Fortsätt till huvudinnehåll

Journalister och dreven

Journalistiken är sedan årtionden på nedgång i sverige, när det gäller det vetenskapliga fältet så håller väl de s k vetenskapsjournalisterna på dagstidningarna, SvD o DN relativt hög klass. Läser man AB eller EX och drar slutsatser därav utan att söka sekundär information så får man skylla sig själv!

Dreven

Däremot finns det varken nu eller tidigare någon politisk skillnad på vem eller vilka drevet riktar sig mot. Svenska medier är i det här fallet varken höger- eller vänstervridna.
[...]
- Det som till sist fäller personer är ofta inte vad de gjorde utan att de klantar sig. Om man lägger alla korten på bordet direkt och ber om ursäkt blir den storyn bara en eller två dagar. Sen är den ute.
DN: "Drevet inte värre än förr"

Den skillnad som medieexperterna i artikeln pekar på är att dagstidningarna delvis är med mer i drevet idag, jämfört med för några år sedan. I täten ligger som alltid tidigare kvällstidningarna. Om AB eller Expressen är värst går att diskutera, risken är att man låter sin egen politiska åskådning vara tungan på vågen. Båda är skrupellösa - det handlar ju om att sälja lösnummer. Eftersom morgontidningarna har sina prenumeranter att stödja sin verksamhet på, så är de inte alls i samma behovsställning att ha braskande rubriker om naken-chock hos kändisar och annat. Därav den naturlig uppdelningen mellan morgontidningar och kvällstidningar, när det gäller kvalitén.

Politisk färg

Alla tidningar utom de rent 100% politiskt utgivna, har som främsta ledstjärna att tjäna pengar, och inget annat än pengar. De borgliga morgontidningarna SvD och DN har däremot högre journalistiska ambitioner än kvällstidningarna, men AB har i mitt tycke outstanding kvalité på kolumnisterna(*). Vill du fördjupa dig något om vänster-/högervinklingarna så finns det en relativt intressant undersökning från Göteborgs Universitet om "Journalisternas partisympatier". Det mest intressanta för mig kommer dock först på sista sidan:
Journalisternas bristande sympatier för väletablerade och maktägande partier som s och m och journalisternas förkärlek för mindre etablerade partier som v och mp är därför inte bara ett uttryck för politiska åsikter utan också ett uttryck för en journalistisk yrkesideologi där en självständig kritisk granskning av makten och makthavare intar en central plats.
Däremot vad gäller ledarna, som definitivt låter sina politiska ståndpunkter lysa igenom, så är DN och SvD alltid säkra kort. Jag bör kanske påpeka att jag pratar om kvalitén överlag, inte den politik som propageras. Men oavsett politisk färg så är de flesta ledare välskrivna och ofta väl underbyggda.

Sämre och sämre...

Tyvärr så har kvalitén på den övriga journalistiken överlag sänkts rejält även för morgontidningarna under de sista åren, kanske finns det förklaringar till detta; dels är vi ett litet land - bränner man sig för ett företag/departement/kändis så är det väldigt lätt att dels brännmärka någon journalist, och å andra sidan så är det lätt att det ofta blir någon typ av självcensur p g a kompisskap etc. Svårt.
Som jag uppfattar det så ses journalistik idag snarast som en genväg till kändisskap snarare än tråkigt grävande med ett starkt samhällspatos i botten...
Summa summarum så anser jag att journalistiken suger i stort idag.
När det antingen är något kasst (ointressant) hemma-hos-reportage eller ett drev som journalisterna arbetar, med så måste det vara något fel.


//Zac
(*) Jag sammanställer en liten postning om just detta, kommer senare i veckan.

Kommentarer

 1. Mycket välskrivet.

  Jag har intresserat mig för journalistik en del, delvis på grund av att jag känner två journalister.

  Ett begrepp inom den debatt som pågår om journalistiken är "presstituerad", den är ganska talande.

  Vi tre har talat en hel del om att ev. starta en egen lokaltidningtidning, tll att börja med bara på nätet.

  Ägarstrukturen speciellt när det gäller lokaltidningar är intressant att studera, det finns i princip idag inga fristående lokaltidningar utan alla ägs av någon av tre stora ägare. Alla ägarna är naturligtvis mycket rika, och har därmed åsikter åt högerhållet, chefsredaktörerna vet detta så de håller sig väl åt höger för att undvika kritik från ägarna, redaktörerna håller sig väl till höger om dem för att även de undvika kritik, journalisterna håller sig därmed ytterligare åt höger för att vara säkra på att behålla jobbet.

  Det skulle alltså behövas en motvikt från vänsterhåll, men vänsterna har tyvärr gång efter gång visat att de inte klarar att driva tidningar, det största problemet har varit att ägarna har varit inne och pillat i det journalistiska arbetet. Det är lika dumt som när en företagsledning bestämmer att företaget skall hålla sig helt till windows som it-plattform, i stället för att överlämna sådana avgöranden till it-avdelningen som förhoppningsvis (men tyvärr inte alltid) har det rätta kompetensen för sådana avgöranden.

  Jag har själv engegerat mig i sådana frågor i min hemkommun Mölndal, ett antal politiker har jag fått med mig, och it-chefen för skolorna, men efter några insändare i lokaltidningen och efter att ett antal politiker varit och pratat med dem kallade de upp mig och den politiker som mest varit med och drivit frågan för en "genomgång", budskapet var tydligt: "Vår it-infrastruktur är så jäkla rörig att vi knappat klarar att hålla den igång, så var vänliga och håll käften". Fast han använde lite omskrivningar.

  Han använde dock formuleringen "Sluta lura i fårskocken en massa dumheter". Med fårsokcken menade han då sina chefer, våra folkvalda politiker. Du kanske förstår att jag bittert ångrade att jag inte hade med mig en mp3spelare så att jag hade kunnat spela in det. Det visar ju på en syn på demokratin som knappast är lämplig för en tjänsteman inom en kommun. Det enda vettiga i kommunen skulle vara att bygga upp en helt ny it-infrastruktur paralellt med den gamla, och när den nya är testad och klar kan man skrota den gamla.

  Kostnaden för den åtgärden skulle troligen inte vara högre än kostnaden för ett eller två förhindrade virusutbrott med påföljande produktivitesbortfall på en dag eller mer för minst 1000 anställda i kommunen. Sådana utbrott förekommer minst en gång om året, troligen oftare.

  Självklart skulle det vara ett perfekt jobb för mig att leda övergången till fria programvaror, åtminstone den tekniska delen. :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n