Fortsätt till huvudinnehåll

SLV kartlägger transfetter?

Nu ska det farliga fettet i våra livsmedel specialgranskas. Med start 2008 ska Livsmedelsverket kartlägga hur mycket härdat fett, så kallade transfetter, maten egentligen innehåller.
(Källa.)

Härligt! Äntligen! Hur sjutton kan man ha lagt denna fruktansvärt viktiga fråga åt sidan så länge?

Kartläggningen som bygger på att kommunerna frivilligt skickar in livsmedel för analys, kommer att omfatta både innehållet och märkningen på förpackningarna. Resultatet kommer att jämföras med nationella och internationella data från senare delen av 90-talet.
Men vad sjutton är det för fel på att tvinga tillverkarna att märka sina varor med "INNEHÅLLER TRANSFETTER"?
Så ekonomiskt hårt pressade kommuner skall sätta till resurser för att skicka in varuprover? Vad har transfettfrågan med kommunerna att göra?
- Vi vill följa upp de insatser industrin gör för att minska innehållet av transfetter, säger Inger Andersson, Livsmedelsverkets generaldirektör.
Jag kan bespara SLV en hel del utredningspengar och helt sonika säga att insatserna som industrin gör för att minska innehållet av transfetter fungerar skitdåligt!
Ta hit en expert från Danmark och låt honom/henne beskriva hur de gjort och följ sedan deras instruktioner! När ni ändå har representanter här från Danska SLV, så passa på att kopiera deras upplägg med att låta sitt SLV ligga under äkta folkhälsa, inte under jordbruksverket med industri-/tillverkarintressen som här hemma?

Jag tycker nog trots allt att denna "nyhet" väcker fler frågor än den besvarar! Mer om 'SLV och Transfetterna'.


//Zac

Kommentarer

  1. Dessutom envisas de ju med att hävda att smör och mjölk innehåller transfetter, och att det inte är någon skillnad på dessa transfetter och den kemiska sörja margarinindustrin kränger.

    SvaraRadera
  2. Då det finns mycket, mycket tydliga, obetvistade och direkta samband mellan (kemiskt framställda) transfetter och hjärt-/kärlsjukdom, så är det en lustig effekt av stora undersökningar som Malmöstudien och Nurses Health i USA, att de tvärtom påvisar positiv effekt av högt intag av mjölkfetter - och därmed naturliga transefetter!

    Problemet är för oss att det inte, mig veterligen, är påvisat direkt i någon studie.


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Vilket är inte bevisat?

    SvaraRadera
  4. Att animaliska/naturliga transfetter ger positiva hälsoeffekter.


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Effekterna av de naturliga transfetterna kanske inte är bevisade, effekterna av feta mejeriprodukter, som SLV påstår innehåller transfetter, är väl bevisade.

    SvaraRadera
  6. Apropå feta mejeriprodukter avnjöt jag just en bit Brillat-Savarin.

    En mycket god ost med 75% fett. :-)

    Saknade ett gott vin till den bara.

    SvaraRadera
  7. Jag hann bara komma till ditt tredje stycke och direkt kom frågetecknen "Kommunerna"?? "Hur ska dom ha råd med det"?? "Vilka resurser kommer dom att avsätta"??

    Håller med dig tvinga tillverkarna att stå för innehållet i sina produkter, det är det enda som kommer att fungera.

    Vilket varumärke vill stoltsera med texten "Innehåller Transfett" allt eftersom kunderna blir mer upplysta om skadorna det ger??

    Återigen, (oj va´jag är tjatig, men jag menar det verkligen) Jättebra Zac!

    SvaraRadera
  8. Nu har Canada också infört gränsvärden för transfetter, allt enliht danska nyheter.

    SvaraRadera
  9. Zac, du säger i ett svar till en kommentar att dig veterligen är det inte påvisat direkt i någon studie att animaliska/naturliga transfetter ger positiva hälsoeffekter.

    Det står i backgroundtexten av en finsk studie på "production of CLA-enriched dairy products by natural means":
    "Consumption of milk fat is inversely associated with the incidence of breast cancer in women. In this respect, conjugated linoleic acid (CLA), a naturally occurring fatty acid in milk exhibits a number of health promoting properties, including protection against cancer and heart diseases [...]" (http://tripunix.mtt.fi/cgi-bin/thw/?${BASE}=arktui&${HTML}=docu_eng&${SNHTML}=nosyn_eng&${TRIPSHOW}=for=www_eng&NR=134-05 )

    Just nu kunde jag inte hitta källor för detta påstående, men det kan jag göra senare.

    MVH Perenna

    SvaraRadera
  10. Låter intressant, Perenna! Jag tror för all del att sanningen är vääldigt långt ifrån SLV:s försök att bunta ihop och skuldbelägga mättade och naturliga transfetter.

    Jag tror dock på att vi måste ställa samma krav på våra egna studier och bevis som vi gör på motståndarsidan, och då blir det svårt att hitta studier som direkt kopplar positiva effekter till ökad hälsa. Men ingen blir gladare än jag om det hittas några sådana - det blir bara ytterligare en spik i kistan för skygglappepolitiken på SLV... :o)


    //Zac

    SvaraRadera
  11. Zac skrev: "Jag tror dock på att vi måste ställa samma krav på våra egna studier och bevis som vi gör på motståndarsidan, och då blir det svårt att hitta studier som direkt kopplar positiva effekter till ökad hälsa." Håller helt med! Just så! Även min egen hypotes är sann endast om den inte kan visas fel - det räcker inte med att den kan visas sann. :D

    Här har du länken till en finsk sida med en samling av länkar till undersökningar av mjölkfett: http://www.ravitsemusjaterveys.fi/maitorasva-tutkimuksia.html .Sajtens text är på finska, men länkarna har undersökningens engelska namn.

    Alla studierna på ovannämnda sajten har positiva resultater vad mjölkfettets effekter till hälsa gäller. Vad nu behövs är undersökningar med negativa resultat. :-)

    Problemet är bara att jag själv är inte tillräckligt kunnig att bedöma värdet av olika studier och undersökningar.

    MVH Perenna

    P.S. Jag kunde kopiera länkarna direkt hit, men det är lättare att måla-kopiera-glistra bara den ovannämnda adressen och sen klicka på aktiva länkar på själva sajten.

    SvaraRadera
  12. Skall kolla dem vid tillfälle - tack!


    //Zac

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  14. Hrmm... kanske ett tecken på att man skall sluta blogga när det bara är spam-bots som kommenterar...


    //Zac

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  16. Jo, reklam är inte tillåten.

    Får snart överväga om jag skall ha bokstavskontroll för kommenterandet... :o\


    //Zac

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  18. Tja, där satt den. Nu blir det bokstavskontroll även här. Trist, djävla spambots!


    //Zac

    SvaraRadera
  19. Nja, jag stänger kommentarerna i denna tråd istället så kan jag ju skjuta upp det oundvikliga lite till! :o)


    //Zac

    SvaraRadera

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England