6 apr. 2011

Bara kulturnissar?

Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld.

Ingen dålig lista måste jag säga trots allt. Men varför så många enbart från kulturen? Det är ju bara diplomaten (och Jönköpingsbon, hipp!) Hammarskjöld som sticker ut?

Entreprenörerna?

Uppfinnarna, industrimagnaterna, vetenskapsmännen? De som lagt grunden för vårt moderna samhälle?
Alfred Nobel, John Ericsson, Percy Barnevik, Emanuel Swedenborg, Anders Celsius, Axel Oxenstierna och Jöns Jacob Berzelius?
Raoul Wallenberg
är ju en jätte utomlands?

Jussi istället för Birgit

Och som Laakso påpekar så tycker nog även jag att Jussi Björling hade varit ett betydligt starkare och vettigare val än Birgit Nilsson, men han offrades nog för sitt köns skull, tyvärr.

Eller Ingo?

Ja, varför inte Ingo? Denne stora kämpe i en av världens största sporter som sorgligt nog gick bort för ett par år sedan?
Funderade på Cornelis istället för Taube, men han var väl aldrig svensk medborgare?
Anders Zorn, Carl Larsson , Lennart Nilsson eller varför inte Sven Nyqvist? Fin gest att avbilda dem som avbildat så mycket, så vackert? Eller dalahästar eller hällristningar?

Svenske kocken??

Den svenska kocken i Mupparna är ju internationellt känd - kom också i sammanhanget ihåg regeringens satsning 'Sverige - det nya matlandet' - va?? Jämte honom så är utan tvekan det kultigaste kulturalternativet Tor Johnson! ;o)

Ett par allvarligt alternativ

Ett lite okänt livsöde är Catharina Charlotta De la Gardie som var en av de upplysta som låg bakom den slutgiltiga punkterandet av häxprocesspsykoserna. Hon grep personligen in och såg till att de sargade människorna som stod inför rätta blev frikända och fick resning och skadestånd då några av dem blivit handikappade efter grov tortyr.

Född Taube

Hon var direkt inblandad i den första typen av "vaccinering" mot smittkoppor. Hon lät koppympa sina barn för att bevisa hur ofarligt det var och ökade sålunda acceptansen för behandlingen. Man rispade i huden och smetade smittat sekret där vilket gav en lindrig infektion och sedan motståndskraft mot sjukdomen. Hon brann för sjukvård och dog tyvärr ung av sjukdom som hon dragit på sig när hon skötte sårad bara 40år gammal. En spännande aspekt just i detta sammanhang är att hon faktiskt var född Taube - och ja, det är precis samma adliga släkt som Evert Taube tillhör. :o)

Georg Carl von Döbeln

Månne lite svårt i dagens politiskt tillrättalagda debatt; en tvättäkta krigshjälte, odödliggjord i Fänrik Ståls sägner. En man som alltid stod upp för det han trodde på. Han vägrade order flera gånger då han alltid var mer lojal mot sina soldater och civilbefolkningen än sina egna befäl. Gång på gång under finska kriget så visade han stort personligt mod och en lysande militär förmåga och list. Han dömdes till döden några år senare under Napoleonkrigen och stod rakryggad inför krigsrätten, benådades efter ett år på fästning och sattes ett par år senare som ordförande för just samma krigsrätt...
Det svarta pannbandet var han tvungen att bära då han levde med ett skotthål i pannan som inte ville läka från början av sin karriär - det blev också lite av hans signum under årens lopp.

Ett vackert tal

Ett av Sveriges kanske finaste och känslosammaste tal genom tiderna höll han inför de finska soldaterna i Umeå, 1809 efter vi förlorat Finland till Ryssland:

”Soldater! Jag har samlat armén för att meddela att den 17 september undertecknades en preliminär fred mellan Sverige och Ryssland. Denna fred avslutar ett förhärjande krigs alla olyckor … 


Finnar! Med denna fred förloras tredjedelen av svenska kronans område, Sverige mister för alltid den stolta finska nationen, sitt kraftigaste stöd. Det är inte nog med det. Svenska armén förlorar kärnan, den mest betydande delen av krigsmakten. Moderlandet är krossat, försänkt i sorg och saknad över oersättliga uppoffringar…


Soldater! Kamrater! Bröder! Ni som under det nu avslutade kriget, trots den fientliga härens talrikhet och överlägsenhet i vapen ändå med trohet och mandom besegrade fienden vid Siikajoki, Revolax, Pulkila, Lappo, Jutas … 


ni som på egen hand återtog halva Finland. Ni som slutligen tvingades av en mångdubbelt överlägsen styrka att lämna finska gränsen. Ni har sedan med ståndaktighet slagits för moderlandets svenska jord. Ni som står här är de högt uppskattade resterna av den stolta finska nationen och dess tappra krigsfolk – det är till er jag framför kungens, riksdagens, svenska folkets, svenska arméns, mina förmäns, mina medbröders, min egen – ja allas uppriktiga tacksamhet …


Finnar! Bröder! Era bedrifter är stora och för att uttrycka vad vi känner fordras en vältalares hela förmåga – men jag är soldat.


Svenskar! Var stolta över att ni har sett dessa finska trupper! Kom ihåg dem! Högakta dem! Se deras avtynande kroppar, deras bleka ansikten – de bär spår av deras trogna men ändå fruktlösa ansträngningar att under åren som gått befria sin fosterbygd. Finnar! Ni återkommer till era hembyar med slitna kläder, med genolmskjutna eller avstympade lemmar. Vi önska från släkte till släkte välsigna er – högakta er! Jag ber er att då ni nalkas de ställen där vi besegrat våra fiender och ni ser de usla sandhögar som betäcker våra stupade kamrater – välsigna deras jord – de har dött som hjältar … 


Finnar! Bröder! Kunde dessa ord beseglas med blodstårar från mina ögon, skulle de strömma och varje droppe försäkra er om min vördnad, min vänskap!”

"Kunde dessa ord beseglas med blodstårar från mina ögon, skulle de strömma och varje droppe försäkra er om min vördnad, min vänskap!"


//Zac
PS. Hur mycket PK-noja ryms det i en kropp?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...