12 feb. 2011

Vilken soppa med feminism, myndigheter och Assange!

Ju mer jag läser i och om Assange-fallet desto mer generad blir jag. Dels av de intima beskrivningarna av den digitala rockstjärnan och hans groupies, men också av den blottlagda inkompetensen och jaktfrossan som uppvisas ifrån svenskt myndighetshåll.

Förundersökningen

Jo, den visar på en man som inte är van att böja sig för andras viljor, i alla fall inte groupies. Jag som själv är en ganska ödmjuk och försiktig man inför andras integritet och privata sfär så känns detta oerhört avlägset. Och lägger man därtill villiga groupies i klasar så ser jag ytterligare ett sjumilasteg ifrån min egen lilla oskyldiga värld. Ur mitt perspektiv så ser jag en beskrivning av en man vars handlande jag inte alls respekterar. Han företräder en kvinnosyn (människosyn?) som är mig mycket fjärran.

Kriminell?

Näe, det kan jag inte säga. Han rör sig i ett gränsland där man beroende på ideologisk ståndpunkt kan inta både bu och bä vad gäller både hans eventuella skuld och anklagelser. Jag mår uppriktigt sagt illa när jag läser om hur de båda kvinnorna tydligen har pratat ihop sig om historien via SMS. Hundratals SMS varav flera som direkt motsäger historien om våldtäkt. De nämner också hämnd och utpressning - lite avslöjande tycker jag när en av kvinnorna skrivit en utförlig artikel om hur man skall hämnas mot män.

Motsäger?

Motsägelsen handlar om att den ena kvinnan plötsligt pratar om att hon var "halvsovande" istället för sovande när Assange påbörjade ett samlag. För mig är det en enorm skillnad vad gäller våldtäktsanklagelsen - sover man är man i ett viljelöst tillstånd, d v s 100% offlimits - men är man halvvaken och Assange märkt det så åker våldtäktsmisstanken utan tvekan ut genom fönstret!

Kondomen?

Ja, en motvillig karl har sex med en kvinna och efteråt så verkar kondomen gått sönder... Shit - det har faktiskt jag också råkat ut för - är jag en sexförbrytare nu?
Skillnaden är att kvinnan ifråga (nej, jag är INTE buksvåger med Assange) i mitt fall inte misstänkt att jag tagit sönder kondomen med flit. Och likheten är att det inte finns något som helst belägg, observation eller indicium som skulle peka på det i vare sig "mitt fall" eller Assanges.

Mer problem

Sedan att kvinnorna pratat ihop sig, bevis tagits bort från twitter och bloggar, att de ursprungliga vittnesmålen bara är sammanfattningar, de totalt väsensskilda bedömningarna i fallet och nu inte minst en internationell efterlysning av Assange för ett förhör kring en misstanke för ett brott med liten påföljd är oerhört pinsamt för Sverige. Konstigt är också vägran att förhöra honom i London?
För det är ju som 之乎者也 skriver: att nationsgränserna tidigare inte förhindrat svenskt rättsväsende att "förhöra misstänkta helikopterrånare i Serbien eller misstänkta terrorister i Danmark". Konstigt? Är Marianne Ny flygrädd månne?

Att få fälla ett storvilt!

Jag tror att åklagere Ny helt enkelt har målat in sig själv i ett hörn när hon rusig och upphetsat mediakåt dragit iväg lite för långt på den statsfeministiska vägen.

Att få fälla ett storvilt!

Nu blir det mer och mer uppenbart att det finns oerhört lite juridiskt att hämta, hon skämmer enbart ut sig själv, sitt ämbete, sitt land och ökar utsattheten för utsatta kvinnor. Är det sådant riksåklagare skall ägna sig åt?
Nej, låt henne arbeta vidare inom domstolen som vaktmästare eller något annat för rättssäkerheten ofarligt...

Tidigare om detta//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , SvD123, Ex, AB1, DN1, NM1, Journalisten, Metro, Resume, SR123, SvT, HAX

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...