, vitaminer, steroler, antioxidanter med mera. Frånvaron av dessa skyddande ämnen i livsmedel misstänks öka mottagligheten för cancer, diabetes och allergier. Oljan upphettas ytterligare till 230 grader för en fullständig "rening". En tysk undersökning visar att det vid så höga temperaturer kan bildas PAH, polyaromatiska kolväten och bland dessa finns till exempel det starkt cancer-framkallande ämnen bensapyren. Nästa steg är härdning och/eller omestring. Man vill då göra det flytande fettet smörliknande. Det kan göras i en härdningsreaktor med hjälp av nickelspån, vilket ger skadliga transfetter, men det är ovanligare i dag. De övriga innehåller omestrat fett via en kemisk process med natriummetylat eller enzymer. Margarinets kritiker tror, att omestringen är den skadligaste processen av alla, på grund av att molekylstrukturen ändras och fettsyrorna grupperar om sig slumpmässigt. Om man omestrar palmolja - som finns i de flesta svenska margariner - har man visat i råttförsök, att detta ökar risken för att blodplättarna klumpar ihop sig till det vi kallar blodpropp. Ett tiotal rapporter från 1986 till 2001 visar på samband mellan margarin-konsumtion och olika "folksjukdomar".
  (
  Källa.) Smaskens va? Låter nyttigt va?
  Mmmmmmmmmmargarin....
  //Zac

  Kommentarer

  1. Det märkligaste med margarinkonsumtion tycker jag är det faktum att produkten både smakar och luktar illa. Jag kan lätt lukta mig till skillanden mellan kakor bakade på smör kontra margarin. Nu har jag ju naturligtvis slutat både baka och äta kakor, men skillnad är det.

   SvaraRadera
  2. Håller med, det är en vidunderlig skillnad när det är "äkta" smör i. Äkta och äkta, vilket lustigt begrepp - antingen är det äkta smör, d v s smör, eller så är det det inte!

   När jag räknade kalorier så körde jag hårt med margarin, av flera anledningar. Dels så var det lätt att bre - och kallt margarin är gott. Dels så kunde jag ta lite extra också, med gott samvete, eftersom fetthalten var ungefär hälften - och "nyttigt" också...

   Man har varit en idiot, men sent skall syndaren vakna.


   //Zac

   SvaraRadera
  3. Vilken bra sammanfattning av det som annars tar sida upp och sida ner! Har läst informationen tidigare - men du gör det så mycket bättre, detta var SÅ lättläst :-)

   Jag ska sprida det med att hänvisa till din sida, men jag önskar det blev en artikel i en tidning :o)

   SvaraRadera
  4. Var du ironisk Maja? ;o)
   Jag tycker alltid att jag krånglar till mina postningar som 17! Jag kan nästan aldrig hålla mig helt till ämnet utan flyter alltid in på något angränsande - i bästa fall...

   Men jag har försökt, och jag kan inte skriva korta, avgränsade inlägg... Jag får acceptera hurdan jag är! :o)

   Tack för berömmet förresten - slickar i mig det som en törstig byracka!


   //Zac

   SvaraRadera
  5. Skulle aldrig kunna vara ironisk i de kommentarer jag skriver!! Det vår andra syssla med!

   Jag vet att du inte känner mig på nå´t sätt, men om du gjorde det, då skulle du veta att jag skriver det jag känner o menar!!

   Alla (även du) som ger något bra skall ha "credit" för det, så är det bara och jag uppskattar verkligen det du skrev :o)

   SvaraRadera
  6. Det var Lätt och Lagom va? som Du åt med dubbel mängd på mackan? Vet inte om jag smakat nåt annat lättmargarin. Nä, smörsmak har bara smör, oavsett hur de om-estrar och smaksätter fanstyget.

   Märkligt att etablissemanget inte vill titta på statistiken över ökning av hjärt-kärlsjukdomar (inklusive diabetes) och stegringen av margarinkonsumtionen.

   SvaraRadera
  7. Det var faktiskt Lätt&Lagom!? :o)


   //Zac

   SvaraRadera

  Skicka en kommentar

  Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
  Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
  Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
  Och du, snälla, håll dig till ämnet.
  Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

  Populära inlägg i den här bloggen

  Plötsligt händer det!

  .. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

  Enkelt matematik med SD:s egna siffror

  Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

  Avväpna polisen!

  Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England