Fortsätt till huvudinnehåll

Demokratiskt EU-väg-val

EU är valet där man känner att ens röst inte är så mycket värd. I alla fall känner jag inte att jag har något direkt inflytande på den demokratiska processen. Det är svårt när det blir så stort och svårhanterligt. Läser man HAX och Farmorgun i Norrtälje så får man en inblick i en oerhört svårgripbar och lätt-/svårmanipulerad demokratisk process.

Piratpartiet!

Jag tror att, precis som i förra EU-valet, så väljer de röstande i mångt och mycket att använda sin röst för inrikespolitiska syften. I detta valet kommer jag göra detsamma - jag röstar på Piratpartiet av exakt de anledningar som de själva pekar på:

1. Ett fritt och öppet internet

– Alla ska ha rätt att uttrycka sig och ta del av information, men politikerna har fått för sig att grundlagen inte ska gälla på internet. Vi kämpar mot alla förslag om filtrering och avstängning av internetanvändare.

2. Reform av upphovsrätten

– Vi vill korta upphovsrätten för kommersiella ändamål till runt fem år, samtidigt som den kontroversiella punkten kanske är all fildelning för privat bruk ska vara helt fri.

3. Patent

– Vi vill avveckla patentsystemet, även om vi inser att det inte är något man gör på en mandatperiod. De undersökningar som gjorts visar att patent försvårar för nya aktörer, försämrar konkurrensen och hämmar innovationen.

Ett fritt internet

Det kan inte understrykas nog hur viktigt det är för demokratiska grundprinciper att internet är och förblir för vår moderna demokrati. Läs om förtyck och hur internet är en av förtryckarnas huvudfiender så kommer kanske bilden i annan dager...

FRA, IPRED mm

Till detta kommer givetvis att jag vill skicka en tydlig signal om att det är inte ok att okunnigt och mot bättre vetande öka på övervakning av hela befolkningen, det är inte ok att sälja ut rättssäkerheten till en penningastark, men åldrande och helt oförändringsbenägen bransch, det är inte ok att försvåra kulturuttryck och kulturspridning.

Piratpartiet.se - vi behöver din röst!


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, fildelning, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring SvD1234567890123, DN12345678, AB12345678, EX123456 Bloggar123456789

Kommentarer

 1. Det blir PP för mig med nu i eu-valet. Det var länge sedan något kändes så självklart. Har med viss tvekan röstat på både mp, v och s de senaste (riksdagsvalen) men det känns som det inte spelar någon roll. Med de val vi har idag är det som att välja vilket förtryck vi vill bli utsatta för nästa mandatperiod. Inte valfrihet med andra ord.

  SvaraRadera
 2. Näe, jag säger precis samma sak. Har man en gång öppnat upp för att rösta på något annat än "de vanliga" så är det plötsligt helt självklart med PP.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. "I de frågor vi inte har någon politik kommer vi att rösta med den partigrupp vi tillhör" Verkar vara i en hel del frågor?
  Människor som röstar i viktiga sakfrågor men inte vet vad de röstar på...? Är det så? Vi följer kollektivets masstänk och grupptänk vi följer partigruppen... Undrar hur många det är som sitter och trycker på knappar som inte ens vet vad de röstar på och vilka konsekvenser det kan få. Missbruk av friheten har ofta medfört diktatur.

  Vad är demokrati? allas lika rätt? Kanske skulle röstkort införas precis som körkort. Det är orimligt att okunniga ska ha makt. Hur i all världen kan man rösta in partier som öppet säger att de är okunniga i en mängd frågor? Ska de sitta och besluta om något de inte behärskar?

  NEJ det är inte ok att okunnigt eller mot bättre vetande öka på övervakningen av hela befolkningen...

  Men är det okej att inte vara insatt i de flesta frågor, om man ska representera folket. Tja tycker folket det, så är det väl okej! Vi är ju inte heller insatta, fast vi har rösträtt. Det kallas demokrati. Alla röstar ovsett om man vet vad man röstar fram eller på. Kollektivet vet ju? eller partigruppen som man tillhör. Är det fria individer? Är vi inte ALLA som robotar som styrs av partier, grupp klasstänkande m.m.

  I rimlighetens namn vad ska de kunna uträtta.

  SvaraRadera
 4. Lisbeth! Genom att fokusera sin kraft på en fråga kan de sälja sin röst på allt annat för att få "sin" fråga åt rätt håll. Sedan är det bara att välja om man tycker att frihet och integretet är viktigare än miljöpolitik.

  Själv ser jag det ökande hemlighetsmakeriet bland makthavare och minskade integreteten hos medborgarna som det största hotet just nu. Ett hot som hindrar alla andra frågor att kunna föras i dagsljus och inte av mörkermän som döljer sig i de "demokratiska korridorerna".

  SvaraRadera
 5. Frihet och integritet ingår inte det i de flesta sakfrågor. Det är bara olika gruppers frihet och integritet det handlar om. Många blev upprörda över att politiker röstade med partigruppen i t.ex. FRA frågan. Sålde de inte sin röst...

  Som Börje Salming skrev "Med de val vi har idag, är det som att välja vilket förtryck vi vill bli utsatta för nästa mandatperiod. Inte valfrihet med andra ord". Om man säljer sin röst på allt annat för att få "sin" fråga åt rätt håll så riskerar man väl att bidra till annat förtryck. Man har ju kanske inte en aning om vad man röstar på, om man bara följer partigruppen som ett viljelöst offer. Integritet kan vara att avstå från att rösta. Man kan omöjligtvis tycka som partigruppen i allt.

  Är det inte just detta fenomen bland politikerna som vi bevittnat i verkligheten och som kritiserats av de flesta. Viljelösa politiker som "vill" medvetet eller omedvetet öka på bevakningen av folket.

  Tycker att det blir lite som att bita sig i svansen. Sedan så uppstår Piratpartiet och ska "rädda" oss genom att rösta på partigruppen i viktiga sakfrågor. Det borde istället krävas individuellt kunnande och intresse och framförallt civilkurage att stå upp för sin egen integritet och alla andras. Tänk om politikerna hade haft det i FRA frågan.. Tänk om vi alla hade integritet.

  SvaraRadera
 6. "Frihet och integritet ingår inte det i de flesta sakfrågor."

  Det är ju det som det borde och det är det som jag hoppas att ett enfrågeparti som piratpartiet ska ta upp på agendan. Därför tycker jag inte att en röst på piratpartiet är en röst bland alla andra "röstfiskande, realpolitiska" partier.

  SvaraRadera
 7. Det är bara att inse att det finns lika många medvetenheter som det finns människor. Var och en har sin åsikt. Vilket var och en har rätt att ha. Utifrån det kan var och en tycka hur mycket hon/han vill, rösta på passande parti eller avstå från att rösta.

  Så länge som varje parti inte ser till allas bästa och arbetar för allas bästa finns ingen möjlighet till demokrati och då menar jag inte dagens "skendemokrati". Den dagen var och en av oss förstår vad enhet innebär, den dagen har vi demokrati.

  För den som vill finns det ett parti som heter: Enhet!

  Putte

  SvaraRadera
 8. Ja Putte det finns det för den som vill. Enhet är en rörelse för människor som vill medverka till en värld i enhet och frihet. De vill medverka till en attitydförändring i samhället. Då genom att föra fram helt nya frågor i politiken. Grundläggande förändringar kan inte göras innan vi gjort förändringar inom oss själva. Harmoniska individer skapar ett harmoniskt samhälle.

  Enhet har tagit partipolitisk form därför att det för närvarande är så vi människor vill ha det. Som Putte säger, så länge som varje parti inte ser till allas bästa, finns det ingen möjlighet till demokrati....

  Hur uppnås demokrati om man bara ser och gynnar vissa grupper?

  "Alla vill förändra världen, men hur många är beredda att förändra sig själva" Är vi det...?

  SvaraRadera
 9. Det blir PP för mig med nu i eu-valet. Det var länge sedan något kändes så självklart. Har med viss tvekan röstat på både mp, v och s de senaste (riksdagsvalen) men det känns som det inte spelar någon roll. Med de val vi har idag är det som att välja vilket förtryck vi vill bli utsatta för nästa mandatperiod. Inte valfrihet med andra ord.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n