Fortsätt till huvudinnehåll

Vilken soppa med feminism, myndigheter och Assange!

Ju mer jag läser i och om Assange-fallet desto mer generad blir jag. Dels av de intima beskrivningarna av den digitala rockstjärnan och hans groupies, men också av den blottlagda inkompetensen och jaktfrossan som uppvisas ifrån svenskt myndighetshåll.

Förundersökningen

Jo, den visar på en man som inte är van att böja sig för andras viljor, i alla fall inte groupies. Jag som själv är en ganska ödmjuk och försiktig man inför andras integritet och privata sfär så känns detta oerhört avlägset. Och lägger man därtill villiga groupies i klasar så ser jag ytterligare ett sjumilasteg ifrån min egen lilla oskyldiga värld. Ur mitt perspektiv så ser jag en beskrivning av en man vars handlande jag inte alls respekterar. Han företräder en kvinnosyn (människosyn?) som är mig mycket fjärran.

Kriminell?

Näe, det kan jag inte säga. Han rör sig i ett gränsland där man beroende på ideologisk ståndpunkt kan inta både bu och bä vad gäller både hans eventuella skuld och anklagelser. Jag mår uppriktigt sagt illa när jag läser om hur de båda kvinnorna tydligen har pratat ihop sig om historien via SMS. Hundratals SMS varav flera som direkt motsäger historien om våldtäkt. De nämner också hämnd och utpressning - lite avslöjande tycker jag när en av kvinnorna skrivit en utförlig artikel om hur man skall hämnas mot män.

Motsäger?

Motsägelsen handlar om att den ena kvinnan plötsligt pratar om att hon var "halvsovande" istället för sovande när Assange påbörjade ett samlag. För mig är det en enorm skillnad vad gäller våldtäktsanklagelsen - sover man är man i ett viljelöst tillstånd, d v s 100% offlimits - men är man halvvaken och Assange märkt det så åker våldtäktsmisstanken utan tvekan ut genom fönstret!

Kondomen?

Ja, en motvillig karl har sex med en kvinna och efteråt så verkar kondomen gått sönder... Shit - det har faktiskt jag också råkat ut för - är jag en sexförbrytare nu?
Skillnaden är att kvinnan ifråga (nej, jag är INTE buksvåger med Assange) i mitt fall inte misstänkt att jag tagit sönder kondomen med flit. Och likheten är att det inte finns något som helst belägg, observation eller indicium som skulle peka på det i vare sig "mitt fall" eller Assanges.

Mer problem

Sedan att kvinnorna pratat ihop sig, bevis tagits bort från twitter och bloggar, att de ursprungliga vittnesmålen bara är sammanfattningar, de totalt väsensskilda bedömningarna i fallet och nu inte minst en internationell efterlysning av Assange för ett förhör kring en misstanke för ett brott med liten påföljd är oerhört pinsamt för Sverige. Konstigt är också vägran att förhöra honom i London?
För det är ju som 之乎者也 skriver: att nationsgränserna tidigare inte förhindrat svenskt rättsväsende att "förhöra misstänkta helikopterrånare i Serbien eller misstänkta terrorister i Danmark". Konstigt? Är Marianne Ny flygrädd månne?

Att få fälla ett storvilt!

Jag tror att åklagere Ny helt enkelt har målat in sig själv i ett hörn när hon rusig och upphetsat mediakåt dragit iväg lite för långt på den statsfeministiska vägen.

Att få fälla ett storvilt!

Nu blir det mer och mer uppenbart att det finns oerhört lite juridiskt att hämta, hon skämmer enbart ut sig själv, sitt ämbete, sitt land och ökar utsattheten för utsatta kvinnor. Är det sådant riksåklagare skall ägna sig åt?
Nej, låt henne arbeta vidare inom domstolen som vaktmästare eller något annat för rättssäkerheten ofarligt...

Tidigare om detta//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , SvD123, Ex, AB1, DN1, NM1, Journalisten, Metro, Resume, SR123, SvT, HAX

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n