Fortsätt till huvudinnehåll

Oscarsgalan 2011

Utan tvekan tillhör många av de nominerade filmerna de bästa filmerna 2010. Genomgående riktigt bra filmer - men det brukar det ju vara...  :o)

Bästa manliga skådespelare

Javier Bardem i “Biutiful”
- enormt starkt porträtt. Känns dock nästan för tungt... Filmen liksom misären tar liksom aldrig slut. Mina känslor stänger i alla fall av efter en stund...
Jeff Bridges i “True Grit”
- alltid bra, har börjat få intressantare roller numera. Heja! Men vilket mumlande och snörvlande!
Jesse Eisenberg i “The Social Network”
- har trots sin ungdom varit med i mycket film, och bra film också. Så ock den här rollen - även om jag inte känner att förebilden är så pass autistisk i sin interaktion med omgivningen som denna roll.
Colin Firth i “The King's Speech” 
- hoppas personligen på Firth, hans bästa roll i karriären. Var också fantastiskt bra i 'A Single man' ( ++++ ) och har börjat hitta guldroll efter guldroll. Smärta under ytan är bara förnamnet. Dessutom så är alltid Oscarstal bättre på brittisk engelska... ;o)
James Franco i “127 Hours”
- inte illa att bära en hel film själv på detta sätt. Ett definitivt genombrott för "han den där som är så lik en ung Heath Ledger". Vi får se hur han klarar programledarrollen också...

Bästa manliga biroll

Christian Bale i “The Fighter”
- innan denna roll så hade jag skrivit "tråkig skådespelare numera, ett röstläge, ett nollställt uttryck i ansiktet. Tråkig!" Men gör här en brutalt bra roll som lite punch- och drogdruckne Dickie som vaknar upp. Men biroll? Jag vet inte - för mig så är det väl han som är huvudrollen i filmen? Mark Wahlberg är ju bara för tråkig som vanligt...
John Hawkes i “Winter's Bone”
- duktig i en bra rollprestation. Men det lär inte räcka, denna gång... Till utseendet väldigt lik vår egen Magnus Krepper f ö...
Jeremy Renner i “The Town”
- bra, men lite endimensionell och förutsägbar i denna roll tycker jag nog, han hade en mycket bättre roll i 'The Hurt Locker''( +++ ) förra året.
Mark Ruffalo i “The Kids Are All Right”
- han gör sin roll bra, utan extravaganser. Lite förminskad i Julianne Moore och Annette Benings närhet. De är så oerhört, oerhört bra i sina roller - inte lätt att glänsa bredvid dem...
Geoffrey Rush i “The King's Speech”
- minimalistiskt trots sina gester och utspel. Fantastiskt! Ett skolboksexempel på hur det skall gå till. Wow!

Bästa kvinnliga skådespelare

Annette Bening i “The Kids Are All Right”
- lite av min favorit i år, även om jag tycker hon är ännu bättre i 'Mother and child'( ++++ ) - men den är väl ifrån förra året, eller?
Nicole Kidman i “Rabbit Hole”
- Kidman är väldigt mycket bättre än sitt rykte normalt sett. Men det är ett problem att hon inte kan röra ansiktet naturligt längre för all botox. Av någon anledning så ser hon inte så plastig ut i denna film som de övriga senaste. Hoppas att hon håller upp med injektionerna - hon är så duktig att hon skulle kunna dra nytta av ett rörligt ansikte också...
Jennifer Lawrence i “Winter's Bone”
- oj, så övertygande att man tycker att det känns dokumentärt från och till. Denna flicka kommer att gå långt såvida hon får de rätta rollerna.
Natalie Portman i “Black Swan”
- mycket starkt rolltolkning om en gradvis vandring ner i galenskap och växande artistisk förlösning.
Michelle Williams i “Blue Valentine”
- är riktigt bra i sin roll. Känslosamt och starkt. Synd att inte filmen blev nominerad till bästa film också - den är väl värd att se ( ++++ ).

Bästa kvinnliga biroll

Amy Adams i “The Fighter”
- bra skådis. Trots lättviktiga roller från och till så har hon gjort mycket bra också. Ett tag så kändes hon lite som Meryl Streeps arvtagare, i alla fall i filmen 'Tvivel'( ++++ ). Detta är i sig en ganska liten roll som hon gör med den äran. Men Melissa Leo har betydligt mer att arbeta med i samma film, nedan.
Helena Bonham Carter i “The King's Speech”
- alltid bra, men detta är mer biroll än något annat. Små ögonkast och en knappt urskiljningsbar ton i rösten som gör henne så oerhört övertygande. Bra.
Melissa Leo i “The Fighter”
- lite av en "late bloomer", efter den utmärkta 'Frozen river'( ++++ ) så har hon gjort 27 roller sedan 2008 om jag räknar rätt! Väldigt bra i rollen, väldigt övertygande.
Hailee Steinfeld i “True Grit”
- vilken roll! En underbar och övertygande gestaltning. Denna unga flicka kommer bli något stort!
Jacki Weaver i “Animal Kingdom”
- har tyvärr inte sett den. Jacki Weaver är helt okänd för mig, inte sett henne i någonting tidigare. Men hon har ändå gjort film (sparsmakat dock) sedan 1971!

Bästa animerade film

“How to Train Your Dragon” av Chris Sanders och Dean DeBlois
- jag utnämnde detta till årets bästa animerade film.. ja, om det inte vore för ett annat mästerverk samma år (se nedan)...
“The Illusionist” av Sylvain Chomet
- Jag har sett regissörens, Sylvain Chomets tidigare lilla mästerverk ' Trion från Belleville'( ++++ ) och den ger onekligen mersmak! Här får man dessutom Jacques Tatis lätt frånvarande men ändå så närvarande gestalt. Oerhört bra och detaljrikt!
“Toy Story 3” av Lee Unkrich
- detta är årets bästa animerade film och jag tycker nog utan tvekan att den också hör hemma i kategorin bästa film. Grymt bra, se ovan för länk om minirecension.

Bästa regi

“Black Swan” Darren Aronofsky
- riktigt bra regi av suveräna Natalie Portman. Fascinerande berättelse, välgjord ut i minsta detalj. Grym regissör med bara ganska usla 'The Fountain' ( ++ ) som plump i protokollet...
“The Fighter” David O. Russell
- välgjort, lite dokumentär känsla. Jag trodde inte David O. Russell kunde ligga bakom något sådant här, framför allt inte när man har ex 'Flirting with disaster'( +++ ) i bagaget?
“The King's Speech” Tom Hooper
- Så oerhört bra, det känns så taskigt att Darren Aronofsky är bättre i år, för 'The King's Speech' är en bättre film bättre än 'Black Swan' ( ++++ ).
“The Social Network” David Fincher
- tajt och effektivt. Jag är dock inte helt såld.
“True Grit” Joel Coen och Ethan Coen
- de är alltid bäst per definition, kanske är de starkaste bubblarna i alla fall? En finfin western blev det.

Bästa icke-engelskspråkiga film

Har bara sett Biutiful
“Biutiful” Mexiko
“Dogtooth” Grekland
“In a Better World” Danmark
- man är ju inte mindre än att man håller tummarna för Danmark och Susanne Bier, denna helt fantastiska regissör.
“Incendies” Kanada
“Outside the Law (Hors-la-loi)” Algeriet

Bästa film

Alltså - vilka filmer! Alla är verkligen riktigt bra - förutom ''The Social Network', Inception' och 'Winter's Bone' så är det idel fyror! Och i sammanhanget så skall man komma ihåg att det är mycket nära upp till en en minusfyra för båda sistnämnda filmerna också. Två sticker dock ut åt andra hållet; 'The King's Speech' och 'Toy Story 3' som jag tycker båda är fyraplussare. Enormt bra filmer helt enkelt. När det gäller 'Toy Story 3' så är det mycket mina egen känslor för filmen. Den kan kanske anses som något "överbetygsatt" bara för den skull. Således är årets bästa film 'The King's Speech' enligt undertecknad. Är normalt svag för engelska svala och välspelade dramer, och här kokar det verkligen under trånga kragar och bakom ögonen på skådespelarna. Dessutom utspelas filmen under en oerhört intressant period i historien också. Grym film!
  • “Black Swan” ( ++++ )
  • “The Fighter” ( ++++ )
  • “Inception” ( +++ )
  • “The Kids Are All Right” ( ++++ )
  • “The King's Speech” ( ++++ )
  • “127 Hours” ( ++++ )
  • “The Social Network” ( +++ )
  • “Toy Story 3” ( ++++ )
  • “True Grit” ( ++++ )
  • “Winter's Bone" ( +++ )

Sammanställning - mina betyg

++++
+++

Inception
Winter's Bone
Rabbit Hole
The Social Network
Biutiful
Animal Kingdom

Mer om...

Film
Kultur
Filmrecension
Upphovsrätten
TV-Tipset
Oscarsgalan


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Metro, SmP, Barometern, AB1234567, NK, Kuriren, VT, NT, HD, DN12, SvD123, Ex1234567

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n