Fortsätt till huvudinnehåll

Tips för Mona

I de flesta länder så lastas regeringen i stort sett alltid i början på en kris. När krisen sedan blir rejält djup så sluter man upp kring regeringen. Att man redan idag inte litar på oppositionen måste vara ett grymt underbetyg.

Underminerade

M och alliansen tar givetvis chansen att dra undan mattan så långt som möjligt för det röd-gröna samarbetet, bl a genom att stjäla både retorik och praktisk politik. Bonusdiskussionen är ett utmärkt exempel på det - de tog i hårdare än tidigare socialdemokratiska regeringar gjort. Pinsamt för oppositionen och det blev också helt tyst i frågan. Samma sak att regeringen med Borg i spetsen avväger och förändrar på vägens gång, det är svårt att matcha för S som bara tycks komma med överbud - inget konkret.

Fiffel-Mona?

Jag tror till detta att människor i gemen redan är trötta på "fiffel-Mona", som inte verkar bry sig eller ta till sig upprördheten över nya affärer och annat. Jag tror att den enpartistatliga socialdemokratin som både du och jag känner den är borta. De är idag lika stora/små som moderaterna. De kommer knappast att ändras med 23% som känner förtroende för Sahlin och för 14% så är Toblerone det första de tänker på när de hör hennes namn... I dagens läge så är det moderaternas spindoktoter som bestämmer tempo, takt och ämne för dagen. Med beslutet att låta Mona sitta kvar så är halva valet redan vunnet för Alliansen.

Förra året!

Vilka besked kom då?
 • Återställa A-kassan
 • Pengar skall avsättas för kompetenshöjning i företag som släpar efter
 • Kravet på att jobbsökande inte bara skall söka regionalt skall slopas
 • "Alla ska med, så sa vi inför förra valet och många undrade berättigat vart då? Nu måste vi kunna tala om det."
Jag skrev då:
Först i början så hade hon [Mona Sahlin, min amn] nog mandat till att göra stora, behövliga förändringar, men efter att ha gjort absolut ingenting så ökade opinionssiffrorna och som ett brev på posten så kom snart rösterna inifrån om att driva klassisk socialdemokratisk politik - väljarna tycktes ju gilla att (s) inte kom med någon nytt utan snarare representerade något gammalt, tryggt, välbekant? Dock så tror jag att alliansens politik kommer att ha effekt när det gäller arbetslösheten, och det kommer ge dem ett enormt försprång i nästa val – "vi levererade!". Mot detta måste Sahlin tränga in sig mot mitten och tydliggöra (s) politik betydligt bättre än vad hon gjort hittills. Så kommer Sahlin att bli mer populistisk nu? Givetvis, på exakt samma sätt som alliansen blev det, med undantaget att hennes kollegor i (v) och (mp) knappast kommer att vara med, vilket ju givetvis minskar slagkraften rejält. Jag tror att alliansens uppkomst har cementerat politiken till en blockfråga under överskådlig tid framgent, på gott och ont.

Och?

Jo, Alliansen levererade jobb som sjutton, sedan kom den värsta globala ekonomiska kaoset sedan deprissionen på 1930-talet... Men nu tror de flesta att Alliansen är bäst lämpade för att hantera sveriges ekonomi under krisen. Jag hade fel om att v och mp inte skulle vara med. Det blev efter ett rejält pinsamt schabbel.. Och ytterligare opinionstapp - vem tror att de kan hålla ihop en regering när de inte ens initialt kan få ihop ett löst sammansatt samarbete? Den skarpa politiken, alternativet till Alliansen har fortsatt lysa med sin frånvaro. Däremot har man gett Alliansen rätt i skolpolitiken, man pratar allt tystare om jobbskatteavdraget som man antagligen är ganska glad över. Och sedan är det överbudspolitiken som gäller.

1:a Maj

I denna miljö skall Mona hålla talet som skall rätta till allt. S skall åter bli enväldigt, demokratisk ledande parti i sverige igen. Det skall stå för trygghet och framtidstro, gemenskap och solidaritet. Som någon sade - "det räcker inte med att citera Olof Palme". Lycka till! //Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , mona sahlin, valet 2010, alliansen, socialdemokraterna, rödgröna blocket, samarbete AB12345678901, SvD123456, DN12345, EX12345 Bloggar123456789

Kommentarer

 1. Det räcker inte med att prata, man ska utföra det man säger. Vilket inte är så lätt alla gånger. Wanja har exempelvis lämnat 3 uppdrag av 24. Det mest pinsamma var när Östros och Mona fick samma fråga om budgetförslag för nästa år. Mona Sahlin säger i höst och Thomas Östros i vår nästa år. Bravo.... (applåder).... Allmänt tror jag att många Socialdemokrater är trötta på praktikplatser och utbildning. De har i första taget inte ens gillat den utbildning de nyss fick gå. Samt att ungdomsarbetslösheten var 20% 2007 när vi hade den högsta toppen av högkonjunktur i modern tid.

  För att Socialdemokraterna ska vinna måste Mona Sahlin få köra den politik jag tror hon egentligen vill föra. Men fick stopp från de inbitna LO. Företagande är det äckligaste som finns. Alla ska jobba för staten och staten ska äga allt. Samtliga människor ska få precis lika mycket.

  Problemet är att de är fler socialdemokrater som vill ha Göran Persson politik fastän lite mer borgerlig än vad det finns inbitna socialdemokrater som vill ha totalitärt jämlikt samhälle.

  (Men vad vet jag, jag bara spånar lite efter hur min omgivning ser ut.)

  SvaraRadera
 2. Jo, jag tror att Mona egentligen hade tjänat på att dra sin egen väg - och chansen fanns där... Men det kanske ligger lite i vad belackare sagt tidigare om henna; att hon är lat och slarvig. Det är nog inget tvivel om att det onekligen känns som både lathet och slarv att tappa bort den möjligheten... :o|


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p