Fortsätt till huvudinnehåll

Vanlig, simpel mjölk?

Mjölk idag genomgår en massa steg innan den anses drickbar för oss människor; det är pastörisering, separering, standardisering, homogenisering och slutligen paketering.
Det som vid ett första ögonkast är helt onödigt och eventuellt negativt är väl homogeniseringen? Att slå sönder fett är mycket sällan någon bra idé.

Förresten - visste ni att all mjölk är steril i ett par dagar direkt efter mjölkning? Men ekonomin tillåter inte att man hämtar mjölken omedelbums, utan det är enbart ekonomiskt försvarsbart att hämta mjölken efter ett par, tre dagar - då är effekten borta... Återigen så spelar inte det moderna storbruket direkt oss i händerna... Idag så ruttnar ju mjölken när den blir för gammal, men förr lät man den stå så den surnade istället och använde den då mer liknande filbunken till massa olika saker i hushållet - surmjölk. Inget fick komma till spillo!

Homogenisering enligt kommentar(*)

"Enligt Jenny Reimers skrift 'Födan vi är anpassade till' innebär homogeniseringen en sönderslagning av fetterna under högt tryck till mycket små fettdroppar med sönderslagna fosfolipidmembran och med skadade mjölkproteiner omkring så att emulsion uppstår med vattenlösliga fettdroppar. Dessa små fettdroppar är alla lika små som i den humana mjölken, vilket gör att de kan gå direkt in i vävnaderna utan att brytas ner i tarm och lever först. Reimers menar att det inte kan vara speciellt nyttigt att icke-artegen mjölk behandlas i vår matsmältningsapparat som artegen modersmjölk. Komjölken borde därför förbjudas att homogeniseras enligt Reimers."
(Källa från en kommentar - tack Nilla!)

Laktosintoleranta

Jag är av princip emot att man ytterligare i onödan behandlar råvarorna bara för bekvämlighet, utseende etc. Sedan om det handlar om homogenisering, eller att tillsätta en massa tillsatser är mig faktiskt sak samma.

En lite mysko effekt är att det sägs att en hel del allergiker kan dricka ohomogeniserad mjölk - har faktiskt ingen aning om det stämmer. Har bara läst att bl a allergiförbund i Norge påstår detta.

Det där är oerhört intressant, gång på gång påstås det nämligen att homogeniseringen enbart finfördelar/slår sönder fetterna. Det ska inte göra någon skillnad alls, men jag tror att så pass våldsam hantering förändrar även annat. Och är det nu verkligen är så att många laktosintoleranta skulle tåla ohomogeniserad/oprocessad mjölk så är det ett ganska tydligt tecken på att antingen så är inte homogeniseringen alls är den oskyldiga process som det framställs som, eller så har det finfördelade fettet något att göra med laktoshalten. Det är ju inte fettet som laktosintoleranta reagerar emot, det är ju laktosen i mjölken som inte bryts ner av det naturligt förekommande enzymet laktas som normalt skall finnas i tarmen. Vilket som så är det ett slag över fingrarna på vetenskapen som omigen bredbent och övermodigt trott sig veta...

Ingen som råkar ha lite länkar liggande? Ett problem i sammanhanget är väl att de flesta laktosintoleranta knappast har lust att experimentera - många får ju ganska kraftiga besvär!

Slutsats

Alltså - homogenisering är en helt onödig behandling, enkom för vår bekvämlighet.
Onödigt -> bort!
Jag har dessutom inte lust att ens betala ett enda rött öre extra för denna onödighet..

Så oprocessade råvaror som möjligt, från så lokala odlare som möjligt.
Det finns INGET negativt i detta alls. Kvalité och miljöhänsyn hela vägen!
Något att kämpa för!

Mjölka ut kalorierna

Drick mer mjölk – så går du lättare ner i vikt.
Fem glas om dagen gör jobbet.
Det visar helt ny forskning.

(Länk.)


Kalciumet lär binda fett i tarmen, å andra sidan borde det betyda att det också följer med fettet ut... fast kalcium har ett annan funktion som också har vikt(!) när det gäller viktnedgång - den höjer kroppstemperaturen - termogenesen som bl a Erik Edlund alltid pratar sig varm(!) om!

Men vad trött man blir på det vanliga pratet om att det är sååååååå viktigt att minska på fettet. Det är tydligen svårt att förstå att majoriteten av vårt vitamin-/mineralbehover etc är närt omöjligt för oss att tillgodose utan fett...

Glass och fet mjölk bra för fertiliteten

Kvinnor som vill bli gravida bör äta glass och dricka standardmjölk i stället för frusen yoghurt och lättmjölk. Det visar nypublicerad forskning.

(Länk.)


Fast det varnas också för de mättade fetterna... Så återvänd till lightprodukter så snart du är gravid... Mysko!
Enligt min uppfattning så är fertilitet bland det mest grundläggande sakerna i och kring våra liv. Allt som ökar fertiliteten bör enligt mitt synesätt vara det rätta sättet att leva på, i detta fall så äter man mer naturligt - alltså fungerar vår biologiska maskin på rätt sätt - vi reproducerar oss!
Om man vänder på resonemanget - äter man onaturligt får man störningar, och då sannolikt i de mer basala funktionerna, läs reproduktionen.

Bättre artikel om samma ämne, eller rättare sagt ursprungsartikeln i The Times - Länk
(och min ursprungspostning - identisk med ovan)

Fet mjölk rena bantningskuren

Kvinnor som dricker fet mjölk eller äter fet ost varje dag går upp mindre i vikt än dem som åt magra alternativ, visar en ny stor studie. En förklaring kan vara att fettet underlättar upptag av kalcium.

(Länk.)

Jag tror att de är fel ute - det är iofs möjligt att kalciumet har med saken att göra, men i huvudsak är det säkert ganska nöjda människor som äter normal mat, läs icke-light - och dessutom så mättar fettet och minskar risken för överätning. Så är ju icke fallet med lightprodukter som vi numera är ganska många som har bittra erfarenheter...


//Zac, som gärna tar den extra vardagsmotion som det tydligen är att röra runt i mjölken - eller att skaka den!
(*) Tillagd 070707 10:41, eftersom stycket kompletterar postningen och dessutom är utmärkt skrivet! Länk till stycket, länk till kommentarsinlägget.
Jag kommer nog göra dylikt i fortsättningen, om det passar - men jag kommer vara väldigt noga med att påpeka vem författaren är.Kommentarer

 1. Enligt Jenny Reimers skrift "Födan vi är anpassade till" innebär homogeniseringen en sönderslagning av fetterna under högt tryck till mycket små fettdroppar med sönderslagna fosfolipidmembran och med skadade mjölkproteiner omkring så att emulsion uppstår med vattenlösliga fettdroppar. Dessa små fettdroppar är alla lika små som i den humana mjölken, vilket gör att de kan gå direkt in i vävnaderna utan att brytas ner i tarm och lever först. Reimers menar att det inte kan vara speciellt nyttigt att icke-artegen mjölk behandlas i vår matsmältningsapparat som artegen modersmjölk. Komjölken borde därför förbjudas att homogeniseras enligt Reimers. Jag håller med henne.

  SvaraRadera
 2. Jag känner till att fettet transporteras runt i kroppen i lipoprotein som är omgivna/tätade av ett fosfolipidmembran.

  Är det just de fosfolipidmembranen som Reimers pratar om? Måste för övrigt läsa om hennes bok! :o)

  Men undrar om det har någon koppling till den eventuella toleransensom laktosintoleranta enligt vissa har? Måste hitta mer kött på benen vad gäller homogenisering och laktosintoleranta!

  Men om jag förstår det rätt så avvisas tesen att homogeniserad mjölk skulle vara farligt gång på gång i studier? Det blir kanske till att kavla upp ärmarna och gräva lite här också... ;o)

  Tack för kommentaren; trevlig blogg du har för övrigt - ska läsa lite mer senare.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. I Skåne kan man köpa lågpastöriserad ohomogeniserad fetmjölk från Åsen. Den säljer bra.

  SvaraRadera
 4. Jag köper mjölk från och till direkt från en bonde, men det är inte alltid folk där o s v. Så tillgången är lite ... varierande, tyvärr. Smidigare hade ju givetvis varit om man kunnat köpa det i affären.

  Är övertygad om att det hade blivit en framgång - "Naturmjölk"? (Helst från gräsbetande djur, men ett steg i taget!)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Intressant detta om mjölken. Tankar jag haft i många år. Har jobbat med kor får några år sedan och fick där ta mjölk direkt ur tanken. Man passade ju på då tanken var tömd och ny mjölk rann dit. Den mjölken var jättegod, tjock och fin. Den var perfekt när man gjorde en kopp varm choklad för det var som att ha lite grädde i.

  (Ser du, jag hittade hit också ;).

  Blombuketten/Annki

  SvaraRadera
 6. Man pratade mycket förr om hur pass friska barn som vuxit upp på landet var i jämförelse. Frågan är om det inte har något att göra med kosten, snarare än miljön. Iofs minner jag mig en undersökning från USA där man hittade ett nästan 100%-igt samband mellan svåra sjukdomar och hur långt ifrån motorvägarna man bodde... Ska se om jag hittar den någon gång och skriva om det även här.

  Kul att du hittade hit! Inte mycket hundar här, trots min uppväxt. Men jag tror att det finns stoff här för de flesta, antingen för att nicka igenkännande, eller att bli förbannad på! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Uppgifterna om tolerans ifrån laktosintoleranta för ohomogeniserad mjölk motsägs i denna lilla artikel, här.

  Frågan är om någon kommer hitta motsatsen?


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Skånemejerier har inte längre ekologisk gammaldags mjölk men det hittade jag på Coop från Arla. Dessutom är den oseparerad vilket inte Åsens är. Enda tråkiga är att den inte är färsk utan flera dagar gammal. Skulle helst vilja ha färsk mjölk från gräsätande kor precis som Jenny Reimers beskriver. Har någon hittat det?

  Fast det blir en hel del kolhydrater om man dricker mjölk.

  SvaraRadera
 9. Jennie Reimers beskrivning av vår matproduktion kan inte beskrivas på något annat sätt än deprimerande... Det onaturliga sätt som producerar och skördar på är helt åt fanders!


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G