Fortsätt till huvudinnehåll

Helgens filmer (18-21feb, 2011)

Fredag

++++ Kådisbellan(19:55, TV4+)

Jag har riktigt kul åt filmen, baserad på Roland Schütts självbiografiska bok. Stellan Skarsgård som hård pappa och inte minst Jesper Salén i huvudrollen är mycket bra. Basia Frydman som mamman är ett varmt och innerligt porträtt, sedan måste man givetvis nämna Ernst-Hugo Järegård som svensk films maestro när det kommer till att gestalta svin utan bevekelsegrunder.

Sedan har vi det där om 'Bästa filmmusikkompositör'...

'Kådisbellan' och 'Mitt liv som hund' förtjänas också att nämnas som mycket goda filmer med perfekt passande musik av Isfält. Ett geni till kompositör. Dessa två och orgelmotivet ur 'Bröderna Lejonhjärta' är enormt bra, 'Änglagård' är en annan mycket bra film där musiken starkt adderar till känslan. Jag påstår att Björn Isfält som andra goda filmmusikkompositörer bidrar till att filmerna får så pass höga betyg av mig och av många andra recensenter.
Jag tror det var lungcancer som han dog av, alldeles för ung. Jag minns en dokumentär där Björn satt och komponerade vid sitt piano. På pianot stod en askkopp precis överfull med fimpar och cigarrettröken låg tät över rummet... Dessutom såg han märkt ut redan då... Sorgligt! Han blev väl inte ens 50 år tror jag...

En sista sak bara - han låg dessutom bakom musiken till 'Trolltider'. En hel del musik från Trolltider kan man nog nynna utan vidare, så nog har han gjort ett visst avtryck i alla fall!

++++ Fight Club(22:00, Femman)

Jag är inte fullt lika upphetsad över denna film som många andra. En svag fyra i mina ögon, inte för genomförandet eller skådespelarnas insatser. Lite förutsägbart och i mitt tycke småtråkigt faktiskt.

++++ Miller's Crossing(02:50, TV3)

En klassisker man måste ha sett. Garbiel Byrne har aldrig varit i närheten av denna kvalité vare sig innan eller efter.

Lördag

++++ Die Hard (21:30, TV4+)

Det om karriärens höjdpunkt med Byrne gäller flera gånger om Bruce Willis och denna film. En superklassiker som nog aldrig överträffats inom genren. Men hur har han överlevt bottennapp efter bottennapp, jo, genom att vara med i förbaskat bra filmer också! Tror inte det är någon som blandar så högt och lågt som Willis...

++++ Skenbart - en film om tåg (22:55, SVT1)

Jag tycker att Peter Dalle är ett geni. Alla de små underfundiga hookar och blinkningar i hans väldigt personliga filmer är oerhört smakliga. Har jag berättat att jag pratade med honom i en ICA-butik i Kalmar förra sommaren? Jag stod i valet och kvalet framför mejeridisken och hörde en mycket bekant röst bakom mig - "Ursäkta?". Jag sneglade bakåt och där stod Dalle i all sin sommarprakt, läs vild i håret, rödbrusig och uppknäppt skjorta. Jo, minsann. Zac frotterar sig hejdlöst med kändisar han! ;o)

Söndag

Det är Will Smith eller Will Smith som tydligen gäller för söndagskvällen. Båda är lättsmälta filmer där hans charm faktiskt går genom rutan som vanligt... Trots att han spelar försupet svin/superhjälte i Hancock.

+++ Hancock (21:00, TV3)

+++ Hitch (21:00, Femman)

Mer om...

Film
Kultur
Filmrecension
Upphovsrätten
TV-Tipset
oscarsgalan


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om film, filmrecensiontv, tv-tips, filmtips

+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England