Fortsätt till huvudinnehåll

Mer om krav på skolidrotten!

UPDATE!
Jag skrev tidigare i förmiddags om "skolidrotts-chocken":
Nu är idrottssverige på stridshumör, i dagens DN så leder bl a Susanna Kallur ett upprop för mer idrott i skolan, eller närmre bestämt minst 1 timme varje dag. Även AB skriver om det och SvD.

Jag har skrivit en hel del om detta, bl a i:

Läs för övrigt mer om det i Johanna Söderlunds utmärkta blogginlägg om just 'Motionsmyten'.

(Källa.)

Jag har nog svårt att dölja min irritation av att kräva något så idiotiskt som en ökning av idrotten i skolan till minimum 1 timme per dag... Nu går i alla fall en forskare på Karolinska Institutet i Huddinge, Michael Sjöström till svaromål mot dessa "krav" i DN - 'Forskare sågar krav på mer skolidrott'.

Mycket, mycket intressant:
- Det är djupt sorgligt och kommer från en grupp som borde veta bättre. Det finns en massa myter på det här området. De befästs av det här och gör det svårare för oss som arbetar seriöst, säger Michael Sjöström.
[...]

- Skolidrotten svarar bara för 1 procent av barnens totala aktivitet per år.

[...]

Dessutom är det bara sex till åtta minuters aktivitet under en idrottslektion - det går åt så mycket tid till annat.

[...]

Han påminner också om att skolidrotten innehåller inslag av teori och inte är tänkt som ett träningspass.

[...]

Ytterligare en komplikation, enligt Michael Sjöström, är att det inte finns belagt någonstans att ett land på ett planerat sätt lyckats öka barns aktivitet.

[...]

Det är inte heller självklart att barnen skulle röra sig mer totalt sett om de hade fler idrottstimmar i skolan.

- Då kanske barnen tar det lugnt på kvällen i stället.
[...]

Inte heller är det bevisat
att ett barn som är aktivt fortsätter att röra på sig som vuxen.

- Hälsa är en färskvara, konstaterar Michael Sjöström.
[...]

Ytterligare en myt, enligt forskarna på Karolinska, är att det skulle finnas ett tydligt samband mellan barns aktivitet och barnfetma.

- Man löser inte överviktsproblemet med ökad aktivitet. Aktivitet är en sak, övervikt en annan. Övervikten är kopplad till matintaget, säger Michael Sjöström.

[...]

Vad vill ni göra för att barn ska röra sig mer?

- Man bör se mer på hela skolmiljön och på barnens aktiva transporter, till och från skolan och på fritiden.

Kanske bör sportdårarna hålla sig till hjärndöd träning i första hand? ;o)

Politikerna..

Fast en del politiker vädrar morgonluft, hårdare krav från allmänheten är ofta en bra språngbräda för att visa att man inte daltar!
- Fler timmar på schemat leder inte per automatik till att de som tycker det är tråkigt med idrott rör mer på sig, det handlar mycket om föräldraansvar, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.
(Källa.)

En endaste liten reflektion ifrån en politiker, som ofta inte är direkt kända för att reflektera eller ens fundera alltför mycket... Men tydligen är det mer än vad som "idrottsstjärnorna" bemödade sig med... Herregud - inför obligatoriska studier för alla "sportämnen" så kanske man slipper så dumma och ogenomtänkta förslag framledes?


//Zac

Kommentarer

 1. Hård eller långvarig fysisk träning får ju kroppen att producera endorfiner, en drog som är närbesläktad med morfin. Det kan föklara att den aktiviteten verkar få hjärnan att degenereras.

  Måttlig fysikt aktivitet kan däremot ha fördelar för både psyke och fysik.

  Däremot har ingen form av fysisk aktivitet någon effekt på kroppsfettet.

  Sedan kan man ju tillägga att lagidrotter, både för utövarna och publiken, frammanar våra allra lägsta egenskaper, vilket man lätt kan se om man studerar några sportfånar när de tittar på en ishockeymatch.

  SvaraRadera
 2. Visst - en idrottsmatch, en öppen eld och lite rått kött - så lär vi få se på "låga" instinkter! ;o)

  - "Det är ju så skönt efteråt!", säger alla sportfånar.
  - Jo, men om man slår sig över handen med en tegelsten i en timme så lär det också vara djävligt skönt efteråt - när man slutat!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Kenneth! Skulle hjärnan degenereras!? Antar att du inte kan hänvisa till någon seriös studie för ditt påstående? Vilka lägsta egenskaper framanas under lagidrott? Tänkte du på social egenskap? När "sportfånar" tittar på t.ex. en hockeymatch umgås man socialt och snackar en massa både om idrott och annat här i livet, kanske borde prova någon gång. Att ingen form av fysisk aktivitet har någon effekt på kroppsfettet? ÖÖÖ, OK! När du t.ex. joggar en längre stund förbränner du med tillgång till syre i första hand kolhydrater, i andra hand fett och sist protein. Du förbränner alltså, hör och häpna, bla. fett.

  Zac! skillnaden i ditt exempel med tegelstenen är att du skadar handen medan du med fysisk aktivitet gynnar hälsan. Det finns en otrolig mängd seriösa studier som bevisar detta! Vill du göra en egen studie med din tegelsten tycker jag du ska göra detta! Men räkna med att själv få vara försöksperson då få personer skulle ställa upp. Om inte Kenneth är sugen!

  Lycka till grabbar!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv