Fortsätt till huvudinnehåll

Jean Anthelme Brillat-Savarin

Apropå feta mejeriprodukter avnjöt jag just en bit Brillat-Savarin.
En mycket god ost med 75% fett. :-)
Saknade ett gott vin till den bara(*).
(Kenneth Ekdahl, kommentar till 'SLV kartlägger transfetter?')

På förekommen anledning av att vissa av mina läsare sitter och äter magnefika ostar, så måste jag komma med ett litet inpass med kringfakta! :o)
(*) å andra sidan så dricker jag ett jättegott rödvin, som säkert skulle passa till osten som jag inte har så...


Fransmannen Jean Anthelme Brillat-Savarin skrev i sin kokbok - "Smakens fysiologi eller meditationer i transcendent Gastronomi" från 1825 rent ut att det är mjöl och potatis som gör dig tjock. Anses allmänt som den kulinariska litteraturens allra största verk. Gastronom är väl något väldigt omodernt numera?

Brillat-Savarin är dock mer känd för en mängd talespråk som han gav upphov till:
"Säg mig vad du äter, och jag ska säga dig vem du är."

"Upptäckten av en ny maträtt gagnar människosläktet mer än upptäckten av en ny stjärna."

"Matbordet är den enda plats där man aldrig har tråkigt under den första timmen."

"En dessert utan ost är som en skön kvinna med bara ett öga."


"Att inbjuda en gäst är att påta sig ansvaret för att han har det bra så länge han är under ens tak."

Han fick en ost uppkallad efter sig - Brillat Savarin-osten, samt efterätten Savarin.

Blott 38 år efter denna bok kom den mer berömde William Banting ut med en bok i england, med handfasta råd om hur man skulle förlora i vikt. Idag skulle vi kunna säga att han beskrev LC nästan rakt av! Förutom att han förordade en kvällssup då - det ni alla nykterister!
Mannen ifråga gav namn till hela viktförlorarhysterin - att banta. Fantastiskt att man bara glömde bort denna kunskap, speciellt då jag aldrig har hört talas om några svältkurer innan 60-70-talet! Däremot var amfetamin ganska populärt som viktminskningsmedicin under början av seklet...


//Zac

Kommentarer

 1. I dag ger man amfetamin till barn för att dämpa symptomen av att man följer gällande kostråd så gott det går, alltså att man äter massor av kolhydrater och minimalt med fett.

  SvaraRadera
 2. Fett är essentiellt för alla människodjur, men speciellt för människobarn! Ett flertal fettsyror är centrala för ex utvecklingen av hjärnan, framförallt i barndomen. Jag är övertygad om att alla bokstavssjukdomar som exploderat de sista 20 åren hos barn är resultatet av en felaktig kost - du blir vad du äter.

  Men, spekulationer från min sida räcker nog inte långt - till skillnad från forskare som rycker på axlarna när det kommer till orsakerna... Fast jag har svårt att minnas, trots att jag flyttade mycket och därmed gick i många olika skolor, att det var särskilt spritt med dyslexi, damp, adhd o s v bland de 100-tals skolkamrater jag haft kontakt med under min upväxt. Det tycks vara en ganska modern företeelse, som av slumpen uppstod kring den tidpunkt som lågfettsparadigment uppstod? Eller har jag fel där?

  Vill påpeka att jag inte tror att det handlar om diagnostisering här, liknande den med allergier, d v s att statistiken visar att allergierna ökat lavinartat bara för att man idag diagnostiserar och för in allergier i statistiken, vilket man inte gjorde förr, då konstaterade man bara att man hade hösnuva eller något annat. Det var inte särskilt vanligt förr med barn som inte kunde lära sig läsa, absolut inte som idag. Jag har fått min uppfattning verifierad av flera lågstadielärare med lång erfarenhet också. Men något vetenskapligt underlag är nog svårt att skaka fram, kanske speciellt efter allt liv kring Gillberg m fl. Helt offtopic-resonemang, men en intressant aspekt - eller hur?

  Jag kör hårt med Bregott, röd mjölk, grädde och mycket smör i maten till mina barn, och de är numera mätta under längre tid, gnället efter godis/mellanmål är helt borta - och de är pinnsmala - alltså pinnsmala på det sätt som vi ursprungligen är byggda att se ut. De tycks faktiskt dessutom som om de är piggare och gladare än innan. Det är min, erkännes dock - mycket begränsade erfarenhet - då "forskningsunderlaget" (d v s antalet barn) är begränsad till 2st - thanx god! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jag använder inte bregott, för mycket vegetablisk olja. I stället förvarar jag alltid det ekologiska smöret framme, då är det alltid mjukt och bredbart. :-)

  Jag ser på mina brorsdöttrar ett tydligt mönster, de blir alltid gnälliga när det börjar bli dags för mat, för att sedan bli pigga igen när de ätit, nästan för pigga.

  Då är föräldrarna ändå inte alltför fettskrämda, de har ju mig som exempel. :-)

  Men tyvärr köper de sockerstinn gröt och liknande till barnen, för att inte tala om bananer och potatismos...

  Men de får i alla fall smör i gröten och moset. :-)

  SvaraRadera
 4. Köpte en halv Brillat-Savarin idag, 100:- kändes rätt billigt. Avnjöt en bit till lunch tillsannans med ett litet glas Cameleon Malbec (Ekologiskt) och några skivor av en riktig god parmaskinka.

  Känns rätt lyxigt faktiskt. :-)

  Man behöver ju inte direkt lida med LCHF. :-)

  SvaraRadera
 5. LC är i hög grad julafton hela året om! Det är nog kanske lite det som gör det så svårt att ta in för övertygade tallriksmodellsätare!?

  Möjligen vår ganska puritanska och lutherska kultur som sätter stopp för syndiga tankar! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Det var länge sedan jag borstade bort Luther från axeln. :-)

  Det var förresten han som banade vägen för att göra brottet ocker lagligt bland kristna länder, innan dess betydde ocker att låna ut pengar mot ränta, liksom inom islam. Även judendomen har kvar regeln, men där tolkar de den som att det inte är tillåtet att låna ut mot ränta till andra människor, och som andra människor betraktar de bara andra judar.

  SvaraRadera
 7. LC är i hög grad julafton hela året om! Det är nog kanske lite det som gör det så svårt att ta in för övertygade tallriksmodellsätare!?

  Möjligen vår ganska puritanska och lutherska kultur som sätter stopp för syndiga tankar! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n