Fortsätt till huvudinnehåll

Veganer fiser också!

Jag blir så vansinnigt trött på hur veganer numera hittat det perfekta argumentet för att inte äta kött - VÄXTHUSEFFEKTEN!
SvD skriver idag om hur "Ökat köttätande skadar miljön" och visst, det tycks vara oöverstigliga miljöeffekter som presenteras. Men sedan kommer funderingarna smygande...
Den största delen av växthusgaserna är metangas som kommer från kornas matsmältning. Beräkningen, som gjorts efter japanska förhållanden, inkluderar inte transporter.
Japanska förhållanden!? Varför väljer man att göra beräkningar på japanska förhållanden?

Uppgifter i skymundan...

Enligt en svensk studie minskar utsläppen kraftigt för den som äter ekologiskt kött, som är uppfött på gräs snarare än kraftfoder. De djuren släpper ut 40 procent mindre växthusgaser och gör av med 85 procent mindre energi än de som föds upp på vanligt sätt.
Ojdå! 40% mindre metangaser och 85% mindre energi i övrigt... Jag skulle väl kunna tänka mig att det mest hederliga i denna diskussion vore att faktiskt med jättepekpinnen peka på vilka effekter det har att odla, och föda upp, på ett onaturligt sätt.

Dold agenda?

Varför inte rekommendera att man köper ekologiskt kött istället för att minska på köttintaget? Det är ju en enorm skillnad på "vanligt" kött och det ekologiska?
Veganrörelsen har diskuterat miljöaspekten i tio års tid. Det är en diskussion som förts i en liten krets, men det är ett faktum att köttkonsumtionen globalt sett bidrar till väldligt omfattande miljöförstöring. Att äta vegetariskt är ett väldigt relevant alternativ för den som exempelvis vill minska utsläppet av klimatgaser, säger Annika Carlsson-Kanyama, som deltagit i arbetet med FN:s senaste klimatrapport.

Snabba ryck!

– Vi hoppas att de nya kostråden ska vara färdiga i början av nästa år. Råden kommer att ta hänsyn till hur man ska välja mat för att den ska vara mer miljömässig. Eventuellt blir det även en rekommendation att äta mindre nötkött på grund av den konstaterade inverkan på miljön, säger Annika Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.
Nu är det snabba ryck! Men när det gäller transfetternas farlighet så har det dragits i långbänk och "det skall regleras av branschen självt" etc.... Herregud!

Tröttsamt är att det tycks som om man valt att selektera ganska friskt med undersökningarna, så det blir köttstudier hämtade ifrån de mest slösaktiga som ställs emot lokalt odlade grönsaker (ej i växthus!). I den turbulenta miljön som miljödebatten är i just nu så blir det givetvis en tjurrusning åt det håll som miljöargumenten pekar åt...

Annan läsning

För att balansera upp detta litet så läs gärna i Expressen om koldioxidutsläppen.
Jag har tidigare skrivit om 'Köttproduktion och miljön,
AB skriver också om "nyheten"
Johanna Södelund har på sin utmärkta blogg skrivit om 'Missriktade miljöargument'
Livsmedelsverket i miljörörelsen ifrån Fettskrämds blogg
Kenneth Ekedahl skriver om detta


//Zac

Kommentarer

 1. Det verkar som om Monsanto mer eller mindre kidnappat veganrörelsen, vilket inte är så förvånande med tanke på att de skulle tjäna ännu mer pengar om alla började äta som dagens veganer.

  Så att du hitta min blog också. :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Zac

  Skriv några artiklar med tänkvärt om detta ämne, köttproduktion kontra miljön.
  Gå samman några stycken,skicka in och få publicerat.
  Gör detta kontinuerligt.
  Redaktionerna kommer nog att nappa.
  Provocera miljönissarana med tänkvärt om köttproduktionen.
  Det skulle bli några varv med insända artiklar.

  Hälsningar Per

  PS Du skriver bra !

  SvaraRadera
 3. per,
  Det är lite farligt att bunta ihop "miljönissarna" med veganerna. Veganerna är även i miljöpartiet en hopplöst liten minoritet, även om de är väldigt högljudda.

  Risken är att man då får delar av miljörörelsen emot sig i en fråga där man annars kan få mycket stöd därifrån.

  Jag är själv miljöpartist och snarare militant carnivor. :-)

  Jag arbetar för att vi skall ställa om livsmedelsproduktionen till huvudsakligen kött- och mejeriproduktion inom landet med huvudsakligen kor på skogsbete så att vi kan använda åkrarna till energigrödor plus en liten del till vinterfoder, och då inte ensilage eller gräsfrön utan riktigt hö.

  SvaraRadera
 4. Att skriva artiklar för publicering i tidningarna är en bra idé, speciellt denna tiden på åter när de har nyhetstorka och redaktionerna är bemannade med vikarier.

  SvaraRadera
 5. Miljönissar

  Jag har läst det du skriver om skogsbete och instämmer.

  Ok det var att ta i, jobbar mest med bilder, kontraster och motsättningar.
  Har inte träffat någon som är
  "militant carnivor. :-)"
  Mest sådana som triggar på förekomsten av "Protein/kött"
  med mera.
  Och är agressiva som...
  typ ordväxlingen i FIB nyligen.
  Många Journalister drar åt Miljö/Vänster.
  Det behövs lite andra synpunkter,
  alternativa artiklar om gräsets möjligheter.

  SvaraRadera
 6. Din uppfattning kan ju bero på att just veganer och andra stollar är väldigt högljudda. De andra kanske inte ens berättar för dig om sina åsikter.

  Jag skulle nog vilja påstå att vad de flesta journalister har för politisk övertygelse har väldigt liten påverkan på vad de skriver, de arbetar för tidningar som står för åsikter ganska långt åt höger och de vill ha kvar sina jobb.

  Personligen är jag inte journalist även om jag skrivit en och annan artikel varav några publicerats, dock utan arvode. Och mina åsikter ligger definitivt åt vänster, frihetlig vänster närmare bestämt, vilket är ganska vanligt bland miljöpartister.

  SvaraRadera
 7. Visste inte att det var veganrörelsen som varit i farten? Trodde det var japanerna och SvD?
  /Jonas

  SvaraRadera
 8. Utan att vara alltför konspiratoriskt lagd så är jag personligen säker på att veganrörelsen har en rejäl del i bakgrunden till detta. Det lär framkomma förr eller senare.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Har vatt vegan sedan början av 70-talet och är varken stolle eller högljudd. Är tvärtemot väldigt tillbakadragen och lågmäld och talar aldrig illa om andra pga deras matvanor. Har också varit sk miljönisse lika länge men aldrig träffat någon högljudd vegan i dessa sammanhang! Kallar mig själv militant vegan men har aldrig gjort en fluga för när mycket mindre en människa! Snälla, dra inte alla över en kam!

  SvaraRadera
 10. Personligen så har jag mindre emot veganers ställningstagande, de gör egentligen sitt val - om än på ett extremistiskt sätt - på moraliska grundvalar, emedan vegetarianer har någon mystisk filosofi om att det skulle vara något nyttigare och naturligare i att hoppa över animaliska produkter för oss, människodjuren...

  Vad gäller politiska strömningar bland veganer så tror jag att det är i hög grad vänstersympatier och då ofta med miljöhänsyn, d v s många miljöpartister. Var inte mp förresten de första som krävde vegetariska alternativ i matsalen?


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Tänk att miljönissarna, hälsonissarna, djurrättsnissarna och nissarna som är solidariska med svältande människor i tredje världen äntligen kan enas i en och samma fråga, nämligen den helt förkastliga- och icke "Skapelsens Krona"-värdiga KÖTTINDUSTRIN.

  Försök ta tillbaka makten om ni kan, ni blodtörstiga!

  SvaraRadera
 12. :o) Skönt att vi alla har beröringspunkter - jag och många med mig är inte alls nöjda med köttindustrin.

  Skillnaden är att jag personligen försöker utöva påtryckningar via min plånbok, d v s genom att köpa kvalitets-/hälso-/prismässigt överlägset kött ifrån naturbetande djur.

  Jag tror faktiskt att många veganer skjuter snett när de siktar mot "lätta offer", d v s exempelvis sådana som äter Atkins/LC.

  De flesta är som mig, oerhört medvetna om köttets kvalité och gör också som jag - köper kött som inte är behäftat med bråkdelen av de frågetecken som kött från övriga/traditionella köttindustrin är.

  Jag undrar för övrigt om jag inte varit inne och läst om navelsträngsklamning på din sida någon gång? Eller så´minns jag fel, jag orkar dessvärre just nu inte söka runt alltför mycket heller... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Snälla.. kan inte någon räknenisse räkna på hur mycket det skulle bidra till växthusefekten om alla mäniskor åt veganmat!!?

  Gärna även hur vi bidrar idag oxå, det skulle iallafall vara ett roligt argument!

  SvaraRadera
 14. Detta är ju en extremt viktig och brådskande fråga. Det är ju ett enormt problem att köttindustrin ser ut som den i dag gör. Jag tycker att det är helt idiotiskt och oansvarigt att förlöjliga problemet och inte ta det på allvar genom att försöka låtsas att det enbart rör veganer och "miljönissar". Om vi vill ha en hälsosam mat baserad på lchf-metoden, så måste vi också gemensamt arbeta för att den kosten produceras på ett för miljön hållbart sätt. Det är ju en självklarhet.

  SvaraRadera
 15. "..idiotiskt och oansvarigt att förlöjliga problemet och inte ta det på allvar genom att försöka låtsas att det enbart rör veganer och 'miljönissar'."

  Vem gör det? Titta sista stycket så har du lite alternativ läsning.

  Annars håller jag med dig helt och fullt.


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Angående omröstningen eftersom jag är en snacksalig typ postar jag här.

  Tänkte rösta usel, men tänkte ett varv till. Den är inte usel men jag håller inte med dig som vegansk feminist med ADHD. Du är naturligtvis fri att tycka vad du vill och diskussioner kan vara nyttiga men vad jag har sett hittills har du inget nytt att komma med. Vegan och feminist hatande människor som anser att ADHD är en myt/kostfråga eller whatever går det 13 av på varje dussin. Dessutom angående artikeln som gav dig huvudvärk vad väntar du dig när du läser AB? ;) jag känner inte igen mig i beskrivningen av vare sig veganer eller feminister förresten... Alla beter sig inte på det viset.

  SvaraRadera
 17. Nja, hatande vill jag inte kännas vid rikigt, men avsky fungerar bättre! :o)

  Däremot att ADHD skulle vara en myt/kostfråga står jag definitivt inte för. Det är en mycket svår fråga överhuvudtaget. Vad jag däremot är grymt intresserad av är kostbehandling mot ADHD. Där har ju trots allt fiskfetter haft en oerhörd genomslagskraft på senare tid.

  Men intressanta synpunkter i alla fall, tack.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n