Fortsätt till huvudinnehåll

Scoop om risodlingar!

Jag har pratat om de onaturliga risfälten innan, men när man tittar lite nämre på detta med metanutsläppen, något som närmast har blivit synonymt med fisande kor ('Veganer fiser också!').

Men när jag börjar fundera lite på metangaserna, så kommer jag på att ett annat namn på metan är sumpgas... Och våtmarker är en perfekt grogrund för dylika sumpgaser - och hur odlar man ris då?

Vi gräver vidare lite...

Det visar sig att risodlingar står för en rejäl bit av alla metangasutsläpp!

En tabell som jag hittat:

Sources Range Estimate Total
Natural

Wetlands

115

Termites and other insects

20

Oceans

15

Freshwater

15

CH4 hydrates

5
160
Anthropogenic

Coal mining, natural gas and petroleum industry

100

Rice paddies

60

Entreric fermentation

85

Animal wastes

25

Domestic sewage treatment

25

Landfills

40

Biomass burning

40
375
Sinks

Atmospheric removal

410-600

Removal by soils

30-50

Total identified sinks

515

Atmospheric increase

35-40

Total implied sources

552
(108 countries [Neue and Sass, 1998]. He varied the assumed Units are in Tg CH4 yr�1. Modified from Denier van der Gon [1996]. Min källa.)

Nya kostråd?

Läser jag tabellen rätt så står risfälten för ca 2,5ggr så stora metangasutsläpp som boskapsbajset? Ett scoop för tidningarna och en överraskning för SLV som redan nu kanske funderar på om man skall rekommendera minskad konsumtion av ris - som - surprise, surprise - faktiskt alltid fraktas långväga... Men jag antar att vi skall vara solidariska med tredje världen och äta massa ris och litet kött i alla fall... Herregud så pinsamt!

Mer i media?

När ska vi få se braskande artiklar som SvD:s "Ökat köttätande skadar miljön", och DN:s "Kostråd ändras av miljöskäl" om risätandet??? Jag har faktiskt lite upproriskt mailat och tipsat dem... ;o)

Jag har skrivit om det innan i:
'Ledare om kött o miljö'
'Veganer fiser också!'
'Köttproduktion och miljön'

Kost och Hälsa skriver: 'Moralverket slår till igen'
och Kenneth Ekedahl skriver även om detta


//Zac

Kommentarer

 1. Suveränt, Zac!

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen åsikt om risfält odyl, men vill bara säga att om jag personligen äter proteiner o fett, så fiser jag inte alls. Men ge mig kolhydrater så startar jäseriet direkt!
  Det bekräftar för mig att jag ska äta Low Carb, helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Oj va´ bra Zac! Hoppas dom nappar på dina mail :o)

  SvaraRadera
 4. när jag läser detta kommer jag att tänka på något jag läst i Atkins böcker. Han talar mycket om Yeastinfections - candida överväxt i tarmsystemet, som en orsak till mycket av de problem folk söker läkare för. Det borde generera massor av gaser.

  SvaraRadera
 5. Varför vara ett svin och fisa av ris.
  När man i stället kan spisa gris.

  SvaraRadera
 6. jag tycker väldigt mycket om att läsa Dina alster - men jag förstår inte varför jag känner mig kapad var gång jag läst färdigt.

  Jag läser ett antal bloggar i en viss ordning, backar för att komma till den sida som har alla jag vill läsa - men - när jag kommer tillDin så måste jag stänga av och börja om från början - VARFÖR?

  SvaraRadera
 7. Vikingmormor - utveckla gärna, jag hänger inte riktigt med. Alla synpunkter som kan ligga till grund till förbättringar mottages tacksamt!
  :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Intressant tabell du hittat! Man kan fråga sig varför det här med kornas metanutsläpp fått så stor publicitet. Veganmaffian har på något sätt skaffat sig tolkningsföreträde. Tänk så mycket desinformation vi utsätts för.

  SvaraRadera
 9. Hans, mitt svar på ditt inlägg utvecklades till en egen post! Se Växthuseffekt (och lite ris). :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Jag brukar klicka mig till Fetsmart, sen går jag igenom alla intressanta bloggar - varav Din är en mycket intressant. Men när jag läst färdigt hos Dig, så kan jag inte använda bakåt-pilen, som skulle ta mig tillbaka till Fetsmart, han har en för mig perfekt ordning och alla bloggar som jag vill läsa.

  Jag får också alltid upp en varningsruta, samma som när jag ska betala räkningar, denna sida innehåller....

  SvaraRadera
 11. Det dyker upp ett popupfönster när man backar från den här sidan. Och precis som Vikingmormor fick jag meddelande om dålig kryptering när jag kom till din blogg via en länk där du kommenterat i Kost och Hälsa

  SvaraRadera
 12. Ahh - krypteringen är faktiskt lite småklumpigt av mig - eftersom jag är inloggad på blogger och således kör sidan i httpS, d v s krypterad så blir givetvis även länken hit krypterad. Och eftersom ni inte är inloggade så blir en del av sidan krypterad och andra delar okrypterade - ergo webbläsarvarningar...

  Oj, vad tekniskt det där blev! Men summa summarum - varningen ifrån webbläsaren är p g a klumpighet när jag länkat hit... Ska försöka komma ihåg det i fortsättningen!

  Det andra, med popupfönstret är nog sannolikt Anslagstavlan, så den avvecklar jag temporärt så får ni ge mig feedback om det löste problemet?


  //Zac

  SvaraRadera
 13. tag-board visar en popup.

  Med alla sådan funktioner är det tur man kör firefox med bl.a. tillägget Adblock.

  Den blockar rätt många saker på den här sidan. :-)

  SvaraRadera
 14. Jag kan fortfarande inte backa med bakåtpilen. Antingen får jag starta om på nytt eller gå in via Dina bokmärken till t.ex. Annikas blogg. Förstår inte, bakåtpilen fungerar på alla andra bloggar.

  SvaraRadera
 15. vikingmormor,
  Vilken webläsare använder du?

  Jag skulle av väldigt många skäl rekommendera att du testar Firefox om du för närvarande använder Microsoft Internet Explorer(IE). Då minskar du även risken radikalt för att drabbas av diverse virus, spyware m.m.. Dessutom slipper du många problem av den typen du beskriver. Dessutom har den en mycket väl fungerade blockering av popup-fönster.

  Jag har en folder med genvägar till alla bloggar jag brukar kolla regelbundet, med ett tillägg till firefox kan jag välja "Open all in tabs" i den foldern så öppnas alla i varsin flik som jag sedan stänger alteftersom jag läst dem.

  Det finns massor av olika tillägg så att man kan anpasa programmet till att göra som man vill. Det viktigaste är antagligen AdBlock som gör det möjligt att avlägsna all irriterande reklam.

  För ett tag sedan när jag skulle kolla aftonbladets hemsida för ett tag sen blev det nästan en traumatisk upplevelse, jag hade glömt hur fullskiten den sidan var med reklam, popups och annan skit, jag förstår inte att någon orkar kolla den sidan och liknande med IE!

  SvaraRadera
 16. "För ett tag sedan när jag skulle kolla aftonbladets hemsida för ett tag sen blev det nästan en traumatisk upplevelse, jag hade glömt hur fullskiten den sidan var med reklam, popups och annan skit, jag förstår inte att någon orkar kolla den sidan och liknande med IE!"

  Har gjort exakt samma erfarenhet! Skulle nog sammanställa det som:

  "REKLAM-, POPUP- och SKITSHOCKEN"

  :o)

  Jag skall tvinga mig att överge min kära Mac senare och testköra min blogg lite grann ifrån en Windows - jag tar den eventuella terapi och andra behandlingar detta kan kräva i efterhand! Vad gör man inte för sina läsare! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Varför byta ner sig ännu lägre till windows? Testa linux i stället! :-)

  Ladda hem en live-cd med Ubuntu linux och boota från den så kan du provkra och känna på det utan att behöva installera windows eller annat skräp.

  http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

  Själv har jag klarat mig utmärkt med linux sedan 1997 och har aldrig saknat något annat. :-)

  SvaraRadera
 18. Jag är bra sugen på Linux faktiskt, har lekt med det från och till fr o m RedHat 5.0. Men det är fler än jag som använder datorerna här hemma. Körde in förra versionen av Ubuntu, men fick inte nätverkskortet att fungera tillfredsställande. Alltså blev det att nedgradera sig till XP... :o(

  Men efter nästa krasch - för den kommer alltid med Windows, då blir det primärt en Linux och en Vista. Måste ha den för att testa webbsidor etc... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 19. För varje ny verision av Ubuntu händer nya grejor, den utvecklas otroligt snabbt. Det kan alltså vara värt att testa med live-cd varje gång det kommer ut någon ny.

  Sedan finns ju tillgång till väldigt bra support, jag finns t.ex. nästan alltid på IRC irc.freenode.net #Lugg och skulle jag inte vara på plats för en gångs skull finns där flera andra gurus :-)

  Att få igång ett nätverkskort skall inte vara något problem. :-)

  Ett lämpligt program för IRC är XChat som även finns för windows. Jag är rätt säker på att den finns installerad som standard i Ubuntu.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,